Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Syksy,Pataruoka, Riista



Lihan suurena ystävänä elän jälleen mieluista aikaa vuodesta. Riistaa kun alkaa tippumaan kauppojen hyllyille ja ravintoloiden listoille.

Nyt korkkasin riista ajan villisialla. Satuin samaan käsiini hvyän palasen villisian niskaa joka onkin paras osa elukasta jota olen kokkaillut.Villisikaakin on nykyään jo kaupoista saanut mutta silti liian harvakseltaan. Tosin se johtuu varmaan huonosta menekistä. Valitetttavasti, sillä villisika on mielettömän hyvää lihaa. Tosin sen valmistuksessa kannattaa olla tarkkana eikä sitä sovi hauduttaa kuin possua.

Villisika on vähärasvaista ja täten myös kuivuu helposti ja jos kuivaa lihaa olet syönyt, niin tiedät että siinä ei ole mitään järkeä. Lisukkeeksi ei kannata valita mitään kauhean tulista tai mitään muita vahvoja makuja, enkä suosittele niitä millekään riistalle. Riistassa on oma hyvä maku jota ei kannata peittä,rasvan kanssa ei tosin tarvi pihtailla.

Villsialle tein hvyän syksyisen lisukkeen punakaalista ja omenoista. Lisäksi vielä kastiketta paahdetuista valkosipuleista ja ihan vain kunnon pottuvoita!

Jos siis satut saamaan näppeihisi villisikaa, niin älä epäröi! Saman voit toki tehdä ihan porsaan kasslerista tai kyljestä.

Villisian kassleria, punakaalia ja omenoita

n.1kg villisian niskaa (tai porsaan kassleria)
n.100g pala savukylkeä
1 kokonainen punakaali
2 punasipulia
4 isoa omenaa
2 valkosipulinkynttä
2-3 laakerinlehteä
5dl appelsiinimehua
1 sitruunan mehu puristettuna
3rkl omenaviinietikkaa
2rkl voita
suolaa
pippuria

Suolaa villisian niska huolella.
Ruskista villisian niska pannulla ja ota siihen hyvä väri pintaan.
Pilko punasipuli ja punakaali silpuksi.
lohko omenat lohkoiksi.

Laita kattilaan pieneksi leikattu savukylki ja ruskista kullan ruskeaksi. Lisää punasipulit. Kun sipulit pehmenee, niin lisää voi,kaali ja valkosipuli. Sekoittele sekaisin kunnolla. Lisää sitten etikka ja appelsiinimehu sekä laakerinlehti ja mausteet.
Anna hautua kattilasssa kunnes kaali pehmenee pikkaisen.

Ota uunivuoka ja kaada kaaliseos vuokaan. Lisää päälle lohkotut omenat ja purista päälle sitruunan mehut.
Nosta päälle vielä kokonainen villisian niska. 

hauduta 150 asteisessa n.tunti

Tarjoa muusin ja kastikkeen kanssa.

Maailman paras pottuvoi

1kg perunoita
200g voita kuutioina
suolaa maun mukaan

Keitä perunat kypsäksi,aivan ylikypsäksi.
siivilöi neste pois.
kaada takaisin kattilaan ja lisää kerma ja voi.
survo sekaisin. Ei tarvi olla hienoa ja sileää.
maista ja suolaa makusi mukaan.

5 kommenttia:

  1. Kuinkas ollakaan, pakastimessa on juuri suosikkitilalta tullut villisian patalihan mötikkä! Pitääpä ottaa se sulamaan, mutta turvalliseen paikkaan... Meillä tässä on aina vaaramomentti, sienikoirat ovat nälkäisiä tähän aikaan vuodesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi,sieltäkin löytyy laatulihaa. Villisika on kyllä pirun hyvää.
      Laita liha lipputankoon sulaan,niin ei koirat pääse apajille etuajassa :-)

      Poista
  2. Totta puhut, riista on hyvää, etenkin kun rasvan käytön kanssa ei pihtaile. Saatiin viime jouluna naapureilta puoli kiloa hirven jauhettua lihaa, jonka olivat siis ihan itse pyydystäneet. Ostin sen kaveriksi luomu possun jauhelihaa rasvaa tuomaan ja pyöräytin maailman maukkaimmat lihapullat. Villisikaa en ole maistanut. Ehkä pitäisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirvenlihapullat on aivan huippuja. Kunnon riistakastike kermasta,punkusta,mustaherukkahyytelöstä ja puolukkahillosta. Kuulostaa sekavalta mutta on iha parasta.

      Poista
  3. Thanks for sharing this delicious looking casserole. This is a recipe that I would love to try one time. We hope you are having a fantastic day and going to try this very soon.
    World of Animals

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit