tiistai 3. kesäkuuta 2014

Kesä & Grilli: Jamaican Jerk Possua


Kesän kynnyksellä alkaa mieli laukata jatkuvasti grillissä. Sitä vain tässä odottelee kesälomaa ja juhannuksen grillausta. Pakkanen on pullollaan lihoja naudan kuveesta, possun jalkaan ja possunkareisiin. Eli mikä sen hienompaa kuin lähteä purkamaan tuota lastia pakkasesta grilliin. Nyt kun viime viikot olen paistatellut Meksikon ja Texasin makujen äärellä, niin hypätäänpä vielä Jamaikalle. Myönnän Jamaikalainen ruoka ei kuulu millään tavoin tutuimpiin ruokiin mutta irstas Jerk-kastike on tuttu. Jerk-kana lienee jo aika monille muillekin tuttu tuulahdus rastojen keskeltä.

Voisi kuvitella että höpöheinää lussuttavien pötkötukkien maasta tulee vain lempeää ja chilliä tavaraa mutta mustamies on edelleen vihainen menneisyyden tapahtumista ja syyttäkin. Jos nimittäin oikein ottaa aivoon ja tekee mieli hieman kiukutella, niin jerk-kastikkeella saat ainakin muuta mietittävää. Siinä on meinaan mukavasti potkua joka tuntuu kielen takaosassa asti. Jos et ole kovin innostunut sellaisesta potkusta, niin valmista kastike osissa. Lisää chiliä vähän kerrallaan ja maista ja jatka kunnes olet sietokykysi rajoilla. Usko pois, potkuun tottuu syödessä ja lopussa siitä jopa nauttii. Kastikkeessa pihahtaa juurikin kivasti inkivääri,etikka, olut, chili ja lime. Myös neilikka ja muskotti antaa oman loistavan säväyksen. 

Kastike ei ole kaunis mutta tässä ei jaeta tyylipisteitä. Maku on se joka tässä tapauksessa nostetaan esille sekä hyvä, rasvainen porsaanliha. Grillaukseen sopii parhaiten edullinen ja maukas kassler. Vartaissa liha jätetään aika pieneksi nopeammann kypsymisen takia. Jos vuorokauden marinointia ei lasketa, niin tämä on todellista fast foodia. Soosin tekee muutamassa minuutissa ja eikun marinadiin. Seuraavana päivänä vain pujotat lihat vartaisiin ja pikainen grillaus. Thats it!

Huippua muonaa johon ihastut jos olet yhtään mausteisen ruoan ystävä. Jos possu ei kuulu suosikkeihin, niin käytä kanaa. 


Vartaat:

1,2kg porsaan kassleria
6- 8kpl varrastikkuja

Leikkaa liha hieman peukaloa isommiksi paloiksi. Valmista Jerk-kastike ja marinadi. 


Jerk-Kastike 1,2 kg:lle kassleria

100g inkivääriä kuorittuna ja lastuiksi leikattuna
6kpl Bird eye- chiliä murskattuna (tai 1 habanero, myös naga käy)
1 punainen tuore chili 
2 vihreää chiliä
1 yksikyntinen solo-valkosipuli murskattuna
1 iso sipuli silputtuna
½ raastettu muskottipähkinä
½ puntti persiljaa
1tl rouhittua mustapippuria
1tl kanelia
4kpl neilikkaa
3dl Jamaican Red Stripe- olutta
3/4dl punaviinietikkaa + 1rkl marinadia varten
2 limenmehu
20g karkeaa suolaa (käytin itse savusuolaa)
(1dl öljyä marinadia varten)

Nakkaa blenderiin kaikki ainekset ja pöräytä soseeksi.  

Marinadi:

Mittaa puolet kastikkeesta sivuun ja lisää toiseen satsiin n.1dl öljyä ja 1rkl etikkaa. Säästä toinen osa kastikkeesta tarjoiluun. Kaada marinadi pussiin lihojen sekaan. Anna marinoitua kylmässä n. vuorokausi tai vähintään 4tuntia. Marinoimisen jälkeen pyyhi marinadi pois lihoista ja pujota varrastikkuihin joita olet liottanut kylmässä vedessä tunnin verran. Grillaa vartaita n.10min usein käännellen ja kastikkeella valellen. Tarjoa kastikkeen, raikkaan salaatin ja Red stripe- oluen kanssa.


15 kommenttia:

  1. Sä oot niin Suomen James Cramby!

    VastaaPoista
  2. Tänks hei! ja sä oot sit lakeuden lawson, Nigella Nanna. Eiks se muutes oo Jonas? melkein kaima,yks o vaan vähemmän. Hurri :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin onkin jonas tietty, kyl mää nyt tuan tiesin, ajattelin varmaan Nigellan aivoilla... ;)

      Poista
  3. Älkää muut häiriytykö kun me täälä kehuskellaan toisiamme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ha,haa:-) meiän vaatimattomuus kaunistaa meitä ihan silmin nähden!

      Poista
  4. No nyt pystyin kommentoimaan kun oli muutakin kuin lihaa;D
    Kiva kastike!

    VastaaPoista
  5. Herkun näköistä ja ootte te niin ihania, että välillä voi vähän kehuskellakin. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Vähän" kehuskella. Oikeesti me ollaan tosi vaatimattomia :-)

      Poista
  6. Vai tuollaisilla mausteilla rastapäät maustaa ruokansa. Maistuisi mullekin, vaikkei rastoja olekaan.:D Tuo soosi pitää laittaa jälleen kerran muistiin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rastapäät on oikeesti tulisii tyyppejä :-) soosi on kyllä iha huikee.

      Poista
  7. Jerk-kastike on kyllä hyvää, ja tulista! Ainakin se valmissoosi, jota tuotiin rapakon takaa purkillinen. Kanaan ollaankin sitä jo testattu mutta tämä menee myös testiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu,tästä ei kyllä potkua puutu ja tosi hyvin toimii myös possulle.

      Poista
  8. Tätä on pakko testata viikonloppuna!

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit