tiistai 19. helmikuuta 2013

Maailman parasta kalaa, eli siikaa suolakuoressa

Välimeren herkkua
 
 
 
 
 
 
 
Tässä ruoka josta olen lukenut jo monta vuotta sitten, ohjelmankin olen aiheesta katsonut ennenkuin olin edes mitenkään sapuskasta kiinnostunut. Eli silloin kun mäkki ja rax oli ainoat "oikeat" safka paikat. Tällä hetkellä olen asian suhteen hieman kasvanut, enkä voi sietää ainakaan ensimmäistä. Jälkimmäisessäkään ei ole tullut hetkeen poikettua.
 
Mutta siis siikaa suolakuoressa. Homma on yksinkertainen: Tarvitaan kalaa, mieluiten vaalea lihaista, pari kiloo merisuolaa, nivaska yrttejä ja 45-60min aikaa.
 
Lopputuloksena saat parhaimman kalaruoan jonka olen syönyt.  Voisin jopa taata, että olet samaa mieltä kun kerran olet kokeillut
 
Hieman kyllä epäilytti tuo suolan määrä (2kg) mutta nou hätä, setti ole yhtään suolainen. Tärkeää on vain täyttää fisut esim. tillillä ja sitruunalla. Älä suomusta kalaa liikaa, sillä juuri se suojaa kalaa paiston aikana. Valmis herkku ei ole suolainen, eikä kuiva vaikka niin voisi olettaa. Päinvastoin.
 
Kalan kanssa sopii mainiosti mintulla ja sitruunalla kruunattu herne-papupesto
 
 
Siikaa suolakuoressa
 
4 siikaa n.1,7kg
2kg Merisuolaa
Puntti tilliä
2 Sitruunaa
Fenkolinsiemeniä
 
Täytä kalat yrteillä, sitruunalla ja mausteilla. Lado pohjalle merisuolaa n.0.5kg. lado kalat päälle ja kaada päälle loput 1.5kg merisuolaa. Voit tarvittaessa lisätä suolan joukkoon muutaman tipan vettä, niin saat suolasta tuhdimpaa massaa
 
paista 200 asteisessa uunissa .45-60min
 

Tämä on keittiön herran homma: Naputtele suolakuori auki esim.veitsen kahvalla. Kuori on todella paksu mutta halkee helposti. Alta paljastuu todellinen herkku
 

 
 

 
Herne-papupesto
 
1 pussi pakasteherneitä
2 kourallista papuja (haricots)
2rkl Creme Fraichea
1 sitruunanmehu
1tl suolaa
kourallinen tuoretta minttua
1rkl oliiviöljyä
 
Kaikki paitsi Fraiche blenderiin ja soseeksi. Vispaa sekaan fraiche ja nauti kalan kanssa.


.. ja rakkaat lukijat, muistutan vielä kilpailusta jossa Onko Nälkä on mukana. Snellman kunnon lenkkimakkara kisa on käynnissä jossa voit äänestää minun pyttistä salsa verden kera. Äänestämällä voit voittaa huippupalkinnon. Äänestä täällä
 




20 kommenttia:

  1. Tunnen jo meribassin tuoksua... Meillä tehdään useasti näin... Ihanaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä huippua. Ensimmäinen kerta kun tein & söin,mutta ei viimeinen :)

      Poista
    2. Niin unohdin kysyä et mistä ostat meribassia?

      Poista
    3. Lidlistä saa 1-2 kertaa vuodessa (pakastettu). Kalamarkkinoilta elokuussa (sulatettu). Bosniassa ja Kroatiassa kesä-heinakuussa joka paikasta (päiväntuore).

      Poista
    4. Hitsi, mulla ei oo tullu vielä vastaan. En oo meribassia ikinä tehny ite. Olis kyllä niin kiva kokeilla. Täytyy pitää silmät auki tai kysellä jos kauppias suostuis tilaamaan vaik pakasteena

      Poista
    5. Ensi kerralla laita kalan sisälle valkosipulimurska, hiennottua persilja ja oliiviöljy. Syömisen aikana aurnko paistaa ja kuulet Välimeren aaltoja... Meillä ainakin toimi :-)

      Poista
    6. Täytyy uskoa kokemukseen :D vissiin timjamiakin käytetään usein? Valkosipuli saa jo veden kielelle. Kiitos paljon vinkeistä. Taidat olla hyvinkin tietonen välimeren kalaruoista? Käännyn sun puoleen sit ku tarvin vinkkejä taas :D

      Poista
  2. Kalaa suolakuoressa on pitänyt tehdä jo vaikka kuinka kauan. Niin paljon sitä on kehuttu ja herkulliselta näyttää täälläkin, täytyy kyllä lähiaikoina testata itsekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ollu kans suunnittelu asteella liian kauan. Niin hyvää oli,että suosittelen kaikille. Satoja vuosia vanha ohje harvoin pettää :D

      Poista
  3. Minä olen laittanut periaatteessa samalla menetelmällä broileria. Siihen vain menee suolaa 4 - 5 kiloa! Mutta on hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin eilen kuinka suolakuori vois toimia lihalle/kanalle? Kanalla on se etu et nahka löytyy suojaksi. Pasteilla tai fileillä ei oo nahkaa suojana,mutta voisko sama toimia jos esim.paistin kääris folioon ja siitä suolakuoreen?

      Poista
  4. Suolakuoressa kypsyessään kala pysyy mehevänä ja mehukkaana. Joskus olen kokeillut, ja hyvää oli.:) Useamminkin voisi suolakuoressa kypsentää, mutta jotenkin ei vain raaski uhrata niin isoa suolamäärää kerralla, vaikka eihän tuo suola edes paljon maksa.

    Kiitos kirjasta! Löysin jo paljon hyviä reseptejä kokeiltavaksi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ite epäilin et 2kg suolaa kuivattaa kalan,mutta ei. Niinku sanoit: mehukasta! Ite tykkäsin tästä enemmän kun savusiiasta. Joo merisuolan hinta on jossain alle euron kg, mut kyllähän tässäkin oma hommansa oli. Varsinkin lopussa sai imuroida suolakökköjä joka paikasta

      Poista
  5. Mekin olemme tehneet broilerista joskus ja kalaa on tullut syötyä ravintolassa. Minäkin luulin, että kuivattaisi mutta ei - herkkua molemmilla kerroilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi kana juttu oli mulle iha uus juttu. Kuulostaa kyl kokeilemisen arvoiselta. Jos ei kalakaan kuivunu niin tuskin kanakaan. Ootteko paistanu ensin värin kanaan? Vai iha raakana suolakuoreen?

      Poista
  6. Kuulostaa ihanalta! Siika on superhyvää, nykyään teen voileipäkakunkin mieluummin siitä kuin lohesta :)
    Juurikin tänään muistelin joskus tekemiäni timjami-punasipuleita suolapedissä, jostain syystä niitä vain kerran olen tehnyt vaikka olivat superhyvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loheen on kyllä jo vähän kyllästyny. Ehkä juuri se rasvasuus ja Norjan pullalohen mauttomuus tekee osansa. Siika on täälä mukavan tuoretta ja kuha uppoo aina. Suolakuori kokeilut vaan laajeenee punasipuli ja punajuuri pitää testata tuon broillerin yhteydessä :) kiitti vinkistä

      Poista
  7. Tuli ostettua pari siikaa ja googleteltua uutta tapaa valmistaa kalaa -> löysin tämän reseptin sivuiltasi. Aivan loistokamaa, papu-hernepesto oli raikasta mehevän kalan kera. Kiintoisa blogi myös, jatka samalla mallilla - tulemme varmasti kokeilemaan muitakin kokkailujasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D

      Kiva kuulla että löysitte blogistani kokattavaa. Tervetuloa uudestaankin ;)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit