Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 29. lokakuuta 2012

Herkkua halvoista ruhonosista vol1-possun kieliPossun kieli
Moni ihastuu keitettyyn kieleen kerran maistettuaan. Se on pehmeää ja suussa sulavaa. Vähärasvainen, keitetty kieli onkin ollut ennen vanhaan juhlaruokaa sekä hyvän makunsa että harvinaisuutensa vuoksi.Tosin enää se ei ole harvinainen.  Alkuun suurin järkytys on varmaankin kielen ulkonäkö, ei mikään maailman kaunein asia.


Naudan kieli on varmaan yleisempi kieliruoan raaka-aine, mutta myös porsaan kieli on kokeilemisen arvoinen lihapala, ja eikä tuo naudankieli nyt ihan mikää halvin osa ole, siitä joutuu pulittaan 8-10egee kilolta, kun taas possu antaa kielensä 1-2 egellä kappale.

Sian kielelle paras kypsennystapa on keittäminen.kiirettä ei kannata pitää sillä moinen lätty vaatii kypsyäkseen aikaa noin kaksi tuntia ja parempaa tulee jos jaksaa uhrata vaikka 3-4 tuntia.

Kypsennetyn kielen karua väriä ei kannata säikkyä, sillä nahan poistamisen jälkeen lopputulos on varsinaista herkkua. Kielen nahka irtoaa parhaiten, kun sen nylkee kärjestä tyveen päin.
Kielet mäsäytetään joko lämpiminä kokonaisina tai kylmänä esim. lihaleikkeleinä leivän päällä. Mikäli ne tarjotaan kylminä, kielten annetaan ensin jäähtyä keitinliemessä. Kielet voi leikata kylminä ohuiksi viipaleiksi ja ripotella suolaa niiden päälle. Kieli kannattaa leikata viipaleiksi tyvestä kärkeen päin.
Jotkut ohjeet sanoo ettei kannata keitinveteen laittaa suolaa tai kieli kuivuu keitettäessä, mutta jos keität kieltä useita tunteja niin ei varmasti kuivu!

Kieli on halpa, mutta ei silti mitään koiranruokaa. Kieli on halpaa, mutta varsin mureaa ja maistuvaa, joten ei muutaku kielen keittoon
Possun kielarit

2:lle

2 possun kieltä

keitinliemi:

2 porkkanaa
2 sipulia
1 palsternakka
1/2 juuriselleriä
2 laakerinlehteä
persiljaa
timjamia
1 appelsiinin kuori
5 mustapippuria
5 valkopippuria
vettä niin että kielet peittyy
2 rkl merisuolaa

Kielet ja sun muut pataan. Keitä 2-4 tuntia miedolla lämmöllä.

Kastike:

2,5dl keitinlientä
1 dl valkoviiniä
appelsiinin mehu
2 rkl voita

Kiehauta kaikki keskenään kunnes 2/3 osaa jäljellä. lisää viimeisenä voi.

Tarjoa kielet perunoiden, porkkanoiden, tomaattien yms. kanssa. Nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aina on kiva jos kommentoit