perjantai 28. helmikuuta 2014

Siankorvaa & Raanavettä eli friteerattuja siankorvia savuvalkosipulimajon kera



"Siankorvaa ja raanavettä, siinä on työttömän menu" niin se Mustajärvi rallatteli joskus. Halvat, tai sanoisinko edullisemmat ruhonosat (paljonko on noussut kassler tai potka tämän hypetyksen myötä?) ovat onneksi vieläkin pinnalla. Siitä huolimatta possusta esimerkiksi sorkat,kieli,munuaiset,maksa,saparo tai korvat eivät nauti mitään kauheaa suosiota. Koirien joukossa kyseinen listaus otetaan vastaan vaahtoavin suin. Kun on puhe halvoista ruhonosista, niin nämäkin kannattaa huomioida kauppakäynneillä.

Sitten kun halukkaita olis, niin tuotetta ei ole helppo saada. Etsivä kyllä löytää ja Virolainen kauppa Tampereella pelasti tämänkin ongelman tarjoamalla savustettuja siankorvia. Isä-ukko kehui viime kesänä syöneensä Virossa siankorvia alkupalaksi, haukkui ne vielä pirullisen hyväksi. Isäthän on aina oikeassa, vaikka olisivat väärässäkin. Joten pojan on mentävä perässä. Isältä kun on perua myös hulluus etanoita kohtaan, niihin en kyllästy koskaan. Siankorvat saivat myös vakuuttumaan ja pakkasessa olevat 4 pakettia katoavat iloisesti lähiaikoina. Friteeratut siankorvat ei ole niljakkaita, ne ei ole vain koirille, ne on rapeita, suolasia, mahtavia dippailla ja bisseen meneville täydellinen pari tuopin kanssa.


Koska blogin alkuaikoina aloin kerään ohjeita kategoriaan "Herkkuja Halvoista Ruhonosista" niin meneehän korvat sinne huimalla 1,90 hinnalla. Tosi tuo ei ole kilohinta, mutta naposteluun menee halvemmalla kuin sipsit.  Korbvat ei ole kokonaisia vaan selvästikin pakettiin on päätynyt vain parhaat syötävät palat ja rusotoiset palat on jätetty pois. Laadukkainen plajon kilohinnaksi tulee n.11€/kg... ja näitä suosittelen sen 150- 250g per syöjä naposteluun. Maine tälläkin herkulla on vielä koiranruokana mutta voin todeta, että  ei yhtään hassumpaa olla koira. Maailmaa muuttuu, ruoka muuttuu ja siankorvat ovat kaikkien ruokaa. Jos käsiisi saat korvia, niin kokeile ihmeessä. Niihin tuppaa tulla himo. Minä nautin siankorvani friteerattuna,savuvalkosipulimajon, rapean leivän ja raudanmakuisen vesistoben kera!

Savustetut ja friteeratut siankorvat

300g savustettuja siankorvia
sormisuolaa
savupaprikajauhetta
kuivattua timjamia

friteeraa korvat rapeksi  ensin 160 asteisessa öjyssä n.3min ja  sitten 180 asteisessa öljyssä n.3-4min.
mausta.

Savuvalkosipulimajo

1nippu savusettuja valkosipuleita
2 keltuaista
½tl dijon sinappia
1rkl etikkaa
2dl öljyä
suolaa
½ sitruunan mehu

kaikki blenderiin ja blöräytä majoksi


tiistai 25. helmikuuta 2014

Grillattua punasikuria & Auradressing





Mitä ihmettä näinkin lihaan menevän miehen blogissa onkin yhtäkiä jotain grillattua rehua? Noh, eipä ole kauaa kun uutisoitiin nunnasta joka oli tullut raskaaksi. Minun sikurin grillaaminen vaatii huomattavasti vähemmän selityksiä kuin nunnalla. Uskoisin myös, että Tony Halmeen tapaiset "tosimies ei sanojaan eikä salaattia syö" miehet ovat aika vähissä. Enkä ole varma onko salaatin syöminen edes mittari miehisyydelle, näinä päivinä kun miehisyyskin tuntuu tuntuu olevan katoavaa kansanperinnettä. Mikäli Jäbä Leissönin kaltaiset perseenvilauttelijat ovat se mittari, on kliseiset perävako-rekkamiehet ja nenää kaivavat kunnanmiehet edelleen tosimiehiä. 

Minä kuulun pullamössö sukupolveen joita ei saisi komentaa, jotka ovat kasvaneet mikroaaltojen ja carambolan loisteissa. Aina minut on opetettu myös arvostamaan kasviksia ja juureksia. Liha on edelleenkin minun suurin himoni ja tulee aina olemaan mutta en kiellä ettenkö varsinkin kesällä nauti grillatuista kasviksista ja juureksista. Kasviruoka ei ole kirosana, eikä sen tekeminen aina ole aikaa vievää ja tylsää. 



Sikuri, eli radicchio ei välttis löydy jokaisesta lähikaupasta mutta kurkkaus k-imperiumin isompiin paikkoihin tai vaikka Prismaan tuottaa tulosta.Punasikuri on salaattisikurin kauniimpi serkku ja ei niin yleinen meillä. Punasikuri on itseasiassa paljon parempaa juurikin keitettynä, haudutettuna tai juurikin grillattuna. Maku on kitkerä mutta grillaus ja mukava rasvainen dressing saa sen uudelle tasolle. Villeimmät naamat heittävät sikuria jopa hedelmäsalaatteihin. 

Minä leikkasin sikurit 4 osaan ja valelin makuöljyllä. Öljyn duunasin oliiviöljystä, savustetuista valkosipuleista ja saksanpähkinöistä. Kaikki blenderiin ja blöräytin nesteeksi. Valelin sikurit kunnolla ja paistoin 250 asteessa grillivastusten alla n.10min. nautin herkun patongin & aurajuustokastikkeen kera.

Grillattu sikuri

1-2 sikuria 4 osaan leikattuna
1dl öljyä
½ dl saksanpähkinöitä
1 nippu savustettuja valkosipulinkysiä

Auradressing

1dl maustamatonta jogurttia
50g auraa

kaikki blenderiin ja blöräytä kastikkeeksi

lauantai 22. helmikuuta 2014

Karitsan lapaa heinäpedillä hapankaalin kera






Linja pitää ja pohjoisen herkkuja putoilee jälleen. Tällä kertaa otetaan mukaan karitsa ja vielä tarkemmin karitsan lapa. Uskoisin että tähän ohjeeseen lapa tai viulu lienee paras osa. Käytössä oli n. 1,2kg lapaa jonka onnistuimme kahteen mieheen nielemään. Luut toki jätimme omaan arvoonsa. Varsinkin täällä omalla leveysasteella ei kauhean moni edes tiedä, että lammas/karitsa on hyvinkin iso osa jo vanhoja perinteitä. Tätä todellisuutta varmasti hämärtää se, että kaupan lampaat tulee lähestulkoon aina Uudesta -Seelannista. Harmi kun kyseistä herkkua on omassakin pitäjässä. Hintakin on todella pieni, varsinkin kun kokonaisen tai puolikkaan ostaa.

Resepti on kiva ja posiitivisella tavalla erilainen verrattuna perinteisiin karitsa/lammas resepteihin. Ei minttua, ei rosmariinia tai muitakaan perusjuttuja joita karitsaan usein kohdistuu. Ei sillä, että ne mitenkään huonoja olisi mutta vaihtelu todellakin tekee terää. 

Resepti on nyysitty Sami Tallbergiltä. Resepti lienee jostain vuosien takaa Gloriasta johon kyseinen herra sen on raapustellut. Heinä todellakin hauduttaa kunnolla lämpimässä vedessä ennen käyttöä, muuten maku on aika hirveä. Alkuperäisen ohjeen mukaan 10min olisi hyvä, pidin 30min. Valkosipulin korvasin savustetuilla valkosipuleilla. Markettiin kun oli juuri saapunut savustettuja valkkareita. Jännä lisä ruoalle kuin ruoalle. Varsinkin perinteinen valkosipulikeitto sai mukavaa uutta twistiä. 

Karitsaa Heinäpedillä

n. 1,2kg Karitsanlapaa
luomuheinää
1kokonainen nippu savustettua valkosipulia/ Tavallista valkkaria
suolaa
pippuria
2dl valkoviiniä
1l vettä
timjamia 
50g voita

Hauduta heiniä n.30min kuumassa vedessä ja kaada neste pois. Lado heinät pakkiin ja kaada sekaan 2dl valkoviiniä ja 1l vettä. Suolaa ja pippuroi liha, ruskista pinnat ja nosta heinien päälle. Lado yrttejä sekä heiniä myös hieman lihan päälle. Hauduta 100-120 asteessa 6 tuntia. 

Siivilöi liemi talteen pakin pohjalta ja keitä kokoon kunnes ½ jäljellä. Sillä aikaa virittele uunisi 225 asteeseen ja nosta liha heinineen uuniin n.10minuutiksi. Lopuksi vatkaa paistiliemeen voi.

Nauti hapankaalin ja paistoliemen kera

torstai 20. helmikuuta 2014

Silakoita super hyvässä maustevoissa!



Kalaruokia ei blogissani liikaa ole ja tähän asiaan on tulossa muutoksia. Varsinkin nyt kun kalaa on taas mukavasti tarjolla ja kohtahan jo hyvänkokoisia haukiakin alkaa tulla. Hauki ei vielä nyt käsittelyyn joutunut vaan sai omalta kohdaltani vielä jäädä lillumaan mereen. Meri on siis naapurissa ja silakoita täällä on kivasti tarjolla, joten pistettiinpä herkut niistä. Silakan ohella suosittelen myös kaikille särkeä. Näitä pikkuveitikoita napostelemalla saadaan herkut hyötykäyttöön ja uuteen maineeseen.

Silakat ostin kokonaisena ja kaverin kanssa liukuhinha tyyliin perattiin ne. Aikaa vievää se ei ole vaikka pienistä kavereista onkin kyse. Kisastudiossa ei eilen ollut kiire mihinkään, tämän johdosta valmistettiin silakoille loistava maustevoitahna jonka silakat saivat niskaansa. Päälle vielä raastettiin oikein hienoksi parmesaania ja silputtiin kevätsipulia.

Peliä odotellessa, ei kiirettä ja pirullisen hyvää. Kaiken lisäksi helppoa ja viimeisen päälle ruokaa näillä leveysasteilla. Oikein hyvä ratkaisu kun etsii sosiaalista, jaettavaa ruokaa kahdelle tai vaikkapa isommallekin porukalle. Hieman keväinen fiilis tuli mutta kohtahan se jo on täällä. Tuhdit padat alkaa jo jäämään mielestä. 

Maustevoitahna sopii muuhunkin kuin silakoille ja on erittäin hyväksi todettu myös etanoille sekä jättiarvuille. Kokeile ihmeessä ja kesällä ainakin grillatessa loistavaa roinaa valeluun. Dippaile patonkia tai muuta rapeaa vaaleaa leipää pakin pohjalle sulaneeseen tahnaan. Nam!


Naposteluun 2-4:lle

1kg Silakoita
suolaa
pippuria

Tahna:

75g voita
1,5tl valkosipulimurskaa
1 kevätsipulin varsi
1tl fenkolinsiemeniä
½dl silputtua persiljaa
loraus pernodia
loraus valkoviiniä
loraus konjakkia
parmesaania

Yhdístä huoneenlämpöinen voi ja muut maut. Sekoita tahnaksi.

Perkaa ja huuhtele silakat. Suolaa ja pippuroi silakat sisältä. Asettele öljyttyyn pakkiin ja heittele päälle maustevoitahnaa nokareina. Raasta päälle parmesaania tai emmentalia maun mukaan.

Paista 250 asteessa grillivastusten alla 8min. 

Nosta uunista ja silppua päälle tuoretta kevätsipulia. Nauti rapean leivän kanssa.


maanantai 17. helmikuuta 2014

Kokin vapaapäivä: Karitsan karetta simppelisti






Olympialaisten ja niissä nähtyjen pettymyksien ohella on tullut myös työnkin lisäksi kokkailtua. Pettymykset on keittiön sijaan jäänyt hiihtoladulle ja kiekkokaukaloon. Sunnuntairuokaa parhaimillaan olikin karitsan kare. Kare on karitsasta itselle se rakkain ruhon-osa ja tälläkin kertaa se suli suuhun kuin jääpala.  Enkä minä todellakaan sunnuntaisin syö näin hyvin. Hyvä jos syön muuta kuin kylmiä nakkeja. Blogiin postatut ruoat yleensä nautiskelen kaverin kanssa mutta tällä kertaa pidin nautinnon yksin itselläni. Vapaapäivä 2 rankan viikon päätteksi, Suomen peli ja kare, kyllä.

Kokin vapaapäivä omalla kohdallani on kaikkea muuta kuin mediaseksikästä. En ajele työpäivän jälkeen vespalla enkä avomersulla trendikkäästi, tai Santeri Hämäläisen tapaan museopyörällä, jossa puukorissa luomuyrttejä ja koristepatonki. Enkä todellakaan syö aamupalaksi hampunsiemeniä ja siitepölyä. Röhnötän kalsareissa, katson jääkiekkoa, saunon myöhään ja syön gratinoituja sinisimpukoita yöpalaksi, nukahdan aamuyöstä ja herään aamulla väkisin. En juo vettä vaan juon kahvia,paljon. Olen saanut kauppiaalta sponssina karitsan kareeta ja ryhdyn hommiin ennenkuin talon täyttää 4 lasta. Maha täynnä kareeta ja lapsilauma ei anna saumaa päikkäreille, livistän kauppaan piiloon meteliä. Se on kokin vapaapäivä.

....Yleensä karetta tehdessä on aina fiilistellyt huikeilla sooseilla ja/tai- maustehässäköillä Ras el Hanoutista TexMexiin yms. Nyt kuitenkin luotin hieman rennompaan ja simppelimpään ja annoin lihalle mahdollisuuden olla oma itsensä. Tuoretta yrttiä, palsternakkaa, valkosipulia, ruusukaalia ja valkoviiniä, niistä on maistuva ruoka tehty. Hyvä,laadukas liha ja simppeli lisuke, kastiketta ei kaivata vaan antaa lihan olla pääosassa. Kokeile ja nauti. Parempaa lihaa saa hakea. Kyllä taas kehtaa palata duuniin.


2 karetta
putsaa kareet huolella ja marinoi

Marinadi:
3dl öljyä
1 solo valkosipuli
1 oksa rosmariinia
1 oksa timjamia
3 mustapippuria
2 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1rkl sormisuolaa

hunajaa

yhdistä ja anna marinoitua kylmässä 2-24h kiireestä ja nälästä riippuen. Paista kuumalla pannulla pinnat kiinni. Valele päälle hunajaa ja nosta 225 asteeseen (pidin grillivastusten alla) ja paista 8min. Anna vetäytyä ainakin 5min.

Lisuke

pikkuporkkanoita
ruusukaalia
palsternakkaa
valkosipulivoita (voita+ valkosipulimurskaa)
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
loraus valkoviiniä

Paista pannulla valkosipulivoissa  kunnes juurekset saavat väriä. Lisää viini, ja anna kiehahtaa mutta jätä juurekset hieman napakaksi. Juureksissa saa olla purtavaakin. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää hunajaa liskukkeeseenkin jos haluat.

torstai 13. helmikuuta 2014

Ystävälle Tahmea Daimsuklaakakku








Toisinaan kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa ja niin myös Daimkakusta puhuttaessa. Ei tarvitse olla hyvä kuvaaja kun kuvattava on salonkikelpoinen suklaajötkäle. Näiltä leveysasteilta tulee myös varsin hyvä jälkiruoka. On suorastaan häpeällistä, varsinkin näin Olympilaisten alla mainita hyviä puolia Ruotsista. Kovempikin juro Suomipuristi saadaan hiljaiseksi syöttämällä sille Daimakakkua. Huomenna, Ystävänpäivänä tulee Suomen peli ja kyllä tätä kehtaa natustella ja kannustaa Suomi voittoon.

Vanhempiaan ei voi valita mutta ystävänsä voi. Nämä tärkeät toverit ovat tapetilla huomenna ja kyllähän jokainen ystävä on tämän kakun arvoinen, vähintäänkin. Uskoisin että tätä tarjoamalla saa myös kasoittain uusia kavereita.

Tämä on ainaki miljoonas kerta kun mainitsen mutta mainitsempa vieläkin, manteli on jälkiruoassa oma lempparini ja tässähän sitä oli taas kunnon pamaus. En ole mikään jälkiruokien mestari mutta ei tässä ainakaan lopputulosta tarvi hävetä. Jos minä pystyn tähän, niin tähän pystyy jokainen keittiössä.

... Ja hei, Oikein Hyvää Ystävänpäivää kaikille lukijoille ja muillekin hyville tyypeille.

Pohja

150g suklaata
8cl mantelilikööriä
2dl mantelijauhoa
1½tl leivinjauhetta
1½tl vaniljasokeria
120g voita
1dl sokeria
1dl mantelikrokanttia

3 munaa

Sulata suklaa ja lisää sekaan likööri, sekoita kerran. Yhdistä kuivat aineet. Vatkaa voi,sokeri ja krokantti keskenään vaahdoksi.

Lisää voimassaan munat yksitellen. Lisää sitten jauhoto osissa ja lopuksi sulanut suklaa.

Kaada massa pakkiin (20cmx30cm)  ja paista 175 asteessa n.30min

Koristele päältä krokantilla. 

Mantelikrokantti

1dl Mantelirouhetta
2dl sokeria

Laita kuiva pannu lämpiään ja paahda manteleita hetki. Lisää sokeri. Kun sokeri alkaa olla kauttaaltaan ruskeaa ja kuplii ensimmäisen kerran, niin nosta liedeltä. Kaada seos leivinpaperille ja nosta kylmään jähmettymään. Kun krokantti on jähmettynyt, pilko se blenderiin ja aja hienoksi. Valmis.

tiistai 11. helmikuuta 2014

Kuolaa valuttava kyljyspommi punajuuripeston kera!





1kyljysrivi n.1,4kg
suolavettä
sokeria
chiliä
mustapippuria
öljyä
2dl valkoviiniä
lihalientä (1l vettä ja 3 lihaliemikuutiota)

Kun on puhe kyljyksistä, niin lihamies ei osta vakuumikyljyksiä vaan työntää itsensä kauppahalliin lihatiskille. lihamies haluaa suomiruokaa, lihamiehellä on hirveä nälkä. Lihatiskillä lihamies suuntaa silmämunansa komeaan kyljysriviin ja pyytää saada yhden sellaisen. Kauppias kysyy mikä laitetaan mutta lihamies vastaa kuivalla vitsillä että "ei väliä, en ole sen kanssa naimisiin menossa" kauppias vastaa kuivalla naurulla ja toteaa että 18€, tack!

Kuivaa on vain vitsit sillä kyljysten valmistamiseen hetken uhraamalla kuivuus jää vitseinä tiskille. Kokonainen kyljysrivi kunnon läskillä ja nahalla peiteltynä ei tuota kengänpohjaan verrattavaa lopputulosta. Nyt nimittäin hifistellään ja tehhdään kunnon kyljykset.Laita kyljysrivi suolaveteen vuorokaudeksi. (1l vettä,100g suolaa) Ota kyljysrivi leikkuulaudalle ja tohota lihaa tohottimella, näin poltat bakteerit pois ja pinta karamellisoituu. Bakteerit siksi, että kyseinen kimpale suuntaa 50 asteeseen uuniin. Anna kyljysrivin muhia siellä 24tuntia. Lopputulos ei ole vielä kypsä. Paista pinnat lihasta savuavan kuumalla valuraudalla ja anna rasvan tihkua ja räsikyä. Koska vahvan lihaliemen oletkin jo keitellyt aiemmin, niin nosta kokonainen kyljysrvi nesteeseen hautumaan. Raaputa pannusta valkoviinin avulla kaikki siihen ruskistamisesta jääneet maut ja kaada sekaan. Nosta uuniin ja hauduttele 175 asteessa tunnin verran. Ota padasta ja leikkaa luuta pitkin liha irti luusta. Nappaa uuniin grillivastukset täydelle teholle.

Paahda pannulla sokeria ja chiliä. Lisää lihat ja loraus lihalientä keiputtele paahtuneessa sokerissa. Grillaa vastusten alla 2min per puoli ja nauti kermassa haudutetun lehtikaalin ja punajuuripeston kera. Jos haluat oikasta,skippaa 24tunnin kikkailu ja paahda lihaa 175 asteessa tunnin verran ja jatka muuten ohjeen mukaan.

... Ja hei! Lihamies on nykyään Blogiringin poikia!

Punajuuripesto

4kpl punajuuria
1 nippu basillikaa
1dl oliiviöljyä
kourallinen kuorittuja pistaaseja
30g parmeesania hienoksi raastettuna
suolaa
pippuria

Paahda punajuuria 200 asteessa kuorineen tunti. Jäähdytä ja kuori. heitä kaikki ainekset blenderiin ja aja pestoksi. Nauti. Mieletön herkku varsinkin kesällä.


VINKKI: Älä heitä luita ja nahkaa pois. Leikkaa nahka kuutioiksi ja paista padan pohjalla rapeaksi. Ota rasva talteen.

Lisää sitten nahkapalojen sekaan luu, 4dl vettä ja 4dl valkoviiniä. Anna kiehua kunnes puolet jäljellä ja siivilöi liemi talteen.

Lisää pataan nahasta jäänyt rasva, 3 sipulia renkaiksi leikattuna ja 1 valkoispuli ohuina lastuina ja fresaa.  Lisää sitten 1l lihalientä  ja hauduttele kunnes 2/3 jäljellä sitten sekaan loruas konjakkia jaanna kiehahtaa.

Valmis sipulikeitto tai kastike. 

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

KaramellipekoniBurgerit itsetehdystä pekonista

Pekonin tekeminen on helppoa mutta ottaa aikansa


karamellipekoni on aivan taivaallista rojua


kokeile karamellipekonia burgerissa ja sen jälkeen et muita burgereita kaipaa

Mikä olisikaan sen kotoisempaa ja pohjoisempaa kuin possu, rasvainen possunkylki? Mikä olisikaan kotoisempi tapa valmistaa ruokaa kuin savustaminen? Näillä leveysasteilla ihmiset, yleinen tunnelma ja ruoka on hyvinkin omanlaista. Kaiken kiireenkin keskellä olemme aika rauhassa, olemme vähäsanaisia ja synkistelemme talvet pimeässä. Meidän ruokakulttuuri on ehkäpä kehittynt juurikin samoista syystä sellaiseksi kuin se on. Kiireettömyys näkyy ruoassa ja sen valmistamisessa, syöminen onkin tapahtumana se sosiaalisin ja sen kyllä hoidamme pikaisesti ettemme vain joutuisi kommunikoimaan. 

En oikein osaa kutsua ruokiamme mitenkään eksoottiseksi. Maut ovat puhtaita, yksinkertaisia ja tekijänsä lailla vähäelkeisiä. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö se voisi olla eksoottista, pienillä kikoilla. Viikonloppuna ehdin jopa työn ohella savustamaan possunkylkeä ja lopputuotteena sain mahtavaa savupekonia. Pekoni, tai Kevin (Kevin Baconille terkkuja), kuten keittiöllä kutsumme on kiva olla varastossa ja mikä parasta, itse tehtynä. Pekonista saa vieläpä duunattua taivaallista karamellipekonia. Tässä vaiheessa savuinen, maukas mutta vähäeleinen lihaherkku saa eksoottisuutensa.

Karamellipekonin voi toki tehdä jo valmiista kaupan pekonista, jos kuitenkin päädyt tekemään kaiken itse on ensin tehtävä pekoni. Jos pekonin tekeminen itse ei ole mahdollista tai ei edes kiinnosta, niin osta pekoniin sijaan kylkiviipaleita.

Pekoni

2,5kg luutonta porsaankylkeä
suolalientä
savustuspuruja 

Porsaankylkeä pitää ja kannattaa suolata kunnolla. Parhaiten onnistut aloittamalla hommat päivää tai kahta aiemmin ja uittamalla pekonia suolaliemessä (1l vettä, 70g merisuolaa)

Tämän jälkeen liha kuivataa pinnoilta ja aloitetaan savustaminen. Savusta lihaa pöntössä jossa on leppäpurua ja mieluiten 100 astetta lämpöä.  Itse pidin lihaa pöntössä ensin 30min ja käänsin ja vielä toiset 30min. Valmista! Liha ei ole täysin kypsää mutta en sitä halunnutkaan. Paistelen sitten sitä mukaa kuin tarvitsen. 

Karamellipekoni

6kpl n.½cm paksuisia pekoniviipaleita 
1 tuore chili
1tl chilitahnaa
½dl paahdettua sipulirouhetta
1 solo valkoispuli
½ punasipuli
3rkl fariinisokeria
1rkl punaviinietikkaa
1rkl soijaa
öljyä

Lisää pannulle öljy ja freesaa chilit sekä sipulit. Lisää sekaan etikka ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten sokeri,soija ja chilitahna. Anna sokerin sulaa kunnolla sekaan. Kaada seos blenderiin ja lisää hieman öljyä. Aja blenderissä tahnaksi. Valele pekonit tahnalla ja paista uunissa grillivastusten alla muutama minuutti. Käännä pekonit ja valelle tahnalla myös toiselta puolelta ja paista vielä vastusten alla muutama minuutti.

tee burgereita ja täytä ne karamellipekonilla, majolla ja lehtikaalilla. Vaatimattomat täytteet?- jep, maista ja huomaa ettei onneen juuri muuta tarvita.




perjantai 7. helmikuuta 2014

Simppelit Pohjolan Tortillat






Nyt on toteuttu lukijan toive Tikka Masalan muodossa joka saikin lukijoiden keskuudessa positiivista palautetta ja ihmiset kokkaamaan. Hienoa, sillä  Tikka Masalan tapaiset ruoat ovat kuitenkin kovin kaukana omalta mukavuusalueelta. Kyylähän se bloggaajan sydäntä lämmittää kun keitokset saa ihmiset innostumaan ja kokkaamaan kotona. Oli kuitenkin piristävää paneutua hetkeksi Pohjolan makujen ulkopuolelle ja voi kuinka rikkaita makuja siitäs syntyikään. Routa porsaan kotiin ajaa ja niimpä hetken mielijohteesta aloin kehittelemään ajatusta tortilloista, pohjoisen tyylillä. Aika oli todistaa, että tuo tapetilla oleva tortillamötkäle taipuu myös pohjoisen tyyliin.


Meksikon heimoveljet soittaisivat minikitaraansa hermostuneesti ja suoristelisivat sombreroaan jos näkisi kuinka pohjoisen poika talven keskellä päräyttää tortillat ylikypsästä hirvenniskasta ja punajuurisalsasta. Siinä voisi jopa jalapeno mennä herkimmillä väärään kurkkuun. Usko tai älä mutta pirullisen hyviä nämä oli ja suurin ihastukseni oli aivopierun tuottama punajuurisalsa. Raikas mutta mukavan potkun omaava punajuurisalsa syntyi hyvinkin vähillä duuneilla ja raaka-aineilla. Punajuuren ja piparjuuren yhdistelmä on varmasti monille tuttu mutta mikäli kyseinen on kokematta, niin suosittelen kokeilemaan. Lisukkeena sen verran hyvä, että toimii muussakin tarkoituksessa kuin tortiloissa. 

Punajuurisalsa

4 punajuurta kuutioina
vettä
1 omena kuutioina
2 punasipulia
pala piparjuurta (oman maun mukaan)
2rkl punaviinietikkaa
4rkl oliiviöljyä
1tl sormisuolaa
ripaus kuivattua rosmariinia

keitä punajuuret vedessä mutta jätä purutuntumaa. Jäähdytä. Jätä n.½dl vettä punajuurien sekaan ja lisää loput ainekset ja sekoita. 

Mikäli hirvenniska ei kuulu kauppasi valikoimaan, voit toki käyttää muutakin ruhonosaa esim. paistia. Yhtä hyvin voit käyttää peuraa, poroa tai vaikkapa ihan kotimaista nautaa. Tortillalättyjen virkaa hoiti tietysti Lapin Rieska- Tortillalätyt joita löytyy varmasti jo lähes tulkoon joka kaupasta. Hirvenlihan hauduttelin ihan rennosti ja vähäelkeisesti pohjolan tyyliin lihaliemessä vain laakerinlehtien ja maustepippurien kera. Ensin suolasin lihan katajanmarjasuolalla. Katajanmarja suola on helppo väsäillä kotosalla yhdistämällä kourallisen gourmet sormisuolaa ja 4-5 katajanmarjaa. Mortelliin ja hieman murskaa sekaisin. Valmis.

Kunnon #kisaruoka. Näitä syödessä kehtaa huutaa Suomen voittoon niin lajissa kuin lajissa. Täällä ainakin nautitaan näitä uudemman kerran viimeistään Suomen lätkäpeliä tsiikaillessa.


Hirvenniska

1,2kg Hirvenniskaa (tai muuta haluamaasi lihaa, mieluiten riistaa)
4rkl katajanmarjasuolaa
2 laakerinlehteä
5 maustepippuria
1l lihalientä

Suolaa liha kauttaaltaan ja anna maustua kylmässä tunnista vuorokauteen. Leikkaa niska 4-5 osaan. Paahda lihaa uunissa täydellä teholla n6-8min. Lisää pataan nesteet ja muut maut. Hauduta 150 asteisessa uunissa 2½ tuntia. Revi liha ja nauti kunnon mättöä. Hirvenlihan oma maku pääsee esille, mikä sen parempaa.

Nauti Rieska- tortillalättyjen, punajuurisalsan ja smetanan kera. Raasta vielä päälle tuoretta, raikasta pohjolan wasabia eli piparjuurta. Jos haluat virittää tortiloille jotain vihreää, niin suosittelen lehtikaalia.


tiistai 4. helmikuuta 2014

Klassikko: Tikka Masala. Tunteella ja ajan kanssa



Jokunen aika sitten kyselin blogin Facebook-sivuilla,(saa käydä tykkäilemässä ja ehdottelemassa ruokia) että mitä lukijani haluaisivat minun kokkaavan. Ehdotuksia tuli riekosta, tapaksiin ja kormasta tikka masalaan. Koska oma aksenttini englantia puhuessa on lähes identtinen Intialaisten heimoveljien kanssa, niin päädyin aloittamaan toiveita tikka masalasta. Viime vuoden lopuilla lupailin myös kirjoitella joka kuukausi jonkun klassikko reseptin. Tammikuussa se unohtui mutta Tikka Masalahan on todellinen klassikko.

Pöngin pupillit töröllä tietoa tikka masalasta ja kävin muistoissani läpi keksusteluja entisen keittiöharjoittelijan kanssa, joka on kotoisin suoraan tikka masalan kotiseuduilta. Kaikki nämä asiat johtivat yhdessä tiettyihin vakioihin: Toisin kuin usein uskomme, Tikka Masalaan käytetään kanankoipea eli kinttua, ei rintaa. Ruoka ei valmistu hetkessä, toisin kuin Uncle Benin purkkimasalat. Koivet marinoidaan huolella ja kauan. Pähkinäöljy on pakollinen. Hirvein fakta onkin Garam Masala, joka tekijästä riippuen sisältää 5- uskokaa tai älkää jopa 50 eri maustetta! Se joka lähtee tekemään jälkimmäisellä kaavalla, niin toivotan onnea. Varmasti on makua ainakin.

Nyt kun kerran innostuin, niin paukuttelin menemään ihan tosissani. Salaisuus tässä herkussa on nimenomaan mausteissa, maustamissa ja marinoinnissa. Sopiva maustaminen ja 36 tunnin marinointi ei ainakaan ruokaa pilaa. 

Marinadi 1,5-2kg:lle kanaa

3 chiliä (yksi punainen,keltainen ja vihreä)
1dl paahdettua sipulia
1 solo valkosipuli
pala tuoretta inkivääriä
1rkl Garam masalaa (kurkumaa,currya,kanelia,kardemummaa,paprikajauhetta, neilikkaa, jauhettua korianterin siemeniä, chilijauhetta ja juustokuminaa, kaikkia 1tl paitsi juustokuminaa ½tl ja sekoitus)
1dl maustamatonta jogurttia
1dl paseraattua tomaattia
1tl suolaa
reilusti öljyä

lado pannulle reilusti öljyä ja fresaa chilejä sekä garam masalaa. Lisääs sitten valkosipuli, inkivääri ja paahdettu sipuli,jatka freesaamista hetki. Kun seos muistuttaa lähinnä viemäristä löytynyttä mustaa nukkaa ei kannatta huolestua. Lisää sekaan paseerattua tomaattia ja jogurttia ja sekoita. väri alkaakin olla jo kaunista katsottavaa. Kaada koko seos blenderiin,lisää suola ja soseuta. Onnistuu myös sauvasekoittimella. Tuoksuttele ja ihastu!

Ota koivet paketista, huuhtele ja kuivaa. Viillota kuivet kunnolla, laita astiaan ja kaada marinadi päälle. Marinoi kylmässä 36 tuntia ja tee sillä aikaa mieluiten jotain. Muuten odottavan aika on pitkä.

36 tunnin rankan odottelun jälkeen on taas aika käydä hommiin. Lyö uuni täysille (250-300 astetta) Ota kanat kylmästä ja pyyhi marinadia pois. Leikkaa pienemmäksi, vaikka 3 osaan. Laita kanat pellille ja paahda uunissa n.6min. 

Tikka Masala

1rkl Garam Masalaa
1tl chilijauhetta
1dl paahdettua sipulia
pala tuoretta inkivääriä
3 solo valkosipulia
2dl paseerattua tomaattia
3rkl tomaattipyreetä
2dl maustamatonta jogurttia
1dl silputtua tuoretta korianteria
1dl Cashew pähkinä öljyä 
30g voita
suolaa
mustapippuria
seesaminsiemeniä

laita pata lämpiään ja pohjalle öljyä. freesaa garam masalaa ja chilijauhetta. Lisää paahdettu sipuli, valkosipuli ja inkivääri, pyre ja jatka freesaamista. Lisää sitten jogurtti, paseerattu tomaatti ja korianteri ja anna kiehahtaa. Kaada blenderiin ja soseuta. Kaada jäätävän hyvän tuoksuinen setti takas pataan ja lisää sekaan kanat. Anna hautua miedolla lämmöllä n.1½tuntia.

Paahda Cashewpähkinät kuivalla pannulla ja kippaa ne blenderiin. Lisää sekaan reilusti öljyä ja soseuta.

Kun pata on hieman yli tunnin porissut, niin voit halutessasi nostaa kanat padasta ja repiä lihat luista. Nosta takas pataan ja maista. Jos on liian ärjyä, niin lantraa jogurtilla. Kaada sekaan pähkinäöljy ja kuutioitu voi. Anna voin sulaa kunnolla ja sekoita samalla. Mausta suolalla ja pippurilla.

Dippaile Masalaan Naan-leipää ja saat palkkion kovasta duunista ja odottamisesta. Ruoka on jokaisen siihen käytetyn sekunnin arvoinen.



lauantai 1. helmikuuta 2014

Pikaruokaa: Herkullinen Pannupizza

 
 
Nyt ei tarvitse nostatella taikinaa puoltatuntia, sillä tämä herkku valmistuu about siinä ajassa syömäkuntoon. Tässä yhdistyy kolmen tai 2½ kokin päähänpisto. Pohja on raa'asti pöllitty Jamie Oliverilta ja #HenriAlen on vaikuttanut täytteisiin. Minä tein likaisen työn ja hieman muokkailin kaikkea omaan makuuni. Koska kyseessä on pikaruoka, postauskin on lyhyt ja ytimekäs.
 
Aiemmin kuluneella viikko hra. Alen paukutteli pizzaohjetta Twitterissä ja innostuin itsekin kyhäilemään pizzan. Alenin versiosta poiketen minä surautin anjovikset jo tomaattisoosiin. Olen hurahtanut maustamaan bolognesenkin anjoviksella (sardiini/kilohaili tuoteseloste) niin miksei pizzasoosiakin.
 
Pizzakastike 2:lle
 
2rkl tomaattipyreetä
1,5dl paseeraattua tomaattia
1tl kuivattua oreganoa
1valkosipulinkynsi
3 anjovisfileetä
ripaus sokeria
ripaus pippuria
 
Kaikki blenderiin ja sekaisin.
 
Pohja
 
3,5dl jauhoja
1dl vettä
1tl suolaa
½tl sokeria
1tl leivinjauhetta
loraus oliiviöljyä
 
Aloita  laittamalla uuni todella kuumaksi, ainakin 250 astetta, mieluiten 275 astetta ja heitä 2 pientä tai 1 iso valurautapannu uuniin. Miksaa pohjan ainekset sekaisin ja kun pannut on savuavan kuumia, niin nappaa pohjat leivinpaperilla kuumille pannuille taittele reunat rullalle. Paista muutama minuutti. Eli sillä aikaa onkin täytteiden vuoro.
 
100g raastettua juustoa
pala aurajuustoa/mozzarellaa (itse menin Auralla)
½ purkkia creme fraichea
muutama siivu parmankinkkua
 
Sekoita juustot ja fraiche sekaisin. nosta pizzat uunista, lusikoi päälle soosia ja juustoa. Nosta uuniin paista 6-8min. Nosta uunista ja Alenin vinkkinä,  lado päälle parmankinkku siivut. Sulan juuston lämpö riittää parmankinkuille. Lopuksi vielä päälle raastettua valkosipulia ja  oreganoa.