Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 12. elokuuta 2013

Omasta maasta: Vinkki rapeisiin paahdettuihin pottuihin ja pari dippiä

 
 
 Ensimmäsitä kertaa perunaa "omasta maasta" sillä maat nyt kuitenkin kuuluu kaupungille, eikä minulle. Kuitenkin, meillä kun oli kolmestaan kavereiden kanssa pläntti vuokralla. Tuo pläntti sijaitsee melkein keskustassa ja maksoi huimat 15euroa/vuosi. Siihen päälle vielä se, että kaupungin muorit kävivät kääntämässä meille maan ilmaiseksi. Aivan mahtava idea kaupungin tyypeiltä,että tälläinen on ylipäänsä mahdollista 2000-luvulla!
 
Pläntti nyt ei iso ole, mutta hienosti sillä 2 perheelle ja 1 elämäntapaerakolle tuottaa perunaa, porkkanaa, punajuurta, sipulia yms. ja saa harrastaa ja olla ulkona. Lapsetkin on tykänny osallistua touhuun. Harmi vain, että kiireisen työkesän aikana en ole paljoa ehtinyt plänttiin panostaa, mutta onneksi naapuri on "käpykyttä" luonteeltaan ja on pitänyt pläntistä huolta parhaansa mukaan. Perunalajikekin oli osuvasti naapurin kaima, Timo!
 
 
 
Perunoista kun pääsi kokkaamaan, niin pakkohan sitä oli paahdella todella rapeita pottuja. Valmistaminen ei ole rakettitiedettä, mutta pieni siivu kemiaa ja perunat ovat rapeita ja suorastaan rouskuu suussa. Vaikka kemiaa olenkin opiskellut ammattikoulussa kolmisen vuotta, en ala kemiaa länkyttämään. Samalla tavalla saat rapeat lohkot tai ranskalaiset ilman frittaamista!
 
Täydelliset rapeat potut vaatii kolme vaihetta
1.keittäminen
2.Jäähdyttäminen
3. Paahtaminen
 
Eli keitä ensiksi perunat. Pieniä ei tarvitse lohkoa, mutta isoimmat voit puolittaa tai jakaa neljään osaan. Keitä perunoita n.6min, tai kunnes ne pehmenee kunnolla.
 
Sen jälkeen siiviölöi ja kaada perunat heti jääkylmään veteen. Voit käyttää jääpalojakin vesiastiassa jso niitä sillä hetkellä löytyy. Anna jäähtyä kunnolla.
 
Sitten valele perunat reilusti hyvällä oliiviöljyllä ja suolaa sormi/merisuolalla. Paahda perunoita 225 asteessa n.30min ja rouskuttele potut hyvien dippien kera.
 
 
 
 
 
Tämä herkullinen dippi on ryövätty jostakin Ruottalaisesta lehdestä, jälleen. Dippi muuten sopii kaikille kasviksille yms. ja myös mainiosti kalalle.  Ohje oli nimeltään tillipesto, mutta ite en miellä sitä pestoksi, koska tähän tulee kermaviiliä. Hyvää se on silti.
 
1 Puntti tilliä
1dl Murskattuja hasselpähkinöitä
100g Raejuustoa
100g Kermaviiliä
 
Paahda pähkinät pannulla ja murskaa ne. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja soseuta. Lisää vielä sekaan oliiviöljyä lopussa.
 
 

 

Sitten vielä toinen dippi johon tulee keitettyä kanamunaa ja kylmäsavulohta.
 
100g kylmäsavulohta
2 keitettyä kanamunaa
tilliä silputtuna
punaispulia silputtuna
1 sitruunan raastettu kuori
1dl majoneesia
 
 
kaikki ainekset vain sekaisin. Sekoita kunnolla massaksi. Nauti!
 

 

14 kommenttia:

  1. On varmasti kivaa kun on oma pläntti, ainakin tuo mikä oman takapihan nurkassa kasvaa on tuonut itselle paljon iloa :) harmi että meillä ei tänä vuonna potut kasva, ehkä ensi vuonna sitten! Tosi kiva ja helposti toteutettava reseptipaketti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se syödessä on kiva ajatella,että hitto tää on omasta maasta! Tää oli eka kerta,mut ny on opittu joten ens kesänä on paljon fiksumpi,ja satokin parempi ;) hauskaa hommaa kyllä

      Poista
  2. juuri paahdan omiani uunissa :-) (tosin skippaan itse kokonaan tuon esikeittämisen). Hieno on muuten blogin uusi ilme oulun sheriffillä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun ite paahdoin omiani,niin samaan maistuis varmaan sullekin-blogin katja postaili aiheesta :) aika mystistä hommaa tää pottujen paahtaminen.

      Oulun sheriffi? Pohjanmaan seriffi on oikea vastaus,kiitos kuitenkin :)

      Poista
  3. Perunat ja dipit ovat kyllä niin klassikko. Ja omat perunat maistuvat varmaan tosi herkulle. Minä täällä juuri mietin, mistä ensi kesäksi oikein saisi omaa pihaa enemmän tilaa, kun tuota viher(tävää)peukaloa kutittelee. Toisaalta ollaan varmaan ensi kesänäkin reissussa osan aikaa, joten maa jäisi vähän oman onnensa nojaan. Ne itse kasvatetut herkut vaan ovat oikeasti niin paljon kaupasta ostettuja parempia !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä itteeki hieman harmittaa kun ei ihan 100% pystyny panostamaan. Onneksi meitä oli kuiteski kolme,joten sen ansiosta saatiin iha mukavasti purtavaa. Ens kesänä pitää pystyä enemmän panostamaan,kuitenki nii mielenkiintoista touhua toi viherpeukalointi on :)ja kyllä,maku on loistava!

      Poista
  4. Kerro mulle please miten/kuka/milla vehkeilla naa kuvat ottaa? Ovat niiiiiin upeita <3

    VastaaPoista
  5. Kiitos :) kiva kuulla että tykkäät kuvista. Iha perus digikameralla ite napsin kuvat. Joskus natsaa,joskus ei mutta yritys on kovaa :) mielikuvitus on ehkä se tärkein näissä omissa kuvissani.

    VastaaPoista
  6. Ensi kerralla kokeilen paahtamista sinun tyylilläsi, vaikka pikkaisen enemmän työtä teettääkin, kuin vain suoraan pellille laitetut potut. Mutta ainakin uunissa oloaika hieman lyhenee.:) Minäkin aina ihailen kuviasi. Sinulla on hieno, persoonallinen kuvaustapa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla,on kyllä rapea lopputulos ;)

      Ja aina on kiva kuulla että joku tykkää näistä kuvista, hienoa että myös sä tykkäät :)

      Poista
  7. No nyt tuli ihan järjetön nälkä! Mahtavan herkulliset kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,kiitos :) tää on sitä ns. Helppoa & hyvää viimesen päälle.

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit