Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivän lihapata


Taas on se aika vuodesta kun muistellaan ja kunnioitetaan isiemme,vaariemme, vaariemme vaareja siitä että Suomi on itsenäinen. Tämän yhden päivän vuodessa voin niellä ylpeyteni, enkä mainitse EU:sta sen enempää Suomen itsenäisyyteen liittyen.

mutta se lihapatahan se vasta Suomalasita ruokaa on, joten laitoin itekkin padat porisemaan jo eilen.
Miltä kuulostaisi itsenäisyyspäivän koti menu? Linkit alla

- Veripalttua alkuun
- Pitkään oluessa haudutettu lihapata
- valkosuklaa Cookies jälkkäri

Vanhaa kunnon suomalaista ruokaa sen ajan hengessä, ja hieman uudella rennolla otteella.

mutta se lihapata, oi, mikä herkku. En ole vielä koskaan ennen omasta mielestäni onnistunut lihapadassa näin hyvin. Periaatteessa ainut neste mitä pataan laitoin oli olut,vot toki myös käyttää oluen lisäksi vielä vettä. Yleensä olutta kun oon ruoassa käyttänyt niin se on maistunut kovasti läpi, nyt ei. Olutta lisäsin pataan osissa, en kerralla, oliko sillä jotain merkitystä makuun?-en tiedä, mutta uskoisin. Vou,jospa aina pata onnistuiskin näin hyvin.


Pata sai muhia jälleen sen 4h, ja lopputulos nyt vaan oli niin maistuva. Pidempi muhitus on myös  hyvä, mutta silloin ei kannata lihoja leikata iha pieniksi. Härän häntää muhitin sen 12h viimeksi.Makuja toi myös mustaherukkahyytelö sekä punajuuri, ja padan kanssa keitin nauriita. Nauriit on kyllä niin hyviä, jopa hieman makeita ja muistuttaa mua lantusta. Jotenkin saan aina lantun maun, mikä on hyvä. Loistavia lisiä pataan.

ja reseptiikka oli seuraavanlainen:

1kg Peuran tai naudan sisäpaistia
4porkkanaa
4 punajuurta
8 kokonaista shalottisipulia
1 iso piunasipuli
Valkosipulia paloina reilusti
varsiselleriä paloina
0,5-1l Gourmet ruoka olutta (tummaa)
3-5dl vettä
4 rkl vasikan fondia
mustaherukkahyytelöä
vehnäjauhoa
voita ja öljyä

Lihat paloiksi ja kieputtele jauhoissa ja ruskista nopeasti. Lisää tilkka olutta ja kiehuata neste pois. Lisää pilkotut kasvikset ja paista hetki. Lisää hyytelö,vesi,fondi sekä puolet oluesta.

Laita uuniin 200 asteeseen ja anna olla 15-20min

Laske sen jälkeen lämpö 175 asteeseen ja anna muhia 2h

Lisää loput oluesta ja jatka muhitusta vielä 2-3h

 Mikäli aiot pitää kauemmmin uunissa lisää olutta muutaman tunnin välein


... Ja siksi tämä jo tänään, koska nyt on työpäivä, meillä on ravintola taas täyteen tupattu itsenäisyyspäivän aaton syöjiä varten. Huomenna sitten herkutellaan ehkä jotain aivan muuta.


Linnanjuhlia aletaan työntämään taas joka tuutista, tuota juhlaa jossa ei juuri veteraaneja näy, tai juuri niitä joille tuo juhla on, vaan siellä humppaa kaiken maailman turhat julkimot,pyrkyrit ja julkisesti Jyrki Boyta tukeneet. Mutta lihapata on hyvää, ja silloin mullakin on hyvä olla! Kiitos sotiemme veteraanit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aina on kiva jos kommentoit