torstai 3. lokakuuta 2013

Poronfileetä & Vodkakarpaloita niinku päräyttävää herkkua!


Jos nyt alkuun jotain pitää päräyttää, niin aloitetaan lyömällä fakta pöytään: Poro on parasta, suorastaan päräyttävää! Ja kun me euroopan perällä loikoilevat olemme saaneet tuon elukan lahjaksi, on sitä kiva syödä,nauttia hartaasti. Vaikka se hieman hintavaa onkin, on jokainen suupala, jokaisen sentin arvoinen, piste! Helppoa, ei turhaa hienostelua, ei näpertelyä, rehtiä ja kotimaista. Ota rennosti, nauti syksystä ja ahmaise siivu poroa vodka-karpalohillon kera! Karpaloiden osalta syksy on ollut ankea,mutta pakastealtaasta löytyy ja vodkan tarjontaa syksy tuskin rajottaa. Mieletön herkku, suosittelen mm.lampaalle ja kaikelle riistalle!


Nyt näillä hetkillä, yleensä syys-lokakuussa kun on poromiehillä meneillään viikkoja kestävä poroerotus, vähä niinku isäntien sadonkorjuu, voidaan hyvin mielin nauttia poroherkuista myös täällä alempana. Poroerotuksessa porot ajetaan aitauksiin, luetaan eli lasketaan, mikä on kenenkin poro, mitkä teurastetaan ja mitkä saavat jäädä jatkamaan sukuaan. Kun vielä urokset kiimassa kalistelevat sarviaan, kokoavat haaremiaan ja puolustavat leidejään mustasukkaisesti, on hyvä ite ottaa rennosti ja nauttia kaikessa rauhassa tästä laadukkaasta raaka-aineesta.

Kylkiäiseksi tälle lihalle et mielestäni tarvitse kuin vodka-karpalohilloketta ja selleripyrettä. Helppoa, rentoa eikä turhan kikkailevaa. Poron maku tulee esiin,eikä sitä ole mitään järkeä peittää millään chileillä, kermoilla tai muutenkaan liian raskailla tai mausteisilla kastikkeilla. Raikas ja makea vodkakarpalo ja mieto, mutta täyttävä selleripyree toimii!

Oikein hyvää syksyä,ja miksei myös herkullistakin!


Kokonaisena paistettu poron ulkofile

1 poron ulkofile n.600g
savusuolaa (myös tavallinen käy)
suolaa
pippuria

hiero maut lihaan ja anna maustua hetki

Paistamiseen voita, tuoretta rosmariinia ja valkosipulia

lisää pannulle öljyä ja paista lihoja hetki. Lisää sitten voita, rosmariinia ja valkosipulia. Paista haluttuun kypsyyteen.



Vodkakarpalo

200g Karpaloita (jos ite ole poiminut, niin suosittelen Biokian)
1/2dl vettä
100g hillosokeria
4cl vodkaa

kiehauta vesi ja karpalot. Lisää sokeri ja anna hautua miedolla lämmöllä 20min. Lisää vodka ja anna kiehahtaa ja nosta heti kylmään jäähtymään.

Selleripyre

1 selleri
2 perunaa
kermaa
maitoa
suolaa
voita

Kuori ja pilko peruna ja selleri. Keitä maito-kermaseoksessa. Siivilöi. Soseuta. Mausta voilla ja kermalla.



18 kommenttia:

  1. Oi ja Voi! Se on teilläkin lähtenyt tuo Lihaton Lokakuu lupaavaan alkuun :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Söin vaa karpalot,poro olikin vaa rekvisiittaa :D

      Poista
  2. Päräyttävää tosiaan! Täältä löytää kyllä aina herkullisimmat lihaherkkureseptit :)

    VastaaPoista
  3. Mä en kestä näitä sun kuvia. Mahtikauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vou, kiitos! huippu homma jo siinäkin mielessä että diggailen sun blogia sisältöineen ;)

      Poista
  4. Herkullista syksyä ja herkullisia kuvia, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos ja herkullísta syksyä sinnekin ;)

      Poista
  5. Poro on parasta! Nimenomaan yksinkertaisesti paistettuna, vähillä mausteilla.
    Tällä viikolla poroja on ollut poikkeuksellisen paljon tiellä tai tienpenkoilla heti kun lähtee tästä kolmekymmentä kilometriä pohjoiseen. Yksi isosarvinen kingi ei meinannut antaa millään tietä, mutta kun uhkailin pataan pistämisellä, alkoi tulla liikettä niveliin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kyllä parasta! Siinä vaiheessa kun aletaan uhkaamaan pataan joutumisella, niin kannattaa laittaakin liikettä kinttuihin :)

      Poista
  6. En kestä...miten saat kaikesta niin herkullisen näköistä :D Poroa tulee harvoin syötyä, mutta tämän annoksen söisin kyllä oikein mielelläni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon:) ei täälläkään poroa usein syödä,mutta ssitä vähästäkin nautin sitten kunnolla.

      Poista
  7. Kuulostaa kyllä törkeän hyvältä :)

    VastaaPoista
  8. Näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä.:) Tämä varmasti uppoaisi meillä, varsinkin vodkakarpalot.;) Nyt, kun jostain saisi vain poroa. Vaikka kai tätä voisi soveltaa hirveen tai peuraankin? Toivottavasti meillekin päin taas liikenee tämän vuoden hirvimetsästyksen antia.;) Tai tehdään sitten pelkästään noita vodkakarpaloita. Karpaloita ainakin riittää, kun vielä on viime vuotisia jäljellä ja uutta satoakin kävin suolla poimimassa reilut kymmenen litraa.:D

    VastaaPoista
  9. Kiitos ja jos poroa ei ole, niin voihan noi vodkakarpalot nauttia myös ilman karpaloita :)

    Oi,vodkakarpalot sopii varmasti tosi hyvin hirven ja peuran kanssa. Peura on niin hyvää!

    VastaaPoista
  10. Nyt on karpalot hautumassa ja tämä ruoka tulee meille joulupöytään :)

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit