Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 5. marraskuuta 2012

Beef Wellington

Beef tai oikeestaan,Boeuf Wellington, raivoavan punanaamaisen Gordon Ramsayn, tuon seksilääkettä vetävän ja maksullisia naisia hienostohotelleissa huonolla menestyksellä pökkivän brittikokin bravuuri.

Ei, se ei ole alkujaankaan brittiruoka, vaan ranskalaien. Se oli ranskalainen klassikko jo paljon ennen Wellingtonin aikaa,mutta Waterloon taistelun sankarin kunniaksi se nimitettiin uudestaan Beef Wellingtoniksi, ja nimi on säilynyt. Ruokalaji oli 1800-luvun alun juhla aterioiden suosikki ja tiedettiin etenkin Wellingtonin herttuan herkuksi,jota isäntä lussutti posket lommolla. Perinteisesti fileehen väsätään sienitäyte eli Duxelles,johon on sekoitettu pekonikuutioita ja tuoretta sipulia sekä yrttejä. Tosin tällä kertaa pekoni jäi rannalle ruikuttaan. Nimi tulee ranskasta Filet De Boeuf en Croute eli filee taikina kuoressa.

Historiat ja nippeli tiedot oli siinä,jatketaan. Yleensä sisäfileen kanssa tarjotaan punaviinikastiketta, jos viineistä puhutaan. Tänään kuitenki kumottiin sekin, ja kastikkeeksi tuli tumma valkoviinikastike, joka sopi ruoalle erittäin hyvin.

Wellington on hyvä ja ihan näyttävä ruoka kotiin ja juhliin, joten pikkujouluihin vaan esille

1 sisäfile

Putsaa filee. Suolaa lihoja tunti 10% suolaliemessä. Tämän jälkeen kuivaa lihat huolella ja rullaa pötköiksi kelmun avulla. Jätä muotoutumaan yön yli. voit myös heittää fileen pintaan normaalin suolan ja jatka hommaa samantien, mutta jos haluaa vimosen päälle niin kannattaa valmistaa näin vuorokautta ennen.

Suolaliemi:

1,5 l vettä
70 g suolaa

Yhdistä ainekset ja kuumenna, kunnes suola on sekoittunut veteen. Jäähdytä.

Duxelles

300g herkkusieniä
200 g shalottisipulia
1 kpl paahdettu valkosipuli
1 pnt persiljaa

Pilko sienet sekä shalotti kuutioiksi. Paista pannulla kauniin väriseksi voin kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi hienonnettu persilja.

Voitaikina: Tai sitten voit ostaa valmiina kaupasta

300g voita, huoneenlämpöistä
300g vehnäjauhoa
3 kpl munia
15 g suolaa

Yhdistä ainekset yleiskoneessa taikinaksi. Vakumoi massa pienessä pussissa ja anna levätä yön yli.
Kauli voitaikina ohuiksi levyiksi hyvin jauhotetulla pöydällä. Aseta tämän jälkeen tarvitsemasi määrä duxelle-massaa voitaikinalevylle.

Aseta liha taikinan päähän ja rullaa taikinaa lihan päälle. Rullaa vain tarvitsemasi määrä. Penslaa tuotos munalla ja aseta kylmään noin 15 minuutiksi. Paista tämän jälkeen 200°C uunissa 9-12 min.
Anna lihan vetäytyä 10 min ja leikkaa annospaloiksi.


Tumma valkoviinikastike

1 dl sherryviinietikkaa
0,5 plo valkoviiniä
0,7 l lihalientä (vahvaa)
2 kpl porkkanoita
2 kpl sipuleita
1 kpl poltettu sitruuna
150g voita

Kuumenna kattila. Lisää ensiksi etikka ja tämän jälkeen valkoviini. Keitä, kunnes jäljellä on noin 5 dl.
Lisää tämän jälkeen liemet sekä vihannekset ja keitä, kunnes kastikkeenomaista. Lisää lopuksi timjamia ja lehtipersiljaa.
Poraa lopuksi sauvasekottimella joukkoon suolatonta voita.

 

4 kommenttia:

  1. Hauska noi Ramsaun meriitit. Mutta näyttää paremmalta Wellington kuvassa, kuin Richterin ravintolassa tampereell.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :D moni asia onnistuu kivasti himassa,ku ei oo kiire ja saa näperellä :)

      Poista
  2. Nam! Näyttää hyvältä :) Beef Wellingtonista tulee kyllä heti mielen Gordon Ramsey - ei voi mitään :D Ehkä on tullut katsottua liikaa Kauhukeittiötä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon samaa mieltä. Gordonilta ei voi välttyä wellingtonista puhuttaessa. Gordon on nykyään joka paikassa :D

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit