sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Härkää Crying Bull & Marinoidut Marjat

Crying Bull & Marinoituja Marjoja
 
Tyylikästä,helppoa ja maukasta, jopa hieman makeaa ellen sanois. Jos kiinanmaalla härkänen itkeä tirauttaisi voisin kuvitella sen kyynelien maistuvan soijan,limen,korianterin ja ruokosokerin yhdistelmältä. Marinadi on kaikki kaikessa ja tässä sapuskassa niitä tuli väsättyä aprikin erilaista. ennen paistoa omansa ja paiston jälkeen erillinen voitelu, näin lihakset sain oikein maistuvaksi.
 
Loistava murkinaa juurikin uutta vuotta silmällä pitäen. Jos et muuta keksi mitä ale laarista uuden vuoden alla löytävästä sisä -tai ulkofileestä teet, niin tässä siihen ongelmaan oiva ratkaisu. Uskon että teet uudestaanki, niin mä ainakin aion tehdä.
 
 
 
 
Crying Bull Marinadi 1 ennen paistoa
 
1punainen chili
2valkosipulinkynttä
1 limen mehu
3rkl ketjap manis soijaa
3rkl Kalakastiketta/ osterikastiketta
loraus öljyä
reippaasti korianteria
1rkl sokeria
 
kaikki blenderiin ja soseeksi. Kaada lihan päälle jota tarviit noin 800g. Anna marinoitua hetki kylmässä ja paista haluttuun kypsyyteen.
 
Marinadi2 paiston jälkeen
2 rkl väkevää Chilikastiketta esim.srirachia
2rkl ruokosokeria
2 limen mehu
pala inkivääriä
1 sipuli
 
kaikki blenderiin ja soseeksi. Valele liha lopuksi paiston jälkeen ja tarjoile.
 
 
 
 
 
 
Leikkaa liha paloihin ennen viimeistä voitelua
 
 
sitten marinadit päälle ja syömään
 
 
Marinoidut Marjat
 
Reilusti mansikoita
Reilusti mustikoita
Reilusti vadelmia
4cl Cointreauta
1 Appelsiinin kuori raastettuna
1 appelsiinin Mehu
 
Kaikki sekasin ja anna marinoitua tunnista vuorokauteen

perjantai 28. joulukuuta 2012

Maistuvat vartaat Satay-Kastikkeella & Avokado salaatti
 
 
Joulun maku tuli pestyä suusta jo edellisenä päivänä Intialaisella pläjäyksellä. Pitkästä aikaa nuo kaukaisemmat maut maistuikin niin syntisen hyvälle, että linja jatkui myös seuraavana päivänä kanavartaiden ja Satay soossin nimissä. Kaupassa tsekkailin maapähkinävoi purkkia jonka kyljestä repäsin idean ruokaan. Tosin älä ymmärrä väärin, ostin myös kyseisen purkin.  Yllä oleva kuva ei kerro totuutta Satay-kastikeen väristä, sillä se on kauniin ruskea,eikä vaalea. No, mutta maku on se The Juttu, joten ei muuta kun herkuttelemaan.
 
 
KanaVartaat
 
600g kanafileitä
1 punainen paprika isoina paloina
1 keltainen paprika isoina paloina
Korianteria
inkivääriä
2rkl Hunajaa
1tl kuminaa
1tl chiliä
2 limen kuori raastettuna
suolaa
reippaasti oliiviöljyä
 
Laita kaikki sekaisin ja anna maustua hetki kylmässä. Leikaa kanat paloiksi ja pujota tikkuun, samoin paprikaviipaleet. Paista Grillivastusten alla 200 asteessa n.15min, laske lämpö 150 ja ota vastukset pois päältä ja anna olla vielä 10min
 
 
Satay- Kastike
 
1 punainen Chili
pari valkosipulin kynttä
3rkl maapähkinävoita
3rkl soijaa
Korianteria
2 limen mehu
loraus vettä
 
kaikki blenderiin ja soseeksi.

 
Avokado salaatti
 
1 avokado
2 tomaattia pieneksi hakattuna
Puolikas jäävuorisalaattia
loraus limen  mehua
loraus oliiviöljyä
 
Kaikki vaan rouheesti sekaisin.

Suklaalla kruunattu Marjavanukas

 
Tällä makeuden sekamelskalla pääset eroon edes pikkasen joulun aikana kertyneistä suklaista. Uskoisin että jokainen halutusti tai tahtomattaan niitä konvehti rasioita joita naapuri oli saanut veljen kaimaltaan ja sitten ihanasti kierräti lahjan eteenpäin. Jättämällä ohjeesta Cointreaun pois, se sopii myös lapsille tarjottavaksi, ja takaan ettei vastaväitteitä tarvi kuunnella lastenkaan suusta. Toimii!!

 
Suklaalla kruunattu Marjavanukas
 
3- 4 annosta
 
3prk Valkosuklaa Vanukasta (esim.jakki makupala)
1prk Turkkilaista jogurttia n.200g
1/2dl sokeria
2tl Vaniljasokeria
1dl Vadelmia
1dl Mansikoita
1dl Mustikoita
4cl Cointreauta
raastettua appelsiinin kuorta
1 appelsiinin mehu
 
Marinoi marjat kaatamalla niiden päälle Cointreau,appelsiinin mehu ja raastettu kuori. Anna marinoitua kylmässä tunnista vuorokauteen.
 
Yhdistä sokerit,jogurtti ja vanukkaat keskenään. Sekoita sekaan siivilöidyt marjat. Jaa kuppeihin ja raasta päälle ihan törkeesti suklaata ja koristele vielä tomusokerilla.
 
Nauti ilman huonoa omatuntoa ja jouluruoan ylenpalttisen mättäämisen tuomaa itseinhoa.

Possu Tajine, BomBayn Peruna & Salaattia

Hyvästi Joulu

Joulun rippeet on nyt tuhottu ja hyvä niin. Joulu,jouluruoka.. Blaah. tulee jo paisti hanurista niin myös korvista.

Jäljellä oli vielä kaapissa joku Joulukinkun retale,punajuuria,perunaa yms.joulujämää. Joten niistä sitten pienellä muokkaamisella sai aikaan varsin maittavan ruoan.

Ja mikä parasta,kylmän pohjolan joulumaut joita on muutaman päivän mussuttanut muuttuikin hetkessä kuuman Intian polteeksi kielen päähän.
 
Bombayn Perunat
 
6 perunaa
8 kirsikkatomaattia
2tl Garam Masalaa
2tl kurkumaa
1tl kuminaa
1tl chiliä
1tl paprikajauhetta
1tl Sinapin siemeniä
Silputtua korianteria
Freesaa mausteet voissa ja öljyssä. Lisää potut ja tomaatit. Paista vielä uunissa 150 asteessa tunti.
 
 

Possu Tajine
 
n.kg joulukinkun jämää/uunilihaa/ulkofileetä
1 iso sipuli
muutama valkosipulinkynsi
1 punainen paprika
2tl Currya
2tl Paprikajauhetta
1tl Chiliä
2tl Tandoori maustetta
2dl tomaattimurskaa
1dl valkoviiniä
silputtuja yrttejä
 

Salaatti
 
Jäävuorisalaattia
punajuuria (etikka)
1 omena
loraus Punaviinietikkaa
Loraus Oliiviöljyä
Ripaus sokeria

torstai 27. joulukuuta 2012

Joulurippeet Gourmeeksi: Graavipizza



 


 
 
 
Tervetuloa lukijaksi "D-malli",aina on kiva saada uusia lukijoita. Tustustu blogiin tästä
 
Joulun "rippeitä" jäi varmastikin aika monelle meistä jouluruoan uhreille. Joulupöydän muodossa kun ei oikein jaksaisi enää samoja ruokia, mutta toisaalta hyvää tavaraa kun ei viitti roskinkaan kipata, niin jotainhan niistä on kyhättävä. Itellä ideoita olisi riittänyt liikaakin, joten päädyttiin sitten kotona tekemään pizzat. Pizzapohja muodostui vehnä-ruisjauho sekotuksesta. Itselle ei kinkku meinannut pudota, ja eukko kun ei diggaile graavikalaa oli valinta selvä: Puolisolle kinkku-homejuustolätty ja Isännälle savusiika-graavilohilätty ja savustettua mätiä, joka olikin aika gourmee lätyskä. Paisto tapahtui grillivastusten alla, joten samalla tästä muodostui sellainen "köyhän miehen grillipizza". Kylkeen vielä salaattia joka maistuikin niin hyvälle kaiken raskaan suolaisen jälkeen. Mutta joo kukin tehköön rippeistään mitä vain mieleen tulee, tässä yksi vaihtoehto. Tänään joulukinkun maku muuttuu ympyräri, kun se saa Intialaista twistiä, siitä myöhemmin.
 
 
Savusiika-Graavilohipizza
 
Pohja:
 
3dl vettä
Ripaus suolaa
n.1/2pkt hiivaa
3dl ruisjauhoa
3dl vehnäjauhoa
loraus oliiviöljyä
 
Suola ja jauho kippoon. Anna suolan käynnistää hiiva.Kun hiiva on sulanut lisää kädenlämpöinen vesi ja jauhot osissa, lisää lopuksi öljy. Anna nousta 20-30min
 
Täyteet:
 
Graavilohta
Savusiikaa
Tilliä
Valkosipulijuustoa
Punasipulia
Savustettua kirjolohenmätiä
 
Salaatti:
 
Jäävuorisalaattia
tomaattia
paprikaa
aurinkokuivattua tomaattia
Oliiveja
aurinkokuivattujen tiomaattien öljyä
raastettua inkivääriä
1/2 sitruunanmehu
suolaa
sokeria
 
 
 
 
 


keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Graavattua poroa & Taatelikakkua

Joulu tuli ja meni....

Ja nyt kaikki tuntuu tulevan yli. Liikaa mitä tahansa on liikaa. Eniten mietittää miksi tätä odottaa vuoden,syö itsensä kipeeksi ja sitten valittaa kuinka on täynnä. Asia jonka pitäisi jo tässä vaiheessa täysin selvä.
Joulupöydästä voisi nostaa esille ainakin Savustetun mädin (kirjolohen) taatelikakun ja piparjäätelön sekä graaviporon. Ne kun oli uusia meidän joulupöydässä.


n.1kg poroa esim.paistia
5dl tummaa gourmet olutta
n.50g merisuolaa
Reilusti timjamia (kuivattua)
Reilusti rakuunaa (kuivattua)
Puolukkahilloa

Valmista 10% suolaliuos yhdistämällä olut ja merisuola. Hiero reilusti yrttejä poron pintaan. Upota poronliha liemeen ja anna graavantua 1-2 päivää. Mieluiten 2. Käännä lihaa muutaman kerran sinä aikana. Pakasta lihaa muutama tunti ja leikkaa jäisestä porosta ohuita suikaleita ja tarjoa ehdottomasti puolukkahillon kanssa.


Taatelikakku

1 pkt kuivattuja taateleita
3dl vettä
2dl sokeria

Kaikki kattilaan ja keitä pehmeäksi

3,5dl jauhoja
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki keskenään ja yhdistä jäähtyneeseen taatelimassaan

200g voita sulatettuna
2munaa

Lisää munat massaan, ja lopuksi jäähtynyt voisula. Sekoita kaikki ja kaada kakkuvuokaan.
Paista 175asteessa n.tuntin Tarjoa piparkakkujäätelön kanssa


perjantai 21. joulukuuta 2012

Maailmanlopun Kanttarellipiirakkaa...



Maailmanloppu ei ole ainakaan toistaiseksi tullut, mikä on hyvä. Eikä sitä tule, kyllä maailma kestää ihan loppuun saakka, eli ei huolta.

Aiemmassa postauksessa (luumu-karpalopannari) mainitsin iltalenkistäni. Siinä rupesi tekemään mieli piirakkaa. Notkeimmat kaksimieliset luulevat heti jotain muuta, mutta ei. Kanttarellipiirakkaa teki mieli.

Löysin sisäisen mummoni, ja aloin kokkaamaan. Tulos oli erittäin hyvä. Jopa 3 vuotias poikani pyysi saada oman palan..... sen pitäisi vakuuttaa teidät

Kanttispiirakka

1 Suolainen piirakkataikina (Myllyn Paras)
n.500g kanttarelleja
kourallinen kuivattuja siitakesieniä
3 munaa
2dl kermaa
1dl vettä
1/2dl valkoviiniä
1 lihaliemikuutio
1 sipuli
suolaa
valkopippuria
Brie juustoa,tai muuta juustoa raasteena

Tee Kanttisoosi:

freesee silputtu sipuli voissa. Lisää kanttarellit ja freesaa hetki. lisää vesi,lihaliemi ja viini. Kiehauta. Kaada sekaan kerma ja mausteet. Anna hautua pienellä lämmöllä n.10min.

Anna kastikkeen jäähtyä hieman. Lisää sekaan puolet juustosta ja munat. Sekoita.

Levitä taikina voideltuun vuokaan. Kaada seos taikinan päälle. Lisää päälle loput juustot. Itse laitoin siitakisienet (turvotin nesteessä 30min) viimeisenä piirakan päälle ja uuniin.

Paista 200 asteisessa uunissa n.30min

torstai 20. joulukuuta 2012

Kaneli-calvadospossu,Tähtianis rosolli & Pipar Trifle

 
Possua pöytään!
 





Aikani taistelin, etten sortuisi jouluruokiin ennen aattoa. "Kovasta" otteestani huolimatta olen hivuttanut itseäni kokoajan lähemmäksi joulua, nyt oltiin jo toinen jalka joulussa. Päivällä pakkasta tyhjätessä päädyin possuun, sitten tuli kaneli,vielä omena ja tietysti Calvados.

Vihanneslootasta vielä kaivoin porkkanaa ja punajuurta, koska sitä omenaakin oli, siitä tulee tietty rosolli. Tosin hieman viritetty rosolli, joka oli kyllä posiitivinen ylläri. Makua antoi tähtianis porkkanoille, Rosmarinia punajuurille.

Possu
 
1kg possun uunilihaa
2-4 kanelitankoa
1l vettä
1/2dl Calvadosta
4 luumua
2 Punaista omenaa
2 lihaliemikuutiota
1-2 punasipulia
Persiljaa
suolaa
pippuria



Kaikki vain yhtäaikaa pataan. Kansi kiinni. Pata 200 asteiseen uuniin. Laske heti lämpö 150 asteeseen. 2 tunnin päästä 100asteeseen ja anna olla vielä 2-3 tuntia.

Tähtianiksella kruunattu Rosolli
 
4 porkkanaa kuutioina
4 punajuurta kuutioina
2 Punaista Omenaa
6 tähtianista
1 iso punasipuli silppuna
Kuivattua/tuoretta rosmariinia
muutama neilikka
suolaa
sokeria

Kietä porkkanat tähtianiksien kanssa,punajuuret erikseen rosmariinin ja neilikan kanssa. Voit myös keittää ne samassa jos haluat, mutta punajuurella kestää kauemmin, jolloin porkkanoista tulee liian veteliä,hyi!

Yhdistä kaikki ainekset ja anna jäähtyä, tai tarjoile heti lämpinä.

 
Pipar Trifle
 
4-6 piparia
150g Mascarponevaahtoa
1dl Vadelmapyreeta
 
vaahto:
150g mascarponea
1dl vaahdotettua kermaa
1dl sokeria
 
Yhdistä mascarpone,sokeri ja kermavaahto massaksi
 
Vadelmapyre:
 
1dl vadelmia
tilkka Cointreauta
1rkl tomusokeria
 
Lyö kaikki ainekset blenderiin. Pyöräytä muutaman kerran, ja valmista! Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
 
Lado kupin pohjalle murskattua piparia, jotka kostutat konjakissa (ei pakko) sitten päälle kerros mascarponevaahtoa,sitten pyreeta jne. tee niin monta kerrosta kuin haluat tai saat kuppiin mahtumaan.





keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Joulupukin Poro burgerit joulun odotukseen...



 
 


Kohta syödään överiksi asti jouluruokaa.... sitä odotellessa voi heittää joulustressin narikkaan ja natustella hieman ironisesti Joulupukin Poro Burgereita

Burgeri piffit:

300g Poronjauhelihaa
100g sika-nautaa
2rkl paahdettua sipulia
kuivattua puolukkaa
1 muna
loraus kermaa
korppujauhoa

Sekoita kaikki ainekset sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista katajanmarjavoissa. Lisää piffeihin jauhoa sen mukaan mitä taikina imee.

Katajanmarjavoi

2rkl voita
2-3 katajanmarjaa murskattuna



Pohjoisen Coleslaw

1porkkana raasteena
pala lanttua raasteena
pala piparjuurta raasteena
1tl etikkaa
1rkl majoneesia

Kaikki sekaisin, paitsi majo. Anna maustua kylmässä hetki. Lisää viimeisenä majo.

Karpalomajoneesi

1dl majoneesia
2rkl karpaloita

soseuta karpalot. Lisää majoneesi sekaan.

Riistakastike

1dl punaviiniä
tilkka punaviinietikka
2dl kermaa
1rkl mustaherukkahytelöä
1rkl puolukkahilloa
1tl timjamia (kuivattu)
2 murskattua katajanmarjaa

Kiehauta etikka ja punkku. Lisää sekaan kerma ja loput maut. Anna poreilla pannulla n.10-15min, tai kunnes kastike on paksua. Kiillota lopuksi voilla, eli lisää sekaan nokare voita ja anna sen sulaa joukkoon jolloin soosi saa kiiltoa.

tiistai 18. joulukuuta 2012

Se herkku ragù & Pistou

Ragu on rock

 


Ragùs bolognese.. Kuin bolognese,mutta uunissa muhitettu vaivaiset 7h. Aito Italialais mamma tosin löisi komistuksen 1000vuotta vanhaan kiviuuniin ja nauraisi räköiset mun sähköuunille. Liha valintaki oli normaalista hyvinkin poikkeava. Naudan selkää ja hirvi chorizoa. Jälkimäistäkään Herttainen vanha Italiano mamma tuskin käyttäisi, vaan antaisi selkäsaunan kaulimella.

Joskus luin että ragù bologneseen ei tule lainkaan yrttejä, itse kyllä laitoin kuivattuja yrttejä. Kastikepohjana toimi itse tehty tomaattikastike, joka kesti hienosti pitkän uunituksen.

Vou, parasta kaikessa oli maku sekä se aivan loistava tuoksu joka padasta oikein pamahti nenään kun avasi kannen. Lautasellisen ajan elämä oli ihanaa, maku sai ihokarvat pystyyn, tuon lautasellisen ajan käsivarteni muistuttivat pulloharjaa. Perinteinen pasta Blognese ei ole mitään tämän rinnalla, oman osansa makuun toi varmasti hirvi chorizo

Ragù
 
Puolikiloa Naudan selkää
300g Hirvi Chorizoa
kukkurallinen ruokalusikka paprikajauhetta
pari punasipulia
puolikas kesäkurpitsa
1 valkosipuli
3dl tomaattikastike
2dl punaviiniä
n.1rkl ruokosokeria
1 lihaliemikuutio
kuivattuja yrttejä valintasi mukaan (timjami,oregano ja persilja sopii todella hyvin tomaattisiin ruokiin)
suolaa
pippuria
 
Leikkaa lihat,sipulit ja kurpitsa paloiksi. Freesaa padan pohjalla voissa papriakajauhe jotta saat maut esiin,sekä valkosipuli. Lisää sitten loput.

 


Lyö pata 200 asteiseen uuniin ja laske lämpö hetki 150 asteeseen.
 
2 tunnin päästä laske lämpö 125 asteeseen.
 
Taas kahden tunnin päästä laske lämpö 85-100 asteeseen ja anna olla 2-4tuntia.
 
Nauti pastan,pistoun ja patongin kanssa.

Pistou

nippu basillikaa
2 valkosipulinkynttä
1/2dl oliiviöljyä
suola
pippuri

Murskaa kaikki mortelissa tai suvasekoitimella. Tarjoa Ragun kanssa.
 


maanantai 17. joulukuuta 2012

Joulua&Tuoretta ahventa

 

 
 

Joulu,joulu,osta,osta... Prkl!


Näin se menee.Markkinamiehet ja kaupat kilpailevat huomiosta kuin kiimaiset riikinkukot pörhistellen sulkiaan!! Joulua tyrkytetään oikein urakalla, niin paljon että tulee yli,oksettaa. Duunissakin on päivästä toiseen joululounas esillä, illassa taas Ala Cartessa Joulumenu, pyh! Kinkkua olen sortunut maistamaan kahdesti, en digannut. Tai ainakaan en myönnä, koska haluan nauttia siitä vasta aattona. Jouluaattona saunan jälkeen,pienten päikkäreiden jälkeen pöytään, ja Yeah! Kinkku maistuu niin hyvälle yms herkut. Se oikea päivä,oikea hetki,oikea tunnelma = Hyvä jouluruoka.

Nyt jos syö etukäteen liikaa jouluruokaa se on kuin alkaisi grillaamaan kyljyksiä Tammikuussa uskotellen että on lämmin kesäilta, ei se niin mene.

Kaveri soitti aamupäivällä juuri kun olin tullut salilta, että haluanko tuoretta ahventa?-Kylli! Suurin osa yli 20:sta kaverista oli vielä sitkeästi elossakin. Tuoretta? -Nam. Puukot esiin ja kalat pellille...


Hieman pelottavasti sekaan taas hivuttautui joulunmakua (kaneli,neilikka) mutta silleen puolitahattomasti...


Puolitahaton Jouluinen ahven
 
3-4 kokonaista,nahatonta ahventa
 
Kastike
 
1dl soijaa
1rkl öljyä
1rkl sriracha kastiketta/ muuta chilisoosia
1rkl siirappia
aniksen siemeniä
fenkolinsiemeniä
1tl kanelia
6 neilikkaa
tilkka pernodia

Sekota kaikki ja anna maustua hetki. Kaada liemi kalojen päälle.Lisää kalojen päälle,auringonkukansiemeniä,manteleita, valkosipulia ja yrttejä sekä esim.paprikaa ja purista päälle sitruunaa/limee

Paista uunissa grillivastusten alla 200 asteessa n.5min.
 
Laske lämpö 150 asteeseen ja anna olla vielä 10-15min
 

Tarjoa kalan kanssa tähtianiksella keitettyjä porkkanoita ja pinaattia
 
4 porkkanaa paloina
pari palaa pakastepinaattia
sen verran vettä että porkkanat peittyy
1,5tl suolaa
5 tähtianista
 
Kaikki kattilaan ja keitä kunnes porkkanat al dente.


sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Piparkakkujäätelö & Pekaani-valkosuklaaBrownies

 
 
 
 


Jouluun enää reipas viikko ja tahti senkuin kiristyy,maha ei. Maha kasvaa jo kovaa vauhtia eikä ole edes aatto,onneks iho venyy ja antaa vatsalle myöden. Hyvä näin, ruoka on hyvää niin sitä sitten pitää syödä.

Eilen laittelin ennen iltavuoroa piparkakkujätskin valmiiksi. Jos et ole aikasemmin moista yhdistelmää koittanut, nyt on korkein aika. Vain yksi jäätelö on tätä parempi, tai no, aika tasoissa ollaan vaahterasiirappi-suolapähkinäjäden kanssa.

Piparjäden kanssa innostuin vielä tänään tekemään Pekaani-valkosuklaabrowniesin joten nam,nam... Niin helppoa ja niin hyvää.

Alotellaan Brownies reseptiikalla

Kuivat:
 
1 1/2dl vehnäjauhoa
1 1/2dl tummaa kaakaojauhetta
2 1/2dl sokeria
1tl levinjauhetta
puolikas valkosuklaa levy raasteena
 
Pekaanipähkinöitä murskana n.1dl
 
sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
 

2 munaa
75g voita sulatettuna
 
Sekoita keskenään. Lisää kuivt aineet joukkoon. Sekoita esim.haarukalla. Älä liian lujaa. Taikinan pitää olla löysää
 

Lado massa pellille. 175astetta ja n.20min. Pinnalta kypsä, sisältä mukavan kostea.
 
Anna jäähtyä ja tarjoa piparkakkujäden kanssa.


Piparjäde

1 l jädee
ohje tästä
8-10 piparia murskattuna
tai sitten voit huoletta käyttää valmista vaniljajädee

Sekoita kaikki sekasin ja pakasta. Jos käytät valmista jädee, niin anna sen sulaa pikkasen ja laita pipareiden kanssa tehosekottimeen. Pyöräytä muutaman kerran. Pakkaa ja pakasta. Anna maustua mieluiten yön yli.

lauantai 15. joulukuuta 2012

Sitä loistavaa Leppäsavu possua...


Viimeinki sain aikaiseksi kokkailla kyseisen ruoan. Onhan tuota Pirkan Leppäsavutuorejuustoo hyllyillä notkunut iät ja ajat. Nyt sain kaupassa idean tehdä siitä kastikkeen possulle ja pinaatille. Tuli kyllä syntisen maukasta soosia,ja possu, se nyt on aina possua, ja piru vie possu on hyvää.

Possuakin on tullut savustettua mutta tein sen himassa savustuspussissa. Helkutin hyvää, mutta se jumalaton,pistävä haju aiheutti puolen vuoden migreenin, ja kerrostaloalueella ei savustella sisäpihalla. Joten mukavaa savun aromia otettiin soosista.

Ja mitä tarvitaan kaupasta?

1 possun sisäfilee
grillimauste
yrttisuola
dijon sinappia

Putsaa possukan fileestä ylimääräset rojut pois. Rasvaa ei kannata leikata pois, sitä tosin sisäfileessä onkin vähän jos ollenkaan. Jänteet ja kalvot kannattaa kuitenki siivota puukon avulla pois.
 
 

Paista fileeseen väri pannulla. Tee pieniä viiltoja fileeseen. Hiero pintaan mausteet ja sinappi.  Heitä komeus uuniin 175 astetta ja koosta riipuen 25-40min

Leppäsavukastike

1/2prk Pirkka leppäsavutuorejuustoa
2dl kermaa
1rkl vasikanfondia
1 punasipuli pienenä silpppuna
1rkl voita

Freesaa sipulit voissa. Lisää loput. anna poreilla miedolla lämmöllä n.15min.