Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 9. joulukuuta 2013

Jääpaisti eli Routapaisti
Jääpaisti on ruoka joka on tullut itsellekin tutuksi vasta jokunen vuosi sitten. Ruokaan ihastuin ensin sen nimen perusteella ja vasta jälkimmäisenä maun. Routapaisti kuulostaa jotenkin mukavalta ja se istuukin hvyin tähän vuoden aikaan, eikä se ainakaan paha tee jos sen joulupöytäänkin laittaa. Kun puhutaan yksinkertaisesta ruoanlaitosta on routapaisti ansainnut paikkansa niissä puheissa. Aikaahan tähän menee tekijästä ja nälästä riippuen 5tunnista yli vuorokauteen. Työnmäärä tosin voidaan laskea minuuteissa.


Tämähän periaatteessa kuuluisi tehdä hirvestä,porosta tai kauriista, mutta koska pihistelen kahta ensimmäistä joulupöytään,niin turvauduin naudan paahtopaistiin. Tosin kukan estää tekemästä tätä vaikka lampaasta? Kaiken taustalla on kuitenkin valmistaa kyseinen herkku jäisestä lihasta jota sitten vielä marinoidaan hyvässä liemessä ja nautitaan kylmänä leikkeleen tai joulukinkun tavoin.

Tykkäisin kovasti kertoa tämän herkun historiasta, mutta koska en sitä tunne niin en voi varmaksi sanoa mitään. Epäilen tosin että aikanaan hirvi-poromiehillä oli iskenyt tohinassa ärsyttävä nälkä. Tosin mahan kurniessa sitten havaittiin että liha on jäässä! Puutkin oli mökistä loppu mutta leivinuuni vielä virui lämpöisenä ja liha tuikattiin sinne. Isännät sitten pitivät lihaa uunissa ja laittoivat sen liemeen lillumaan ja nauttivat suurta herkkua jonkin ajan päästä. Tosin teoriani on suorastaan surkea, sillä nälänkourissa kurniva metsämies tuskin jaksoi odotella yli vuorokautta saadakseen safkaa. Tässä taas palataan siihen, että jospa ne kehittävätkin käristyksen. Eivät jaksaneet odotella lihan sulamista, vaan vuolivat jäisestä palasta lastuja ja pistivät käristäen.


Oli syntytarina mikä tahansa niin pääasia että joku sen kehitti. Kylmän talven keskellä suosittelen siis jääpaistia sielua lämmittämään. Valmistus on helppoa ja siitä selviytyy kokki kuin kokki. Tässä se paistomittari on kokin paraskaveri. Lihan kanssa sopii mainiosti mm. vodkakarpalot joista on tullut oma suosikki tai sitten lihan voiu nauttia ihan leivän päällä. Olut tuskin kuuluu alkuperäiseen ohjeeseen, mutta eipä siihen kuulu nautakaan. Tummaolut mielestäni sopii tähän loistavasti joten sitä myös "marinadiin" laitoin.


n.1kg hirveä,poroa,kaurista tai nautaa
n. kourallinen merisuolaa
pippuria


Homma on simppeli: Lihan niskaan maut ja jäinen köntti 100asteiseen uuniin. Kun liha sulaa, niin työnnä mittari kiinni ja odota kunnes sisälämpö on 60 astetta, kypsälle 68


liemi

1l lihalientä
1 plo tummaa olutta
2 laakerinlehteä
4 katajanmarjaa
oksa rosmariinia
muutama maustepippuri


Kiehauta liemi ja anna jäähtyä. Kun liha on 60astetta,nosta se uunista ja laita liemen sekaan. Nosta liha kylmään ja annan maustua muutama tunti, mieluiten yön yli. Leikkaa ohueksi ja nauti esim. leivän päällä tai esim.vodkakarpaloiden kera.

8 kommenttia:

 1. Kauanko paisti oli suunnilleen uunissa? Mulla ei oo mitään käsitystä, paljon tohon pitäis varata aikaa. Ihan soitellen sotaan ei kehtaa lähtee, jos samalle päivälle pitää kotoa pitemmksi aikaa poistua ja jättää vahtimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän en kyllä voi antaa tiettyä aikaa. Jotkin ohjeet sanovat jopa 5-7 tuntiin,mutta toiset 3-5 tuntia. Tälle kyseiselle 1kg palalle riitti 3,5 tuntia.

   Poista
  2. Tämä riittää oikein hyvin valistuneeksi arvaukseksi :)

   Poista
  3. Hyvä että pystyin edes jotenkin oleen avuksi,maistuvia kokkailuja :D

   Poista
 2. Jääpaistia olen aina joskus tehnyt hirvestä. Pitääkin ensi kerralla muistaa nuo vodkakarpalot, ja tehdä niitä lisukkeeksi.:) Ei olekaan pitkä aika siitä, kun joku oli jääpaistireseptiini käynyt valittamassa, että moinen on sähkön tuhlausta. Liha pitää ottaa sulamaan jo puolitoista vuorokautta ennen valmistamista ja vielä pitää muutama tunti huoneen lämmössäkin ennen uuniin laittoa. Näinhän se tosiaan menisi, jos ihan vain paistia valmistettaisiin, mutta jääpaistia siitä ei enää saisi tekemälläkään.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tuo herkku menettäis hohtonsa jos sulana alkais paahtamaan :D tuli myös mieleen asiakas joka tilasi carpaccion ja palautti sen koska se oli raaka :) kannattaa ihmeessä kokeilla vodkakarpaloita!

   Poista
 3. Jää/routapaisti on kyllä hyvää ja joskus vielä kokeilen tehdä itse sitä jääkylmäsavustettua poroa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysyppäs miten se käytännössä tehdään ja ilmota mullekin :D

   Poista

Aina on kiva jos kommentoit