lauantai 24. toukokuuta 2014

Texas Style Ribsit & Savusalsa



Kylli! Härän Ribsit on mielettömiä mötkyjä! Usko pois, ne on myös edullisia siitä huolimatta.

Miehellä pitää olla rintakarvoja, miehellä pitää olla kaljaa ja riitävän iso maha sen juomiseen, miehellä pitää olla isompi auto ja tehokkaampi moottori kuin naapurin miehellä, miehellä pitää olla iso & tehokas kaasugrilli, pikkuruista pallogrilliä katsellaan happamin ilmein, hien kuuluu haista ja mitään hiton uunihanskoja tai paitaa ei  todellakaan pidetä grillatessa! Kastikkeen kuuluu tirskua vatsalle jonka kesän ensi helteet on polttanut keitetyn katkaravun väriseksi ja tahmeat kädet pyyhitään Kanarialta ostettujen shortsien persepuolelle!

Tämä on rehtiä ja rujoa grillaajan arkea. Minulla tosin ei ole autoa, eikä sen enempää kaasugrilliäkään mutta korvaan puutteet isolla mahalla, hiton isoilla häränribseillä ja pyyhin ne tahmeat BbQ-soosin tahmaamat kädet shortsien persepuolelle!

Syön ribsejä, niin että soosia on takaraivoon asti, sillä kesä on tullut ja nostaa esiin sen nälkäisen minäni joka on ollut piilossa talven taittaman ujon miehen pimeissä syvyyksissä. En puhu syödessä vaan tuhisen rekkamiehen lailla ruokapöydässä, tämä on nimittäin sallittua ja vähintäänki ansaittua näin kesän kynnyksellä. Kesäloma on alkamassa ja se nostattaa lisää lämpöä grillissä. Fiilistelen Pohjanmaalla kuin Suomalainen Äijä Kanarialla: Puen liian lyhyet shortsit, nostan tennissukat polvien alapuolelle, laitan vyötärö laukun ja jonkun typerän lippalakin jossa on palmun kuva ja menen ruokakauppaankin ilman paitaa. Samalla ihmettelen miksi ne tunnistavat,että olen Suomesta.

Eli kesä on siis tullut ja kyllähän ne ribsit jokaiseen grilliin kuuluu, häränribseille todellakin kannattaa antaa mahdollisuus. Mikäli kaupasta ei löydy, niin huomautappa lihamiestä moisesta erheestä. Mikäli lihamies ei tiedä tai ei halua tietää niiden saatavuudesta, niin kerronpa vinkin. HK:lta saa. Sanohan lihamiehelle terveisiä, että HK:lta saa, vieläpä tuoreena, raakana ja hintakin on todella alhainen. Puhumme varmasti alle 10eugenin hinnasta, riippuen kauppiaasi hinnoittelusta. Paketit ovat 2-3kg:n kokoisia.

... ja onhan ne niin pirun hyviä. Kun on puhe BbQ-jutuista, niin minä luotan Texasin poikiin, koska sieltä se grillauksen käry leijailee Pohjanmaalle asti. Siellä ymmärretään oikean savuiseen ja mausteiseen makumaailmaan, unohtamatta niitä tahmeita, happaman makeita BbQ-sooseja. Jos siis etsit grilliisi juuri sellaisia partikkeleita, niin alla oleva ohje tulee pelastamaan kesäsi vaikka sataisi rakeita kesäkuusta elokuuhun. 

Oikein hyvää kesää teille kaikille lukijoille ja kanssabloggaajille!

Ribsit:

2kg Härän tai porsaan ribsejä
4l suolalientä 5% (4l vettä+200g suolaa)
Texas Rub-mausteseosta

Valmista suolaliemi yhdistämällä suola ja vesi. Kun kaikki suola on liuennut veteen, niin liemi on valmis.
Putsaa ribsit turhista kalvoista. Upota lihat suolaveteen ja anna maustua kylmässä vuorokausi. Jos et jaksa odotella, niin suolaa lihat kunnolla ja anna maustua kylmässä tunnin verran. Suolaliemellä suolaaminen on kuitenkin paras tapa.

Jos käytät valtavan kokoisia häränribsejä, niin leikkaa ribsimatot puoliksi tai kolmeen osaan. Lado ribsit uunipakkiin ja mausta huolella mausteseoksella. Hauduta lihoja 150 asteessa 3½ - 4 tuntia. Possun ribseille 3 tuntia on riittävä aika. Tämän jälkeen grillaa lihoja vielä kuumassa grillissä n.20minuuttia usein käännellen ja aina kääntäessä kastikkeella valellen. Nauti.


Rub (n.2kg:lle lihaa)

1rkl savupaprikajauhetta
1rkl Ancho-Chilijauhetta
1rkl chilijauhetta
2tl juustokuminaa
1tl rouhittua mustapipuria
1tl valkopippuria (jauhettu)
1rkl paahdettua sipulia
1rkl valkosipulijauhetta
1rkl oreganoa
1rkl savsutettua suolaa
1rkl ruokosokeria

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja hiero kauttaaltaa lihojen pintaan. Anna marinoitua kylmässä ainakin tunnin ajan.

Kastike:
1 tuore chili
1 sipuli
1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli
1plo meksikolaista olutta (33cl)
½dl soijaa
½dl punaviinietikkaa
2rkl Worchestershire
2dl chiliketsuppia
1dl fariinisokeria

Kuullota sipulit ja chili öljyssä. Kun sipuli on pehmeää, niin lisää etikka ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten loput ainekset. Kiehuauta ja soseuta. Kaada takas kattilaan ja anna poreilla miedolla lämmöllä n.30min tai kunnes kastike on paksua ja tahmeaa. Valele kastiketta ribseille grillattessa. Jos grillaat uunilla, niin valele soosia joka kerta kun käännät lihoja.

Savusalsa

6 isoa tomaattia 
1 keltainen paprika
2 sipulia
1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli
2 vihreää tuoretta jalapenoa
2 punaista tuoretta jalapenoa
2 limeä
½dl punaviinietikkaa
1dl chipotle-kastiketta
2rkl tomaattipyreetä
(suolaa maun mukaan)

Pilko tomaatit,sipulit jalapenot ja paprikat hieman pienemmäksi. Savusta savustimella, pöntöllä tai savustuspussissa tomaatit,sipulit,jalapenot ja paprika. Savusta kunnes paprikat on pehmeitä. n.10min. 

Paahda sillä aikaa limet kuumalla pannulla. Limen maku muuttuu kivasti paahtaessa.

Kiehauta kattilassa etikka, chipotle ja pyre. Lisää  tomaatit,sipulit jalapenot ja paprikat. Soseuta sauvasekottimella tai blenderissä. Purista sekaan lämmin limemehu ja sekoita. Tarkista suola ja suolaa mielesi mukaan. Anna jäähtyä kylmässä tai tarjoa lämpimänä.

Härän ribsit on valtavia möhkäleitä mutta jokainen ylikypsää härkää syönyt tietää millaisesta herkusta tässä on kyse. Dippaa ribsejä savusalsaan ja heitä kylkeen vielä Coleslaw salaattia.

14 kommenttia:

  1. Tämän täytyy olla aivan taivaallisen hyvää. Menee testiin mahdollisimman nopeasti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on pakko suositella kokeilemaan :-)

      Poista
    2. Ei pettänyt , taivaaallisen hyvää !! Mistä näitä settejä oikeen tippuu ... :-)

      Poista
    3. Kiva kuulla että meni mahaan asti :-) rakkaudesta ruokaan ja ripauksella mielikuvitusta näitä tulee. Blogi painottuu nyt koko kesän vain grillaamiseen :-)

      Poista
  2. Sanotaan että Texasissa on kaikki suurta ja niin näyttää olevan :D Maku on varmasti kohdillaan!

    VastaaPoista
  3. Meillä on testissä uusi grilli ja härän ribsit huomenna. Meinasi päästä Stockan lihatiskillä röhönauru, kun myyjä sanoi, että sellainen kolme-neljä minuuttia puoleltaan ja se on siinä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho,jopa vinkin antoi. Tietty ribsien teho perustuu hyvään lihaan ja petiaatteessa se on ulkofileetä. Varmasti toimii myös niin mutta itse miellän ribsit ylikypsäksi. Niin kypsäksi, että lihan voi imaista luusta ja sulaa suuhun :-) uskon Jonna, että ollaan samoilla linjoilla :-)

      Poista
  4. ja kyllä naisella pitää olla sun kaltainen mies kotona :-) upean kuuloista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-) Jokainen nainen lienee marinoituneen rasvagrillaaja miehen arvoinen.

      Poista
  5. No kyllähän näyttää taas niin herkulliselta että oksat pois! Pakko kyllä testata kesän aikana....tuli nälkä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :-) kesä,grilli & ribsit. Muuta ei tarvita.

      Poista
  6. Oi mahtavaa, savusalsa menee testiin asap!

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit