Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 8. huhtikuuta 2014

Suomen paras kotiruoka on minun tapaani Osso Bucco






Synnyin keskelle 80-lukua mikroaaltojen, munankeittimien, einesten ja orastavan laman aikoihin. Voisi helposti kuvitella, että olen kasvanut foliopakettien ja kiireisen arjen keskellä. Näin toki onkin, ovathan nuo kulkenut mukana mutta luojan kiitos, meillä on aina arvostettu hyvää ruokaa kotona. Herkimmät voivat vetää johtopäätöksen ja sanoa, että olen natustellut sisäfileitä ja hanhenmaksapalleroita. Itse asiassa muistan meillä valmistuneen ensimmäisen pippuripihvin vasta 2000-luvun alussa. Hyvällä ruoalla en tarkoita kallista ja monimutkaista. Hyvällä ruoalla kasvaneena puhun sisäelimistä, lihapadoista ja keitoista joita äiti valmisti halvoista ruhonosista. Etenkin äidin tekemä maksakastike ja lihakeitot ovat jääneet mieleen. Lama vaikutti myös meilläpäin mutta en usko, että meillä olisi ikinä vain sen takia syöty halvempia ruhonosia. Uskoisin että syy on enemmänkin siinä, että äiti oli kokki ja isä oli rekkamies ja lajityypilleen uskollisena tallusti menemään farkkuhousut puolessa tangossa mutta rakasti ja rakastaa edelleen kaikkea ruokaa. 

Meillä ruokaa on aina osattu tehdä ja uskallettu kokeilla. Olen siinä mielessä onnellinen ettei vanhempani ole koskaan olleet nirsoja ruoan suhteen, päinvastoin. Olen siis perinyt tuon kaiken kotoa ja sitä haluan myös jakaa omalle pojalleni. Kotiruoka käsitteenä on monille makaroonilaatikko, jauhelihakastike, pasta ja perunaruoat. Ei niissä mitään vikaa ole mutta samalla rahaa saa tehtyä myös paljon maukkaampaa ja monimuotoisempaa ruokaa. Edellä mainitut ruoat kuuluvat vielä tänäkin päivänä suosikkeihin mutta tykkään pitää kotiruoankin laajana ja mielenkiintoisena ja siinä sivussa myös poikani saa totutella uusiin ja erilaisempiin makuihin.

Ihmisillä on nykyään kiire, niin myös minulla mutta siltikin yritän keretä valmistamaan hyvää ja edullista ruokaa kotona. Toisinaan sorrun eineksiin ja minäkin olen vain ihminen. Aina ei kiinnosta, aina ei jaksa ja joskus on hyvä vaan istua valmiiseen pöytään. Olen itsekin kokki ja saan työkseni päivittäin tehdä ruokaa, joten lienee ymmärrettävää, että aina ei kotiin asti riitä voimat kokkailla.

Suomen Paras Kotiruoka- kisaan lähdin mukaan Osso Buccolla joka on mahtavan maukas ruhonosa ja vieläpä edullinenkin. Ei ehkä edullisin mutta kilohinnoiltaan jauhelihan tasolla. Niinkuin poikkeuksetta aina, halvat ruhonosat vaativat aikansa pitkän hauduttamisen takia. Osso Bucco tai vaikkapa porsaanpotka, kassler yms. on ruokia jotka voi tehdä jo edellisenä iltana, heittää uuniin ja aamulla on herkku valmiina. Osso Bucco, kuten monet muutkin pataruoat ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä kun maut ovat oikein kunnolla tulleet esiin. Ruoan voi myös aamusta laittaa uuniin ja kotiin tullessa on ruoka valmiina. Näin minä usein kotiruokani teen. 

Tämän ruoan valmistaminen ei vaadi ammattitaitoa ja se on helppo ruoka opettaa jo lapsillekin. Minulle tämän tapaiset ruoat opetettiin jo varhain ja toki olin itsekin kiinnostunut niistä. Voisin sanoa, että osasin kokkailla ylä-asteella jo itselleni edes jotain. Jos tämä ei tunnu kovin arkiselta setiltä, niin kyllä tämä perjantain, lauantain tai sunnuntain perheateriaksi taipuu hyvien makujensa puolesta. 

Tämä postaus on tehty yhteistyössä Ruoka.fi kanssa ja en todellakaan hyötynyt tästä rahallisesti kuin 10€ verran. Kisassa olen mukana aivan muista syistä. Jos saan edes yhden ihmisen innostumaan kotikokkaamisesta, niin olen palkkioni saanut. Kilpailussa on tietty äänestys ja äänestää voit täältä.


Osso Bucco
4:lle
Potkakiekko per syöjä (2pkt Snellman Osso Buccoa
)vehnäjauhoa
2 porkkanaa
3 vartta varsiselleriä
1 iso sipuli
1 kokonainen Solo-valkosipuli
½dl  punaviinietikkaa
1 purkki Mutti tomaattimurskaa
1l kanalientä (1l vettä +2 kanaliemikuutiota)
3dl Valkoviiniä (ei pakollinen ja myös punaviini käy)
2dl Esikypsytettyjä ohrasuurimoita (esim.Pirkka)
2 oksaa tuoretta rosmariinia (Järvikylän)
4 laakerinlehteä

Leikkaa potkakiekkojan ympärillä olevinn kalvoihin viillot jotta lihat ei "kuppiinu" paistettaessa.

 Pyörittele potkakiekot vehnäjahoissa ja ruskista ne padan pohjalla ja nosta sivuun.
Lisää pataan öljyä ja freesaa pieneksi pilkottu porkkana,selleri ja sipulit. Fiilistele tuoksuja ja lisää sekaan vielä tuoretta rosmariinia ja laakerinlehdet. 

Kun juurekset on saanut väriä ja hieman pehmennyt, niin lisää etikka ja anna kiehua kunnes etiikka on lähes kokonaan hahtunut. Lisää viini ja anna kiehua kunnes 1dl jäljellä. Lisää sitten mutti ja  kanaliemi. Lisää pataan lihat ja mustapippuria. Nosta pata 120 asteiseen uuniin ja anna muhia 4-6 tuntia.

Lisää ohrasuurimot vasta viimeisen tunnin aikana.Lisää nestettä tarvittaessa. Ohrasuurimot imevät reilusti nestettä.

Vinkki: Osso Buccon sijaa voit käyttää myös edullista häränhäntää tai jos onnistut löytämmän häränkassleria.

Cremolata
1 puntti persiljaa
1 valkosipulin kynsi raastettuna
30g parmesaania raastettuna
½dl oliiviöljyä
½ appelsiinin mehu ja raastettu kuori

Laita kaikki ainekset blenderiin ja soseuta. Tarjoa Osso Buccon kanssa. Sopii myös kanalle ja muillekin liharuoille. Jos et omista blenderiä, niin voit käyttää sauvasekoitinta tai morttelia.


Äänestää voit täältä

Yhteistyössä Ruoka.fi kanssa

12 kommenttia:

  1. Selvää voittaja-ainestä tämä ohje, ääni annettu!

    VastaaPoista
  2. Ah - osso bucco on niiiin parasta. Ja cremolata - sitä vois lisätä vähän yhteen jos toiseenkin oikein tuhtiin liharuokaan. Hyvä idis heittää nuo ohrat messiin. Annoin ääneni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi Hanna oot ihan oikeassa. Cremolata on kyllä fressi lisuke pataruoille ja toimii muutes hyvin myös kanalle. Kiitos äänestä ;-)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Sanoo HÄN joka kokkasi mahtavan poropaimenpiiraan. Yummy :-)

      Poista
  4. Osso bucco maistuu aina! Ja pisteet myös ohratolle :)

    VastaaPoista
  5. Osso bucco on todella hyvää kun sitä muistaa vaan hauduttaa pitkään! :) Eiköhän me kaikki äänestetä sinut voittoon! ;) Mä kävin jo eilen ääneni antamassa eikä tarvinnut miettiä ketä tai mitä äänestää, kun Osso bucosta oli kysymys. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kun yön yli muhii uunissa,niin kyllä sulaa kielelle :-) kiitos äänestä ja huippua kuulla että tykkäsit :-)

      Poista
  6. Kappas, olihan täälläkin osso bucoa, ja vielä aika samantyylinen ohje kuin mihin itsekin päädyin (miinus cremolatat). Hyvältä näyttää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ossi bucco on ihan loistava ruhonosa ja vieläpä niin vaivaton valmistaa. Syksyn perusruokaa täällä :-)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit