Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Bbq lammasta tervattuna

Hellurei...
 
 
 
 

Pääsiäinen on kohta meidän kaikkien ovella ja sitten alkaa vakituiset lampaan paistot ja mämmin mussutukset. Tosin olen kysellyt ihmisiltä mitä meinaavat popsia pääsiäisenä, niin yllätävän harva on kertonut syövänsä lammasta. Täh? Eli miten on,syödäänkö teillä lammasta ja miten aiotte sen valmistaa?
 
Asia kiinnostaa senkin takia, koska menin ja ostin karitsan, tuollaisen 18kg lihaa. Tosin apajilla on myös muutama kaveri. Lammasta kuitenkin on kaapit väärällään pääsiäisenä ja kaveriakin saapuu Nääsvillestä kylään. Jos viitsit, niin heitäppä hyvää resepti vinkkiä. Jokin aika sitten otin frendin kanssa varaslähdön pääsiäiseen ja kokkailin tervattua bbg lammasta. Oikein pohojanmaan tapaan siis. Lihaa haettiin kauppahallista ja sieltä mukaan tarttui 1,5kg lampaan lapaa. Saman voit toki tehdä mistä tahansa muusta lihasta tai ruhonosasta. Kyseinen marinadi on aivan pirullisen hyvää ja se on ollut kovassa huudossa minun köökissäni. Tämä on hyvä vaihtoehto jos olet kyllästynyt perinteiseen lampaaseen minttuhyytelöiden kera. Toki samalla soosialla kannattaa valmistaa mitä tahansa lihaa ja jos pääsiäisenä sää suosii, niin voisi kaivaa jo grillin esiin?
 
 
Ruoka on jälleen kerran helppo, mutta ottaa oman aikanasa. Lapa ei valmistu hetkessä, mutta vaatii vain muutaman helpon vaiheen. Elikkäs, laita suolainen vesi kiehumaan isoon kattilaan. Keitä lihoja n.tunti ja kuori välillä vaahtoa pois, sillä aikaa kerkiää tekemään hyvin terva bbq marinadin.
 
Terva BbQ-Soosi
 
1dl Vettä
2dl Paseerattua Tomaattia
1rkl Tulista Chilikastiketta
2 Lihaliemikuutiota
1dl Coca Colaa
1/2dl Tervasnapsia
75g Voita
Rosmariinia
1 Punasipuli
1 Yksikyntinen valkosipuli
Merisuolaa

Suolaa & Pippuria
Hyvää musaa
 
Freesaa sipulit oliiviöljyssä. Lisää lihaliemikuutiot,vesi ja paseerattu tomaatti sekä chilikastike. Anna kiehahtaa ja lisää tervasnapsi, coca-cola ja kaikki muut paitsi voi. Anna poreilla miedolla lämmöllä ainakin 30min välillä sekoittaen. Kun soosi on poreillut ainakin puolisen tuntia, lisää sitten kylmä voi paloina ja vatkaa kunnolla. Nosta liedeltä ja kaada lihojen päälle.
 
 
 
 
Nosta lihat sooseineen uuniin 150 asteeseen ja anna olla 2h. Ota uunista ja kaada neste kattilaan kiehauta kokoon ja lisää sekaan 2rkl Fariinisokeria. Kaada seos takaisin lihojen päälle ja paista/grillaa grillivastusten alla 225 asteessa n.15min. Revi liha ja syö pitaleipien ja ranskankerman kansssa.

16 kommenttia:

  1. Pärjäsitkö sinä kasvissyöjänä? lol

    VastaaPoista
  2. Oliskohan tässä meidän pääsiäisen toinen ruoka...hmmm näyttää dyntisen hyvältä.

    VastaaPoista
  3. Kastikeresepti täytyy käydä kirjoittamassa muistiin, mutta lampaan taidan vaihtaa johonkin muuhun. Se kun ei kauheasti iske. Mihin (muuhun) lihaan tämä parhaiten sopisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii todella hyvin possulle. Viimeks tein tällä samalla ribsejä ja ainakin kaikki söi ja tykkäs :) Halpa ja hyvä siankylki toimii myös

      Poista
  4. voi hiisi. Pääsiäistä en vietä, mutta tuolle lampaalle en sanoisi ei :-) Ja postaus joka alkaa sanoilla "menin ja ostin karitsan, tuollaisen 18kg lihaa" - sehän voi olla vaan mahtava!

    VastaaPoista
  5. Ei muuta kun lampaat grilliin Andalusian yössä ;) siinä on sitä tunnelmaa josta pohjolan poika vain uneksii

    VastaaPoista
  6. Meilläkin on vielä osa puolikkaasta lampaasta jäljellä. Kaikki ei mahtuntu kotipakastimeen, mutta onneksi työpaikan kellarissa on pakastin, minun ja työnantajan "lihajemma".

    Tämä pääsiäinen vietetään muiden pöydisssä, mutta lampaan paistin maustan yleensä reittämällä sen ja tunkemalla reikiin tekemääni seosta; valkosipulia, anjovista, rosmariinia, tuoretta chiliä, suolaa, pippuria. Lisäksi paisti hierotaan kevyesti suolalla ja pippurilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tollanen määrä lihaa on aina säilytyskysymys. Toisaalta nopeasti nuo pakkasesta häviää :)

      Mulla "lihajemmana" toimii keskivartalo :)

      Kuulostipa tosi hyvältä toi maustehässäkkä jota käytät lampaan kanssa,todella maukas!

      Poista
  7. Oi joi, nyt on kyllä niin herkullisen näköistä, että tätä on aivan pakko kokeilla! Ehkäpä pääsiäispöytään.. :) Tulis varmaan myös mainiot pulled porkit tällä marinadilla!

    VastaaPoista
  8. Kiitos ;) marinadi sopii kyllä hyvin pulled porkille,sitä on itse asiassa kokeiltukin,mutta jätä siinä tapauksessa voi pois,ja lisää lopussa vasta. Rasvainen possu tuskin tarvii enää voita ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvä huomio! Meillä muutenkin syödään possua juurikin sen rasvaisuuden takia huomattavasti vähemmän kuin muita lihoja, niin ei sitä kyllä enempää tarvitse rasvalla valella.. ;D

      Poista
    2. Kyllä,mutta juuri sen rasvaisuuden takia se onkin niin maistuvaa ;)

      Poista
  9. Mielenkiintoinen soosi. Pitänee taas kirjata ylös, ja kokeilla vaikka possulle.:) Meillekin lammasta tuli pääsiäiseksi, mutta en pääse sitä mitenkään itse valmistamaan. Ostettiin pala palvattua. Samalla lähti mukaan taas reilu kilo kieliä, jotka nyt tuolla kattilassa porisevat. Tällä kertaa saavat jäädä vinkkisi mukaisesti yöksi liemeen.:) Aika lihavoittoiseksi meni tämä pääsiäinen, kun kanojakin on ostettuna, ja kaupassa käynnin aikana meille oli ilmestynyt iso, juuri palvista tullut kalkkuna.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu,tää on kyllä hyvä soosi cajunin ohella. Sopii kyllä hyvin myös possulle jolle tän alunperin teinkin. Teillä on kyllä lihapuoli ainakin hyvin hoidossa :) mulla on pääsiäiselle 3kg:n lampaan viulu,joten kyllö me lihoissa pysytään. Ja kieltä taas,nam. Täytyy itekkin tehdä kieltä tossa pääsiäisen jälkeen.

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit