Jos nyt alkuun jotain pitää päräyttää, niin aloitetaan lyömällä fakta pöytään: Poro on parasta, suorastaan päräyttävää! Ja kun me euroopan perällä loikoilevat olemme saaneet tuon elukan lahjaksi, on sitä kiva syödä,nauttia hartaasti. Vaikka se hieman hintavaa onkin, on jokainen suupala, jokaisen sentin arvoinen, piste! Helppoa, ei turhaa hienostelua, ei näpertelyä, rehtiä ja kotimaista. Ota rennosti, nauti syksystä ja ahmaise siivu poroa vodka-karpalohillon kera! Karpaloiden osalta syksy on ollut ankea,mutta pakastealtaasta löytyy ja vodkan tarjontaa syksy tuskin rajottaa. Mieletön herkku, suosittelen mm.lampaalle ja kaikelle riistalle!
Nyt näillä hetkillä, yleensä syys-lokakuussa kun on poromiehillä meneillään viikkoja kestävä poroerotus, vähä niinku isäntien sadonkorjuu, voidaan hyvin mielin nauttia poroherkuista myös täällä alempana. Poroerotuksessa porot ajetaan aitauksiin, luetaan eli lasketaan, mikä on kenenkin poro, mitkä teurastetaan ja mitkä saavat jäädä jatkamaan sukuaan. Kun vielä urokset kiimassa kalistelevat sarviaan, kokoavat haaremiaan ja puolustavat leidejään mustasukkaisesti, on hyvä ite ottaa rennosti ja nauttia kaikessa rauhassa tästä laadukkaasta raaka-aineesta.
Kylkiäiseksi tälle lihalle et mielestäni tarvitse kuin vodka-karpalohilloketta ja selleripyrettä. Helppoa, rentoa eikä turhan kikkailevaa. Poron maku tulee esiin,eikä sitä ole mitään järkeä peittää millään chileillä, kermoilla tai muutenkaan liian raskailla tai mausteisilla kastikkeilla. Raikas ja makea vodkakarpalo ja mieto, mutta täyttävä selleripyree toimii!
Oikein hyvää syksyä,ja miksei myös herkullistakin!
Kokonaisena paistettu poron ulkofile
1 poron ulkofile n.600g
savusuolaa (myös tavallinen käy)
suolaa
pippuria
hiero maut lihaan ja anna maustua hetki
Paistamiseen voita, tuoretta rosmariinia ja valkosipulia
lisää pannulle öljyä ja paista lihoja hetki. Lisää sitten voita, rosmariinia ja valkosipulia. Paista haluttuun kypsyyteen.
Vodkakarpalo
200g Karpaloita (jos ite ole poiminut, niin suosittelen Biokian)
1/2dl vettä
100g hillosokeria
4cl vodkaa
kiehauta vesi ja karpalot. Lisää sokeri ja anna hautua miedolla lämmöllä 20min. Lisää vodka ja anna kiehahtaa ja nosta heti kylmään jäähtymään.
Selleripyre
1 selleri
2 perunaa
kermaa
maitoa
suolaa
voita
Kuori ja pilko peruna ja selleri. Keitä maito-kermaseoksessa. Siivilöi. Soseuta. Mausta voilla ja kermalla.
Oi ja Voi! Se on teilläkin lähtenyt tuo Lihaton Lokakuu lupaavaan alkuun :-)
VastaaPoistaJep. Söin vaa karpalot,poro olikin vaa rekvisiittaa :D
PoistaPäräyttävää tosiaan! Täältä löytää kyllä aina herkullisimmat lihaherkkureseptit :)
VastaaPoistaKiitos Annemi,kiva kuulla :)
PoistaMä en kestä näitä sun kuvia. Mahtikauniita!
VastaaPoistaVou, kiitos! huippu homma jo siinäkin mielessä että diggailen sun blogia sisältöineen ;)
PoistaHerkullista syksyä ja herkullisia kuvia, nam!
VastaaPoistaKiitos, kiitos ja herkullísta syksyä sinnekin ;)
PoistaPoro on parasta! Nimenomaan yksinkertaisesti paistettuna, vähillä mausteilla.
VastaaPoistaTällä viikolla poroja on ollut poikkeuksellisen paljon tiellä tai tienpenkoilla heti kun lähtee tästä kolmekymmentä kilometriä pohjoiseen. Yksi isosarvinen kingi ei meinannut antaa millään tietä, mutta kun uhkailin pataan pistämisellä, alkoi tulla liikettä niveliin :)
On se kyllä parasta! Siinä vaiheessa kun aletaan uhkaamaan pataan joutumisella, niin kannattaa laittaakin liikettä kinttuihin :)
PoistaEn kestä...miten saat kaikesta niin herkullisen näköistä :D Poroa tulee harvoin syötyä, mutta tämän annoksen söisin kyllä oikein mielelläni!
VastaaPoistaKiitos paljon:) ei täälläkään poroa usein syödä,mutta ssitä vähästäkin nautin sitten kunnolla.
PoistaKuulostaa kyllä törkeän hyvältä :)
VastaaPoistaTänks ;)
PoistaNäyttää ja kuulostaa tosi hyvältä.:) Tämä varmasti uppoaisi meillä, varsinkin vodkakarpalot.;) Nyt, kun jostain saisi vain poroa. Vaikka kai tätä voisi soveltaa hirveen tai peuraankin? Toivottavasti meillekin päin taas liikenee tämän vuoden hirvimetsästyksen antia.;) Tai tehdään sitten pelkästään noita vodkakarpaloita. Karpaloita ainakin riittää, kun vielä on viime vuotisia jäljellä ja uutta satoakin kävin suolla poimimassa reilut kymmenen litraa.:D
VastaaPoistaKiitos ja jos poroa ei ole, niin voihan noi vodkakarpalot nauttia myös ilman karpaloita :)
VastaaPoistaOi,vodkakarpalot sopii varmasti tosi hyvin hirven ja peuran kanssa. Peura on niin hyvää!
Nyt on karpalot hautumassa ja tämä ruoka tulee meille joulupöytään :)
VastaaPoistaVoi,huippu juttu! Maukasta joulua siis sinne ;)
Poista