Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

torstai 8. elokuuta 2013

Jogurttisorbet & Mustikkakukko, raikasta ja makeaa samalla lautasella!

 
 
Mustikat ei ole koskaan kuulunut omaan suosikki raaka-aineiden listaan. Kuitenkin ajan hengessä erilaisiin mustikka virityksiin törmää tämän tästä. Se että mustikat ei ole mikään lemppari, ei tarkoita ettenkö tykkäisi niistä. Mietiskelin kuinka aamusin kuitenkin tykkään syödä mustikkajogurttia, niitä Kalinka hässäköitä. Yhtenä aamuna sitten aloin funtsaamaan, että keksisiköhän jugurtista ja mustikasta jotain muutakin kivaa. Ideoita tuli laidasta laitaan mieleen, mutta sitten tsiikailinn ilmaisjakelua jonka olin junasta bongannut. Sieltä sitten iski väsyneisiin, silmäpussien rasittamiin silmiini mustikkakukko eli rättänä ja päädyin siihen.
 
Jos tätä jokin aitoa Savolainen kukon pyörittäjä lukee, niin haukkuu minut syvälle Pohjanmaan multaan. Huutaa vielä perään, että en ole kukkoa nähnytkään! Eihän tämä nyt mikään savolaismuorin aito & alkuperäinen mustikkakukko ole. Enemmänkin kukko, jonka jokainen  osaa ja viitsii hektisen elämänsä ohella leipasta nopeaan. Siinä sivussa on vielä helppo pyöräyttää uusi suosikkini, meinaan jogurttisorbetti.
 
Jogurttisorbet pesee kyllä kermaisen vaniljajäätelön helposti raikkaudellaan ja keveydellään. En tarkoita, että sorbetti olisi mitään dieetti kamaa, mutta rakenteeltaan erinomainen. Lisäksi tein sorbetin johon et tarvitse valkuaista. Lopputulos on taattu,eikä stressiä että valkuainen olisi kuin limaa syöntivaiheessa. Helppo, nopea, mutta pirullisen hyvä, kuin kukkokin.
 
Kai tätä kukkoa voi jonkin sortin piiraksi kutsua ilman huonoa omaatuntoa. Jos en olisi itse järjestämisvastuussa kuukauden ruokahaasteessa, niin olisin tällä mukana piirakka skabassa. Jos sinulla on mielessä loistava piirakkaohje, niin mukaan kisaan täältä.
 
Mutta alotellaan kukko ohjeella....
6-8:lle
 
200g voita (huoneenlämpöistä)
1dl sokeria
 
Vatkaa voi ja sokeri tukevaksi vaahdoksi koneella.
 
3 1/4dl Ruisjauhoa
1tl leivinjauhetta
 
Lisää kuivat aineet voi-sokeriseokseen ja sekoita.
 
400g mustikoita (hieman kohmeisia)
1dl sokeria
1/2dl perunajauhoa
 
sekoita kaikki ainekset sekaisin.
 
Laita voideltuun vuokaan (halkaisija 18-20cm) pohjalle n.2/3taikinaa ja taputtele taikinaa myös reunoille. Kaada päälle mustikkaseos. Viimeiseksi päälle vielä loput taikinasta kanneksi.
 
Paista 200 asteessa n.40min
 
Tarjoa sorbetin kanssa.
 
 
 
 
 

Raikas Jogurttisorbet
 
5dl maustamatonta jogurttia (itse käytin turkkilaista)
1dl vettä
1dl sokeria
1dl glukoosisiirappia
1 sitruunan mehu ja kuoret
1 liivate
 
Liuota liivate. Lämmitä vesi ja sulata liivate sekaan. Lisää sitten sokeri ja glukoosi ja anna sokerin sulaa sekaan. Kaada sokeriliuos jogurtin sekaan ja sekoita kunnolla. Purista sekaan sitruunanmehu ja raasta sekaan myös kuori.sekoita ja pakasta n. 3 1/2 - 4 tuntia. Sekoita sorbettia muutaman kerran pakastamisen aikana, niin saat kuohkean sorbetin.

6 kommenttia:

  1. No mitä?! :D Kukkohan se siinä :) t. Savolainen
    Eli turhaan ittees mollaat, se on juurikin noin yksinkertaista parhaimmillaan :)

    VastaaPoista
  2. On pitänyt tehdä mustikkakukkoa jo pitkään! Nam!

    VastaaPoista
  3. Meillä on tänä kesänä korvattu mustikkapiirakka useaan kertaan mustikkakukolla. On se vaan hyvää ja helppoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep,todellakin hyvää ja todellakin helppoa :) täällä tehdään varmasti uudelleenkin.

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit