Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 30. lokakuuta 2012

Ahvenfileet ja Pernod-kastiketta

Kesän ja syksyn aikana kertyneet ahvenet on nyt popsittu kitusiin. Ahvenia onkin tullut tänä kesänä iha mukavasti. Kyllä niitä kaiketi toista sataa kappaletta on nosteltu talteen. Raippaluodosta tarttui jopa kesän ainoa kilon ahven. Muuten tämän kesän ahvenet on ollu n.300-750g väliltä. Ahvenfileet on aika hintavia, fileen hinta meinaan heilun aivan samoissa hinnoissa kuhan kanssa eli 25-30euron kilohinnoissa. joten suosittelen ostamaan virvelin,siimaa, rapalan lippiksen ja muutaman lipan. Sitten vaan rannalle viskomaan ja toivomaan parasta.

Ravinnokseen pieni ahven käyttää eläinplanktonia, iän myötä ruokavalioon tulevat pohjaeläimet ja pikkukalat.  Todennäköisesti ahvenyksilöt erikoistuvat erilaisiin ravintokohteisiin; Tästä johtuu kasvunvaihtelu eri yksilöiden välillä.Suurempien yksilöiden ravinto koostuu yksinomaan kalasta.

Ahven on hyvää kalaa, se on vähärasvaista ja siinä on jäätävästi protskua. Protskua löytyy n.20g/100g ja rasvaa nihkeesti alle 1g. Se on aika mauton, joten pakkohan se on savustaa ja tai paistaa voissa. Onpa Fish & chips tullu myös väsättyä appurasta. Kuitenkaan mitään kauhean erikoista en lähtis vääntämään. Voissa paistettu tai savustettu ahven, hyvän kastikkeen ja perunan kera ei petä koskaan! Peernod-kastike on loistava kastike ahvenelle. Pernod on anisviina, jota ainakin suomen-ruotsalaiset kiskovat naamapunasena purjeveneissään, ja vieläpä Coca-Colan kanssa.


AHVENFILEET, PERNOD-KASTIKE

Ahvenfileet:

1kg nahattomia ahvenfileitä
3rkl voita
öljyä
suolaa
pippuria
tilliä

Tee marinadi jossa on öljyä ja tilliä. Kaada seos ahventen päälle. Anna olla 30min. Sen jälkeen paista ahvenet reilussa voissa. Mausta. (valurautapannu on kova juttu tässä, mutta mikä tahansa käy)

Pernod-kastike:

3 keltuaista
150g voita
2 rkl Pernodia
1rkl valkoviiniä

Riko keltauisten rakenne. Lisää keltuaiset ja pernod kattilaan. Vispaa lujaa jatkuvasti (älä täydellä lämmöllä, ettei keltuaisista tule kokkelia) kunnes kastike on tasaista ja paksua. Lisää lopuksi valkoviini. Kastike saa olla hieman paksua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aina on kiva jos kommentoit