lauantai 29. kesäkuuta 2013

Savulohipullat Parmesaani Kuorrutuksella


Kesällä kokkaillaan reilusti ja kun kokkaillaan reilulla kädellä, niin aina ei jaksa kaikkea syödä. Jos moinen käy savulohelle tai ihan perus uunilohelle, älä heitä sitä pois. Kypsästä lohesta saa nimittäin erittäin helposti pehemeitä, maukkaita kalapullia. Raakalohi pitää ensin jauhaa massaksi, kypsää ei. Ja tämähän pätee jokaiseen kalaan. Jos käytät savukalaa, et tarvitse kanamunaa pullamassaan ollenkaan, loraus kermaa riittää. Pullien sijasta voi heittäytyä hurjaksi ja duunata murekkeen. Leivitys tai kuorrutus, päättäköön kukin itse, mutta lisäämällä siihen hienoksi raastettua parmesaania saa pulliin mahtavan maun. Jos lapset ei ole mitään maailman kovimpia kalansyöjiä, saa tällä ohjeella kalaa lastenkin masuihin.  Pulla kun on aina pulla. Jälleen kerran, tämä on helppo ruoka, jonka jokainen osaa tehdä. Ennen kaikkea se on törkyisen hyvää. Korppujauhojen sijaan käytin kaapissa lojuneita pankojauhoja, joita saa jo varmasti kaikista isommista marketeista ainakin.

Maukkaiden pullien kylkeen sopi mainiosti ihan simppelit lisukkeet, smetanaa, maukasta punasipulia, tuoretta tilliä ja raikasta sitruunamehua. Sen lisäksi, että setti on makujen juhlaa, se on myös kevyttä ja kivaa pikkusyötävää. Ei liian täyttävää, mutta nälkäkin lähtee tarvittaessa. Kylkeen vielä uusiaperunoita ja kesäinen ruoka koko perheelle on valmis. Ja vinkkinä, jos et ole kokeillut parmesaania hauelle, tee se heti. On meinaan todella hyvää.

Savulohipullat
 
2-3:lle
 
500g Edellispäivältä jäänyttä fisua (lohta,haukea yms.)
1 kanamuna (ei pakollinen)
loraus kermaa
suola on jo varmaan edellispäivältä, lisää tarvittaessa
2tl murskattuja fenkolin siemeniä
pippuria
luomu sitruunankuorta raastettuna
 
Revi liha nahasta ja yhdistä kaikki ainekset kulhoon. Pyörittele 6-8 pullaa.



 
Leivitys/kuorrute
 
100g valmista, hienoksi raastettua parmesaania (myydän n.100g pusseissa)
pankojauhoja
1 kanamuna
 
Pyörittele pullat ensin parmesaanissa, sen jälkeen kanamunassa ja vielä pankojauhoissa. Paista reiluissa voissa väri ja kypsennä 200 asteisessa uunissa vielä 6-8min tai frittaa pullat.

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Kesän herkkuja eli grillattuja rapuja ja siiderisimpukoita!

Kesän suurinta herkkua
 
Kyllä vaan on kesä hienoa aikaa! Sanon minä, talven ystävä. En oikeasti tykkää kesästä läheskään niin paljon kuin pakkuvasta pakkasesta ja pimeistä talviöistä. Mutta kyllä kesäruoka on paljon maukkaampaa kuin talven tuhdit pataruoat. Kesällä ruoanlaitto on paljon rennompaa jo senkin takia, että saa olla ulkona kokkaamassa. Talvella ulkona kokkaaminen on jo hieman kylmempää puuhaa.
 
Kesässä en välitä paahtavasta auringosta, enkä siitä että joutuu läähättämään. Aamulla kun nouset sängystä ja tajuat vessassa, että lakana on vieläkin selässä kiinni, niin alkaa ottaan aivoon. Onneksi vireystasot nousee kesällä ja merenherkkuja himoitsee tietoisesti.
 
Eihän näitä rapuja ollut nostettu tosta viereisestä merestä, eikä sinisimpukatkaan ole sieltä poimittu. Mutta kyllä niitä jo tarjolla on. Itse laiskottelin, ja tein ne mitkä pakkasesta löysin. Olin silti aivan fiiliksissä. Simpukoita keittelin muutes Happy Joe sidukassa, ja on kyl kovaa roinaa sinisimpukoille. Kyseinen neste kun ei ole samaa sokerikuraa kuin Golden Cap litkut. Happyjoe kun mainosti itseään "English Style" siideriksi. Hyvää oli tässä ruoassa, mutta muuten tuskin tulee nautittua. Jos olet näiden herkkujen ystävä, keitä ne sidussa ja nauti! Mahtavaa naposteluruokaa ja mukavaa,rentoa sosiaalista syömistä, paitsi jos syöt yksin.
 
 
Siiderissä keitetyt sinisimpukat
 
 
500g sinisimpukoita
1 plo Happy Joe Siideriä
1rkl voita
valkosipulia
kevät sipulia
1/2 Luomu sitruunan mehu
suolaa


 
freesaa sipulit voissa. Lisää sekaan siideri ja sitruunamehu sekä simpukat. Anna kiehahtaa kannen alla ja nauti.
 
 
Aioli
 
2 keltuaista
öljyä
suolaa
valkosipulimurskaa
sitruunamehua
 
Vatkaa keltuaisia ja lisää kokoajan samalla öljyä nauhana,kunnes seos on majoneesia. Kyllä, öljyä menee todella paljon! Raasta sekaan valkosipulia ja mausta sitruunalla ja suolalla.
 
Lisäksi tietysti rapuja. Tämä on ainaki täälläpäin pohjanmaan suomenruottalaisten herkkua. Sitten ne mylvii "Hurraa,Hurraa!!" Hurraa huudot jäi nyt väliin, mutta kuorittuani ensimmäisen ja dipattuani sitä aioliin sieluni huusi "Hurraa" ja edelleen kesän teemaani mukaillen, niin syntisen helppoa ruokaa mausta tinkimättä. Edes kerran kesässä on ahmittava rapuja ja aiolia, patonkia unohtamatta! Aioli ja majoneesi on samasta puusta veistetty. Voitteko kertoa mitä on kevyt majoneesi tai kevyt aioli? Hieman ärsyttää meinaan kaupassa kyseiset tuotteet. Miten keltuaisesta ja öljystä saa kevyttä? Jos jompikumpi raaka-aine puuttu, niin se ei enää ole aiolia!
 
Chiliravut
 
1pss (750g-1kg)
2 punaista chiliä pieneksi hakattuna
1rkl paprikajauhetta
1rkl inkivääriä
1 luomusitruuna kuorineen
valkosipulia
suolaa & pippuria
päälle silputtua kevät sipulia
 
 

 
 Pyörittele ravut mausteissa, purista sekaan sitruunasta mehut ja raasta kuoret sekaan. Raasta myös valkosipulia oman mukaan sekaan. Grillaa grillissä tai laita uuni täysille ja grillaa vastusten alla n.10min.
 

tiistai 25. kesäkuuta 2013

Kesän kovimmat pihvit,vartaat ja tietty nyhtöburgerit

 
Naudan Entrecote, se paras pihvi
 
Juhannus oli varmasti suurimmalle osalle suomalaisista, ainakin ruokabloggaajille kesän kovinta syömistä ja grillaamista. Suomen grillit ovat siis notkuneet toinen toistaan maukkaampia grilliherkkuja. Niin myös meidän mökillä. Entrecote (kuva yllä) oli pakko korkata jo torstaina. Entrecote kun muuten nautaan jo hieman kyllästyneelle on se kesän odotetuin pihvi grillistä. Marinadeista, siis kaupan marinadeista en välitä sitten ollenkaan. Itsetehdyt marinadit on taas aina omaa luokkaansa. Tässäkin herkussa mahtavan lihan lisäksi se mausteseos on ruoan sielu. Maissit valelin valkosipuli-voisulalla.
 
Entrecote
 
 
Mausteseos
 
2rkl Karkeaa suolaa myllystä
2 rkl Rouhittua mustapippuria
1,5rkl fariinisokeria
1rkl Savupaprikajauhetta
1rkl chilijauhetta
1rkl jauhetttua kuminaa
1 raastettu solo-valkosipulinkynsi
n.5cm pala raastettua inkivääriä

 
Kaikki aineet sekaisin ja hiero lihan pintaan sellaisenaan tai lisää mausteseokseen kunnolla öljyä niin saat loistavan marinadin. Jos marinoit lihoja yön yli, niin jätä suola pois. Lisää suola sitten viimeisenä, näin suola ei pääse kypsyttämään lihaa.
 
 
 
Perjantai alkoi hieman synkissä fiiliksissä kelin osilta, mutta päivällä saatiin kunnon auringonpaistetta. Oli myös päivänselvää että grilli tuikattiin myös tulille samaan aikaan. Kotoa mökille roudasin pakkasesta pari kiloa peuranpaistia. Koska kerran kesässä on grillattava vartaita, niin sai peura päätyä vartaisiin herkkusienten,tomaattien ja kesäkurpitsojen kanssa. Vartaita valeltiin yrteistä,valkosipulista,katajanmarjoista tehdyllä mausteöljyllä. Kyseinen öljy sopii hyvin mille tahansa lihalle ja etenkin riistalle.
 
Lihavartaat
 
 2kg peuraa
5 jumbo herkkusientä leikattuna 4-osaan
2 pientä kesäkurpitsaa
rasia kirsikkatomaatteja
 
mausteöljy
 
3dl öljyä
loraus valkoviinietikkaa
ripaus sokeria
Rouhittua suolaa
Rouhittua pippuria
1rkl provencen yrttisekoitusta
1 solo valkosipulinkynsi raastettuna
4-5 katajanmarjaa murskattuna

 
 Hiero öljyä vartaille ennen grillausta ja joka kerta kun käännät vartaita.
 
 
 
Ja tietysti kuluneen vuoden hehkutetuin juttu, eli ne nyhtöburgerit. Meillä kun oli positiivinen ongelma: 4 syöjää ja 5kiloa possua!  Ei muuta kun possu paloiksi, rankalla kouralla suolaa, pippuria ja yrttejä. Ei mitään sen kummempaa, sillä maku tulee jostain aivan muualta. Uuni 100 asteseen ja annettiin lihan hautua kaikessa rauhassa 15 tuntia. 15 tunnin odotus todellakin palkittiin aivan mahtavalla lihalla jota sitten revittiin suikaleiksi ja suuhun eksyi pala jos toinenkin. 5 kilosta tosin jäi kyllä hampurilaistenki väliin ihan riitävästi. Lisää sielua lihalle saatiin soosin muodossa. Koska alkukesästä tein oikeasti puoli vahingossa pienen elämäni maukkaimman kastikkeen, niin olihan se pakko tehdä myös nyhtöpossulle. Tämän jäätävän herkun ohjeen löydät täältä.
 
Nythöpossu Burgereille
 
5kg possua (esim.lapaa tai niskaa)
Reilusti merisuolaa (ainakin kourallinen)
nippu tuoretta timjamia
5 kokonaista valkosipulia
 
Pilko liha pikkaisen pienemmäksi n.nyrkin kokoisiksi paloiksi ja lado pakkiin mausteiden kanssa. Lisää pohjalle pikkaisen nestettä. Laita 100 asteiseen uuniin ja anna hautua kaikessa rauhassa 15-20 tuntia. Revi suikaleiksi ja sekoita sekaan kastike. Nauti!
 
 

 

 

 
Kuten varmaan jokaisella myös meillä oli vatsat pullollaan herkkuja. Paino ei ainakaan tippunut juhannuksena. Juhannus oli tiivistettynä mahtavan makuinen, mahtavassa seurassa!

keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Raparperibrylee paahdetulla valkosuklaalla

 
 
Juhannus se jo kurkkii kulmilla. Tänään ensimmäinen lomapäivä. Lomaakin on huimat 5 päivää, mutta olen tyytyväinen tähän vähäänkin. Osa kokkikavereista kun joutuu sykkimään kuumassa keittiössä koko jussin. Pääsee Tampereelle mökkeilemään ja pulahtamaan Näsijärveen, loistavaa. Juhannus evääksikin on jo valmiina viime jussin tapaan peuraa, 5kiloa possua (nyhtöburgereita tiedossa) ja raparperia jokunen kilo. Grilli tulee olemaan kuumana ja savustuspönttö savuaa. Saunassa löyly lentää, tämä kaikki satoi tai paistoi.
 
Tänään innostuin jo kokkailemaan ja helppojen ruokien teemaa mukaillen. Jälkiruoaksi syntyi raparperibrylee. Brylee on herkullinen ja erittäin helppo, vaikka jotkut sitä vaikeaksi haukkuvatkin. Jokainen varmasti löytää oman makunsa, brylee kun on muunneltavissa maailman ääriin, siinä missä pastaruoatkin. Itse tein omaa suosikkia jota olenkin usein hehkuttanut, eli raparperi. Raparperin kanssa sopii hyvin myös appelsiini ja appelsiini toimii myös bruleen kanssa.
 
 
4-5 raparperinvartta
2cm pala inkivääriä raastettuna
1dl vettä
1dl sokeria
10cl Cointreauta
 
Tein siis cointreausta,raparperista,tuoreesta inkivääristä ja sokerista hillokkeen. Kuorin raparperit, heitin kuoret sokerin,cointreaun ja vesitilkan kanssa kattilaan ja kiehautin. Sitten kuoret roskiin,sekaan raparperipalat ja raastettua inkivääriä (2cm pala riittää). Annoin keittyä hilloksi. 
 
Brylee 4 annosta
 
4dl kermaa
1 vaniljatanko
6 keltuaista
3/4 dl sokeria
 
Itseasiassa brylee on sama kuin jäätelö, mutta uunin kautta käytettynä. Molemmissa on sama pohja, vanukas. Eli kerma, keltuainen ja sokeri. Kiehautetaan kerma ja vaniljatanko, vatkataan keltuaiset sokerin kanssa toisessa kulhossa. Yhdistetään massat ja kaadetaan kattilaan. Sitten varoen sekoitellaan liedellä massa paksummaksi, ei kuitenkaan tehdä kokkelia.
 
 
 

Vaikka jotkut oiheet saattavatkin neuvoa vispaamaan massaa, niin sitä en suosittele. Massa vaahtoutuu ja annostelu on ärsyttävää. Ihan vain puukauhalla sekoitellen miedolla lämmöllä. Kun otat massaa kauhan selkäpuolelle, kokeile sormella onko seos tarpeeksi paksua. Sitten kuppien pohjalle haluamaasi makua ja massa päälle. Vesihauteessa 150 asteiseen uuniin. Tarkkaa aikaa en anna, koska sellaista ole. Jokainen uuni on erilainen, mutta 30-40min lieppeillä mennään. Itselle kiertoilmauunissa riitti tuo 30minuuttia. Sokerin sijaan, käytin pinnalle paahdettua valkosuklaata. Paahdetusta valkosuklaasta on ollut paljon melua viime aikoina lehdissä ja blogeissa. Oli siis aika lisätä oma ääni mukaan. Sokeria tuli muutenki massaan ja raparperihilloon, joten valkosuklaalla mentiin. Ja kyllä, paahdettu valkosuklaa oli taivaallista.
 
Kun bryleet kimmoisia ja hieman löysähköjä, niin on kuorrutuksen aika. En omista tohotinta, mutta hätä ei ole kummoinen. Onhan minulla uunissa grillivastukset. Uuni 300 asteeseen (tai niin paljon kuin asteita löytyy) raastettua valkosuklaata pinnalle ja vuoat vastusten alle. Jätä uunin luukku auki, äläkä karkaa röökille tai vessaan. Suklaa nimittäin paahtuu sekunneissa, ainaki hienoksi raastettuna. Anna jäähtyä ja nauti minun mielestäni kesän maukkain brylee.
 
 Tällä ollaan myös kesän ruokahaasteessa jossa raaka-aineena on raparperi. Ruokahaasteen emännöi Andalusian Auringossa blogi
 

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Ihanuus purkissa,Rillette de Canard

 
 
Niin vähän onneen vaaditaan, vain lasipurkillinen elämänmakua. Rillette, siinä on makua, siihen tulee himo, niinkuin hyviin ruokiin on tapana tulla. Kuten jo aiemmassa postauksessa pasta salsiccia tehdessä totesin, että näin ei kesällä oikein jaksa ruoanlaittoon aikaa käyttää. Pienellä vaivalla nimittäin saa aikaan mahtavan makuista ruokaa esim. Rilletteä. Aikaa tähän menee kolmisen tuntia + jäähtyminen jääkaapissa, mutta työtä tämä teettää noin vartiksi. Eikä silloinkaan tarvitse lämpimän hellan ääressä viettää sekuntiakaan.Loppupeleissä tämä valmistuu itsestään.
 
Itse tein rilleten nyt pakkasesta löytyneistä ankankoivista, mutta rilletteähän voit tehdä myös rasvaisesta possusta, lohesta, broilerista yms. Pääasia, että ruhonosa jota käytät on rasvaista. Parasta on se, että rilletteä ei tarvitse heti syödä. Rasvakerroksen alla se säilyy jopa viikon, mikäli rasvakerrosta ei pinnasta rikota. Rasva toimii tiiviinä kantena herkulle.
 
Tämähän on loistava alkuruoka kesäpäivään tai maukas herkku illan pikkusuolaisena. Jos ranskalaisen keittiön mestariteos on vielä kokeilematta, kannattaa se jo kokeilla. Ankanrasvan makua joko vihaa tai rakastaa, jos kuulut ensimmäiseen, tee rillette possusta. Jos possukaan ei uppoa, tee lohesta. Oma suosikki on kiistatta ankka, myös naudankielestä tehty rillette on fantastista. Sitä syötiin faijan kanssa viime vuoden lopulla, ja kilon kieli meni heittämällä viikonlopun aikana. Nauti herkku hillosipulien,suolakurkkujen,kapriksien ja hillojen kanssa.
 
Ai niin, ja mikäli aiemmin tekemäni Baileys-Valkosuklaajäätelö teki vaikutuksen, niin käyhän äänestämässä sitä Jäätelökisassa ja voit voittaa palkkinnon. Samalla kannattaa tsekkailla myös muut upeat bloggareiden jäätelöreseptit
 
 
Rillette
 
2 Ankankoipea
1/2 pkt pekonia pieninä paloina
2dl Valkoviiniä
Tuoretta Timjamia
Tuoretta Rosmariinia
1 Kokonainen Solo Valkosipuli
Rouhittua Mustapippuria
6 Kokonaista Viherpippuria
1/2tl Sinapinsiemeniä
Ruususuolaa
 
 


Mittaa kaikki ainekset pataan ja nosta pata 150asteiseen uuniin. Anna hautua 3h ja nosta pata pois. Anna ankkojen jäähtyä,äläkä heitä lientä pois. Revi kaikki lihat huolella luista ja nosta revityt lihat esim.lasipurkkiin. Kaada liemi lihojen päälle niin, että lihat peittyvät. Anna jäähtyä kylmässä ainakin 1 1/2 - 2 tuntia, tai kunnes rasva on jämähtänyt kunnolla.

torstai 13. kesäkuuta 2013

Pasta Salsiccia, eli Pappardellea ja mausteista makkaraa

 
 
Tämä on varmaan kesän aikana "vaativin" ruoka jota olen kotona jaksanut tehdä. Eli mitään suurempia kokkauksia ei ole ollut. Varsinkin näin mitäänsanomattoman kelin keskellä, mieli alkoi tehdä jotakin josta saa hyvää oloa. Siihen en tarvitse avuksi suklaata tai vaahtokarkkeja. Omaa lempiruokaa kehiin vaan, eli pastaa. Säällä kuin säällä,hyvä pasta on fine! Töissäkin saa sykkiä niska limassa lieden äärellä, joten kokata sitten vielä kotona, pyh! Mutta aina on pieni pilke silmäkulmassa ruoanlaittoa kohtaan myös kotosalla.
 
Poitsu ei alussa ollut halukas maistamaan, mutta kun kauniimpi puolisko tuli kotiin,halusi poitsu maistaa. Maistettuaan totesi äipälle, että "Äiti, tee mulle isin ruokaa" Eli... hyvää tää oli. Hyvin se maistui myös tähän turpavärkkiin. Kuten yleensä pastaruoka,ei se nytkään jättänyt kylmäksi. Pasta on aina hyvää, ja kuten blogiani useamman kuin kerran tsekanneet ovat varmaan huomanneet, että pastaa on tässä blogissa tarjottu useasti ja tullaan vielä tarjoamaan.
 
Jos kaipaat simppeliä ruokaa, yksinkertaisia mutta herkullisia makuja, on tämä sinulle. Kaikki oikeastaan kulminoituu muutamaan asiaan, laadukkaaseen raakamakkaraan, fenkoliin ja tomaattikastikkeeseen. Anjovis tuo mukavaa suolaisuutta ja chili pientä potkua. Jos osaat keittää pastan oikein, ei tämä ruoka voi epäonnistua. Alkuperäinen ohje taitaa ainakin osittain olla jälleen Jamien käsialaa, mutta miten sen väliä. Makkarapasta rokkaa, ja aurinkokin sais alkaa taas paistamaan.
 
Näillä mennään
 
Papardellea
 
 4kpl Raakamakkaraa
1 kevät sipuli
1 tuore punainen chili
1tölkki Tomaattimurskaa
1 solo valkosipuli
2-3 oksaa Tuoretta basillikaa
1tl Oreganoa (kuivattua)
1-1,5tl Fenkolin siemeniä murskattuna
3-4 anjovisfileetä
Reilustia raastettua parmesaania
 
 
laita pastalle vesi kiehumaan. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan.
 
Pilko makkarat pieneksi ja paista pannulla. Kun käivärä alkaa olla valmista, laske hieman lämpöä ja lisää sekaan chili. Kun chili on pehmennyt, niin lisää sekaan tomaattimurska ja loput ainekset. Anna muhia pienellä lämmöllä. Mausta vielä pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
 
Lisää sekaan pastat ja sekoita kunnolla sekaisin. Jaa lautaselle ja raasta reilusti parmesaania päälle.

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Baileys-Valkosuklaajäätelö & Mantelikrokantti

 
 


Kesä ja jäätelö, ei varmaan tarvitse avata asiaa sen enempää. Varmasti tuttu kaksikko kaikille. Se mitä tarvitsee ja on pakko kertoa, on se kuinka hyvää tämä jäde olikaan.

En pidä itsekehuista, koska tuntuu kuin olisin itserakas. Nyt voin erittäin kirkkain silmin, hymyssä suin ja puhtaalla omatunnolla sanoa, että tämä oli paras jäätelö jota olen syönyt, ja samalla parasta jädeä mitä olen ikinä tehnyt. Tiedättekö sen fiiliksen jonka joskus kokatessa saa, sen kun maistaa omia tekosiaan ja toteaa "Hitto, teinkö muka tämän iha itse?" se tunne kun maistaa ja tajuaa onnistuneensa aivan täydellisesti.

Idea jäätelöön tuli sohvalla maatessa ja kylkeen suunniteltu krokantti vasta viime hetkellä. Kaikella on takoitus ja krokantti oli se viimeinen silaus täydellisyyteen. Parempi niin, pojalta kun kysyin ideaa jäätelöön sain yhden järkevän ja yhden vähemmänjärkevän vinkin. Eka ehdotus oli pullajäätelö, ihan ok. Toinen oli makaroonijäätelö,hmmm.. keitetty makarooni jäätelössä, ei kiitos.

 
Kourallinen kokonaisia Manteleita (kuorittu)
1dl Sokeria
 
 Paahda mantelit kuivalla pannulla,älä polta. Lisää sokeri ja kun sokeri on paahtunut ruskeaksi, siirrä seos heti jäähtymään leivinpaperille. Seos jäähtyy kovaksi levyksi hetkessä.
 
 

Käytin jäätelömassaan Dan Sukkerin Glukoosisiirappia. Lupasivat etten tarvitse jäätelökonetta. Paikkansa piti, ja massasta tuli tasainen ja kuohkea. Johtuiko se siirapista vai siitä että sekoitin 5 tunnin pakastamisen aikana seosta 30 minuutin välein? Mene tiedä, mutta lopputulos oli loistava. Siirappi ei sitten ole sitä jenkkien glukoosi-fruktoosikamaa, mutta ei tämäkään mitään terveyskamaa ole. Tosin tämä on syntinen herkku, ja kun herkutellaan niin tehdään sitten kunnolla syntiä. Maku on paras ikinä ja kotitekoinen on aina kotitekoista. Pakko kehua, koska vielä näin seuraavanakin päivänä olen tyytyväinen, ja nyt... Kuppi kahvia ja kulhollinen Baileys-valkosuklaajädeä.


 
Baileys-Valkosuklaajäätelö
 
8 Keltuaista
1,5dl Sokeria
 
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
 
5dl kermaa
1,5dl maitoa
1 vaniljatanko
2dl Dan Sukker Glukoosisiirappia
100g Valkosuklaata
12cl Baileysiä
 
Mittaa aineet kattilaan ja kiehauta seos, lisää valkosuklaa viimeisenä. Nosta kattila liedeltä ja lisää keltauismassa sekaan ja vatkaa kunnolla.
 
kaada seos siivilänläpi esim.metalliastiaan ja pakasta 5 tuntia, vähän väliä seosta sekoitellen.
 
Dan Sukker tarjosi siirapit tähän hekkuun


perjantai 7. kesäkuuta 2013

Savustus, muistoja, unelmia ja vähän ankkaa

 
 
Raskas työrupeama takana, ja harteilla taakka stressiä, ei muuta kuin meren rantaan. Vanha Oiva pyörä kellarista, savustuspönttö ritsille ja rantaan. Rannassa tämäkin stressaava ja hiuksiaan repivä retale muuttuu alkuihmiseksi, unohtaa sähköt ja induktioliedet. Sähkösavustin ei käy edes mielessä.
 
Kerätään rannalta kuivaa kaislaa, tuohta ja nuotio syttyy kuin itsestään. Kaveriporukan kovaääninen jutustelu ja nauru muuttuu hiljaiseksi tuijotukseksi. Valoa häviää ja kesäyö ja sen pienen hetken kestämä pimeys tulee huomaamatta.


 
 
 
 
Kolme paria väsyneitä silmiä tuijottaa kun yön pimeydessä liekit nuolee koivua ja muita rannan tarjoamia risuja. Rööki palaa, puoli askia menee huomaamatta. Puheen aiheet siirtyvät ajassa 10-15 vuotta taaksepäin, aletaan muisteleen ja fiilisteleen menneitä. Jokaisella on oma lapsuuden muisto nuotioon liittyen. Kuin lennossa tilalle tulee haaveet ja unelmat. Jos jokaisella on muistonsa, on jokaisella myös haaveensa ja unelmansa, kaukaisia mutta tavoitettavissa.  Niistä puhutaan, kesäyö ja  liekit sen aina saa aikaan. Liekit pienenevät ja ankat löytävät tiensä pönttöön, samoin punajuuret ja porkkanat. Myös kesän inhotuimmat kaverit saapuvat paikalle, hyttyset. Mutta siinä missä savustus ja grillaus, myös hyttyset ja raatokärpäset on osa kesää, tulee aina olemaan. Pimeyden mukana tulee hetkeksi viileä, merituulikin päättää hieman puhaltaa voimaa hiillokseen.
 
 
"Korkkasin tuomiset.
Heitimme huomiset
Aaltoihin ahtoisiin.
Hukuimme vaivaisiin
Tuumiin - ja taivaisiin
Voimakastahtoisiin. "
 
(Juice Leskinen, Norjalainen Villapaita)
 
 


Kun muistot ja unelmat on kerrottu, stressi on poissa, väsy ei. Ja kuin tilauksesta ankka on sormituntumalla medium. Aamuaurinko tekee jo tuloaan, kuin sekunneissa pimeys on poissa, savustuksen tuoksu leijuu ilmassa. Myös viereissa kaislikossa kuuluu kuinka hauki loiskuttelee, kenties aamupalalla. Annetaan niiden vielä kasvaa pulleammaksi, ja poikkileikkaus ankkaan, medium. Nam! Mieli on tyyni ja maha täynnä. Savustettu ankka on jotain niin hyvää. Liekit sammunut, hiilos hiipunut. Unelmat ja haaveet jäävät vielä kytemään.

 
"Elämme. Kuolemme.
Rannoilla vuolemme
Lastuja laineisiin.
Huutoihin vastaamme.
Lauseita lastaamme
Henkiin ja aineisiin."
 
(Juice Leskinen, Norjalainen Villapaita)
 
Oikein hyvää kesää kaikille, nauttikaa kesäpäivistä, kesäöistä, syökää hyvin, juokaa, savustakaa. Kesä on lyhyt.


maanantai 3. kesäkuuta 2013

Karitsankaretta meksikon malliin

 
 

 
Ei nämä yhden päivän vapaat ole mistään kotoisin! Ja vielä kun juuri merenrantaan päästyään alkaa satamaan kaatamalla! Mutta sateen ja merituulen pieksemänä sain sähköpostia, että olin voittanut Murun-kirjan Vihannes netin reseptikilpailusta johon osallistuin loimulohella ja parsa-mansikkasalaatilla. Tuota Muru kirjaa olenkin halunnut ja monet sitä kehuneet ja joillekin se on kuin ruoanlaittajan raamattu. Noh, nyt pääsen tutustumaan tekeleeseen.
 
 
 
Näin sadepäivänä on kiva herkutella hieman tuhdimmalla, mutta silti niin mausteisella ruoalla.  Mielestäni Jamie teki joskus jotain samantapaista herkkua töllössä, varma en ole, mutta mieleeni jäi paprikajauhe ja muskotti kareiden päälle, ja niistä tulee väkisinkin herra Oliverin maustaminen mieleen. Eli, Karitsankaretta hieman mausteisella menolla, nyt saa olla makua ja ripaus potkuakin,raikkautta tarjoaa raastettu sitruunankuori.  Kareet on äänin 100-0 parasta mitä tuosta luonnonkappaleesta saa irti. Ja kyllä, se on mielestäni ehdottomasti syötävä mediumina jotta siitä saa parhaan maun ja tuntuman irti. Kareet on kyllä aika tyyriin hintaisia, ainakin kauppahallissa (n.30€/kg) mutta sateenpilaaman vapaapäivän kunniaks voi hieman rönsyillä. Aina on tekosyy ostaa karetta, esim. grillaus!
 
Lisukkeeksi tuon meksikon teeman mukaisesti tein kvinoaa jota kaapissa lojui, sekä limejogurttia. Limejogurtti raikastaa mukavasti naamavärkkiä hieman mausteisen kareen jäljiltä. Ja se kvinoa, se sopii aina, minkä kanssa tahansa.
 
Limejogurtti
 
1prk Maustamatonta jogurttia
1 limen kuori ja mehu
suola & pippuri
 
yhdistä kaikki ja anna maustua kylmässä.
 
 
 
Mausteseos
 
1,5tl paprikajuhetta
0,5tl Cayannepippuria
0,5tl Kurkumaa
1tl kuminaa
1 raastettu solo valkosipuli
Jauhettua muskottipähkinää
1 tuore punainen chili
1 sitruunankuori
tuoretta rosmariinia
Kuivattua timjamia
Merisuolaa & Pippuria
 
Puhdista kareet huolella kalvoista ja muista ylimääräisistä roippeista. Hyvä renssaus palkitaan siinä vaiheessa kun alat syömään,eikä mitään sitkeitä kohtia ole. Kareissa on sitten aika paljon putsattavaa.
 
Mausta kareet reilusti paprikalla, itsellä oli käytössä paprikajauhetta jonka sain tuliaisena unkarista. Mukavan tulista maustetta. Saman maut saat yhdistämällä normaalia paprikajauhetta ja jauhettua chiliä. Lisäksi vielä kuivattua  kuminaa, rosmariinia, timjamia tuoretta chiliä, raastettua sitruunankuorta,pikkasen cayannepippuria, suolat sekä pippurit. Myös tilkka oliiviöljyä sekaan, niin saat maustetahnan aikaan. Hiero maut lihoihin ja anna marinoitua rauhassa yön yli tai ainakin tunnin kylmässä. Irstaan hintainen raaka-aine, joten anna maustua rauhassa.
 
Paista pannulla kareisiin väri. Kypsennä loppuun 160 asteisessa uunissa 12-14min. Anna vetäytyä 5-8min ja leikkaa paloiksi.