Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 5. toukokuuta 2014

Pitkään haudutettu ja grillattu porsaankylki & chili-paprikakastike




No niin, se on pienimuotoinen kesäloma Vuokatissa vietetty ja palattu sorvin äärelle. Viikon lomallakin ehti nähdä SM-liigan ratkaisevan 7.finaalin Oulussa ja  lihota vain 5kg! Tosin liikunta tiputettiin maksimiin kun taas rasvan ja hiilihydraattien määrä nostettiin korkeimmalle tasolle. Kolesteroli nousi varmaan vielä enemmän kuin paino. Lepoa ja ravintoahan olinkin hakemassa. Tosin "Loma" sai uuden käsitteen kun perheeni lisäksi oli mukana myös tuttavaperhe ja 4 aikuisen lisäksi matkassa oli 4 pientä lasta. Hauskaa meillä kuitenkin oli kovasta menosta huolimatta.

Jotta kovalla työllä ansaitut kilot eiväty kuitenkaan heti katoaisi on syytä herkutella porsaankyljellä jonka on itse kokonaisesta siasta leikannut. Sain nimittäin jokunen aika sitten mahtavan tilaisuuden paloitella kokonaisen sian. Työ oli sotkuista joten kuvat itse tapahtumasta jäävät koneelle mutta koska pakastimessani lojuu n. 1/4 sikaa, niin luvassa on paljon hyviä ja hieman erikoisempiakin possuressuja. Urakkaan valmistauduin huimilla youtube opetuksilla. Homma toimi kuin rasvattu ja elukan pilkkominen oli odotettua helpompaa. No, rasvattu ja rasvattu, aina on parantamisen varaa.

Ammattilaisille on aikaa laskettu 9½min per puolikas sika, ihan niihin lukuihin ei päästy mutta harjoitushan tekee mestarin. Uskoisin, että oma suoritukseni pyöri siinä 50min kohdalla per kokonainen sika. Olin tyytyväinen, sillä olen kokki, en lihanleikkaaja. Mutta mikäli joskus saat tilaisuuden paloitella kokonaisen sian, niin tartu haasteeseen tai jos edes pääset vierestä katsomaan. Opettavainen reissu ja mukava tutustua maailman herkullisimman eläimen anatomiaan. Leikatessa paloihin sikaa alkaa paremmin  ymmärtämään tiettyjen ruhonosien kilohintoja ja työtä niiden takana. Paljon saa leikkaajat duunailla ennenkuin me kuluttajat pääsemme grillaamaan.

Possusta puhuttaessa minun iso kieleni alkaa hikoilemaan kassler-sanan kohdalla mutta myös suurta herkkua on kylki. Kylki on halpaa, rasvainen, todella rasvainen ja siksi myös syntisen hyvää. Rasvaisuuden puolesta se on juuri sopivaa pitkään haudutukseen ja grillaamiseen. Siitä syystä päädyinkin juuri kylkeen,haudutukseen ja vielä grillaamiseenkin. Kylkeä on myös luuttomana ja luun kanssa helposti saatavilla, joten laitappa tästä kunnon grillimässyohje talteen. Kyljen suolaaminen suolavedessä päivää ennen grillausta kannattaa. Lisäksi tein Romesco tyylisen kastikkeen johon omana lisänä murskasin kunnolla chilipähkinöitä. Chilipähkinöiden suurkuluttajana valinta oli huippu hyvä. Kannattaa kokeilla jos olet chilin, pähkinöiden ja niiden yhdistelmän hyvä kaveri. Toimii muutes myös hyvin kanalle!

1 luuton grillikylki (n.1,3kg)
3l suolalientä (3l vettä 150g suolaa)

Upota liha suolaveteen ja anna maustua kylmässä 1vrk.
Nosta liemestä, huuhtele ja kuivaa liha ennen paistamista.

Mauste:

½dl löljyä
2rkl hunajaa
1 kokonainen yskikyntinen valkosipuli raastettuna
1rkl savupaprikajauhetta
1rkl sinappijauhetta
1rkl mustapippurirouhetta
1rkl sipulijauhetta

Kaada öljy panulle ja lisää mausteet. Freesaa hetki ja lisää valkosipuli. Hiero tahna possuun kauttaaltaan ja pakkaa folioon. Hauduta grillissä tai uunissa n.150 asteessa n.3h. Poista folio ja grillaa kovalla lämmöllä n.8-10min per puoli.

Chili-paprikakastike

3 isoa punaista paprikaa pilkottuna
1 punasipuli pilkottuna
1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli raastettuna
2rkl tomaattipyreetä
1 tuore punainen chili pilkottuna
3/4dl punaviinietikkaa
½dl fariinisokeria
Oliiviöljyä
50g chilipähkinöitä murskattuna
(suola)

Freesaa öljyssä paprikat,sipulit, chili ja pyre keskenään. Kun sipuli ja paprika on pehmeää, niin lisää etikka ja sokeri. Anna kiehua kunnes etikka melkein kokonaan haihtunut. Murskaa chilipähkinät morttelissa.

Kaada paistos pannulta blenderiin ja soseuta, lisää samalla chilipähkinät ja oliiviöljyä ohuena nauhana kunnes seos on soseutunut tarpeeksi. Kastikkeen ei kuulu olla sileää. Mausta suolalla.

Tsekkaa myös muut reseptit halvoista ruhonosista täältä!

1 kommentti:

  1. Tuttava kasvattaa sikoja, joten varmasti voisin päästäkin lihaa leikkelemään tai ainakin katsomaan, mutta taidan tyytyä vain kokkauspuoleen.;) Kiva possuresepti, ja kastiketta ainakin pitää joskus tehdä. Varmasti sopii moneen muuhunkin.:)

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit