keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Katuruokaa intiasta: Koftat tomaatti-jogurttikastikkeessa Naan-Leivän & kukkakaalin kera





Siitä onko lihapullat katuruokaa, voidaan toki olla montaa mieltä. Mikäli jauhelihapihvi burgerin välissä, pulled pork,falafelit tai kanansiivet on, niin silloin myös koftat voidaan suosiolla heittää mukaan jengiin. Ruokana tämä on äärettömän helppo ja juuri sopivan mausteista nautittavaksi kesän helteillä tai lämmittämään talven pakkasissa. Minä olen tällä hetkellä ainoa jota ärsyttää olla kesälomalla, syykin on selkeä. Olen nyt möyrinyt kuumeessa lomalla ja se jos joku on nihkeetä hommaa. Hyvällä ja helpolla ruoalla toki saan pientä lohtua tämän hetkiseen tilanteeseeni. Koftat oli siihen kuin luotu.

Mikä ihmeen Kofta?- No niille jotka eivät ole ehkä kyseisistä palleroista kuullutkaan, niin kyseessä on ihan vain lihapullat, yleensä lammas. Toki ne voi valmistaa myös esim.kikherneistä. Kyseessä on pohjois-intialainen setti jota paikalliset natustelevat mielellään Naan-leivän kanssa. Ehkä pieni ero meidän pulliin on toki reilu maustaminen ja se, että paistamisen sijaan ne keitetään/haudutetaan nesteessä, paremminkin kastikkeessa. Omaan pannuuni kyhäilin hyvinkin maukkaan tomaatti-jogurttikastikkeen jossa yhdistyy kaneli,neilikka,kardemumma,inkivääri ja valkosipuli. Sama liemi  herättää kunnioitusta myös pohjois-intiassa.

Joten mikäli helppo ruoka, hyvin maustettu ja mukavasti potkua sisältävä mättö on mieleesi, niin suosittelen heittäytymään grillipiffien ääreltä välillä hieman eksoottisemman ruoan pariin. Setti on mukava syödä katuruokatyylillä eli pullia,soosia ja esim.höyrytettyä kukkakaalia naan-leivän päälle ja natustele kuin tortilla. Takaan ettet pety!

Koftat:

600g lampaan (tai sika-nauta) jauhelihaa
1 raastettu sipuli (nestettä ei kaivata sekaan)
4 valkosipulinkynttä raastettuna
peukalon kokoinen pala raastettua inkivääriä
½punttia tuoretta korianteria
2 vihreää chiliä pieneksi silputtuna
1 punainen chili  pieneksi silputtuna
suolaa
pippuria

Yhdistä kaikki ainekset sekaisin ja muotoile massasta 15 pullaa. Nosta kylmään jähmettymään siksi aikaa kun väsäilet soosin.

Kastike:

1 iso sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä raastettuna
peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 tuore punainen chili pieneksi silputtuna
400g tomaattimurskaa
1½dl paksua jogurttia (esim.turkkilainen)
1 kanelitanko
4 neilikkaa (tai ½tl jauhettua) murskattuna
1rkl paahdettuja korianterin siemeniä murskattuna
½tl kardemummaa
1rkl paprikajauhetta
1tl kurkumaa
1tl juustokuminaa
suola
öljyä

Lisää kuumalle pannulle öljy ja kaikki kuivamausteet, freesaa n.1min ja lisää sitten sekaan sipulit,chili ja inkivääri sekä kanelitanko. Freesaa vielä kunnes sipuli pehmenee.

Lisää sitten tomaattimurska ja anna kiehahtaa. Lisää viimeisenä sekaan jogurtti ja sekoita. 

Kun kastike kiehuu, niin nosta pullat kastikkeen sekaan,laita kansi kiinni ja anna hautua kannen alla n.30min matalalla lämmöllä.

Nauti Naan leivän kanssa.




maanantai 28. heinäkuuta 2014

MexMex henkinen Broilersalaatti & Chipotlevinaigrette




Mitä ihmettä blogissani on salaattiresepti? Asiassa on kuitenkin puoltaviakin juttuja. Nimittäin, vaikka hieman punaniska olenkin, niin kyllä salaattia. Tony Halme totesi että "tosimies ei sanojaan,eikä salaattia syö" Tony oli väärässä ja uskon hänenkin nielleen molempia. Toisekseen tämä nyt on oikeasti hyvä ja ruokaisa salaatti näin tuhdista ruoasta pitävälle. Kolmanneksi olen mukana Kauppapuutarhaliiton ja Blogiringin kampanjassa jossa tätä ilosanomaa on myös tarkoitus jakaa eteenpäin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tarjoan hieman tietoutta sirkkalehtimerkistä. Sirkkalehtimerkki on merkki,ainoa merkki joka takaa tuotteen 100%:n kotimaisuuden. Lisäksi kyseisellä logolla varustetut tuotteet ovat ykkösluokkaa. Jos haluat lukea enemmän kotimaisuudesta ja sirkkalehtimerkistä, niin  kannattaa klikata itsesi tänne .Lisää tietoa vihanneksista yms & reseptejä löytyy myös vihannes.net facebook sivuilta

Kampanjassa bloggareita hieman kategorisoitiin tähän tehtävään ja minulle tuli teemaksi yrtit & salaatit. Hieman laittoi ajattelemaan sillä liha & grilli on omaa turvallista aluetta. Onneksi olen kuitenkin hitusen hullu ja aina täynnä ideoita jos ruoasta on kyse. Monien vaiheiden kautta päädyin kuitenkin Mexico henkiseen salaattiin. Kaupanhyllyllä kun oli broilerinjauhelihaa ja koska sitä tulee niin harvoin tehtyä mitään, niin päätin että siitä tulee salaattini proteiinipuoli. 

Salaattipohjassa pääroolia näyttelee jääsalaatti joka keräsalaatin ja lehtisalaatin rapea risteytys. Jääsalaatti siksi, että se kestää rapeutensa vuoksi hieman lämpöäkin, toisin kuin monet toverinsa.
Toisena päätähtenä on korianteri, johon on jo aikoinaan hurahtanut minun lisäksi hieman vaatimattomatkin toverit kuten Egyptin Faaraot. Korianterin aromi on mitä mainioin mutta lisää korianterikin silputtuna salaattiin viimeisten joukossa. Korianteri menettää aromiaan jos sitä lämmittää liikaa. Salaatissa on mukana myös persiljaa ja porkkanaa, tiesitkö muuten että korianteri on molemmille sukua? 




"Persiljasta sen verran nippi-nappitietoa, että sillä on kauan tiedetty olevan lääkinnällisiä vaikutuksia. Sitä on käytetty reuman hoitoon, virtsa- ja kuukautisvaikeuksiin sekä voiteena mustelmien ja turvotuksien hoitoon, minkä tieteellisesti katsotaan johtuvan sen runsaasta karoteeni- ja C-vitamiinipitoisuudesta. Tuoreena pureskeltuna persiljan sanotaan raikastavan hengitystä."


Tämä info tuli suoraan wikipediasta mutta uuden oppiminen ei tee itsellekään pahaa. Lisää infoa voit hakea jutun alussa olevista linkeistä. Nappaa talteen alla oleva ohje ja nautiskele kesästä hyvän salaatin kera!


Broilersalaatti Mexmex henkisesti

400g broilerinjauhelihaa
1 punasipuli
1kokonainen tuore valkosipuli
2 porkkanaa raastettuna
2 kourallista tuoretta pinaattia
1tlsavupaprikajauhetta
½tl juustokuminaa
½tl kurkumaa
½tl cayannepippuria
½tl mustapippuria
suolaa

Laita pannulle öljy ja kuivamausteet. freesaa mausteita hetki ja lisää vasta sitten broilerinjauheliha. Ruskista jauheliha kunnolla ja lisää loput aineet. Kun sipulit ja porkkana on pehmenny on setti valmis. Lisää viimeisenä pinaatti ja sekoita sekaan.

Salaattipohja:

1 pussi jääsalaattia revittynä
1 puntti persiljaa silputtuna
1 puntti korianteria silputtuna
3 vartta kevätsipulia pilkottuna
2 tuoretta punaista chiliä pilkottuna
1dl couscousia tai kvinoaa
2 kypsää maissintähkää perattuna

kiehauta n.3dl vettä ja kun vesi kiehuu, niin lisää sekaan couscous/kvinoa. Nosta liedeltä ja anna hautua kannen alla n.10min.

Sekoita salaattipohjan ainekset ja lisää sekaan kvinoa sekä broilersetti. Tarjoa heti! Voit myös jäähdyttää broilerin ja couscousin ja tarjota salaatin kylmänä.

Chipotle vinaigrette

½dl öljyä
½dl omenaviinietikkaa
1 limen mehu
½dl sokeria
½dl chipotlekastikettta
ripaus suolaa

Yhdistä kaikki ja sekoita. Sekoita/ravista aina ennen ruokaan lisäämistä

lisäksi tuoretta limeä ja maissitortillalättyjä tai sipsejä


yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto Ry & Blogirinki



maanantai 21. heinäkuuta 2014

Rapeat JättirapuWrapit




+30 astetta on kuulemma sopiva vuoden jokaisena päivänä. Minua alkaa jo etomaan helteet ja ainoa toivomus olisi ettei tarvisi läähättää. Tiskirättikuosinen kauluspaita hiertää ja sortseissakin on tukala olla. Minä en näe +30 olevan mitenkään sopiva.

Sen sijaan leiriytyminen johonkin piiloon kaupungin arkkitehtuurilta kuulosta hyvältä. Hyvä ruoka auttaa jaksamaan myös helteissä,eikä merikään onneksi ole kuin kävelymatkan päässä. Näillä keleillä jaksaa kokkailla mutta vain nopeasti ja syödä vaivatonta ruokaa.

Pankojauhoilla paneroidut jättiravut on helppo nakata maissitortillan väliin chipotlemajon, avokadon ja lime-kaalisalaatin kera. Kääri Wrapiksi ja nautiskele. Elämä on juuri niin helppoa kuin siitä itselleen tekee.

Kysessä on helppo,pikainen ja vaivaton resepti joten löpinät sikseen ja ulos haukkumaan helteet. On sitten kivempi valittaa talvella kun on kylmä!

Rapeat Jättiravut

2:lle, 3 wrappia per kasvo

12 tiikeriravun pysrtöä
1tl chilijauhetta
ripaus valkopippuria
suolaa

 mausta ja leivitä

leivitys:

vehnhäjauhoa
2 munaa (vatkaa rakenne rikki)
pankojauhoa

pyörittele jauhoissa,sitten munissa ja lopuksi pankojauhoissa. Mittaa pannulle n. 2cm öljyä, niin ravut peittyvät. Odota kunnes öljy kuumaa. Kokeile pankojauhon murusella kuumuutta jos se alkaa tirisemään on homma valmis. Paista öljyssä kunnes pinnat on rapeita ja kullan ruskeita.


Chipotlemajo

1dl  annos majoneesia
valmista chipotlekastiketta

miksaa sekaisin ja nauti

Lime-kaalisalaatti

½ varhaiskaali
1 limen mehu
2rkl oliiviöljyä
2rkl etikkaa
1tl sokeria
½tl suolaa

Sekoita sekaisin. Anna maustua hetki ja tarjoa.

torstai 17. heinäkuuta 2014

Rennosti Hummeria Bloody Mary-pastan kera





Hummeri on ruokana siitä mielenkiintoinen, että ennen sitä ei syötetty edes vangeille. Sitä pidettiin niin vastenmielisenä ötökkänä, että edes pahamaineiset eivät olleet sen arvoisia. Samaan aikaan toisaalla köyhät asukit saarilla eivät juuri muuta saanutkaan kuin hummereita,ostereita,rapuja ja simpukoita, eivät kuulemma olleet muun arvoisia. 

Sittemmin on touhu muuttunut ja moni köyhemmän kansan herkuista nousikin muka parempien ihmisten lautaselle. Ruoka on ruokaa ja minulle kaikki on vain ruokaa enkä tosiaan jaksa vaivautua luokittelemaan kenelle kuuluu mikäkin ruoka. Solmio kaulassa, muka iso asema yhetiskunnassa tai sitten vain minunlainen pussihousu-pystytukka silloin tällöin revenneissä farkuissa, aivan sama! Hummeri on rentoa fääst fuudia. Ok, on se kallista mutta jättämällä viikonlopun kaljakorin ja röökiaskit kauppaan voi nautiskella hummeria, siis ihan hyvää ruokaa. En edelleenkään ole mikään hummerifani,saati niin kova osterifani että liittyisin johonkin jengiin niiden puolesta. 

Kokeile hummeria joka on täytetty valkosipuli-chilivoilla ja tarjoillaan ihan rennosti vain Bloody Mary-pastan kanssa. Ohje lienee jostakin herra Ramsayn jutuista. Gordon tosin taisi skippailla sitruunan ja sellerin mutta mielestäni ne on kovinkin keskeinen osa Bloody Marya. Tosin Bloody Marya on ruokiin yhdistetty ennen Gordoniakin. Ei siis uus juttu mutta sitäkin maukkaampi. 

Jos hummeri ei kiinnosta pätkääkään, niin tällä ohjeella kannattaa tehdä vaikka jokirapupastaa tai jättiravuista samaa settiä grillin kautta. Kokeile & Ihastu!



Ihan vaan hummeria Bloody Mary pastan kera

Hummeri: (voi riittää 4 puolikkaalle)

1-2kpl per syöjä 

halkaise hummerit kahtia. (tsekkaa Instagramista videoni, niin voit saada paremman käsityksen)
kaavi ylimääräiset möhnät pois ja poista suoli. Irrota sakset ja murra niistä kuori.

200g huoneenlämpöistä voita
loraus konjakkia
10 valkosipulinkynttä murskana
1pnt korianteria silputtuna
3 chiliä silputtuna

Sekoita kaikki voin ainekset sekaisin ja täytä hummerit ja sakset.

grillaa hummereita pikaisesti tuulikuumalla parilalla.

Bloody Mary pasta

spaghettia tai linquinea
1dl paseraattua tomaattia
4rkl worchesteria
2rkl tabascoa
2-3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
pala varsiselleriä pieneksi pilkottuna
loraus vodkaa
1 sitruunan kuoret raastettuna
öljyä
rapeita leivänmuruja

Keitä pasta melkein Al dente

freesaa sipulit ja selleri lisää tomaatti, worchester ja tabasco anna poreilla miedolla lämmöllä n.10min. Lisää lopuksi vodka ja anna kiehahtaa nopeasti. Vodka saa myös maistua.

lisää sekaan spaghetti ja sekoittele kunnolla kastikkeen joukkoon. Lisää viimeisenä päälle raastettua sitruunankuorta ja rapeita leivänmurusia tuomaan vähän rapeuttakin.

tarjoa hummereiden kanssa.




tiistai 15. heinäkuuta 2014

Parhaimmat ribsit?- No Ribsit Ancholla ja viimesen päälle.


En todellakaan tiedä monesko ribs ohje tämä jo blogissani on. Se ei haittaa, ainakaan itseäni sillä ribsit on jotain sellaista jota lihamies kaipaa luonnostaan kesäänsä. Mikään ei ole kuitenkaan muuttunut tietyissä asioissa vaikka kyseessä onkin jo ties monesko toisinto. Edelleenkään en keitä ribsejä, suosin ronskia kuivamaustamista marinadin sijaan, grillin kautta on käytävä ja savustus kruunaa glazen ohella kaiken.

Liemessä-Blogissa Jenni duunasi ribsejä jossa käytti inspiraation lähteenä minun Cherry BbQ-kastiketta joka jalostui myös tässä blogissa kirsikkaketsupiksi asti. Anyway, Jenni vinkkasi vielä lukijoita heittämään kehiin oman näkemyksen ja vinkit omasta mielestä parhaimpiin ribsiin. Ok, versioita on yhtä paljon kuin on tekijöitä mutta siinä ribsien hienous piileekin.

Siispä kannan korteni kekoon heittämällä tämän ämyrin kautta omat vinkkini mielestäni parhaisiin ribseihin. "Minun parhaimmat ribsit" ovat ylikypsiä mutta eivät mössöönny suussa ja pinta on makea,tahmea, rapea ja maultaan kevyesti tulinen ja savuinen. Ne ei vaadi tekijältään paljoa työtä mutta aikaa ne vaatii. Mihis nyt kesällä niin kiire olis ettei lomalla kunnon ribsejä ehtisi töräyttää. Tässä ohjeessa kaikki kiteytyy  4 tärkeään osaan:

- Kuivamaustaminen ja maustuminen kylmässä yön yli

- Haudutttaminen matalassa lämmössä n.5tuntia

- Grillaaminen ja glaaseraus

- Savustaminen (joko Hickory tai Omenapuu)



Kuivamausteseos ribseille:

4:lle ribs riville (poista takana olevat kalvot)

4rkl savupaprikaa
4rkl mustapippuria
4rkl suolaa
4rkl sokeria
2rkl cayannepippuria
2rkl chilijauhetta


Sekoita mausteet keskenään ja hiero kunnolla lihojen pintaan. laita lihat pakkiin ja heitä kelmu päälle. Nosta kylmään ja anna maustua vähintään 4h, mielellään yön yli.

Ja koska tässä setissä kastikkeen osuus on suuri, niin panosta siihen jos ryhdyt tätä tekemään. Kastikkeen salaisuus on pari valmistuoetta ja Ancho chili. Anchoa saa 1kappaleen pusseissa ainakin Santa Marialta ja niitä pitäisi löytyä ainakin jokaisesta citymarketista. Ancho nimittäin tuo tähän kastikkeeseen savuisuutta ja jopa hitusen kahvin ja suklaankin aromia. Ancho on kuivattu Poblano.

Ancho BbQ 

2dl vettä
1½dl ketsuppia
½dl fariinisokeria
4rkl HP-kastiketta
4rkl punaviinietikkaa
4rkl Worchestershirekastiketta
1 iso sipuli
6 valkosipulinkynttä
1-2 anchoa
(öljyä)

freesaa kattilassa sipulit öljyssä ja lisää sitten etikka. Anna etikan kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten vesi. Kun vesi kiehuu, niin nosta kattila liedeltä heitä sekaan Ancho, anna muhia n.15min. Nosta ancho pois ja leikkaa se pieneksi ja lisää takaisin kattilaan.

Nosta kattila takas liedelle ja lisää kaikki loput ainekset ja soosin poreilla miedolla lämmöllä n.15min. Soseuta ja siivilöi.

Sitten ne päätähdet eli ribsit. Tässä vaiheessa sinulla on kastike ja ribsit yön yli maustettu. Homma jatkuu seuraavasti:

- Laita ribsit uunipakkiin ja kaada pakin pohjalle n.½dl vettä ja ½dl punaviinietikkaa. Kyseinen liemi antaa hienoa makua ja estää lihoja kuivumasta.

- Nosta pakki n.150 asteiseen uuniin ja anna lihojen hautua uunissa 5tuntia. Viritä grilliin sillä aikaa hiillos. Tee hiillos vain toiselle puolelle grilliä. Näin sinulla on grillissä kuuma ja viileämpi puoli.

- Hauduttamisen jälkeen sivele Ancho BbQ-kastiketta ribseille molemmin puolin ja grillaa kuumalla puolella hiillosta n.10min kerran tai kaksi kääntäen ja soosilla valellen.

- Ota kourallinen savustuslastuja folioon, muotoile nyytiksi ja pistele siihen reikiä joista savu pääsee hyvin ulos.

- Siirrä ribsit viileälle puolelle ja nakkaa folionyytti hiilloksen viereen. Laita grillin kansi kiinni ja anna savustua n. tunnin verran. Lämpötilan tulisi olla max. 100 asteessa.

- Valele vielä lopuksi kastikkeella ja tarjoa esim. Coleslawin, maustekurkkujen, marinoidun punasipulin ja ranskalaisten kanssa! Nauti.


PS. Kaikki grillaukseen ja ribseihin liittyvät jutut löydät klikkaamalla tästä.

perjantai 11. heinäkuuta 2014

Brisket. Grillaajan kansallisruoka.




Brisket toimii hienon raflan listoilla ja perus rehupuntti duunarin kotilounaaksi!


Brisket tai jos asiaa hieman avataan, niin häränrinta jota on hauduteltu grillissä miedolla lämmöllä 4-5tuntia ja savusteltu vielä 1-2 tunnin verran. Lienee aivan turhaa lähteä mainostamaan kuinka hyvää se onkaan? 

Kyseessä on siis Texasin kanssallisruoka. Tätä apetta ne karvanaamaduunarit raksakypärä päässä ja käsivarret rasvassa jonottavat pukumiesten kanssa samoissa satojen metrien jonoissa paikallisilla kioskeilla. Jos jollain lihanpalalla voi kansoja yhdistää jonottamaan tasavertaisena statuksestaan huolimatta, niin brisketillä se kyllä onnistuu. Enkä yhtään ihmettele tämän muonan suosiota.

Texasissa en ole käynyt, saati syönyt siellä Briskettiä! Valehtelisin rumasti jos sanoisin, etten edes haluaisi sinne. Voin vain kuvitella kuinka hyvää tämä on siellä, siellä missä ahdasmielinen EU ei ole määräämässä aikoja lihan riiputtamiselle. Siellä kun liha on laadultaan paljon parempaa kuin meillä ja onhan meilläkin ollut, silloin kun isänikään ei ollut syntynyt.  



Mutta käydäänpä itse ruoan kimppuun. Briskettin valmistuksessa tarvitset muutamaa asiaa tai homman voi unohtaa. Oleellisestikin tarvitset oikeaa lihaa. Oikea liha tässä tapauksessa on nimensä mukaisesti brisket, eli häränrintaa. Mieluiten kokonainen häränrinta (n.3-6kg). Häränrintaa tuskin löytyy ihan jokaisesta Tarmon Lähikaupasta mutta sanoppa lihamielle, että Kesprosta saa tilattua. Taas tässä asiassa on myös taloudellisesti hyvä puoli, nimittäin rinta on suhkot edullista kilohinnoiltaan. Uskoisin hinnan heiluvan n.10€:n kohdilla. 

Kun lihapuoli on hoidossa, niin seuraavat asiat on vielä hoidettava: Grilli ja savustus. Ilman grillaamista ja savustamista en lähtisi lihanpalaa tituleeraamaan Brisketiksi. Savustaminen kannattaa hoitaa vielä Hickory tai Mesquite savustuslastuilla. Savustaminen hoituu kätevästi ihan pallogrillissä. Omani duunasin kotosalla, kerrostalon parvekkeella. Mesquitea saa ainakin kätevästi netistä tilattua ja 4litran pussin hintaa heiluu n.6-7eurossa, eli ei paha. Hickorya nyt saa ihan isommista markeista Clas Ohlsonneille asti. Jälkimmäisestä hain omani. 

Viimeinen asia jota suosittelen on lämpömittari. Sellainen grilliin laitettava. Älä luota liikaa grilliin omaan mittariin (omastani ei edes löydy sellaista) mittari maksaa jokusen euron ja on todellakin kaiken sen arvoinen. 

Ohje herkulle on simppeli. Mikäli et saa häränrintaa, niin samalla tavalla voit toki valmistaa esim. lapaa tai mitä tahansa paistia. Brisketiä se ei ole mutta hyvää se tulee olemaan, se on pääasia!

Brisket:

1kpl Häränrintaa (n.3kg)
BbQ-mausteseosta (ohje alla)
Hickory Savustuslastuja

Hiero mausteet lihaan. Nosta liha kylmään 4 tunniksi tai vuorokaudeksi maustumaan.

Viritä grilli hyvissä ajoin. Lado tuli toiselle puolelle grilliä. Kun liekit on poissa ja hiillos kuuma, niin lisää liha grilliin. Grillaa kaunis väri molemmille puolille lihaa. 

Siirrä liha toiselle puolelle grilliä (se jolle et laittanut hiiliä) ja jätä liha muhimaan kannen alle 4 tunniksi. Seuraa lämpömittaria ja pyri pitämään lämpö kokoajan n.130 asteessa. Lisää sekaan kuumia hiiliä aina tarvittaessa. Nosta sekaan myös grillinkestävä kulho (n.3dl) jossa on vettä, myös nokipannu on hyvä. pannusta nouseva vesihöyry estää lihaa kuivumasta.

4 tunnin jälkeen lisää grilliin savustuslastut. Pakkaa kunnon kourallinen lastuja folioon ja tee siitä nyytti. Pistele nyyttiin reikiä ja heitä se grilliin pohjalle. Sulje kansi ja anna savustua vielä 2 tuntia. Nyt koita parhaasi mukaan pitää lämpö 90-100 asteessa.

Kun liha on valmis, niin haluat korkata sen heti. Toki, vedä maistiainen mutta malta vielä yön yli. Liha on parasta seuraavana päivänä. Yö kylmässä tekee hyvää. 

Nauti kylmänä leikkeleen tapaan tai kuumenna ja nautiskele maustekurkkujen, BbQkastikkeen, sipulin ja ranujen kera. Minä nautiskelin omani itsetehdyn Redneck BbQkastikkeen kera. Ohjeen ja 4 muuta BbQkastiketta löydät klikkaamalla tästä. 

Mausteseos:

4rkl savupaprikajauhetta
4rkl mustapippuria (rouhittu)
4rkl suolaa
4rkl sokeria
2rkl sinappijauhetta
2rkl chilijauhetta
1rkl Cayannepippuria




keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Tee-se-Itse BbQ Makkaraa ja niistä tietty Dogueros!


Lukijat siitä pyysivät. Makkaraa. Itse tehtyä makkaraa. Kyrsää, magurdia, käivärää. Mausteista makkaraa. Grilli, hiiligrilli. Pallogrilli. BbQkastike. Glaseeraus. Hickory. Savustus.  Maailma on jäälleen yhden suupalan verran parempi paikka elää ja hengittää.

Blogger ei suostu tasaamaan tekstiä, siksi tämä näyttää ääliömäiseltä. Alla oleva ohje onneksi toimii paremmin kuin blogger. Grilli ja makkara, hyttyset ja kärpäset. Jokaisella on paikkansa Suomen kesässä. Se on lyhyt kuin lenkkimakkara. Nauti siitä. Hyvää kesän jatkoa kaikille!

Muistutus: Tärkeintä makkaran teossa on rasva ja lämpötilä. Rasva ei saa sulaa koneen osiin vaan makkaran sisään. Tärkein asia on: 0-astetta. Lihavalinnassa muista rasvainen porsaankylki. Sen vaikeampaa ei ole makkaran teko. Suolia voi olla vaikea saada mutta kysele pieniltä valmistajilta, ne myyvät. halvalla.




BbQ-Makkara

1,5kg Rasvaista porsaankylkeä paloina
0,5kg nautaa esim. lapaa paloina
2rkl savupaprikajauhetta
2rkl chilijauhetta
1rkl cayannepippuria
2rkl valkosipulijauhetta
2rkl mustappuria
2rkl paahdettuja ja murskattuja fenkolinsiemeniä
2rkl ruokosokeria
2rkl suolaa (ei kukkurallista)
2dl Olutta esim. Sol-olutta
suolta / kelmua

Yhdistä isossa kulhossa lihat, kaikki mausteet ja olut. Vuoraa kulho kelmulla ja nosta pakkaseen. 

Lämpötilan tulee tarkka, joten ei haittaa pakastaa myös lihamyllyn osat.

Kun lihojen lämpötilä 0-astetta, voit aloitaa jauhamisen. Jauha lihat myllyllä ja laita jauhettu liha kulhoon. Lämpötila on todennäköisesti noussut jauhamisen aikana, joten nosta lihat uudelleen pakkaseen ja odota, että lihat ovat jälleen 0-asteessa.

Mikäli suolet eivät ole puhdistettuja (ainakaan puhdistamattomia ei saisi myydä!), niin huuhtele ne huolella. 

laita makkarasuppilo kiinni myllyyn. Aseta suoli paikalleen ja ala pursottaa massaa suoleen. Tee haluamasi kokoisia makkaroita. Hieman etusormea pidemmät ja perusmakkaran paksuiset on omia suosikkeja. Kieputa suolta siitä kohdasta mistä koet makkaran olevan sopivan kokoinen. Esim. ensimmäinen vastapäivään ja seuraavaksi vastapäivään. Toista niin kauan kuin tavaraa riittää. 


Napsauta suoli poikki  siitä kohtaa kuin haluat ja sido esim. paistilangalla. Itse tein 4 makkaran nippuja.


Sitten sinulla on makkaraa. Kyseessä on siis raaka makkara jota voit paistaa pannulla tai grillata. Voit myös esikypsentää makkarat höyryttämällä ja pakastaa. Minä painelin heti grillin tulille ja valelin makkaroita mausteisella BbQ-kastikkeella. Lopuksi vielä pikkuinen savustus Hickorylastuilla,nam!

Käytä kuin mitä tahansa makkaraa. Minä tein hodareita. Tietty! 

BbQ Hot Dogueros

4kpl hodarisämpylää
4kpl BbQmakkaraa
Hot BbQkastiketta ohje tästä
chilimajoneesia
pieniä maustekurkkuja
hapankaalia
paahdettua sipulia