maanantai 30. kesäkuuta 2014

Barbacoa: Kirsikka-Chipotlekastikkeella glaseerattua karetta!


Kirsikkaa saa nyt tuoreena ja se kannattaa hyödyntää. Sen makeus muutes sopii aivan päräyttävän hyvin savuisen chipotlen poltteen kanssa yhteen. Chipotle ja kirsikka taas toimii hyvin yhteen lampaan kanssa, grillatun lampaan. Blogissa on nyt viime aikoina ollut grilli poikkeuksellisen kuumana vaikka kesä on ollut surkeimpia minun lyhyen elämäni aikana. Positiivisesti ajateltuna kesä vielä tulee, viimeistään taas vuoden päästä. En ole muutenkaan helteiden suuri ystävä, eikä +30 ole mielestäni millään tasolla sopiva lämpötila. 

Vaikka talven puolelle fiiilistelyissä kaadunkin, niin valo aina kesällä tervetullut ja tuoksu, se grillauksen tuoksu. Äänet, grillissä tirisevän lihan ääni, siitä on kaikessa kyse. Sopivat lämpötilat, eikä minunkaan tarvitse läähättää. Sadepäiviä on  kokoajan, nytkin sataa kun tätä kirjottaa. Sadepäivän lohduksihan hyvä ruoka on omiaan ja kyllä grillata voi sateellakin jos vain saa suojassa grillailla. 

Tuhdit mausteet saavat lämpötilat nousemaan ja karpalot otsalle vaikka kesä ei sitä tarjoaisikaan omasta takaa. Sen lisäksi,että kirsikoita on hyvin tarjolla, niin myös chipotleja löytyy. Näppäriä 3 chipotlen pakkauksia olen ostellut ainakin ihan K-supermarketista, eli mistään erikoisliikkeistä en ole joutunut penkomaan, päinvastoin. Jos siis saat kätösiisi näitä savuisia ja ryppyisiä kuivattuja herkkuja, niin nappaa talteen. Hinta voi olla joidenkin mielestä kova (n.3€/3kpl) mutta ei niitä kaikkia tarvitse muutaman desin soosiin laittaa, 1 riittää makua tuomaan. Mutta se lammas, siis lampaankare. Mites se nyt tehtiin. 

Aikaisemmista kare ohjeistani poiketen,älä putsaa kareita vielä alussa. Kun liha kerran nyt päätyy grilliin kuumien hiilien päälle, niin anna rasvan jäädä paikalleen. Tällä setillä ei nyt haeta tyylipisteitä. Kareita peittävä paksu rasvakerros suojaa laadukasta lihaa kuivumasta. Kun setti on valmis ja rasva aivan pehmeää, niin voit silpaista sen veitsellä mäelle. Mutta ennen grillausta hoidetaan pintaan hyvä kuivamauste, marinointia ei tarvita. Koska nyt halutaan Mexicon Barbacoa henkeä, eli meksikonpoikien grillausta, niin maut ovat sen mukaiset

Barbacoa kuivamausteseos: (2 kareelle)

2tl savupaprikajauhetta
2tl ruokosokeria
1tl ancho-chilijauhetta
1tl chilijauhetta
1tl juustokuminaa
1tl oreganoa
1tl sinappijauhetta
1tl pippurisekoitusta

Sekoita kaikki keskenään ja hiero maut kareiden pintaan. Silpaise pintaan kevyesti pensselillä öljyä ja lihat on valmiita grilliin.


Grilli kannattaa siis viritellä kuntoon ensimmäisenä. Minulla on käytössä pallogrilli, eli sen mukaan mennään nyt. Lataa grilliin n.kenkälaatikollinen hiiliä ja kasaa ne toiselle puolelle grilliä. Näin sinulla on käytössä kuuma ja viileämpi puoli. Sytytä hiilet ja odota kunnes kaikki liekit on sammunut ja hiillos on kuuma. Lisää sitten kareet kuumalle puolelle. Kokonaista karetta saa grillata kuumalla puolella n. 8min, pari kertaa käännellen jotta kareet saa hyvän värin. Siirrä sitten lihat viileämmälle pinnalle ja voitele kirsikka-chipotlesoosilla. 

Ota folioo ja pakkaa folioon esim. kirsikkapuulastuja (savustuslastuja, esim. Weber. n.6€/4l säkki) tee foliosta nyytti ja pistele siihen muutama reikä. Nosta nyytti kuumalle puolelle ja laita grillin kansi kiinni jotta savut pysyvät sisällä. Lämpötilan viileämmällä puolella yritin pitää n.170 asteessa. Lisää siis hiiliä tarvittaessa. Pidä kareita kannen alla viileällä puolella n.15-20min. Käännä puolessa välissä ja valele jälleen soosilla molemmin puolin. Mutta se soosi, eli soosin virkaa hoiti monikäyttöinen Kirsikka-Chipotleketsuppi. Ketsuppi, ainakin tässä tapauksessa toimii glaseeraukseen sellaisenaan tai sitten voit käyttää sitä ihan ketsupin sijaan muuten vaan. Toimii myös lämpimänä kastikkeena mutta silloin ei tarvitse seosta mielästäni soseuttaa.

BbQ Kirsikka-Chipotleketsuppi

500g kirsikoita kivet poistettuna
1 sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä murskattuna
1 tuore punainen chili pilkottuna
1rkl savupaprikajauhetta
1kpl chipotlea
2dl punaviinietikkaa
2,5dl fariinisokeria
4rkl worchestershire
0,5dl oliiviöljyä (+tilkka freesaamiseen)

Freesaa tilkassa öljyä sipulit,chili,paprikajauhe ja kirsikat. Kun sipulit on pehmennyt, niin lisää sekaan kaikki loput oliiviöljyä lukuunottamatta. Anna poreilla miedolla lämmöllä n.30min. Soseuta ja kaada sekaan öljy ohuena nauhana. Siivilöi.



lauantai 28. kesäkuuta 2014

BbQ PULLED PORK. Parempaa kun osasi odottaa.

..... ja siitä burger.


Pulled Pork on mötkäle joka ei lihaisesessa maailmassa juurikaan esittelyjä kaipaa. Jokainen on varmaan sitä maistanut ja osa varmasti syönyt siitä jo itsensä ulos. Ne jotka ovat siltä välttyneet, tuskin edes ovat siitä kiinnostuneet. Ämerikkä, no tietysti jenkit ovat pitkälti tämän takana, ja Texasin pojat tekevät sen tyylillä. Myös yksi ruotsalainen osaa grillata,kaimani Cramby.

Blogistani ei taida löytyä ainoatakaan pulled pork reseptiä vaikka kaikennäköisiä ylikypsiä ja vähemmän kypsiä juttuja riittääkin. Monesti kun olen revitystä possukaisesta ohjeita penkonut, niin ne kallistuvat uunin puolelle ja usein nesteeseen haudattuna. Tässä uskossa aika pitkälle elin itsekin ja hyvää se on aina uuniversionakin ollut.

Nyt kuitenkin mittani täyttyi ja halusin tehdä kunnon BbQ Pulled Porkin ja pyhittää kaikki vähäisetkin voimani sen tekemiseen. Marssin tai siis laahustin kauppaan ja ostin kunnon pallogrillin ym. tarvikkeet grillailua varten. Sitten tarvittiin enään omenapuuhaketta ja tietysti kunnon rasvainen kasslerin palanen.

Eli nyt mentiin kunnon punaniskan otteella ja sehän kannatti. Liha kimpale maustetaan todella autenttisesti ja texasin tyylille uskollisesti. Marinointia ei edes harkita tässä tapauksessa. Suosittelen kuitenkin jälleen uittamaan possukkaa suolavedessä yön yli tai ainakin sen 4h ennen kuivamaustamista. Näin ollen liha saa hyvän suolan. Muutenkin kasslerin suolaaminen vain pinnalta ei ainakaan minulle riitä. Eli jos omistat n.1,5kg kassleria, niin upota se veteen jossa on 3l vettä, 200g merisuolaa ja anna maustua. Kuivaa sen jälkeen liha huolella. Sitten pintaan se kuivamauste josta saadaan lihalle mahtava pinta ja maukas "kuori"

Kuivamausteseos (tee heti kunnon satsi. Sopii kaikelle grillattavalle lihalle):

4rkl savupaprikajauhetta
2rkl mustapippuria
1rkl chilijauhetta
1rkl cayannepippuria
1rkl valkosipulijauhetta
1rkl savusuolaa (myös normi käy)
1rkl ruokosokeria




Kun possu on saanut kirjaimellisesti mausteet niskaansa, niin on aika viritellä se grilli kuntoon. Eli kaada hiiliä vain grillin toiselle reunalle. Toiselle puolelle hiiliä, toiselle ei mitään. Hiiliä riitää "kenkälaatikollinen" erään ohjeen mukaan ja sitä yritinkin. Tuikkaa tulille ja aseta kassler kuumalle puolelle vasta kun kaikki liekit on laskenut ja hiillos on mielettömän kuuma. Ota pintoihin komeat värit ja siirrä tämän jälkeen kassler viileämmälle puolelle, siis sille puolelle jonne et hiiliä laittanut. Aseta grilliin vielä grillin kuumuutta kestävä kuppi jossa on n.3dl vettä. Tämä kikka tuo kosteutta grilliin. Lisäksi ota kourallinen omenapuuhaketta tai leppää ja pakkaa sekin folioon. Pistele pakettiin muutama reikä ja nosta sekin grilliin. Anna lihan muhia grillissä kannen alla ainakin 4-4½tuntia. Tunnin välein voitele lihaa haluamallasi soosilla. Minä penslailin menemään itse tehdyllä kirsikkaketsupilla. Nyt kun kirsikkaa tuoreena saa, niin suosittelen käyttämään. Sen makeus sopii parhaiten possulle ja kanalle. Pyri pitämään grillin lämmöt kokoajan n.110-130 asteessa. Lisää kuumia hiiliä välillä. Itse jouduin lisäämään 1½-2tunnin välein. Hiiliä ei tarvitse lisätä paljon. No, huomaat sen grillatessa itse parhaiten. Jokainen grilli on erilainen.

Jos kaipailet hyvää valelusoosia, niin kotipolttoinen kirsikka BbQ-ketsuppi on oiva valinta:

250g kirsikoita (poista kivet)
1 iso sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä murskattuna
2 punaista tuoretta chiliä
1tl savupaprikajauhetta
ripaus kardemummaa
ripaus neilikkaa
3/4dl öljyä
½dl punaviinietikkaa
½dl vettä
1dl fariinisokeria
4rkl worchestershire-kastiketta

freesaa chilit ja sipulit sekä kuivamausteet tilkassa öljyä. Lisää kirsikat ja jatka vielä muutama minuutti kunnes kirsikat on pehmennyt kokonaan. Lisää etikka ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten worchester,vesi ja sokeri. Anna kiehua kunnolla kasaan. Soseuta ja ohenna samalla öljyllä. Siivilöi. Purkita ja jäähdytä kylmässä.


Kun possusta alkaa irtoamaan siivua ihan sormella painettaessa on liha valmista.Revi liha kahden haarukan avulla ja jos haluat, niin sekoita sekaan vielä hieman kirsikkaketsuppia. Pulled Porkin voi nauttia monella tavalla, ihan vaan sellasenaan grillatunleivän päällä, tacoissa, tortiloissa tai vaikka burgereissa. Minä poika vedin niskan siivuiksi, paistelin sipulia ja vetelin sekaan kirsikkaketsuppia. Mikäs sen hienompi eväs kauniissa kesäpäivässä Curiosity Colan kera. Pulled Pork on parhautta, nyt mäkin sen ymmärrän.

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Hot,Hot, Kanaa & se hyvä marinadi




Jos etsit helppoa, maukasta ja tulista kanasettiä marinadin kera, niin saavuit juurikin oikeaan paikkaan. Viime aikoina nimittäin lukijoiden mielestä sellaista tänne kaivattiin. Lupasinkin suurimman osan pyynnöistä toteuttaa parhaani mukaan. 

Kun sitten päädyn hikoilemaan uuden karhean pallogrillini vierelle kanaa, niin skippaan kuivat rintafileet ja suosin koipia, koipireisiä tai kokonaista kanaa. Kokonaisia luomutipuja sai hyvin ennen kesää melkein joka paikasta mutta nyt on ollut hieman hiljaisempaa. Onneksi sentään nuijia löytyy ja hintakaan ei päätä huimaa kun n.kilon lootasta joutuu kärsimään n.3,5€. Tosin minunlainen ruokaa rakastava kasvohan imeskelee tuon lootan luineen yksin. 

Tämän setin pohjana on aiemmin keittelemä Nasty Old Maid-BbQ kastike. Kyseinen soosi nousi omaksi suosikiksi, sillä siinä yhdistyy huikea persikan maku ja makeus yhdistettynä hyvin potkivaan habaneroon. Kastikkeen ja 4 muuta voit tonkia klikkaamalla tästä. 

Kylkiäiseksi naputtelin tortillaranuja tai sipesejä, mitens en haluaa kukin ottaa. Aivopieru tuotti ihan kivan lisukkeeen joita on kiva raksutella ihan muutenkin vaan ja dippailla samaan soosiin kuin mitä tässä kanalle tuupattiin. Viereen vielä varhaiskaalisalaatti joka toimii ihan kaiken grillatun kylkeen. Se ei kaipaa majoneesia eikä jogurttia, vaan on hyvän raikas ja maistuva pelkistetystä olemuksestaan huolimatta. Inkiväärillä ja limellä maustetun varhaiskaalisalaatin ohjeen saat klikkailemalla tästä.

Mutta sen enempää turhia jauhamatta, jos etsit helppoa, huoletonta, rentoa  ja tulista settiä, niin eiköhän tällä ainakin alkuun pääse. Uutta settiä on jo tulossa. Grilli on kuumana täällä koko kesän. Tuliset kananuijat

n.1kg broilerin koipireisinuijia

Marinadi:

1dl öljyä
1limen mehu ja kuoret raastettuna
2rkl omenaviinietikkaa
1dl valkoviiniä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
pieni pala inkivääriä ohuina lastuina
1 chili ohuina siivuina

Sekoita kaikki sekaisin ja kaada pussiin. Lisää sekaan kanat ja pyörittele sekaisin. Marinoi kylmässä ainakin 4h.

Kuivamausteseos:

1tl cayannepippuria
1tl savupaprikajauhetta
1tl mustapippuria
1tl valkosipulijauhetta
1tl suolaa
1tl ruokosokeria

Pyyhi marinadi pois ja yhdistä kaikki kuivamausteseoksen ainekset sekaisin. Hiero mauseet kanojen pintaan ja grillaa nuijia n.225 asteessa n.15min usein käännellen ja Nasty Old Maid-soosilla valellen. Nosta kulhoon ja kaada loppu kastike päälle. Sekoita ja tarjoa tortillasipsien, ranskankerman ja kaalisalaatin kera.

Nasty Old Maid kastike

2dl Nasty Old Maid BbQ-kastiketta (ohje täältä)

Jos haluat laimentaa kastiketta kastiketta se onnistuu parhaiten voisulalla:

Lämmitä kastike kattilassa ja sulata voi mikrossa. Kun kastike on lämmin, nosta se liedeltä ja vispaa sekaan voi. Kokeilemalla löydät omat suhteen tulisuuden suhteen. 2dl kastiketta ja 0,5dl voisulaa laimentaa jo aikas paljon tulisuutta.

maanantai 23. kesäkuuta 2014

ja voittaja on RIBSIT! siis grilliRiBsiT!


Juhannuksena tuli mökillä grillattua ja tuli savustettua, tuli myös syötyä itsensä ainakin kaksi vaatekokoo isommaksi. Eikös tuo kuitenkin pohjimmmiltaan ollut se tarkoituskin? Sen verran kiivaasti rillattiin Näsijärven lieppeillä, ettei rillissä hiilloskaan tainnut koko jussina kokonaan edes hiipua, kun jo uutta lihaa työnnettiin ritilöille.

Satoi tai paistoi mutta nyt vaan satoi. Sen olisi voinut luulla luhistavan kovemmankin rillaajan mutta uljaasti pidimme hiilet kuumina faijan kanssa. Hyvä ruoka, parempi mieli on niin kuivunut sanonta mutta sitäkin todenperäisempi. Meidän eväillä siis hyvää mieltä riitti läpi koko sateisen jussin.

Pari päivää ennen jussia Äiskä hoiti homman jo kilautti Laatulihaan Nääsvillen Kauppahalliin ja varasi kasan ribsejä sekä kassleria. Myös minulle löytyi messevät piffit,. Niistä tulee siiten juttua hieman myöhemmin. Kuitenkin, Laatulihasta noudetut lihakset oli todellakin nimensä mukaisia. Siitä oli helppoa lähtee duunaamaan aivan huiput ribsit.



Toiset keittää ribsit, toiset hauduttaa ja minä kuulun jälkimmäiseen. Ribsit saivat tällä kertaa hautua uunissa ilman nesteitä vain kuivamausteet niskassa 150 asteesssa 3½ tuntia. Tietysti pelti oli vuorattu foliolla. Rasvainen, hyvä porsaanliha piti kutinsa, eikä kuivahtanut tippaakaan. Päinvastoin.  Soosiksi nappasin aiemmin keittelemistäni sooseista [:"BängBäng":]-kastikkeen. Tämän siksi, että halusin tutustuttaa vanhempani hieman Aasialaiseen makumaailmaan. Ja kuten otsikko kertoo, kaikkien syöjien suurin suosikki tacojen ohella oli Ribsit! Ribsien ja Tacojen taistelu taisi päättyä tasapeliin tai ribsien niukkaan voittoon. Ribsithän ei ikinä petä.




Niin ja jos et ole tsekannut keittelemiäni BbQ-sooseja, niin ne löydät klikkaamalla tästä.

 Ribsit Best Of..

5 mattoa ribsejä (yhteensä n.3,2kg)

Poista kalvot ribseistä ja hiero alla olevaa kuivamausteseosta kunnolla molemmin puolin ribsejä. Puolita ribsit ja levitä korkeareunaiselle uunipellille ja vuoraan pelti foliolla. Hauduta 150 asteessa n.3½-4h.

Kuivamausteseos:

2rkl savupaprikajauhetta
1rkl chilijauhetta
1rkl mustapippuria
1rkl suolaa
1rkl sokeria

3dl Bäng Bäng- kastiketta (ohjeen ja 4 muuta soosia löydät täältä)

Kun ribsit on kuritettu uunissa suussa sulaviksi. Niin sillä aikaa olet duunaillut jo mahtavan hiilloksen valmiiksi. Vetäise pensselillä [:BängBänG:]- soosia pintaan. Asettele voideltu puoli alaspäin grilliin ja voitele toinenkin puoli. Grillaa aina n2min per puoli ja käännä ja penslaa soosia. Toista tämä 2-3 kertaa kunnes soosia on karamellisoitunut pintaan hyvä, paksu ja tahmea kerros.




keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Juhannuksen menu ja päätähtenä mehevät kyljykset


Olen lomalla. Paljon olisi sanottavaa ja monta typerää juttua kerrottavana mutta säästän teidät turhalta. Sen sanon vain, että oli säät sitten millaiset tahansa niin hyvä ruoka pelastaa aina tavallaan. Jos juhannusruokasi on vielä ajatuksen tasolla, niin toivotan onnea ruuhkaiseen markettiin. Jos vain mahdollista, niin panosta lihaan ja suuntaa katseesi kyljyksiin. Kyljyksien valinnassa kannattaa olla ronkeli, ainakin hieman. Hyvän kyljyksen tunnistat siitä, että siinä on paksu rasvakerros, luu ja mieluiten myös nahka. Noilla aseilla liha ei kuivu vaan pysyy mehevänä loppuun asti. Kyljyksien olisi hyvä olla n.2cm paksuja, niin et joudu raivottaan lihaa grillissä koko iltaa, eikä lihasta tule kuivaa.

Alkuun kannattaa heittää koivulohta joka osuu hyvin Suomen suveen. Koivuvihta kannattaa tehdä vaikka et lohta tekisikään mutta siinä samalla syntyy myös tämä graavilohi. Koivugraavattulohi herättää varmasti rispektii vieraiden mielissä kokkia kohtaan. Ja kyllä, se on ihan helppo nakki ja jos torstaina laitat setit tuleen, niin lauantaina se valmis ahmittavaksi. Muista vain huuhdella filee ja kuivata se ennen tarjoamista, näin ylimääräinen suola ei jää pintaan. Muuten vieraasi kääntyvät sinua vastaan ja juovat janoonsa kaljasi. 

Jälkkäriksi vielä grillin kautta ananasta. Miehet varsinkaan ei aina syty jälkkäreistä mutta viski muuttaa usein asennoitumista, varsinkin kun viskiä ei kuumenneta ja alkoholi pihahtaa kivasti, mutta ei liikaa. Kyseessä on jälkkäri, ei viinapaukku! Kondensoitua maitoa on kahdenlaista, sitä jota joutuu keittään ja sitä jota ei. Päädy siis jälkimmäiseen ja säästä työnmäärää joka ei nyt muutenkaan kauhea ole.

...Niin ja vielä yksi juttu, oikein hyvää juhannusta kaikille lukijoille ja kanssabloggaajille.! U Rock!




Koivugraavattu lohi

1 kokonainen lohifilee nahattomana
2l vettä
5dl merisuolaa
5dl sokeria
1 pakastevihta/100g tuoreita, nuoria koivunlehtiä

Kiehauta sokeri, suola ja vesi. Lisää sekaan pakastevihta. Anna nesteen jäähtyä kunnolla. Liemi ei saa lämmin. Putsaa sillä aikaa lohifilee mahdollisista ruodoista ja vedä filee nahattomaksi. Nosta filee pakkiin ja kaada jäähtynyt neste päälle. Laita vielä fileen päälle ja pakkaa kelmuun. Anna maustua kylmässä ainakin 1vrk, mielummin kaksi. 

Sitten nosta filee pakista ja huuhtele hyvin kylmällä vedellä. Leikkaa siivuiksi ja nauti. 





8kpl porsaan kyljyksiä nahalla ja luulla (1,5cm- 2cm paksusia)
Marinadi:

1dl öljyä
2dl valkoviiniä
2rkl omenaviinietikkaa
1rkl sormisuolaa
1 solo valkosipuli ohuina siivuina
½tl mustapippuria rouheena
½tl valkopippuria rouheena
½tl rosepippuria rouheena
½tl viherpippuria rouheena

Laita kyljykset pussiin. sekoita kaikki marinadin ainekset ja kaada marinadi possujen päälle. Anna marinoitua ainakin 4h.

Grillaa kyljyksiä 12-15min usein käännellen ja sivele valelusoosia kokoajan kääntäessä.

Ananas - Avocadosalsa

2 avocadoa kuutioina
½ tuore ananas kuutioina
1 punasipuli silputtuna
2 tuoretta punaista chiliä pieneksi silputtuna
1 limen mehu
2rkl omenaviinietikkaa
1tl sormisuolaa
2-3rkl oliiviöljyä

yhdistä kaikki ja sekoita kunnolla. Anna maustua tunnin ajan kylmässä.

Bataatti
½- 1kpl bataattia per syöjä

Paahda bataattia 200 asteessa n.30min. Grillaa vielä n.15min. Halkaise ja suolaa. Lusikoi pehmeää bataattia lautaselle.



½ tuore ananas leikattuna 4 osaan
ruokosokeria
1prk kondensoitua maitoa 
viskiä (väh.8cl)
vaniljajäätelöä

pyörittele ananakset sokerissa ja grillaa kunnes ananas saa hyvää väriä ja sokeri sulaa kunnolla.

Yhdistä kondensoitu maito ja viski. sekoita. Valmis.

tarjoa ananas ja karamelli vaniljajäätelön kera.

maanantai 16. kesäkuuta 2014

Bloggaajien kesäkekkerit

kuva: Materialistimutsi-blogi ja pizzat hoiti Putte's

Kuva: Materialistimutsi-blogi mukana menossa myös Lapin Kulta & Novelle



kuvan otti Materialistimutsi-blogi


Mukana myös Happy Joe. Kuva  Pala Elämää- blogista
Paikalla oli kaikki leipureista avaruusasemaan. Pala Elämää-blogin ottama kuva

kuva: Pala Elämää-blogi
kuva: Pala Elämää-Blogi

Blogiringin kesäkkekerit lauantaina vietettiin
vierahiksi foodiet ja mammat kutsuttiin
ensin alkunapsut meille tarjottiin
sitten vielä Lapparit sun muut jäihin heitettiin

ja siellä kaikilla oli niin mukavaa
oi onneks sainkin olla mukana
ja siellä kaikilla oli niin mukavaa
oi onneks sainkin olla mukana

Nöf, nöf, nöf..uiiii

Bloggareille pikku puheet pidettiin
puheet oli asiaa ja yhteishenkee nostettiin
siinä jengi punasteli alkuun hämillään
sitten meno rohkeni ja alkoi maistumaan

ja siellä kaikilla oli niin mukavaa
oi onneks sainkin olla mukana
ja siellä kaikilla oli niin mukavaa
oi onneks sainkin olla mukana

Nöf, nöf, nöf..uiiii

Pizzat siellä napsittin ja Finnhitsit soitettiin
Happy Joeta litkittiin ja Lapparia kaadettiin
Rohkein suonikohjukanjoniin matkas niin
loput hotelleisamme uneen uinuttiin

ja siellä kaikilla oli niin mukavaa
oi onneks sainkin olla mukana
ja siellä kaikilla oli niin mukavaa
oi onneks sainkin olla mukana

Nöf, nöf, nöf..uiiii

Tiivistettynä mahtava päivä ja ilta. Paljon uutta tuli opittua ja tutustuttua uusiin bloggaajiin. Kiitos Blogiringille hienosta illasta. Hieno muistutus siitä, että hienojen blogien takana on hienoja, oikeita ihmsiä.

Ps. Tsekatkaa nyt ihmeessä Blogiringin uudet sivut ja bongaa parhaat blogit!



torstai 12. kesäkuuta 2014

Chili con Burger & Arvonta josta voit voittaa kassillisen BbQ-kamaa



Jos sinua ei nappaa kuin Santa Maria arvonta, niin arvonnan osallistumisohjeet löydät jutun lopusta. Jos sinua kiinostaa kuvan törkyisen maukas ja sopivan potkiva burgeri niin mennään asiaan. Suurta grilliherkkua on pihvit, ribsit ja kasvikset mutta onneksi myös ylikypsät lihat nostavat päätään kokoajan enemmän, eikä isommankaan lihaklöntin grillailu ole vaikeaa. Mikä olisikaan sen parempaa kuin grillattu ja savuinen, ylikypsä härkä tai possu. Saati chili con carnen ja burgerin yhdistelmä. Tämä kun juolahti mieleen kaupungilla istuessa ja lomapäivää leppoisasti viettäen. 

Näin kesän kuumalla tekee hyvää hieman natustella chiliä, niin ei helteetkään sitten tunnu niin pahoilta. Hienointa tässä on se, että siihen poltteeseen tottuu aika nopeasti chiliä rohkeasti syömällä. Tosin kannattaa edetä rauhassa sillä seuraavana päivänä voi backstage olla hiemen hellänä jos alussa luulee itsestään liikoja. Tämän olen saanut todeta aikoinani. 

Minä päädyin rakentamaan jo toisen kesäburgerini. Ensimmäinen burgeri oli kunnon jätti, cheddaria tihkuva Juicy Lucy-Smoky Bacon jonka voit tesekata täältä. Nyt kuitenkin halusin yhdistää itselleni pari maukasta asiaa eli burgerin ja chili con carnen. Chili con Carnen maailmaan olen paneutunut joskus oikein innolla. Tuon valmistaminen veikin semmoiset 4-5 päivää ajatustyön ja viskissä marinoimisen kera. Kyseisen Carne reseptin voit napata tästä


Nyt kuitenkin halusin päästä nopeammin asiaan ja saada herkkuni saman vuorokauden aikana. Niimpä liha grillattiin jo hyvissä ajoin ja aikaa jäi hyvin myös carnen hauduttelulle. Kaikki ovat varmasti syöneet jonkin asteista chili con carnea mutta ainakin omalla kohdalla se tärkein, eli potku on jäänyt ontumaan. Kuten jo aiemmin kirjoitin omistautumisestani carnelle, niin silloin oivalsin vasta ruoan merkityksen. Siinä pitää olla potkua mutta ei liikaa. Potkun seasta pitää myös maistaa ne carnen oleelliset maut esim. liha ja maustesekoitus. Carnesta kuuluu tulla esiin chili,juustokumina, maukas ylikypsä liha ja inanen kanelia sekä makea kastike. Eli jos Pulled Pork burger on jo koluttu läpikotaisin ja olet suuri chilin ystävä, niin tämä ruoka on juuri sinulle. Jos et diggaa tulisesta juuri lainkaan vaan nautit vielä hellästä potkusta, niin vaihda habanero vaikka 1-2 tuoreeseen chiliin.

Loistavan burgerin kruunasi kyllä mahtava kaalisalaatti. Haluaisin kutsua sitä Coleslawiksi mutta koska en laittanut sekaan majoa tai jogurttia, niin kutsun sitä vain inkiväärillä ja limellä maustetuksi varhaiskaaliksi.Tuore, raastettu inkivääri ja limenmehu on loistava lisä kaalille, etikkaa ja sokeria unohtamatta. Kannattaa kokeilla, inkiväärin ja limen yhdistelmä tekee sitä todella raikkaan ja sopii hyvin näinkin tuliselle setille. Mut hei, ohjeet alla ja jos BbQ-jutut kiinnostaa, niin osallistuhan arvontaan. Niin ja vielä lopuksi on kehuttava tuota Santa Marian Mesquite-maustetta jota kannattaa haalia kotiin mikäli on savuisen ja meksikolaisen ruoan ystävä. Tätä ei kukaan vaatinut sanomaan vaan mainostan omasta halustani. Kyseinen setti kun teki tähän naamaan vaikutuksen.


Chili Con Burger

1 sämpylä per syöjä

n.800g naudan paistia,rintaa tai lapaa
1rkl Rouhittua Mesquite mausteseosta (Santa Maria)
1rkl sormisuolaa
1rkl rouhittua mustapippuria
Redneck BbQ-Kastiketta ohjeen ja 4 muuta bbq-soosia voit napata tästä
(tai Santa Marian Hickory BbQ)
kourallinen savustuspuruja (mieluiten hickory)

Hiero kaikki maut lihan pintaan ja laita grillin kestävälle alustalle. Nosta liha grilliin matalalle lämmölle (koita pitää lämpö n.120-140 asteen tienoilla). Laita savustushake folioon, pistele siihen muutama reikä ja nosta grilliin lihan kanssa. Anna olla n.3½ tuntia. Valele lihaa bbq-soosilla ainakin 4 kertaa grillauksen aikana jotta liha ei kuivu. Jos kiire on kovempi voit toki ostaa valmista ylikypsää lihaa jota onkin nykyään hyvin saatavilla. 

Chili con Carne kastike:

1rkl öljyä 
2rkl Santa Maria Chili BbQ grilloil
1 sipuli
1 solo valkosipuli
1 habanero
1tl savupaprikajauhetta
1tl juustokuminaa
1tl savusuolaa
½tl kanelia
1rkl ruokosokeria
2rkl worchestershire-kastiketta
2rkl punaviinietikkaa
1dl punaviiniä
½ prk muttia
2rkl tomaattipyreetä
1dl kidney papuja tölkistä


Paahda sipuli kuivalla pannulla, niin että sipuli saa kunnolla väriä mutta ei pala. Lisää chiliöljy, pyre, habanero ja valkosipuli mutta älä ruskista valkosipulia. Lisää savupaprika,juustokumina ja kaneli ja freesaa vielä hetki. Lisää etikka ja viini ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten  Lisää sitten loput ja anna muhia miedolla lämmöllä n.20min

Lisää sekaan revitty härkä ja sekoita kunnolla sekaisin. 

Limellä & Inkiväärillä Maustettu Varhaiskaalisaalatti:

½ varhaiskaali raasteena
peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 limen mehut
2rkl omenaviinietikkaa
1tl sokeria
ripaus sormisuolaa

Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua kylmässä hetki.

OSALLISTU ARVONTAAN JA VOIT VOITTAA KASSILLISEN SANTA MARIA BBQ-TAVARAA KESÄKEITTIÖSI !
ARVONTAAN VOIT OSALLISTUA KOMMENTOIMALLA TÄHÄN JUTTTUN JA KERTOMALLA OMAN GRILLIHERKKUSI TAI MINKÄ BBQ HERKUN TOIVOISIT MINUN VALMISTAVAN BLOGIINI. VOITTAJA SELVIÄÄ MAANANTAINA 16.6.2014 ONNEA ARVONTAAN! JÄTÄTHÄN MYÖS YHTEYSTIETOSI ESIM.SÄHKÖPOSTIOSOITTEEN.

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT. ARPAONNI SUOSI NIMIMERKKIÄ "LINNUTON PUU" KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE.



KASSI SISÄLTÄÄ SANTA MARIAN BBQ-TUOTTEITA ESIM.MARINADEJA, BBQ-KASTIKKEITA, RELISSIÄ,CHIPOTLE MAJONEESIA,KUIVAMAUSTEITA,RESEPTEJÄ YMS. 


Yhteistyössä Santa Maria

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Ny on rillissä hyvää lihaa & bataattia.




Ny on rilli kuumana seuraavat pari viikkoa. Kokin takki on laitettu naulaan ja lomasta nautitaan täysin vatsoin. Mikäs sen hienompaa kun syödä, maata, uida,syödä, maata ja juoda, siitä kai kaikessa on kyse kun ollaan lomalla. Ulkomaille en lähde 2 syystä: Kokin palkka on huono ja toiseksi suomen kesä on kaikessa lyhykäisyydessään mahtavaa aikaa. Kyllä, olen enemmän talvi ihminen mutta en kiellä ettenkö olisi perso kaikelle grilliruoalle ja savustetulle ruoalle. Niistä ainoa aika nauttia on juurikin näin kesällä. 

Tiedossa on siis perinteisesti reissu Näsijärvelle ja mökille. Mökillä taas rilli on kuumana melkeinpä kellon ympäri. Ihan jo siitä syystä, että päiväsaikaan ruokitaan kurnivat mahalaukut ja kesäyössä vain fiilistellään tulen tuomaa tunnelmaa. 

Kun miettii mitä sinne rilliin tunkisi, niin tässäpä nyt vinkkiä juhannuskokeille. Lampaan kare on yks suurimmista suosikeista hyvän maun, teksuurin ja sen helppouden takia. Lammas myös kestää hyvin maustamista mutta vaatii myös hyvän marinadin jotta mureus on parhaimmillaan. Kare ei ole mikään edullisin ruhonosa mutta kai sitä kerran kesässä voi itsensä palkita? Kyllä se naudan sisäfileetä edullisempaa on  ja parempaakin.

Kylkiäiseksi grillattu bataattia josta on tullut uusi suosikkini. Sen voi vaikka unohtaa grilliin ja pieni suola ja pippuri pintaan, thats it! Luonnostaan makea ja upean värinenkin bataatti on huippua grillilisuketta. Lisäksi käytin viime viikolla keittelemää BbQ-soosia. Lampaalle valitsin kaapista Hipster Cowboy-soosin. Soosissa maistuu mukavasti vahvakahvi ja chilinpotku. Käytin soosia ketsupin tapaan, eli ihan kylmänä ja dippailin kareita siihen. Autenttinen, mutta loistava kesän grilliruoka. Ei hassumpi startti kesälomalle....

.... niin, jos ne keittelemäni 5 kovaa BbQ-kastiketta kiinnostaa, niin ohjeet löydät täältä!

1 kare per syöjä

Putsaa kareet turhista kalvoista ja marinoi. 

Yhdistä 1dl öljyä ja 2tl mausteseosta (ohje alla)  ja velele sillä lihoja grillatessa.

Marinadi 2:lle kareelle:

½ sipuli paloina
½ sitruunan mehu ja kuoret
4 murskattua valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
loraus valkoviiniä 
6rkl omenaviinietikkaa
1dl öljyä

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja kaada kareiden päälle. Marinoi ainakin 4tuntia. nosta lihat marinadista ja kuivaa lihojen pinta huolella. Pyörittele mausteseoksessa ja grillaa n. 4-5 min per puoli usein käännellen  ja anna vetäytyä rauhassa 10min. ennen leikkaamista

mausteseos:

1tl savupaprikaa
1tl ancho-chilijauhetta
3kpl bird eye chiliä (tai 1tl chilijauhetta)
1tl kuivattua salviaa
1tl kuivattua oreganoa
1tl kuivattua timjamia
½tl valkopippuria
1tl ruokosokeria
1tl savusuolaa

Sekoita kaikki mausteet sekaisin ja hiero lihoihin marinoimisen jälkeen.

Lisukkeeksi grillattua bataattia ja Hipster Coffee BbQ-kastiketta. Kastikkeen ja 4 muun BbQ-soosin ohjeen löydät täältä.

Grillattu Bataatti

1 keskikokoinen bataatti per syöjä
suolaa
pippuria

kääri kokonainen bataatti folioon ja anna olla grillissä n.45min välillä käännellen. Leikkaa bataatti auki, suolaa ja pippuroi. Lusikoi pehmeää sisusta lusikalla, nam!


torstai 5. kesäkuuta 2014

5 kesän kovinta itsetehtyä BbQ-kastiketta. Nappaa ohjeet kesäkeittiöön.


Varmasti lähes tulkoon jokainen grillaa kesällä ja yhtä monelle se on yhtä kuin kesä. Kuumeisesti mietitään mitä grillattais ja millä soosilla. Yhden kastikkeen sijaan ajattelin nyt ilahduttaa teitä kesäkeittiöidenne grillimaistereita 5 eri soosilla. Eilen facebookissa kyselin olisiko tälläiselle tilausta ja kyllä oli. Nyt kun facebokista puhuttiin, niin käyppä tsekkaamassa blogini facebook, sinne on vielä tänään tulossa reseptiä grillatulle maksalle. Mutta, jatketaan siis sooseista. Eilisen keskustelun perusteella muutamien bloggaajien kanssa tuli esille paljon erilaisia makumieltymyksiä ja ne otin nyt huomioon.

Kävi ilmi siis, että toiset tykkää savuisesta ja vähemmän makeasta, toiset tulisesta ja makesta, osa makeasta mutta vähemmän savuisesta, mausteisesta ja ei niin mausteisesta. Päätin siis hetken mielijohteesta ruveta hommiin ja käyttää ainoan vapaa-aikani keittelemällä kauniissa kesäsäässä BbQ-kastikkeita sisällä. Aikaa meni mukavasti, eli kokopäivä keitellessä ja kuvatessa purnukoita.

Valitsin tähän projektiin nyt 5 erilaista ja jokainen on omalla tavallaan erilainen. Tosin pohja on kaikissa perus bbq-pohja. Minulle se tarkoittaa, että kunnon soosin pohjana on jokin etikka, sokeri ja paseerattu tomaatti, myös valkosipulin ja chilin pitää olla mukana jossain muodossa. Etikkaa on monenlaista ja niin myös näissä viidessä. Chilejä on erilaisia ja kivoina uusina makuina on myös kahvi ja persikka. Jälkimmäinen sai minut ainakin hymyilemään ja dippailin illasta yöhön nachoja kyseiseen kivasti polttelevaan soosiin. Kahvin käyttö ei sinänsä ole uusi juttu, sillä se on jenkkilästä pöllitty. Kutsuvat soosia Hipster-nimellä. Minä kyhäsin omani mieltymysteni mukaan ja nimesin sen Hipster Cowboyksi. Melkein sama soosi ja aivan loistava kahvi-Chili Rub löytyy hetki sitten postaamastani Cowboy Beef jutusta. Jutun löydät klikkaamalla tästä.

Mutta tässä nyt  5kiven kovaa BbQ-soosia. Toivottavasti kököttämiseni köökissä hikoillen tuo kesääsi edes hitusen makua. Kannattaa testata ja kyllä aina kaupan överimakeat soosit voittaa. Pitäähän sitä nyt vähän itseluottamusta olla.

Ensimmäisenä vuoron saa hyvinkin perinteinen BbQ-kastike joka nimekseen tuttavallisesti "Redneck". Kunnon punaniskan pöhinää pullollinen. Savuinen, ei niin makea mutta silti kivasti potkua. Kyllä tätä syödessä hieman niskakin punottaa. Sopii melkeinpä mille tahansa grillattavalle mutta parhaiten naudan ja possun kanssa. Paahdettu sipulirouhe ja savusuola tuo kivasti savun makua. Jos et löydä ohjeessa löytyvää nestesavua, niin nou hätä. Savusuola ja sipulirouhe tuo kyllä savunmakua, lisäksi kokonainen chipotle ja savupaprikajauhe.


Redneck n.3dl

1 kokonainen chipotle chili
1tl ancho-chilijauhetta
1tl cayannepippuria
1tl savupaprikajauhetta
1tl juustokuminaa
2tl savusuolaa
1tl vastarouhittua mustapippuria
1rkl oreganoa (kuivattu)
2rkl paahdetttua sipulirouhetta
1 iso sipuli
1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli ohuina siivuina
2,5dl paseerattua tomaattia
2dl Coca-Colaa (eli light)
1tl worchestershire
½dl fariinisokeria
½dl omenaviinietikkaa
8cl Viskiä (Jack Daniels)
n.1tl nestemäistä savua
(2rkl + freesaamiseen Oliivi-tai maissiöljyä)

freesaa sipulit ja mausteet oreganoa ja chipotlea lukuunottamatta öljyssä. Lisää etikka ja anna kiehahtaa. Lisää sitten,sokeri,worchester, tomaatti ja cola ja anna poreilla miedollä lämmöllä. Lisää sekaan chipotle,laske lämpöä  ja anna hautua soosissa miedolla lämmöllä poreillen n.15min. Näin saat chipotlen pehmenemään. Kun soosi on paksua, niin nosta liedeltä, lisää viski,nestesavu ja soseuta ja kaada samalla sekaan n.2rkl öljyä. Siivilöi ja pullota keitettyyn steriiliin lasipulloon jossa on kunnon tiivis korkki. Soosi säilyy ainakin 2 viikkoa kylmässä. Jos et löydä kokonaista chipotlea, niin korvaa osa paseraatusta tomaatilla chipotlekastikkeella jota löytyy lähes jokaisesta marketista.

Sitten tullaankin ihan huippuun kovaan soosiin joka oli puhdasta mielikuvituksen tuotetta. Kun soosissa on aivan loistavaa persikkaa tuomassa makeutta ja kivaa ärjyä tuo habanero ei oikein mikään voi mennä vikaan. Tähän soosiin hurahdin ite. Lisää ensin vain 1 habanero jos et ole varma kuinka tulisesta pidät. Jos polte ei ole tarpeeksi, niin lisää toinen. Tähän kyllä ihastut. Sopii mahtavasti kanalle ja possulle. Kokeile myös lohelle. Täällä tehdään jo kanansiipiä soosin kera. Nimeksi tuli "Nasty Old Maid" Kyllä ilkeä vanhapiika tätä söis..... vaikkapa tortillan välissä?



"Nasty Old Maid" n.3dl

1 sipuli silpttuna
1 yksikyntinen valkosipuli ohuina lastuina
1tl kurkumaa
½tl valkopippuria
½dl omenaviinietikkaa
4cl inkiväärisiirappia (modo)
2tl ruokosokeria
3 persikkaa kuorineen
 2,5dl paseerattua tomaattia
1dl vettä
1-2 habaneroa
3 limen mehu

freesaa  sipulit,kurkuma ja valkopippuri öljyssä. Kaada sekaan etikka ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten siirappi ja sokeri ja sekoita. Lisää pilkotut persikat, limen mehu, habanero ja viimeisenä paseerattu tomaatti sekä vesi. Anna poreilla miedolla lämmöllä kunnes kastike on paksua. Soseuta ja pullota. Nauti kanansiipien tai esim.nachojen kanssa.

Sitten vuoron saa kastike joka teki kovimman vaikutukseen puolisoon. Kuulemma aivan loistava. Vaikka ei hipsteriksi tunnustautuisi saati Cowboyksi, niin kannattaa silti kokeilla. Toimii loistavasti naudan ja possun kanssa. Kivasti erilainen,paahteinen ja savuinen. Jenkkiohjeet neuvovat käyttämään esperessoa mutta minä suosittelen käyttämään ehdottomasti nokipannukahvia tai mikäli nuotio on vaikea järjestää, niin keitä kunnon pannukahvia. Jos olet nuotiolla niin tee soosi suoraan nokipannuun ja anna poreilla notskilla, muista ottaa siivilä mukaan. Toimii!


Hipster Cowboy n.3dl

1tl ancho-chilijauhetta
1tl cayannepippuria
1tl savupaprikajauhetta
1tl juustokuminaa
1tl sipuijauhetta
1tl valkosipulijauhetta
2tl savusuolaa
1tl vastarouhittua mustapippuria
1tl oreganoa (kuivattu)
1tl worchestershire
½dl punaviinietikkaa
½dl fariinisokeria
2,5dl paseerattua tomaattia
2,5dl vahvaa nokipannukahvia

freesaa kaikki mausteet oreganoa lukuunottamatta öljyssä. Lisää etikka ja anna kiehahtaa. Lisää sitten loput ja anna kiehua paksuksi tai kunnes n.3dl jäljellä. siivilöi varmuuden vuoksi. 

Sitten matkataan Aasiaan. Aasialaisesta ruoasta en tiedä juuri mitään mutta tiedän että se on hvyää ja , että naamat siellä osaavat taitavan maustamisen. Niimpä rakensin soosin kaikkien kliseiden varaan ja sain aikaan ihan pirun kovan soosin. Tämä soosi sopii parhaiten porsaan ribseille,kassler vartaille ja kanalle. Varmasti myös lohi tykkää tästä. 



[Bäng:BänG] Asian BbQ n.3dl

1 iso sipuli silpittuna
1 kokonainen solo valkosipuli Ohuina lastuina
1 sitruunaruohon varsi
2 tuoretta punaista chiliä
tulitikkuaskin kokoinen pala inkivääriä lastuiksi leikattuna
2 tähtianista
2 neilikkaa
½ raastettu muskottipähkinä
½dl sherryä
½dl ruokosokeria tai fariinisokeria
2dl ananasmehua
2 limen mehu
1rkl miriniä
1rkl soijaa
1tl osterikastiketta
3rkl hoisin-kastiketta
2,dl paseerattua tomaattia


freesaa sipulit ja chili. lisää sitruunaruoho,murskattu neilikka, tähtianis, inkivääri ja muskotti. Freesaa vielä hetki ja lisää sitten ananasmehu,sherry, limemehu,soija,mirini ja osterikastike. Anna kiehahtaa ja lisää tomaatti, hoisin sekä sokeri ja laske lämpö, niin että seos poreilee. Anna poreilla kunnes seos on paksua. Poista anikset ja sitruunaruohot. Soseuta ja siivilöi. Pullota. 

Sitten viimeisennä vaan ei vähäisenä. Tähän soosiin tutustuin ajat sitten toisessa työpaikassani jossa se kuului kanalle. Soosia ostin usein myös litratolkulla kotiinkin.Sittemmin olen muokannut ohjetta vieläkin kovemmaksi. Mielestäni siinä kuuluu kunnon hönkäys etikkaa, chilin potkua ja makeutta kunnolla. Cajun on siitä hyvä, että sopii oikeastaan kaikelle lihalle ja lohellekin se toimii hyvin. Kannattaa myös tsekata ohjeen kuivamausteseos, se nimittäin on loistava grilli rub niin lihalle, kanalle kuin esim.lohelle


Cajun n.5dl

Cajun mausteseos:
1rkl paahdettuja fenkolinsiemeniä
1rkl paahdettuja korianterinsiemeniä
1rkl paahdettuja sinapinsiemeniä
1rkl kuivattua oreganoa
1rkl kuivattua timjamia
1rkl chilijauhetta
1rkl ancho chiliä
1rkl juustokuminaa


Kastike:
3rkl Cajun maustetta
1 iso sipuli silputtuna
1 kokonainen chipotle 
1 kokonainen solo-valkosipulinkynsi
1rkl mustapippuria
1dl punaviinietikkaa
1dl fariinisokeria
2,5dl paseerattua tomaattia
2rkl tomaattipyreetä
5dl kanalientä


freesaa sipulit ja mausteet chipotlea lukuunottamatta öljyssä. Lisää etikka ja anna kiehahtaa. Anna kiehua kunnes 2/3 jäljellä ja lisää sitten sokeri ja anna poreilla n.5min. Lisää kanaliemi ja anna kiehua kunnes 2,5dl jäljellä. Lisää sitten kaikki loput ainekset ja anna poreilla miedolla lömmöllä n.15min. soseuta ja siivilöi.

Jos taas haluat valmissooseja, niin tsekkaapaa bloggaaja Teemun T-Barbequen sivut josta voit tilata bbq-sooseja joissa ei ole käytetty säilöntäaineita ja kaikki on omin kätösin duunattu. Kyseisistä tuotteista myös tulossa juttua blogin facebookiin.

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Kesä & Grilli: Jamaican Jerk Possua


Kesän kynnyksellä alkaa mieli laukata jatkuvasti grillissä. Sitä vain tässä odottelee kesälomaa ja juhannuksen grillausta. Pakkanen on pullollaan lihoja naudan kuveesta, possun jalkaan ja possunkareisiin. Eli mikä sen hienompaa kuin lähteä purkamaan tuota lastia pakkasesta grilliin. Nyt kun viime viikot olen paistatellut Meksikon ja Texasin makujen äärellä, niin hypätäänpä vielä Jamaikalle. Myönnän Jamaikalainen ruoka ei kuulu millään tavoin tutuimpiin ruokiin mutta irstas Jerk-kastike on tuttu. Jerk-kana lienee jo aika monille muillekin tuttu tuulahdus rastojen keskeltä.

Voisi kuvitella että höpöheinää lussuttavien pötkötukkien maasta tulee vain lempeää ja chilliä tavaraa mutta mustamies on edelleen vihainen menneisyyden tapahtumista ja syyttäkin. Jos nimittäin oikein ottaa aivoon ja tekee mieli hieman kiukutella, niin jerk-kastikkeella saat ainakin muuta mietittävää. Siinä on meinaan mukavasti potkua joka tuntuu kielen takaosassa asti. Jos et ole kovin innostunut sellaisesta potkusta, niin valmista kastike osissa. Lisää chiliä vähän kerrallaan ja maista ja jatka kunnes olet sietokykysi rajoilla. Usko pois, potkuun tottuu syödessä ja lopussa siitä jopa nauttii. Kastikkeessa pihahtaa juurikin kivasti inkivääri,etikka, olut, chili ja lime. Myös neilikka ja muskotti antaa oman loistavan säväyksen. 

Kastike ei ole kaunis mutta tässä ei jaeta tyylipisteitä. Maku on se joka tässä tapauksessa nostetaan esille sekä hyvä, rasvainen porsaanliha. Grillaukseen sopii parhaiten edullinen ja maukas kassler. Vartaissa liha jätetään aika pieneksi nopeammann kypsymisen takia. Jos vuorokauden marinointia ei lasketa, niin tämä on todellista fast foodia. Soosin tekee muutamassa minuutissa ja eikun marinadiin. Seuraavana päivänä vain pujotat lihat vartaisiin ja pikainen grillaus. Thats it!

Huippua muonaa johon ihastut jos olet yhtään mausteisen ruoan ystävä. Jos possu ei kuulu suosikkeihin, niin käytä kanaa. 


Vartaat:

1,2kg porsaan kassleria
6- 8kpl varrastikkuja

Leikkaa liha hieman peukaloa isommiksi paloiksi. Valmista Jerk-kastike ja marinadi. 


Jerk-Kastike 1,2 kg:lle kassleria

100g inkivääriä kuorittuna ja lastuiksi leikattuna
6kpl Bird eye- chiliä murskattuna (tai 1 habanero, myös naga käy)
1 punainen tuore chili 
2 vihreää chiliä
1 yksikyntinen solo-valkosipuli murskattuna
1 iso sipuli silputtuna
½ raastettu muskottipähkinä
½ puntti persiljaa
1tl rouhittua mustapippuria
1tl kanelia
4kpl neilikkaa
3dl Jamaican Red Stripe- olutta
3/4dl punaviinietikkaa + 1rkl marinadia varten
2 limenmehu
20g karkeaa suolaa (käytin itse savusuolaa)
(1dl öljyä marinadia varten)

Nakkaa blenderiin kaikki ainekset ja pöräytä soseeksi.  

Marinadi:

Mittaa puolet kastikkeesta sivuun ja lisää toiseen satsiin n.1dl öljyä ja 1rkl etikkaa. Säästä toinen osa kastikkeesta tarjoiluun. Kaada marinadi pussiin lihojen sekaan. Anna marinoitua kylmässä n. vuorokausi tai vähintään 4tuntia. Marinoimisen jälkeen pyyhi marinadi pois lihoista ja pujota varrastikkuihin joita olet liottanut kylmässä vedessä tunnin verran. Grillaa vartaita n.10min usein käännellen ja kastikkeella valellen. Tarjoa kastikkeen, raikkaan salaatin ja Red stripe- oluen kanssa.