torstai 31. tammikuuta 2013

Cajun Maustetut Kana-Artisokkavartaat & Arvonta

Vartaita & Voittaja



Cajunkastike on lemppari, ja varsinkin kanan kanssa, mutta se taipuu myös kalalle. Cajunin maku on tuhti, inasen tulinen, mutta silti makea. Tuoksukin on mitä ihanin. Duunissa on ainaki työkavereille jo päivän selvää mitä kastiketta mun henksuruokaan tulee. Ostinpa tuota soosia työpaikaltani litran  pytynkin kotio.

 Tosin duunissa annos ei sisällä kanavartaita, se kun ei oikein imagoon taida upota, mutta omasta mielestä vartaat kivaa ruokaa kotosalla. Rentoa ja helppoa, silti oikein maukasta. Tämä oma versio Cajunista on mielestäni parempi kuin duunipaikan versio, ja täysin kopiolinjalle en milloinkaan tohdi lähteä, jotain omaakin on aina saatava säveltää. Cajunin taika piilee sen mausteissa. 

Cajun-kastike/marinadi

1tl Fenkolinsiemeniä
1 tl Korianterinsiemeniä
1tl jeeraa jauheena, tai siemeniä
n.10kpl kokonaisia kuivattuja neilikoita
1tl sinappijauhetta
1tl chilijauhetta
1tl savupaprikajauhetta
1tl kuivattua timjamia
1tl kuivattua oreganoa
1tl kuivattua basillikaa
2rkl Fariinisokeria
1 kanaliemikuutio
n.1dl tomaattipyreetä
Loraus punaviinietikkaa
2dl vettä, lisää tarvittaessa

Ensin kuivalla pannulla paahdetaan korianterinsiemenet, fenkolinsiemenet ja kokonaiset neilikat sekä jeera. Kun tuoksu on ilmassa, tiedät että on valmista.


Sitten vain paahdetut mausteet mortteliin ja jauhetaan hienoksi. Sekaan lisätään vielä Collmansin sinappijauhetta, n.1 tl chilijauhetta, kuivattua timjamia, kuivattua oreganoa ja kuivattua basillikaa.

 Sitten pannulle loraus (n.2rkl) punaviinietikkaa jonka annetaan kiehahtaa puoleen. Lisätään puolikkaan sitruunanmehu,savupaprikajauhe ja fariinisokeria. Sitten lisätään 2dl vettä,kanaliemi ja n.1dl tomaattipyrettä, raastettua valkosipulia, sekä cajunmausteseos. Annetaan kiehua kokoon ja sitten kastike saa jäähtyä. Kaada kastike kanan ja artisokan sydämien päälle ja anna marinoitua. 

Pujota vartaisiin ja grillaa, tai paista uunissa grillivastusten alla 225asteessa n.15-20min

"Arpa kohtalon on aina arvaamaton, kaikki huomenna voi olla toisin...."


Aikasemmin jo mainitsin että järjestän joka kuukausi jonkun pienen arvonnan lukijoiden kesken. Nyt olisi sitten ensimmäisen skaban paikka ja voittajaksi arpa valitsi Maistuis Varmaan Sullekin 

Palkinnoksi lähtee tällä kertaa Chez Jounin kirja, kyseinen kirja löytyy myös omasta hyllystäni. Olen myös joskus aiemmin maininnut, että kyseinen herra on loistokokki, ja minun mielestä se paras, heti Äitin jälkeen ;) 
Kirja on loistava sisältäen hyviä ohjeita, vinkkejä ja rentoja kuvia. Onnea voittajalle, toivottavasti kelpaa. Saa nähä kuka ens kerralla voittaa ja mitä... Liity mukaan lukijaksi, niin voit olla seuraava voittaja!

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Loistava Omenapie & Haaste

Omenapiirakka ja pieni haaste


Omenapiirakka 

1 makea piirakkapohja
3-4 omenaa
1tl kanelia
n. 1 tl kardemummaa
100g Ruokosokeria
tilkka Cointreauta
tilkka Calvadosta
Kourallinen Kaurahiutaleita
75g Voita



sulata sokeri pannulla, lisää kaneli,kardemumma ja viinat. anna kiehahtaa ja sokerin paksuuntua. Lisää sekaan omenat. Pyörittele sokeriseoksessa. Anna jäähtyä hieman ja asettele piirakkapohjan päälle. Laita päälle kaurahiutaleet ja voi pieninä nökäreinä. Lyö piirakka 200 asteiseen uuniin ja anna olla n.30min



Nauti piirakka kaneli-kermavaahdon tai jäätelön kanssa.  Sitten seuraava ohjelma numero, eli se haaste.

Sain tälläisen blogihaasteen. Haastemies iskä kokkaa blogista viskoi haasteen minulle. Olen nähnyt samanlaisia juttuja kiertävän täällä aikasemmin ja nyt se pamahti omalle kohdalleni.

Uskoisin, että tämän kaiken takana on kertoa itsestään muille ja niin toistepäin, eli tutustua ihmiseen pihviannoksen takia. No, pakkohan se oli tarttua.

säännöt ovat seuraavat:


1. Kiitä haasteen antajaa 
2. Jaa haaste kahdeksalle bloggaajalle.
3. Ilmoita näille kahdeksalle haasteesta.
4. Kerro 8 satunnaista asiaa itsestäsi


ja vastaavasti sysään vastuun seuraaville tahoille

Tupun Tupa
maistuis varmaan sullekin
Anzkun kauhasta kajahtaa
Kääpiölinnan Köökissä
Herkkusuun Lautaselle
Ekun Keittiö
Heleens Hobbies
Keittiössä, Kotona ja Puutarhassa

8 Olennaista ja vähemmän olennaista faktaa minusta teille


1. Minulla on 3 vuotias poitsu, Eemeli. Joka on hienoin asia maailmassa jota olen saanut aikaan. Kun ottaa huomioon menneisyytenä pienoisena raikuli-nuorena. siitä ei sen enempää. Olen siis 27vuotias kakara ja pienen pojan isä

2. Olen kokki ja työskentelen tällä hetkellä kahdessa eri Ravintolassa Pohjanmaalla. Toinen työpaikka on 4 tähden hotelli ja toinen ihan normaali hotelli, mutta ne tasapainottavat toisiaan ja pitävät työni mielenkiintoisena ja vaihtelevana. Tavoitteeni edetä hieman ja saada joku kaunis päivä oma bistro tyyppinen ravintola

3. Musiikki on minulle perheen ja ruoan jälkeen tärkein asia.  Musiikissa ja ruoassa ei ole mitään yhtä tiettyä linjaa, molempien suhteen olen kaikkiruokainen. Kuitenkin Heavy ja Metal musiikki on sydäntä lähinnä. mutta pakko myöntää että Andrea Bocellin Con te Partiro saa käsivarren karvat pystyyn, ja käteni muistuttavat pulloharjaa sen 5minuutin ajan

4. Fakta jota monet ei tahdo uskoa: En juo alkoholia. En ole juonut tippaakaan yli 4 vuoteen. Enkä näe syytä juoda vieläkään.

5. En voi sietää Kokoomusta, enkä selkäkarvoja. Enkä voisi koskaan seurustella naisen kanssa joka omaa jotakin niistä.

6.  Jos voisin aikamatkustaa, kävisin 70-luvulla katsomassa Roy Orbisonia, Led Zeppeliniä ja Uriah Heepin, toteasin että "Yeah, hyvä keikka mutta hippikulttuuri kuoli omaan nokkeeluuteensa" kieppaisin takaisin, mutta skippaisin 90 luvun mikroaaltouuni kehityksen ja "kauniit" carambola koristeet.Mielestäni 90-luvun mauttomuuden todistaa tämä linkki

7.  Olen saanut työni puolesta syödä kaikkia herkkuja, mutta  lempiruoka on silti  sinisimpukat ja Äitin makaronisalaatti

8.  Mielestäni turhin ja yliarvostetuin raaka-aine on Hummeri!

Että silleen....

tiistai 29. tammikuuta 2013

Ilotytön pastaa....

Pasta Alla Puttanesca...



Ilotytön pastaa, eli oikealta nimeltään Pasta Alla Puttanesca... Tekisi mieli sanoa, että tuli tehtyä AITO, mutta vaan ei ole. Näen, että aidosta pastaruoasta puhuttaessa myös pasta sekä tomaattikastike tehtäisiin itse. (jälkimmäsitä tulee tehtyä useinkin)Siihen sotkuun en kuitenkaan viitsi ryhtyä. Ei sillä että se olisi vaikeaa, mutta sotkuista se on ja kaiken lisäksi markettien hyllyt notkuvat hyviä pastoja. Mikään pasta puritanisti en ole, vaan pastaa teen yleensä silloin ku ideat on vähissä, on kiire, tai kun ei muuten vaan huvita näperellä. Pasta ruoat on nopeita ja niin pirullisen hyviä. Lisäksi kyseiseen ruokaan tulisi tonnikalaa, mutta itse tyydyin purkki kamaan. Sitten kun ostan "tuoretta" tonnikalaa tiskiltä yli 40euron kilohinnalla, niin en todellaakaan laita sitä pastaan, vaan nautin sitä graavattuna täysin rinnoin (koska tämän blogin kirjoittamisen aikana on fläsää tullut sen verran, että tunnen jo omistavani rinnat)

Puttanesca

2:lle

Pastaa

1 purkki tonnikalaa/200g tuoretta tonnikalaa
Mustia Oliiveja
1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli
1 pieni sipuli
2rkl kapriksia
Tomaattikastiketta
oliiviöljyä
2-3 anjovis siivua




Keitä pasta kunnolla suolatussa vedessä. Freesaa sipulit öljyssä. Lisää tonnikala. Paista vain hetki ja lisää kastike, oliivit ja kaprikset sekä anjovis. Anna hautua n.10min kannen alla miedolla lämmöllä. Koristele rucolalla ja timjamilla. 

Nauti pasta ciabattan kera.

maanantai 28. tammikuuta 2013

Erilainen Saltimbocca

Saltimbocca



Herkkua halvoista ruhonosista vol.4 tarjoillaan maksasta. Maksa, tuo niin vihattu ja niin rakastettu sisäkalu saa suun vaahtoamaan. Pelkkä tuoksu kyseistä herkkua paistaessa on aivan jumalainen. Toiset taas eivät voi sietää sen hajua, mausta nyt puhumattakaan. Itelle maksa on suurta herkkua ja siitä tulee kovasti mieleen lapsuus ja etenkin maailman parhaan kokin, eli Äitin tekemä maksakastike. Maksa on edullista n.6egen kilohinnalla, vasikan maksastakaan ei montaa euroa enempää joudu kitumaan. Yleensä kaikki maksa jota kaupassa myydään on onneksi nuoren eläimen maksaa. Possu maksa on edullisempaa, ja hieman voimakkaaman makuista, joka sopii kyllä pateisiin, mutta tähän en sitä käyttäisi, jos haluat miedointa versioo, niin käytä broilerinmaksaa. Maksan voi myös marinoida ennen paistoa mm.punkulla ja rosmariinilla, tai konjakilla ja timjamilla. Makua voi myös pehmentää liottamalla muutaman tunnin tai yön yli maidossa/piimässä.  Lisäksi kyseinen filtteri sisältää runsaasti A-vitamiinia, joten jos olet raskaana tai alle 1v, niin jätä maksaherkut myöhemmälle, eikä maksaa muutenkaan kannata syödä isoa määrää kuin kerran kahdessa-kolmessa viikossa. Maksan kanssa sopii mun mielestä parhaiten puolukka,salvia,punajuuri,vuohenjuusto,omena, sekä suolakurkku. Myös esim.pekoni tuo hyvin rasvaa muuten kovin kuivaan maksaan.
Alla ohje jolla yleensä aina itse kokkailen maksaa kotosalla, minä kun saan ilon ja kunnian syödä herkun yksin. Poitsulle ja puolisolle ei oikein kelpaa.... ja se pakollinen lisäke on paahdetut punajuuret ohjeen löydät täältä  


Ennen paistoa poista maksasta kalvot, jotka irtoo parhaiten näppituntumalla, eli repimällä. Myös mahdolliset "suonionkalot" kannattaa leikellä pois. Maksa kannattaa leikata mahd. ohuiksi siivuiksi. leikkaa palat vinoon lappeeltaan, jottasisällä olevat suonet ei katkea. Tässä vaiheessa joutuu vielä poistamaan suonia, sen jälkeen leikkaa maksa haluamaasi kokoon.

Saltimbocca

400g Naudan/vasikanmaksaa
1pkt Parmankinkkua
Tuoreita Salvianlehtiä
vehnäjauhoa jauhottamiseen
suolaa & pippuria



 Laita maksapalan päälle suolaa,pippuria ja salvian lehti. Kääri sitten päälle pekonia tai parmankinkkua. Pyöritä maksaplat vehnäjauhoissa.
Parhaan tuloksen ja ulkonäön saat kun paistat keskilämmöllä vaahtoavassa voi-öljyseoksessa n.2-3min per puoli. Oikein paistettu maksapihvi on kivan kulllanruskea, päältä rapea, mutta sisältä hieman punertava ja mehukas.

Kastikkeen saat lisäämällä paistoliemeen n. 2 dl kuivaa valkoviiniä ja ruokalusikallisen voita + suolaa (jos tarvii) ja anna kastikkeen kiehua kasaan.


sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Tervattua Possua & Hunajaista Ohrattoa


Tervaa? -Kyllä, ja voin heti alkuun todeta, etten ole ikinä ennen näin hyvää ruokaa tehnyt possun sisäfileestä. Ohjeen alkuperä on hieman hämärän peitossa. Kuitenkin tätä kyseistä herkkua varten on Jellona TervaSnapsi lojunut keittiön hyllyllä. Nyt viimeinki sain sen aikaan, ja kyllä kannatti. 

Kun ottaa hajut pullonsuulta, niin se ei kerro lopputuloksesta vielä mitään. Tervan haju viinan muodossa ei ainakaan itelle toiminu, mutta kun ensimmäisen palan maistoi valmista possukkaa niin.... nam!

Voin jo kuvitella tulevan kesän ja grillaamisen, ja tämä kyseinen marinadi tulee olemaan kovassa käytössä. Uskon, että tämä sama ohje toimii myös naudalle ja muillekin lihoille. Maku ei ole voimakas ja tervakin maistuu juuri sopivasti.

Ohratto on nyt trendikäs juttu, minä en, mutta koitan edes jotenkin roikkua mukana. Joten possulle tuli kylkiäiseksi hunajaista ohrattoa. 

Jos kaipaat vaihtelua normaaleihin possu resepteihin ja himoitset uusia makuja ruokaasi, niin tässä yksi vaihtoehto. 

Ja aihetta iloon löytyy myös tulevasta ravintolapäivästä 17.2 jonne on tarkoitus mennä kokkaileen. Vielä kun sai tietää, että saamme menuun ainakin hirveä, possunposkia sekä suolia, joista sitten kyhäämme verimakkaraa. Ihan jees, eikä siinä ole edes vielä kaikki... Oletko ite osallistumassa ravintolapäivään?






Tervattua Possua & Hunajaista Ohrattoa

1 kpl Possun sisäfileetä n.500-700g

Tervamarinadi

2dl Coca-Colaa
1 lihaliemikuutio
1-2rkl Worchesterkastiketta
1tl inkivääriä
1tl Chilijauhetta
n.1dl Tervasnapsia
1tl perunajauhoa


Valmista marinadi. Kiehauta pannulla cokis ja lihaliemi. Lisää sitten worchesterkastike ja mausteet. Sekoita perunajuho tervasnapsiin ja sekoita voimakkaasti. Kaada seos kiehuvaan kastikkeeseen nauhana ja sekoita rajusti. Siirrä kastike pois liedeltä ja valele se possulle. 

Paista possun pinnat kiinni ja lyö 175asteiseen vartiksi. Ota pois ja valele possua uudelleen ja paista vielä toinen vartti.


Hunajainen Ohratto

2dl Esikypsennettyä ohraa (esim.pirkka)
n.8dl vettä
1tl suolaa
2rkl Hunajaa
Kuivattua Timjamia
pala voita


Keitä ohraa n.25min leppoisasti poreillen. Mausta timjamilla ja hunajalla. Loistava lisäke mille tahansa ruoalle.

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Lindströmin pullat Röstillä ja Sipulihaudukkeella

 Silmänruokaa...


Koska nyt kerran on sipuliviikko meneillään, niin kannoin oman korteni kekoon lindströmin pullien,sipuli-perunaröstin ja sipulihaudukkeen muodossa. Hyvää tuli, ei tarvi hävetä, eikä yhtään kaduta. Oli sitten sipuliviikko tai ei, niin sipuli kyllä kuuluu ruokaan siinä missä suola & pippurikin. Haudutettu sipuli on valkosipulikeiton ohella lemppari settejä joita sipuleista on tullut tehtyä. Muistutan vielä tuosta arvonnasta jonka löydät täältä! kohta lähtee eka palkinto jollekin


Lindströmit pullina

600g Rotukarjan jauhelihaa
korppujauhoa
3 punajuurta (etikka)
loraus punajuurimehua
Korppujahoa

Mausteseos:

0,5tl Kurkumaa
0,5tl Currya
0,5tl Korianteria
0,5tl kuminaa
1tl paprikajauhetta
1tl fenkolinsiemeniä
1rkl sitruunanmehua
1rkl Sitruunankuorta
Timjamia
Rosmariinia
Persiljaa
Suolaa
Pippuria


Sekoita kulhossa jauhot ja punajuurimehu ja anna turvota n.10min. Sillä aikaa sekoita kaikki mausteet,raastettu punajuuri,sitruunamehu ja raastettukuori keskenään. Yhdistä seokset ja sekoita huolella. Lisää sekaan jauheliha ja sekoita kunnolla sekaisin. Pyörittele haluamasi kokoisia pullia. 

Osa paistaa pullat ensin pannulla ja laittaa sitten vielä uuniin. Ite teen aina päinvastoin. Paistoin 200 asteisessa uunissa n8min ja sitten vielä paistoin pannulla voissa timjamin ja rosmariinin kanssa.



Sipulihauduke

2 punasipulia isoina paloina
1 keltasipuli isoina paloina
3-4 valkosipulinkynttä
75g voita
Ruokosokeria
Persiljaa
sitruunankuorta
Balsamicoa
Persiljaa
Suolaa
Pippuria

Kaikki pataan tai pannuun. älä ruskista vaan hauduta pienellä lämmöllä ja fiilistele kunnes sipuli on pehmeää. Tuoksu on aivan mahtava. 


Peruna-Sipuliröstit 

2 perunaa
puolikas punasipuli
1 kanamuna
suolaa
pippuria
Parmesaania
ripaus perunajuhoa
pikkasen onnea

Raasta peruna ja silppua sipuli ohuiksi renkaiksi. Purista perunaraaste kuivaksi liinan avulla. Lisää raasteen joukkoon 1-2tl perunajauhoa (perunajauho imee hyvin kosteutta) 

Yhdistä sipuli,raaste ja muna, sekä parmesaani ja mausteet keskenään. Muotoile pihveiksi ja paista reilussa voissa ja öljyssä.





tiistai 22. tammikuuta 2013

Hunajainen Tosca-Pähkinäpiirakka

Stydiä herkkua....



Tässä juuri aiemmin päivittelin, että missä vika kun vapaapäivänä innostuin kuuntelemaan humppaa ja vieläpä leipomaan. Miehiset piirteet on vaihtumassa kovasti pinkkiseen Marimekon essuun ja sukkapuikkoihin potemaan mennyttä nuoruuttani. Oli siis tartuttava ohjaksiin. Nyt soi vanha kunnon Rock N Roll ja täräytin päälle verta tihkuvaa pihviä! Kuin ihmeen kaupalla löysin taas itseni. Mutta kaiken kriisin keskellä valmistui myös aivan taivaallinen tosca-pähkinäkakku joka vielä uunista tullesaan sai hunajahunnun ylleen. Siihen vielä vaniljajäätelö-tai kermavaahtoa, mitä enää tarvitaan, että päivä on pulkassa? 

Hunajainen Tosca-pähkinäpiirakka

1 makea piirakkataikina

Toscatäyte

150g huoneenlämpöistä voita
120g ruokosokeria/ fariinisokeria
loraus kermaa
1 keltuainen
kourallinen mantelilastuja

Yhdistä kaikki ainekset kippoon ja vatkaa massaksi
Lusikoi täyte piirakkapohjan päälle.

Päälle

Kuivattuja hedelmiä
kuivattuja marjoja (karpalo,puolukka,mustikka)
rusinoita
kuivattuja taateleita
erilaisia pähkinöitä
mantelilastuja

Heittele kaikkea oman maun mukaan tosca täytteen päälle. Laita piirakka 200 asteiseen uuniin ja anna olla n.30m-40min (jos haluat niin voit voidella taikinan munalla. Itse voitelin vain reunat.) Kun piirakka on valmis niin valele päälle hunajaa rennolla otteella. Nauti jäätelön ja/tai kermavaahdon kanssa.


sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Revittyä naudanlapaa & Mykyjä

Sunnuntai ruokaa...


Jessus, kuinka makoisaa sunnuntai ruokaa. Vapaapäivä, mieletön tuoksu padasta, eikä mihinkään kiire. Paitsi nyt poitsun kanssa pulkkamäkeen. Suorastaan täydellistä, aurinkokin paistanut koko päivän, eikä pakkasta juuri ollenkaan, mutta jotain inisemistä on silti keksittävä, ja pakko vikistä noista mykyistä. En ole koskaan mykyjä ennen tehnyt, mutta Seksilääke Ramasayn ohje on. En tiedä mitä tein väärin, mutta mykyt ei vastannu odotuksiani. Vai kuuluuko mykyjen olla hieman vetisiä jauhopalleroita? Ihan syötäviä, hyvin maistui timjami ja piparjuuri (rakastan piparjuurta) mutta silti jotenkin laimeita, mitään sanomattomia. Odotin enemmän, ja lisäksi tuppasivat hajoamaan keitettäessä. Pitääkö veden kiehua keittäessä, vai ihan vain poreilla leppoisasti? Kertokaa ihmeessä jos olette mykyjä ennen tehneet. En tiedä viitsinkö suositella kyseistä ohjetta, koska siinä ei juuri tuosta keittämislämpötilasta mainittu mitään. Mutta pahoja ne ei ollut kuitenkaan. Koostumusta pitäis vielä saada paremmaksi.




Revitty Naudan lapa


1kg naudan lapa
1 pullo punaviiniä
1 iso sipuli
1 iso porkkana
2-3 Valkosipulinkynttä
pala juuriselleriä
2 lihaliemikuutiota
2 laakerinlehteä
pippuria
Silputtua Persiljaa





Kaikki pataan ja pata porisemaan. Lihan voit laittaa kokonaisena ja kasvikset pieninä kuutuoina, niin saat niistä kaiken maun irti. Keitä lihaa kannen alla punaviinissä 3-4 tuntia. Sen jälkeen liha pitäisi revetä iha lusikalla. Lisää nestettä (vettä tai viiniä) tarvittaessa. 



Mykyt


2dl Vehnäjauhoa
1tl leivinjauhetta
1tl suolaa
125g Pakastettua voita raastettuna
Timjamia
Rosmariinia
Raastettua piparjuurta
6rkl vettä




Sekoita kuivat aineet keskenään. Tee keskelle keko ja raasta siihen voita ja piparjuurta sekä lisää neste. Sekoita kaikki hyvin taikinaksi. Lisää vettä tarvittaessa.

Muotoile taikinasta muutama pötkö ja leikkaa paloiksi. Tästä määrästä saa n.10-14 kappaletta.

Keitä mykyt vedessä 20-30min. Ota hyvän kokonen kattila, sillä klöntit tuppaavat turpoamaan tuplasti. 

lauantai 19. tammikuuta 2013

Ranskalainen Sipulikeitto&Guinnespiirakka

Lauantairuokaa




Lauantairuoan tulisi olla aina jotakin tällaista. Kiiretöntä ja silti helppoa, mutkatonta, maukasta. Monille lauantai on se päivä kun kädet tärisee krapulassa. Siitä huolimatta mieli tekee suolaista, jotain iloista ja jotain lohduttavaa.

Itse en ole potenut moista olotilaa 4 vuoteen , mutta silti lauantai ja sunnuntai on aina ollut parhaat päivät kokkailla. Koska työskentlen keittiöllä on lauantai melkein aina työpäivä, iltavuoro vielä. Tänään duuni alkaa vasta illalla ja aamusta heräilin aikaisin, niin oli onneksi aikaa väkerellä. Chez Jounin reseptiikkaa mukaillen syntyi aivan ihana sipulikeitto, ja mielikuvituksen pohjalta vielä täyttävä Guinnespiirakka. Mitä muuta Lauantaina kaivataan?


Ranskalainen Sipulikeitto


3 Isoa Sipulia
100g voita
2rkl Vehnäjauhoa
1-2 laakerinlehteä
suolaa
pippuria
2rkl Valkoviiniä
2rkl Konjakkia
1l Lihalientä
Timjamia
4 Siivua patonkia
Gruyere, tai emmentaljuutsoa Raasteena

Sulata voi kattilassa ja lisää silputtu sipuli. Anna hautua, mutta älä ruskista. Anna hautua kunnes sipuli suorastaan ui voissa. Lisää sitten suola, pippuri ja laakerinlehti. Anna muhia pienellä lämmöllä n.30min

Lisää sitten sekaan jauhot, anna jauhojen kypsyä sipulin ottaa väriä. Lisää sitten konjakki ja viini ja anna alkoholin kiehua pois. Lisää sitten litra vahvaa lihalientä. Anna kiehahtaa ja sopan paksuuntua.

Laita sitten sopan päälle patonkin palat ja juusto. Paista uunissa grillivastusten alla kunnes juusto on rapeaa ja kauniin väristä, mutta älä polta.

Guinnes Pie



300-400g Ylikypsää nautaa tai possua, tai jauhelihaa
150g pekonia
100g herkkusieniä
1 iso sipuli
1rkl Savupaprikajauhetta
1,5-2rkl Vehnäjauhoa
2rkl Worchesterkastiketta
2dl Guinnesolutta/tai muuta tummaa olutta
2,5dl lihalientä
Lehtitaikinalevyjä

Paista pekoni. Freesaa paprikajauhe, sienet ja sipuli pekonin rasvassa. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää jauhot ja anna kypsyä. Lisää sitten nesteet ja anna kiehahtaa. Anna jäähtyä. Kauli päälle lehtitaikinaa ja voitele munalla. Nosta  piirakka uuniin 225 asteeseen kunnes piirakka on noussut ja on kauniin kullanruskea. Tarjoa salaatin kanssa. 

perjantai 18. tammikuuta 2013

Paahdetut punajuuret & Lampaankyljykset

Yksinkertainen todellakin on kaunista...


Koko viikko on hurahtunut nopeeta. Koko viikon ollut duunissa, ja vielä tämä ja huominen. Tänään on taas kunnon hässäkkä tiedossa keittiön puolella, sillä meillä taitaa taas lähemmäs sata annosta mennä. Siksi pitikin tehdä jotain omaa herkkua itelle ennenkuin saa tehdä vaan toisille niitä herkkuja. Joten kaunis ja maittava annos oli tavoitteena, omaan silmääni kaunis annos ainakin. Annos on esimerkki siitä kuinka ruoka voi olla helppoa,yksinkertaista, maukasta ja mukavaa katsella. Vai oletteko samaa mieltä?



Lampaan kyljykset
2:lle

6-10 kpl Kyljyksiä (koosta riippuen)
Suolaa
Pippuria
Timjamia
Rosmariinia
(Minttuhyytelöä, ei pakollinen)



sulata 2rkl minttuhyytelöä mikrossa. Valele sillä kyljykset. Ripottele päälle pikkasen suolaa. Laita pannulle reilusti voita,loraus öljyä,kuivattua timjamia & Rosmariinia. Paista kylkykset haluttuun kypsyyteen. Anna vetäytyä foliossa.
 Tarjoa paahdettujen punajuurien,vuohenjuuston ja greipin kanssa


Paahdetut Punajuuret

1kg Punajuuria
Reilusti merisuolaa

Peitä pelti merisuolalla ja asettele punajuuret päälle. Paahda 200 asteisessa uunissa 2h. 




Punajuuri-Chveresalaatti

6 paahdettua Punajuurta
1 Verigreippi paloina
115g Vuohenjuustoa
Vuonankaalia tai muuta vihreää salaattia
Balsamicoa
Oliiviöljyä
Sokeria
Suolaa

Avaa punajuuret ja pirskottele päälle öljyä ja balsamicoa,suolaa sekä sokeria. Lado lautaselle vihreää ja asettele päälle punajuuret, vuohenjuusto ja greipin palat. Purista muutamasta greipin palasta mehua salaatin päälle. Nauti yksinkertainen ja niin ihana salaattti.











torstai 17. tammikuuta 2013

Polentakakkua & Hanhenrintaa

Huh, aikaa huikeeksi meni eilinen iltapala duunin jälkeen. Olin ottanut toissapäivänä hanhenrinnat sulamaan joten oli pakko tehdä jotakin, ja lopptulos oli ihan palkitseva. Hanhenrinta oli todella hyvää,mutta ei mitään uutta auringon alla. Maku on lähinnä sama kuin ankanrinnassa, en maistanut ainakaan mitään merkittävää eroa. Se oli ainoa pettymys.


Hanhnerinta

2kpl Hanhenrintoja
Suolaa
Pippuria
Hunajaa
Timjamia

 Paista henhenrinnat samalla tavalla kuin ankka, eli nahkapuoli alas kylmälle pannulle (tee viillot nahkaan) ja pannun tehot täysille. Paista kunnes nahka on ottanut väriä ja on hieman rapea. Laitan hanhenrinta 175 asteiseen uuniin nahkapuoli ylöspäin ja mausta suolalla,hunjalla pippurilla ja timjamilla. Anna olla 8-10min, tai kunnes sisälämpö n.58 astetta (kyseinen sisälämpö on oma suosikki, tee omastasi sellainen kuin haluat) Ota uunista ja pyörittele valuneessa rasvassa ja mausteissa. Anna vetäytyä foliossa 10min ennen leikkaamista


Tomaatti-Polentakakkua

7dl Vettä
2,5dl kermaa
250g Polentajauhoja
1 sitruuna kuorineen ja mehuineen
Timjamia
Parmesaania
Suolaa
4rkl Voita
4-6 tomaattia

Kiehauta suolainen vesi. Lisää jauhot sekaan osissa voimakkaasti vatkaten. Kun seos on paksua puuroa, lisää kerma,raasta sekaan sitruunankuori, ja purista mehut. Lisää timjami ja 2rkl voita. Vatkaa vielä hetki.
Kaada puuro uunivuokaan, upota sekaan puolikkaita tomaatteja, raasta päälle parmesaania ja laita päälle muutama voinokare. Paista 250 asteisessa uunissa 20min. Hyvä väri tarkoittaa hyvää makua

tiistai 15. tammikuuta 2013

Chilihaaste: SavuChili-vadelmahillo

 
Tulista & Makeaa
 

Aina ei kaikki mene niinkuin suunnittelee, ei sitten ollenkaan ja lopputuloksena on sotku jota ei halua edes kuvitella. Päätin osallistua Chilihaasteeseen ja ajattelin kokeilla onneani tällä hillolla. Haaste tästä tosiaan tuli, ja kun tulikuumat chilihillot vielä kirjaimellisesti räjähti ympäri keittöö olin luovuttamassa. Kaiken tuskan takaa kuitenkin pilkisti se tärkein, eli hyvä maku, joka helpotti olotilaa huomattvasti. Savustettu chili-vadelmahillo tuli mieleen yks ilta kun menin nukkumaan (ajattelen ruokaa myös nukkuessa näköjään) ja lopputulokseen olen oikein tyytyväinen.


Savustettu Chili-Vadelmahillo
1-2 Tuoretta Chiliä (Tulista)
3 Punaista Suippopaprikaa
150g Vadelmia
1 Vaniljatanko
2dl Vettä
Loraus Punaviinietikkaa
4-5dl Hillosokeria
2rkl Savupaprikajauhetta
1 sitruunanmehu
1 Savustuspussi

Leikkaa chilit ja paprikat halki. Lado ne savustuspussiin ja savusta 250 asteisessa uunissa 5-10min. Ota pussi uunista ja anna chilien ja paprikoiden ottaa makua pussissa vielä muutama minuutti. 

Laita kattilaan voita,etikka ja freesaa paprikajauhetta. Lisää chilit ja paprikat paloiteltuna. Freesaa hetki, ja lisää vadelmat. Lisää vettä ja vaniljatanko. Anna kiehahtaa. Lisää sitten sokeria osissa ja katso vähän paljonko hillo imee sokeria. Hillo saa olla paksua. Purista sitten sekaan sitruuna ja lisää sokeria. Anna porista kannen alla miedollä lämmölllä n.30min. 

Älä soseuta blenderissä ;) En suosittele, sillä tässä vaiheessa kyseinen hillo possahti. Käytä enemmin sauvasekoitinta. Purkita hillo ja jäähdytä heti. Hillo säilyy todella pitkään kylmässä.


Lopputulos oli kaamea, mutta aivan ihana. Käytä chiliä oman maun mukaan. Aloita yhdellä ja lisää tarvittaessa. Hillo sopii kanan,kalkkunan,hanhen yms lintujen kanssa. Ja ite testasin hilloa heti possun kanssa, ja toimii!

maanantai 14. tammikuuta 2013

Täydellisen piirakan jalanjäljillä

Kun haluat hyvää....


Tässä nyt piirakkaohjetta jonka jokainen osaa tehdä, ja josta jokainen varmasti pitää. Tosin jos et pidä sokerista, niin sitten asia erikseen. Tai jos olet Tammikuun pakollisella dieetillä, en suosittele. Piirakan ohjetta muokata omaan makuusi sopivaksi, muutat vain hedelmän. Tähän sopii hyvin myös omena, päärynä, mansikka yms, ja vaikka kiwi. Mistä nyt sitten tykkäätkin, meitä kun on moneen junaan. Kauppaan oli ilmaantunut hedelmä hyllylle nektariineja, niin oli pakko tarttua.

Itse käytin lehtitaikinaa, mutta ensi kerralla käytän murotaikinaa, tai ainaki kauniimpi osapuoli suositteli, murotaikina kun tuppaa murenemaan ja sotkemaan. Itse kyllä pidän lehtitaikinasta.


Piirakka

1pkt Valmiita lehtitaikina levyjä/ murotaikina
5-6 Tuoretta Nektariinia
2dl  sokeria
2tl Ruokosokeria/Fariinisokeria
2tl vaniljasokeria
1 sitruunanmehu/appelsiininmehu
Loraus Cointreauta
Loraus Vettä
2 Kanelitankoa
4-6 Tähtianista
1 kanamuna voiteluun


Laita taikinalevyt vuokaan ja painele kiinni toisiinsa. Eli vähän niinku yks pirun iso joulutorttu. 

Lado pannun puristettu sitruunanmehu (voit myös raastaa kuoren sekaan) ja loraus vettä. Lisää sitten sokeri ja ruokosokeri. Anna seoksen lämmetä ja sokerin sulaa paksuksi siirapiksi. 


Heitä sekaan kanelitangot ja anikset ja anna poreilla. Lisää Nektariinit ja vaniljasokeri, sekä Cointreau. Anna poreilla kunnes hedelmät ovat aivan pehmeitä ja saanut väriä.



Kun seos on mieluinen anna sen jäähtyä kunnolla. Sitten vain seos taikinalevyjen päälle vuokaan. Voitele piirakan reunat kanamunalla, ja koko komeus 200 asteiseen uuniin n.20-25min

Koristele komeus tomusokerilla ja itse tein vielä Mascarponevaahtoa kylkeen, nam!


Mascarponevaahto:

2dl Kermaa
1/2prk Mascarponea
1/2dl Sokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lsiää Mascarpone ja sokeri. Vatkaa vielä sekaisin. 


sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Paras,Kaunein,Simpukat Cafe De Paris

 
Ihan äkkiseltään ei tule mieleen mitään kauniimpaa ja herkullisempaa kuin eilinen simpukat cafe de paris liemessä....
 
 
Simpukat on etanoiden ohella sellasta lemppari pikku herkutteluruokaa. Tarkennan vielä että sinisimpukat, ei vihersimpukat. Jälkimmäisistä en juuri välitä. Cafe de Paris seos tuli opittua koulussa, ja muistan opettajan sanoneen, että kyseinen seos pitää sisällään huimat 24 ainesosaa. Maustevarastoni on onneksi kattava, ylipursuava ja kyseisen kaapin tavarat tippuu aina niskaan kun oven avaa. Hermot on mennyt monesti, mutta juuri tälläistä herkkua varten on hyvä, että sinne on kaikkea kerätty.
 
 
Simpukat Cafe de Paris
 
75g voita
Loraus Öljyä
1tl Kurkumaa
1tl Currya
1tl Savu-tai tavallista paprikajauhetta
0,5tl Cayannepippuria
0,5tl Chilijauhetta
1tl Kuivattua Rosmariinia
1tl Basillikaa
1tl Oreganoa
1tl Kuivattua Timjamia
1tl Kuivattua Rakuunaa
1tl Kuivattua Meiramia
1tl Sinapinsiemeniä
1tl Fenkolinsiemeniä
Reilusti Tuoretta Tilliä
Reilusti Tuoretta Persiljaa
1 sipuli silputtuna (puna-tai 2 shalottia)
1 yksikyntinen valkosipuli murskattuna
1/2 Sitruunanmehu
1rkl Tomaattipyrettä
1rkl Worchesteriä
4cl Konjakkia
2dl valkoviiniä
3dl kuohukermaa
Omana lisänä vielä silputtua Sitruunamelissaa
 
1kg Sinisimpukoita (kuorellisia)
 
 
 
 Voita kattilaan tai pataan ja loraus öljyä. Lisää sekaan sipulit ja freesaa. Sitten lisää mausteet ja jatka freesaamista. Lisää tuoreet yrtit ja jatka freesaamista. (miedolla lämmöllä,ei ruskisteta) Lisää sitten kuivatut yrtit ja freesaa minuutin verran. (Vou, mikä tuoksu,eikö?) Lisää voita/öljyä tarvittaessa.
 
Purista sekaan puolikas sitruuna ja anna kiehahtaa. Lisää sitten pyre, worchester ja viini. Anna viinin kiehahtaa. Lisää konjakki ja kiehauta.
 
Lisää sitten simpukat (itse käytin esikeitettyjä, jos käytät tuoreita,kiehauta ne eri kattilassa alussa)
ja kerma ja  anna kerman vain kiehahtaa kerran. Nosta liedeltä ja nauti tuoreen vaalean leivän kanssa. Nauti elämäsi maukkaimmat herkut
 
 
Tuoretta leipää sitten kastellaan herkulliseen liemeen. Lientä on hyvä ryystää simpukan kuorella. Et siis tarvitse lusikkaa lainkaan.
 
 
 
.... ja naama vääränä herkutellaan...