maanantai 4. helmikuuta 2013

Sitruunapastaa & paistettua kesäkurpitsaa

Helmikuun Ruokahaaste: Kesäkurpitsa




Päätin jälleen lähteä mukaan bloggaajien ruokahaasteeseen. Viime kuussa raaka-aineena potki chili, nyt hellitään kesäkurpitsalla. Tuon viime kertaisen haasten hävisin tiukasti 1 äänellä "Andalusian Auringossa blogille", joten nyt innolla mukaan uuteen skabaan. Raaka-aineena kesäkurpitsa on todella kiva, monipuolinen.

Pienenä en voinut sietää kesäkurpitsaa, enkä erottanut sitä kurkusta jos se oli salaattiin leikattu, mutta jos onnistuin huomaamaan, en sitä syönyt. Nyt kyseinen herkku on kovinkin mieluinen. Annoksessa on myös vuohenjuustoa jota en voinut sietää vielä muutama vuosi sitten, nyt sille on käynyt samoin kuin kesäkurpitsalle. Uskoisin, että vuosi vuodelta makuaistit kehittyy, ja eri raaka-aineita yhdistelemällä monet entiset inhokit vaihtuu kovinkin mieluisaksi herkuksi. Mikäli blogiani olet seurannut, niin tiedät että pasta on lemppariruokiani ja teen sitä usein, joten se päätyi myös haasteruokaan. Nyt sitten vaan pimenevät illat valoisaksi, mieli kohti kesää ja kokkailemalla tätä saat jo maun tulevasta kesästä. Ruoka on kevyt, se on maukas, ja erittäin raikas tuulahdus tuhtien talvisten lihapatojen jälkeen. Jälleen on myönnettävä että kasvisruokakin vaan on niin pirullisen hyvää. 

Sitruunapastaa, Paistettua Kesäkurpitsaa ja Vuohenjuustoa

Sitruunapasta

4:lle

500g tuorepastaa
2 luomu sitruunaa kuorineen ja mehuineen
suolaa
ripaus sokeria

Riippuen mitä pastaa käytät, keitä pasta suolaisessa vedessä. Laita pannulle sillä aikaa öljyä,sitruunamehua ja raastetut ja pestyt sitruunankuoret. Pyörittele pastat seoksessa ja nauti.



Paistettu kesäkurpitsa

1 iso kesäkurpitsa tai 2 pientä
Kurkumaa
savupaprikajauhetta (tavallinen käy myös)
Suolaa
mustapippuria
valkosipulia
1 luomu sitruuna sitruuna kuorineen ja mehuineen

leikkaa kesäkurpitsat puoliksi pituus suunnassa. leikkaa puolikkaat vielä 3-4 pitkäksi tangoksi.pese ja kuivaa kurpitsat. Pyörittele mausteissa ja paista kuumassa, reilussa öljyssä kunnes saat pintaan kauniin värin. Lisää sekaan murskattu valkosipuli, sitruunankuori sekä mehut. Anna maustua vielä pannulla miedolla lämmöllä hetki. Asettele pastan päälle, koristele vuohenjuustolla ja haluamillasi yrteillä.

Vinkki: Kannataa puristaa sitruunaa hitusen pieneen kippoon, lisää sinne loraus oliiviöljyä ja sokeria. Pyörittele siellä vuohenjuustot ja yrtit.

11 kommenttia:

  1. Mä olen vahvasti sitä mieltä, että oma makuaisti vaan huononee iän myötä - tänään en enää maistanut vichyssä sitä ällöttävää sivumakua, jota ennen inhosin. Lisäks oon ruvennu mussuttamaan Castellon valkohomejuustoa, vaikka ennen se maistui ihan liian voimakkaalle. Ja näitä esimerkkejä on monia muitakin - oliivit, feta, mämmi, aurinkokuivattu tomaatti, valkosipuli... Kaikki menee! Ei sillä että valittaisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta vuohenjuusto vaatii vielä totuttelua!

      Poista
    2. Ei,kyllä se näköjään paranee. Oot todiste siitä :) mulla mämmi ja raaka varsiselleri on ehkä ainoita juttuja joista en erityisemmin diggaile.mut kuka tietää miten asia on 10v päästä

      Poista
    3. Minä en taida tiettyihin asioihin tottua koskaan... keitetty kaali ja borssikeitto aiheuttavat edelleen samanlaisen reaktion kuin kouluvuosina ja niistä on sentään jo - no, aika monta vuotta. Sen myönnän, että sushilevän haju ei enää aja minua ulos huushollista :-)

      Poista
    4. Sama itelle tuo keitetty kukkakaali. En sano ettenkö tykkää sitä,tai että inhoisin. Mutta raakana,ihan sellaisenaan kukkakaali on kyl tosi hyvää rouskuteltavaa ja loistavaa dippailuun

      Poista
    5. Kyseenalaistin vain, että onko se että tottuu johonkin makuun makuaistin kehittymistä? :D

      Poista
    6. Tottakai se on kehittymistä :) eletään ainakin siinä uskossa

      Poista
    7. Kyllä niihin tottuu. Jopa varsiselleriin. Mä löysin viime syksynä sellaisen reseptin varsiselleriin että sitä oikeesti voi syödä. Vaikee vieläkin uskoa että mä oikeesti tykkäsin tosta. http://www.rotisseurs.fi/kilpailutoiminta/sm-kokkikilpailu/
      terv. Sakke

      Poista
    8. Joo,ihan hyvä. Ehkä mäkin sit joskus opin pitään selleristä raakana. Lämpimänä se menee jo,eli lähellä ollaan :)

      Poista
  2. Ihanan yksinkertaista ja varmasti hyvää. Tuli ihan nälkä ;)
    Itse en ole koskaan saanut sieniä ja oliiveja syötyä, mutta opettelin pala kerrallaan- taktiikalla ja nykyään ne on oikeinkin herkkua. Samoihin aikoihin tutuistuin vuohenjuustoon ja se vei mennessään heti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos. Tää on kyl huippu yksinkertainen ja maukas. Itekki oikein innostuin. Vuohenjuustoissakin on niin paljon eroja,mutta herkkuja kaikki.

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit