Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Sika on villiä pikkujouluissa ja isänpäivänä

Sika goes Wild, eli herkullista VillisikaaVillisika tuo metsiemme oikea karju on  suurikokoinen sikalaji. Sen hengailee pääasiassa Euraasian alueilla. Meille pohjolaan herkullinen villisika on levinnyt Virosta ja Venäjältä 1900-luvun puolivälistä alkaen, mutta on yhä varsin harvalukuinen.

Tämä maistuva mötikkä voi kasvaa meilläpäin jopa 230kg, muualla jopa 400 kiloiseksi, eli mistään pikkuveitikasta ei ole kyse. Useimmat sorkkaeläimet ovat ehdottomia kasvinsyöjiä. Villisika kuuluu harvoihin poikkeuksiin olemalla kaikkiruokainen,kuten minäkin.Sille maistuu niin juuret, mukulat, versot, varret, terhot, pähkinät, marjat, hedelmät kuin sienetkin. Villisika syö mieluusti myös selkärangattomia ja pikkujyrsijöitä, eikä ylenkatso haaskojakaan,en minäkään. Villiintyneet kesysiat ovat tappaneet jopa karitsoja, toisin kun minä joka ostan ne kaupasta.

Villisika osaa olla myös v-mäinen ja tuhota satoja, Ruotsissa nämä ilkimykset ovat tuhonneet jopa jalkapallokenttiä.Meillä villisika on riistaeläin joka on rauhoitettu maaliskuun alusta toukokuun loppuun, joten olkaapa iisisti niihin aikoihin.Villisika on metsästäjien keskuudessa arvostettu kaveri. Siitä voidaan hyödyntää niin liha ja nahka kuin hammastrofeetkin. Vanhojen ja kiimassa olevien karjujen liha on tosin joskus syömäkelvotonta sivumaun takia, mutta vastaavasti niiltä saadaan suurimmat torahampaat, joten jos mahdollista älä paistele kiimaisinta kaveria.

Koska villisika on kaikkiruokainen, sen liha on aina tarkistettava mahdollisten trikiini-loisten varalta ennen myyntiä.

Mutta nyt vaan herkuttelemaan. Villisikaa saa ainakin Bandedosa.fi sivuilta tilattua, eikä ole mitään ökyhintaista, samoissa kilohinnoissa kun naudan sisäfilee.

Villisikaa, Marslakastike,porkkanaa ja puikulaa

Villisika Piffit
4:lle

4 pihviä ulko-tai sisäfileetä
4-8 siivua pekonia
salviaa
suolaa
valkopippuria

Mausta piffit salvialla ja suolalla ja pippurilla. Kääri pekonit lihojen päälle.Paista pihvit nopeasti, niin että pekoni on rapsakkaa. Laita uunin 150 astetta ja ota sisälämmöksii 52
astetta.

Marsala-kastike:

4dl vahvaa lihalientä
2dl punaviiniä
1rkl siirappia
1dl marsalaa
30g voita
maizenaa (ruskea)

kiehauta liemi ja viini ja lisää siirappi. Anna kíehua kunnes 1/2 jäljellä. Lisää madeira ja anna kiehua vielä kunnes 2/3 jäljellä. suurusta ruskealla maizenalla jotta väri säilyy, ja kiillota lopuksi voilla.

Porkkanat ja Puikulat
 4 porkkanaa
4-6 puikulaperunaa per syöjä

Puolita porkkanat ja puikulat. Valele porkkanat öljyllä ja salvialla. mausta puikulat valkosipulilla ja pippurilla. laita uuniin 225 ja anna olla 20min, laske lämpö 170 ja anna olla vielä 10min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aina on kiva jos kommentoit