Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

torstai 8. toukokuuta 2014

1865 Mini Burgerit Revitystä Härästä




Koska kaikki kinnaa sikaa, niin minä poika kinnaan härkää. Revitystä possusta tai nyhtöpossusta, miten sen nyt haluaa sanoa, on tullut kaikkien suosikki. Ymmärtäähän sen, onhan kyseessä kuitenkin sen luokan herkku. Possun sijaan voit yhtä hyvin repiä myös lammasta tai kuten tässä tapauksessa härkää. Naudan lapa, potka, rinta, häntä, kassler ja poski toimivat tähän erinomaisesti. 

Meillä duunissa käytössä on juurikin härän kassler joka on itsellekin kovi uusi tuttavuus mutta erittäin toimiva ruhonosa. Tähän reseptiin olen kuitenkin käyttänyt naudan lapaa joka on edullista ja varmana kaikkien saatavilla. Yhtä hvyin voisin suositella edullista häränhäntää, kyseinen juttu toimi erittäin hvyin myös Chili Con Carneen johon olin erittäin tyytyväinen. Ohjeet Carneen löydät täältä

Koska blogini on mukana Pernod Ricardin Oivapari-kampanjassa ja nyt vuorossa oli punaviinien kärkikastia, eli 1865 Single Vineyard Capernet Sauvignon 2011 joka kestää hieman ronskimpaa ja äijämaisempaa makua. Äijämäisyyden ja tuhdin maun rajoissa siis päädyin revittyyn härkään, jota haudutellaan viskillä terästetyssä tomaattikastikkeessa ja kruunaillaan savusuolalla. Täytteeksi lisäksi valkosipulimajoa, lehtikaalia ja tietenkin cheddaria. Sopivan tuhtia ja  rehdisti makua.  Burgerit tein minikokoon koska myös burgerit taipuvat pikku nälkään tai yhdeksi osaksi pikkupurtavia. Isoon nälkään voit toki vetäistä hieman hevimmän koon mukaan. Kyllähän näitä kattoterasilla olisi kiva ahmia auringonlaskiessa selän takana. Fiilis on se juttu, eikö niin?



 n.10 pikku burgeria

10 pientä sämpylää

1,3kg naudan lapaa (potkaa, rintaa tai vaikka kassleria)
1rkl savupaprikaa
1tl mustapippuria
1tl savustettua suolaa (löytyy jo lähes kaikista cittareista ainakin)
1tl valkosipulijauhetta

sekoita mausteet keskenään ja hiero lihan pintaan. Pakkaa liha folioon ja hauduta 150 asteessa n.3h. Revi liha säikeiksi ja sekoita kastike sekaan.

Kastike

3dl colaa
2dl paseerattua tomaattia
1rkl tomaattipyreetä
1tl savuparikajauhetta
1 yksikyntinen valkosipuli murskattuna
1 tuore chili
2rkl Dijon-sinappia
2rkl fariinisokeria
1tl savustettua suolaa
8cl viskiä (Jack Daniels)

Freesaa pyrettä,savupaprikajauhetta valkosipulia ja chiliä hetki öljyssä ja lisää sokeri, cola sekä paseerattu tomaatti. Anna kiehahtaa, laske lämpö ja anna poreilla miedolla lämmöllä n.20min. Lisää sitten savustettu suola, sinappi ja viski. sekoita ja nosta sivuun. Anna soosin maustua kylmässä kunnes liha on valmis. Maku vain paranee jso teet soosin päivää ennen ja annat maustua kylmässä yön yli.

Lisukkeeksi lehtikaalia tai varhaiskaalia, cheddaria ja valkosipulimajoneesia. Juomaksi tietty 1865 Single Vineyard Capernet Sauvignon 2011



18 kommenttia:

  1. Moro, näyttää tosi herkulliselta!! Mutta voisitko vielä kertoa miten tämä "Revi liha säikeiksi " käytännössä tapahtuu parhaiten, jotain ohjetta siihen kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.

      Lihan saa parhaiten säikeiksi kun ottaa molempiin käsiin haarukan. Toisella kiinni lihasta ja toisella haarukalla repii lihasta säikeitä. Jos lihan antaa hieman jäähtyä, niin voi "repiä" ihan käsin.

      Poista
  2. Järisyttävän hyvän kuuloista settiä - tsemppiä kisaan!

    VastaaPoista
  3. Kuten sanoinkin pöllin kastikkeen :) teen pulled chickeniä huomenna ja laitan tähän kastikkeeseen kypsymään. Hieman jouduin lisäämään juttuja kastikkeeseen kun maku jäi minusta jotenkin valjuksi. Suolaa ja sokeria meni enemmän. Lisäksi lisäsin worcestershireä ja punaviinietikkaa. Sit oli omaan suuhun sopiva maku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistelemalla syntyy omat maut, ei reseptejä kannata liian orjallisesti noudattaa. Hyvä, että löysit lisää makuja. Itse asiassa ohjeessa on virhe, nimittäin sinappi pitäisi olla dijon sinappia :-) maku on huomattavasti eri. Nyt on ohje muokattu.

      Poista
  4. Dijonia sinne tuuppasinkin kun en oikein suomalaisesta välitä :)

    VastaaPoista
  5. Jaa olihan meillä muuten yhteinen nimittäjä juoman lisäksi; tuo mini-sana.

    ...ja tämähäm on just sitä, mitä jengi haluaa syödä! (käytinkö mä just sanaa jengi? Apua , ei sovi suuhun, vaihdan sen kansaksi...)

    VastaaPoista
  6. Kohta sä käytät jo snadi ja posse sanojakin :-) hyvä Nanna.

    VastaaPoista
  7. Vitsi, mikä setti taasen :D Nautaa en olekkaan kokeillut ja kastikkeesi menee taatusti kokeiluun minullakin! Viskipullo on jo valmiiksi auki. Onnea skapaan..... P.s. Sun kanssa kilpailijat taitaa kalveta aina ;)

    VastaaPoista
  8. Kiitos Peggy :) näissä skaboissa on tosi kovia naamoja mukana, joten jos voittoja heruu, niin oon yllättynyt :-)

    VastaaPoista
  9. Paljonkohan pulled beef'n sisälämpötila olisi hyvä olla, tavoitellessa sitä "ideaalia?"

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit