torstai 24. huhtikuuta 2014

Koivugravaattua lohta




Joskus on mukava hieman eksyä perinteisistä kaavoista niin ruoanlaitossa kuin muissakin asioissa joita en nyt ala erittelemään. Nykyään on kovassa huudossa toiselta puolelta maailmaan kärrätyt superfoodit sun muut mutta onneksi makuja on saatavilla ihan omilla pihoilla. Koivu tai pakastevihta ei kuitenkaan ole se yleisin raaka-aine jota kotikeittiöissä on totuttu käyttämään.

Pari vuotta takaperin kiinnostukseni heräsi erään meun alkuruokaan joka oli nimetty kutakuinkin "Koivugraavattua lohta". Mielenkiintoa lisäsi tieto siitä, että kyseisessä raflassa kokkaava isäntä oli sopivasti perhetuttu ja kokki, joka on pitkälti syyllinen siihen, että myös minusta tuli kokki. 

Kyseistä isäntää olen aina pitänyt hyvä tyyppinä ja aivan huippuna kokkina. Kyseinen asia jäi kuitenkin lillumaan ajatuksiin ja unohtuikin aikanaan. Jokin aika sitten setti muistui taas mieleeni oman työpaikkani kesälistaa suunnitellessa. Otin asiasta selvää ja sain vieläpä reseptinkin itselleni. 

Tämä ruoka on juurikin nyt ajankohtainen sillä kevättä pukkaa eikä kesäkään enään kaukana ole. Pian jo koivuista saa poimittua ensimmäiset nuoret lehdet mutta ennen sitä on hyvä käyttää pakastevihtaa josta makua irtoaa oikein mukavasti. Lisäksi kokatessa on mukava fiilistellä kesää, saunaa ja mahtavaa vihdan tuoksua. Mikä parasta, tämän kaiken maun saa tallennettua myös loheen. 

Kyseessä on mahtava alkupala vaikka vappubrunssille tai juhannuspöytään. Ruoka joka ainakin on tähänasti saanut kaikkien huomion siitä mainittaessa ja mausta ovat tykänneet kovemmatkin kalamiehet. Tai no, jokainen edes mato-ongen omaava äijänkäppänä väittää olevansa kalamies, niin myös minä.

Jos siis haluat yllättää vieraasi tai vaan itsesi kesäpöydässä, niin tällä se kyllä onnistuu. Älä säiky rankaa suolan ja sokerin määrää. Lopputulos ei lähellekään se miltä se saattaa kuulostaa rseptiä lukiessa. Ohje on hieman isolle määrälle mutta sitä voi muokata myös pienemälle porukalle. Lisukkeesi kannattaa valita jotain raikasta ja hyvää, tuoretta tummaaleipää. Itse valitsin kaveriksi smetanaa, sitruunaa ja tilliä ruisleivän kera. Duunirintamalla päädyimme raikkaaseen punajuurisalsaan jonka ohjeet löydät täältä


Koivugraavattu lohi

1 kokonainen lohifilee nahattomana
2l vettä
5dl merisuolaa
5dl sokeria
1 pakastevihta/100g tuoreita, nuoria koivunlehtiä

Kiehauta sokeri, suola ja vesi. Lisää sekaan pakastevihta. Anna nesteen jäähtyä kunnolla. Liemi ei saa lämmin. Putsaa sillä aikaa lohifilee mahdollisista ruodoista ja vedä filee nahattomaksi. Nosta filee pakkiin ja kaada jäähtynyt neste päälle. Laita vielä fileen päälle ja pakkaa kelmuun. Anna maustua kylmässä ainakin 1vrk, mielummin kaksi. 

Sitten nosta filee pakista ja huuhtele hyvin kylmällä vedellä. Leikkaa siivuiksi ja nauti. 

14 kommenttia:

  1. Mietinkin, että joko jossain koivu vihertää noin paljon! Mä tosin riivin jo mustaherukan lehtiä jo ihan nuppuina, kun piti saada ohjeeseen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koivua saa vielä täälläkin odottaa mutta vihdalla maku on vieläkin parempi. Mustaherukan lehdet on kyllä kans käytävä poimimaan!

      Poista
  2. Oh my, miten ihanan kesäiseltä kuulostava ohje! Heti rupes sauna tuoksumaan nenässä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kun kalat graaviin ja parin päivän päästä on herkkua saunan jälkeen. Ruisleipä,koivulohi ja olut, se on siinä.

      Poista
  3. Ihan loistava kevätruoka hiirenkorvista (koivun) .Mekin tehtiin joskus vastaavaa Jens Linderistä inspiroituneena.

    VastaaPoista
  4. Juhannuksena menee viimeistään kokeiluun! Vihta käteen ja riehumaan :D Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, siellä jussina kyllä kokki saa pisteet :-)

      Poista
    2. Sun reseptillä taatusti, mun taidoista en vaan vielä tiedä :D Kesähelteellä jussina (toivottavasti) maistuu muukin kuin kuuma ruoka.

      Poista
    3. Kyllä sä onnistut. Tää on helppo setti :-)

      Poista
  5. Löysin tänne Monan blogista ja näin ruokablogien uutenä ystävänä jään ehdottomasti seuraamaan. Upeita kuvia ja reseptejä! Täytynee kokeilla vaikka aika vaatimaton kokki olenkin! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että löysit tänne ja kiva kuulla että tykkäät :-) Reseptit on helppoja ja varmana onnistut. Ruoanlaitossa parhaiten oppii kun tekee virheitä ja aina saa kysyä jos jokin resepteissä mietityttää.

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit