Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Elvytystä,siis Bouillabaisse

Meren Antimia
 
 
 
 
 
 
Noro virus alkaa olla selätetty ja huomenna voi jo palata duunin pariin. Pari päivää tosi huonossa jamassa ja kamala nälkä. Kuinka monesti on varoitettu, ettei moisen pöpön jäljiltä kannata alkaa mässäämään sokeana? Monesti! En ole oppinut, enkä oppinut nytkään.
 
Bouillabaisse on mm. Hans Välimäen lempiruoka, tai ainaki niin tuo väitti Top Chef ohjelmassa viime vuonna. Tätä kohti Hans ei edes katsoisi, saati söisi. Tuoreita simpukoita ei ollut tarjolla ja ravutkaan ei ollu eläviä. Niitä kun on pirullisen vaikea saada tähän vuoden aikaan. Hansin mielestä tämä aikaansaannos olisi varmaan verrattavissa purkkiruokaan. Mutta meille kaikille muille tämä on varmasti todellista herkkua, majuken juhlaa.  Jos et pidä meren antimista, unohda koko juttu.
 
En tiedä voiko näistä aines-osista mitään parempaa saada aikaan. Jos tiedät jotain parempaa, ole kiva ja kerro. Minä en nimittäin ainakaan mitään parempaa keksi. Enkä tiedä haluaisinkokaan, sen verran herkkua tämä kuitenkin on. Niinkuin kylässä ollut kaveri sanoi "Perkele, tää on laittoman hyvää" Resepti on kouluajoilta, mutta se on varmasti perinteinen baisse ohje. Ukoisin ainakin niin.. Tosin en usko, että lohi kuuluu alkuperäiseen. Alkuperäiseen vissiin käytetään kalat päineen ja ruotoineen. Kaloja on yleensä 3 eri sorttia ja vaalealihaisia. Perusduunarin versioon tuli nyt vain lohta.
 
 
Bouillabaisse

Meren antimet:
300g Lohta
500g Tiikerirapuja
500g Sinisimpukoita
200g Mustekalarenkaita
Liemi:
1l Vettä
1/2dl Hummerifondia
2dl Valkoviiniä
Tuoretta timjamia
Valkosipulia
1 Sipuli
1 Sitruuna
2rkl Tomaattipyre
1kpl tölkki tomaattia
Voita
Sahramia
(Sokeria)
 
Freesaa voissa sipuli, ja valkosipuli sekä sahrami. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää sitten timjami,pyree ja tomaatit sekä vesi+ hummerifondi. Anna kiehahtaa kunnolla. Purista sekaan sitruunanmehu. Jos haluat hieman tomaatin kitkeryyttä pois, lisää ripaus sokeria.
 
Lisää kiehuvaan liemeen mustekalat ja ravut. Anna kiehua 2min. Lisää sitten kalat ja simpukat. Anna kiehua 2min. Nauti ranskalaisten, aiolin ja patongin kera.
 
 
 
Aioli
 
Majoneesia
Valkosipulia
sahramia
Oliiviöljyä
 
Yhdistä majoneesi,sahrami ja murskattu valkosipuli. Lorauta pinnalle oliiviöljyä. Anna maustua kylmässä 15min
 

7 kommenttia:

  1. Hans snobbailkoon niin paljon kuin haluaa... minusta tuo näyttää herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahti asenne,juuri näin! :) ja kiitos,onhan bouillabaisse miljoonine variaatioineen pettämättömän hyvää

      Poista
  2. Minulle ainakin maistuisi!:) Kaikenlaiset kala- ja äyriäisruoat on herkkua. Tuoreita aineksia ei aina ole kovin helppo saada. Täällä meilläkin pitää useimmiten tyytyä pakasteisiin ja säilykkeisiin, kun ei näin pienessä pitäjässä kummoiset valikoimat ole.

    VastaaPoista
  3. "maistuis varmaan sullekin" :D no onneksi kesä helpottaa näin meren vieressä asuvaa kun saa ite kalastaa,tulee rapua ja hallista usein tuoretta simpukkaa. Noh,ny saa pakasteet kelvata ja hyvä se maku oli näilläkin eväillä :)

    VastaaPoista
  4. Odotan innoissa milloin pääsen maistamaan Ahvenanmaan sinisimpukoita.
    Tämäkin sinun ohje on oikein herkullisen näköinen. Olen jättänyt sulle pienen vinkin omassa sinisimpukkaohjeessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo,kiitti vinkistä. Ite kyllä aina freesaan voi-oliiviöljyseoksessa joka tuosta ohjeesta on vissiin unohtunutkin ;) kiitos vinkistä kuitenkin. Nyt on jo idea kypsynyt sinun ruokahaasteeseenkin.

      Poista
  5. no aivan mahtavuutta! täällä sitten kokattiin niille vieraille sitä zarzuelaa mutta se liemi mietityttää hieman... watch this space!

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit