Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 26. marraskuuta 2012

Herkkua halvoista ruhonosista vol2,Veripalttu

Heti alkuun todettava,että veri ei kaikkien mielestä kuuluu postaukseen joka käsittelee ruhonosia. Minulle se on osa elukkaa,ja lasken sen yhdeksi osaksi halpoja ruhonosia.

Sitten asiaan.... Aikaisemmin bloggasin Possunkielestä,joka huimalla 2euron hinnalla osoittautui rahallista arvoaan paremmaksi,oikein herkuksi. Kielen ohjeen löydät täältä

Nyt otin kohteeksi veren,verenluovuttajana toimi pohjoisen ystävämme Poro. 1/2l kustansi huimat 3,29euroa. Oudointa on se,että naudanveri on kalliimpaa (5,30e)

Veri on hyvää ja erittäin ravinteikas raaka-aine joka valitettavasti jää tämänpäivän tarjonnassa kaupanhyllyille ruikuttamaan. Tosin syynä voi olla se,että jengi ei tiedä mitä siitä voisi tehdä. Ainakin letut, palttu ja verimakkara on vanhoja kunnon herkkuja. Mansen kasvattina varsinkin jälkimmäinen on tuttua herkkua,eilen sorruin kuitenki palttuun. Kylkeen vielä karamellisoitua omenaa ja sipulia. Voin suositella myös veren lisukkeiksi omenan sijasta puolukkahilloa,bechamel eli maitokastiketta ja keitettyjä pottuja. Helppo,ravinteikas,halpa,hyvä ja ylellinen ruoka. Rohkeasti kokkaamaan.

Veripalttu
5dl verta
5dl lihalientä(5dl vettä+1,5rkl riista tai vasikan fondia)
5dl tummaa olutta (kozel)
3dl tummaa siirappia
1 iso sipuli silputtuna
400g rasvasta possunkylkeä paloina
n.5dl vehnäjauhoa
n.5dl korppujauhoa
1rkl meiramia
1 rkl rakuunaa
2 rkl merisuolaa

sekoita lihaliemi,olut ja veri keskenään. sekoita jauhot ja lisää veri voimakkaasti sekoittaen.Anna turvota n.tunti.massa saa olla paksua. lisää vielä freesattu ja jäähdytetty sipuli sekä possunkylki.sekoita.lisää mausteet. Kaada massa vuokaan. peitä vuoka foliolla ja laita vesihauteessa 175 asteisee uuniin ja anna olla 1,5tuntia. Anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi ja paista palat reilussa voissa.

Karamellisoitu omena ja sipuli

2 omenaa kuutioina
2 sipulia ohuina paloina
2rkl voita
2rkl sokeria
sekoita voi ja sokeri pannulla,kun seos on hieman ruskea lisää omenat ja sipulit. Anna muhia pienellä lämmöllä kunnes pehmeetä.

2 kommenttia:

  1. En oo koskaan verestä tehnyt mitään, mutta ajatus on kiehtonut jo pitkään. Tää veripaltun ohje kuulostaa niin hyvältä, että täytyy kyllä ehdottomasti testata! Tosin niin, että mun tyttöni on silloin jossain muualla syömässä, sillä voin vaan kuvitella, miten nirson esiteinin naama laitetaan, jos läväytän lautasellisen veripalttua neidin eteen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo,tai sit et vaan kerro mitä se on :) kandee kokeilla verta myös toisella tapaa,eli tehdä jälkiruoka: Makeita verilettuja,sitruunatuorejuustovaahtoa ja puolukkamelbaa? Mut kyl toi palttu on sit todella hyvää!

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit