Elokuun haasteen teemana oli piirakka. Haasteessa oli mukana monta hianoa ohjetta ja blogia mutta vain yksi voittaja.
Lukijat äänestivät syyskuun ruokahaasteen voittajaksi Kompastelua-blogin lakka-valkosuklaapiirakan. Toiseksi sijoittui Skorpionin keittiössä blogin punaherukkapiirakka ja kolmanneksi Keitiössä,Kotona & puutarhassa blogin Tarte Flambe.
Onnea voittajalle ja iso kiitos kaikille osallistujille. Katsotaan mitä kivaa voittaja keksii Syyskuun haasteeseen.
lauantai 31. elokuuta 2013
perjantai 23. elokuuta 2013
Paras piirakka! Mutta kuka sen teki?
Kuukauden ruokahaasteen teemana oli tällä kertaa piirakka. Eli jokin suolainen tai makea piirakka. Oli mukavaa huomata, että myös tällä kertaa osanottajia oli reippaasti. Mukana ruokahaasteen vanhoja tuttuja ruunia ja myös paljon itsellekin uusia blogeja ja mikä sen parempaa. Mutta sen pitemittä puheitta:
Tässä haasteeseen ajallaan ilmoittautuneet piirakat. Mahtavia reseptejä kaikki, mutta vain 1 on paras. Joten antakaa äänenne ja onnea "kisaan" jokaiselle
Äänestys loppuu 30.8.2013 ja voittaja julkaistaan 31.8.2013
1. Energiaa Kokkaamalla: Ratatouillepiirakka
2. Kulinaarimuruja : punaviinimarjapiiras
3. Mökkiruokaa: Mustikka-Talkkunapiirakka Ruispohjalla
4. Sokerivaltakunta: Kanttarellipiirakka
5. Kompastelua: Lakka-Valkosuklaapiirakka
6. Kotihippi & Leipuri: Mustikka-sitruuna.mascarponepiirakka
7. Skorpionin keittiössä : Punaherukka-valkosuklaapiirakka
8. Habanerokitchen: Lemon posse piirakka
9. Ruokaa Kotona & Kylillä: Jauhelihapiirakka
10. Maukasta Minibudjetilla: Minirättänät
11. Keittiössä, Kotona & Puutarhassa: Tarte Flambée Kanttarelleista
Tässä haasteeseen ajallaan ilmoittautuneet piirakat. Mahtavia reseptejä kaikki, mutta vain 1 on paras. Joten antakaa äänenne ja onnea "kisaan" jokaiselle
Äänestys loppuu 30.8.2013 ja voittaja julkaistaan 31.8.2013
1. Energiaa Kokkaamalla: Ratatouillepiirakka
2. Kulinaarimuruja : punaviinimarjapiiras
3. Mökkiruokaa: Mustikka-Talkkunapiirakka Ruispohjalla
4. Sokerivaltakunta: Kanttarellipiirakka
5. Kompastelua: Lakka-Valkosuklaapiirakka
6. Kotihippi & Leipuri: Mustikka-sitruuna.mascarponepiirakka
7. Skorpionin keittiössä : Punaherukka-valkosuklaapiirakka
8. Habanerokitchen: Lemon posse piirakka
9. Ruokaa Kotona & Kylillä: Jauhelihapiirakka
10. Maukasta Minibudjetilla: Minirättänät
11. Keittiössä, Kotona & Puutarhassa: Tarte Flambée Kanttarelleista
tiistai 20. elokuuta 2013
Chili Dogit, eli chilipiskit (jos ei maailman, niin Euroopan parhaimmat!)
Viime aikoina on pitänyt sen verran kiirettä, ettei ole viikkoon kerennyt tänne mitään postailemaan. Tässä on nyt muutenkin koko kesä painettu meneen aikamoisella tahdilla ja tahti vain kiihtyy loppua kohden. 6 päiväiset työviikot vievät kyllä mehut ja innostumisen kokata kotona. Nyt oli kuitenkin sen verran herkkua, että sain aamuvuoron ja jaksoin vieläpä kokkailla jotain.
Mieli kun teki jotain iisiä ja mieluiten jotain mässäilyä! Eli katseet oli luotava ämeriikan maille. Siellä kun tunnetusti kaíkki on suurta ja vielä vähän suurempaa. Bongailin juttuja jenkkien kuumista koirista ja valehtelemattta 10minuutin selaamisen aikana löysin n.100 erilaista versiota ja kyllästyin. Liikaa infoa ja meinasi kiinnostuskin loppua koko hodareita kohtaan. Mac&cheese hodarit kyllä teki vaikutuksen rasvaisuudellaan, mutta en sitten jaksanut. Sitten sivusilmään iski chili dogit ja chilikastike. Päädyin ideaan, mutta tein chilisoosin sijaan chili con carnea, mutta skippasin lihat, koska raakamakkaraa oli saatava väliin. Lisäksi ostin chipotle chilikastiketta (Heinz) joka olikin sopivan ärjyä roinaa meikäläiselle ja toi mukavaa ja kaivattua potkua chilipiskeihin.
Koska kaikki pojat (miehet) on äitin poikia, (myös minä) niin muistin laittaa täytteeksi myös paahdettua sipulia. Äiti kun aina tuo kyläillessään hodarikamat & pahdetut sipulit mukanaan. Mikäs siinä, korvaamaton maku hodareissa. Lisäksi kun on tulista ja on rasvaa, niin suosittelen kruunaamaan tämän herkun vielä Creme Fraichella. Hodareille ostin kaupasta aivan mahtavaa, tuoretta ja pehmeää patonkia, täydellistä. Jos käytät patonkia, osta pehmeää patonkia ja paahda se rapeaksi, täydellistä. Lopuksi raastoin sekaan raikasta limen kuorta ja puristelin mehujakin hodarin päälle. Tämän paremmaksi mässäily ei juuri mene, eikä sen kyllä tarvitsekaan... Jos pystyt jättään syömiseen vain yhteen, niin nostan hattua!
Chili Dogit
4kpl
4kpl chorizo raakamakkaraa
chili con carnea (huippu ohje täältä)
paahdettua sipulia
Creme Fraichea
Tuoretta, pehmeää patonkia
Chipotle kastiketta (esim. Heinz)
1-2 limeä kuorineen ja mehuineen
maanantai 12. elokuuta 2013
Omasta maasta: Vinkki rapeisiin paahdettuihin pottuihin ja pari dippiä
Ensimmäsitä kertaa perunaa "omasta maasta" sillä maat nyt kuitenkin kuuluu kaupungille, eikä minulle. Kuitenkin, meillä kun oli kolmestaan kavereiden kanssa pläntti vuokralla. Tuo pläntti sijaitsee melkein keskustassa ja maksoi huimat 15euroa/vuosi. Siihen päälle vielä se, että kaupungin muorit kävivät kääntämässä meille maan ilmaiseksi. Aivan mahtava idea kaupungin tyypeiltä,että tälläinen on ylipäänsä mahdollista 2000-luvulla!
Pläntti nyt ei iso ole, mutta hienosti sillä 2 perheelle ja 1 elämäntapaerakolle tuottaa perunaa, porkkanaa, punajuurta, sipulia yms. ja saa harrastaa ja olla ulkona. Lapsetkin on tykänny osallistua touhuun. Harmi vain, että kiireisen työkesän aikana en ole paljoa ehtinyt plänttiin panostaa, mutta onneksi naapuri on "käpykyttä" luonteeltaan ja on pitänyt pläntistä huolta parhaansa mukaan. Perunalajikekin oli osuvasti naapurin kaima, Timo!
Perunoista kun pääsi kokkaamaan, niin pakkohan sitä oli paahdella todella rapeita pottuja. Valmistaminen ei ole rakettitiedettä, mutta pieni siivu kemiaa ja perunat ovat rapeita ja suorastaan rouskuu suussa. Vaikka kemiaa olenkin opiskellut ammattikoulussa kolmisen vuotta, en ala kemiaa länkyttämään. Samalla tavalla saat rapeat lohkot tai ranskalaiset ilman frittaamista!
Täydelliset rapeat potut vaatii kolme vaihetta
1.keittäminen
2.Jäähdyttäminen
3. Paahtaminen
Eli keitä ensiksi perunat. Pieniä ei tarvitse lohkoa, mutta isoimmat voit puolittaa tai jakaa neljään osaan. Keitä perunoita n.6min, tai kunnes ne pehmenee kunnolla.
Sen jälkeen siiviölöi ja kaada perunat heti jääkylmään veteen. Voit käyttää jääpalojakin vesiastiassa jso niitä sillä hetkellä löytyy. Anna jäähtyä kunnolla.
Sitten valele perunat reilusti hyvällä oliiviöljyllä ja suolaa sormi/merisuolalla. Paahda perunoita 225 asteessa n.30min ja rouskuttele potut hyvien dippien kera.
Tämä herkullinen dippi on ryövätty jostakin Ruottalaisesta lehdestä, jälleen. Dippi muuten sopii kaikille kasviksille yms. ja myös mainiosti kalalle. Ohje oli nimeltään tillipesto, mutta ite en miellä sitä pestoksi, koska tähän tulee kermaviiliä. Hyvää se on silti.
1 Puntti tilliä
1dl Murskattuja hasselpähkinöitä
100g Raejuustoa
100g Kermaviiliä
Paahda pähkinät pannulla ja murskaa ne. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja soseuta. Lisää vielä sekaan oliiviöljyä lopussa.
Sitten vielä toinen dippi johon tulee keitettyä kanamunaa ja kylmäsavulohta.
100g kylmäsavulohta
2 keitettyä kanamunaa
tilliä silputtuna
punaispulia silputtuna
1 sitruunan raastettu kuori
1dl majoneesia
kaikki ainekset vain sekaisin. Sekoita kunnolla massaksi. Nauti!
torstai 8. elokuuta 2013
Jogurttisorbet & Mustikkakukko, raikasta ja makeaa samalla lautasella!
Mustikat ei ole koskaan kuulunut omaan suosikki raaka-aineiden listaan. Kuitenkin ajan hengessä erilaisiin mustikka virityksiin törmää tämän tästä. Se että mustikat ei ole mikään lemppari, ei tarkoita ettenkö tykkäisi niistä. Mietiskelin kuinka aamusin kuitenkin tykkään syödä mustikkajogurttia, niitä Kalinka hässäköitä. Yhtenä aamuna sitten aloin funtsaamaan, että keksisiköhän jugurtista ja mustikasta jotain muutakin kivaa. Ideoita tuli laidasta laitaan mieleen, mutta sitten tsiikailinn ilmaisjakelua jonka olin junasta bongannut. Sieltä sitten iski väsyneisiin, silmäpussien rasittamiin silmiini mustikkakukko eli rättänä ja päädyin siihen.
Jos tätä jokin aitoa Savolainen kukon pyörittäjä lukee, niin haukkuu minut syvälle Pohjanmaan multaan. Huutaa vielä perään, että en ole kukkoa nähnytkään! Eihän tämä nyt mikään savolaismuorin aito & alkuperäinen mustikkakukko ole. Enemmänkin kukko, jonka jokainen osaa ja viitsii hektisen elämänsä ohella leipasta nopeaan. Siinä sivussa on vielä helppo pyöräyttää uusi suosikkini, meinaan jogurttisorbetti.
Jogurttisorbet pesee kyllä kermaisen vaniljajäätelön helposti raikkaudellaan ja keveydellään. En tarkoita, että sorbetti olisi mitään dieetti kamaa, mutta rakenteeltaan erinomainen. Lisäksi tein sorbetin johon et tarvitse valkuaista. Lopputulos on taattu,eikä stressiä että valkuainen olisi kuin limaa syöntivaiheessa. Helppo, nopea, mutta pirullisen hyvä, kuin kukkokin.
Kai tätä kukkoa voi jonkin sortin piiraksi kutsua ilman huonoa omaatuntoa. Jos en olisi itse järjestämisvastuussa kuukauden ruokahaasteessa, niin olisin tällä mukana piirakka skabassa. Jos sinulla on mielessä loistava piirakkaohje, niin mukaan kisaan täältä.
Mutta alotellaan kukko ohjeella....
6-8:lle
200g voita (huoneenlämpöistä)
1dl sokeria
Vatkaa voi ja sokeri tukevaksi vaahdoksi koneella.
3 1/4dl Ruisjauhoa
1tl leivinjauhetta
Lisää kuivat aineet voi-sokeriseokseen ja sekoita.
400g mustikoita (hieman kohmeisia)
1dl sokeria
1/2dl perunajauhoa
sekoita kaikki ainekset sekaisin.
Laita voideltuun vuokaan (halkaisija 18-20cm) pohjalle n.2/3taikinaa ja taputtele taikinaa myös reunoille. Kaada päälle mustikkaseos. Viimeiseksi päälle vielä loput taikinasta kanneksi.
Paista 200 asteessa n.40min
Tarjoa sorbetin kanssa.
Raikas Jogurttisorbet
5dl maustamatonta jogurttia (itse käytin turkkilaista)
1dl vettä
1dl sokeria
1dl glukoosisiirappia
1 sitruunan mehu ja kuoret
1 liivate
Liuota liivate. Lämmitä vesi ja sulata liivate sekaan. Lisää sitten sokeri ja glukoosi ja anna sokerin sulaa sekaan. Kaada sokeriliuos jogurtin sekaan ja sekoita kunnolla. Purista sekaan sitruunanmehu ja raasta sekaan myös kuori.sekoita ja pakasta n. 3 1/2 - 4 tuntia. Sekoita sorbettia muutaman kerran pakastamisen aikana, niin saat kuohkean sorbetin.
sunnuntai 4. elokuuta 2013
Elokuun Ruokahaaste & Muscovadojäätelö (yritys savustaa jäätelöä)
Hip hei pitkästä aikaa taas tänne päivittelemään herkkuja. Tai no pitkästä ja pitkästä... eihän tässä ole kuin viikko oltu kirjoittamatta. Sinäkin aikana on kuitenkin tapahtanut kaikenlaista kuten uhkarohkea yritys savustaa jäätelöä, tupakoinnin lopettaminen ja ruokahaasteen voitto jota heinäkuussa emännöi Andalusian Auringossa blogi
Ruokahaasteen voiton myötä siis vastuu elokuun ruokahaasteesta tuli minun kontolleni. Ja mikä onkaan elokuun teema? Sen sijaan että olisi vain yksi raaka-aine, se on piirakka! Eli nyt haetaan parasta piirakkaohjetta ihan syksyn marjoja,sieniä ja tulevia rapujuhlia silmällä pitäen. Joten nyt kokkaileen jokin makea tai suolainen piirakka ja mukaan haasteeseen!
Eli haasteeseen voi osallistua 4.8- 22.8.2013 välisenä aikana. Myös haastepostauksen tulee olla julkaistu tuona aikana. Haastepostauksen osoite (URL) ilmoitetaan kommenttina tähän kirjoitukseen.
Haasteeseen osallistuessaan bloggaaja antaa luvan linkin takaa mahdollisesti löytyvien kuvien käyttöön ja niiden koon muuttamiseen haasteruokien yhteenvedossa. Haasteeseen määräajassa ilmoitettujen ohjeiden yhteenveto julkaistaan 23.8.2013 jolloin myös äänestys alkaa.
Äänestys päättyy 30.8.2013 ja voittaja julkaistaan 31.8.2013
Elokuun ruokahaasteen voittaja järjestään syyskuun ruokahaasteen. Voittajan tulee julkaista uusi haastee blogissaan viimeistään 5.9.2013 mennessä. Mikäli näin ei käy, siirtyy vastuu toiseksi tulleelle,sen jälkeen kolmanneksi tulleelle jne.
Jos aiemmat ruokahaasteiden teemat ja voittajat kiinnostaa, niin ne kannattaa tsekata täältä.
Ja sitten siihen ideaan savustaa jäätelöä. Kaverini joka myös työskentelee kokkina oli hankkinut savustuskirjan ja uteliaisuuttani kysäsin jos kirjasta löytyisi jälkiruokia. Niitä ei kuitenkaan tainnut löytyä, joten oli siis kehitettävä sellainen itse. Koska valmista jäätelöä olisi aivan turha lähteä savustamaan ja pönttöönhän tuo sulaisi heti, niin kävin kerman kimppuun. Jospa kermaa savustamalla saisi savua myös jäätelöön? Savustin kermaa pöntössä vain muutman minuutin jonka jälkeen siirsin pöntön lämmöltä pois ja annoin sen kermakattilan muhia pöntössä vielä kymmenisen minuuttia savuissa. Makua tarttuikin mukavasti kermaan. Jäätelön valmistin muuten normaalisti ilman konetta. Tosin käytin tässä glukoosisiirappia oikean koostumuksen aikaansaamiseksi. Mauksi valikoin muscovadosokerin. Kyllä, muscovado oli aivan erinomainen maku, nam! Jos et ole kokeillut, niin suosittelen lämmöllä kokeilemaan. Tosin tuntui että se peitti savun makua turhankin paljon, mutta se ei haitannut sillä se oli niin pirullisen hyvää! Tosin voiko olla, että myös pakastaminen olisi tappanut tuota savun makua jonkin verran? Ensi kerralla aion kokeilla "jäätelön savustamista" hieman erilailla ja kokeilla sitä savustamalla ensin suklaata ja lisäämällä sitä massaan. Myös lepän voisi vaihtaa omenapuuhun. Mielessä kun on myös toinen villi idea: Savustettu omenajäätelö! Jossa omenat ja kerma savustettaisiin erikseen omenapuun lastuilla? Katsotaan mitä syksy tuo tullessaan.
Muscovadojäätelö
(Ohje on muistaakseni Dan Sukkerin sivuilta)
4 keltuaista
1dl Muscovadosokeria
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
2,5dl kermaa
1,5dl maitoa
1dl Glukoosisiirappia
Kiehauta kerma ja maito,lisää siirappi. Kaada sekaan keltuais-sokeriseos ja sekoita. Nosta liedeltä ja sekoita vielä hetki. Anna jäähtyä. Kaada massa pakastekulhoon nosta peitettynä pakkaseen 5-6 tunniksi. Sekoita massaa pari-kolme kertaa pakastamisen aikana, niin saat kuohkeaa jädeä! Nauti.