Poro on meidän kansallisruokaa, ei hesburger,ei atomit,vedyt,lörtsyt,mörköpötköt,eikä edes hernekeitto vaan Poro! Se on niin suomalaista siinä missä kossu ja hk:n sininenkin (valitettavasti)
Valitettavasti ja toisaalta ymmärrettävästikin kyseinen liha on rajun hintaista, mutta onhan se myös hintansa arvoista. Jos possu on elukka josta jokainen ruhonosa on herkkua, voi sanoa samaa myös porosta, ja yksi asia jota yli kaiken haluaisin kokata on poron posket. Valitettavasti moista herkkua ei täällä päin ole saatavilla. Joskus sitten! Itse poromies syö varmaan nahatkin karvoineen. Ovathan lappalaiset kunnostautuneet matkamuistojenkin saralla valmistamalla poron paskasta kaulakoruja. Kyseinen papana saa päälle pihkakerroksen ja kiillotuksen. Täten vältytään hajulta ja tahroilta., joten ei muuta kun koruostoksille.
mutta asiaan...
Poronliha on rakenteeltaan hienosyistä ja vähärasvaista. Se on todella mureaa ja helposti kypsyvää. Varsinkin syksyinen poronliha on erittäinkin vitamiinipitoista. Eksoottisen, ainutlaatuisen ja ympäri maailman tunnetun herkun poronlihasta tekee sen mureus, hienosyisyys ja aito riistan maku, jota ei pidä peittää liialla maustamisella. Eikä poron fileetä ainakaan kannata ikinä paistaa kypsäksi, sillä maku muuttuu lähinnä maksamaiseksi. Ei maksan maussa mitään vikaa ole, mutta jos syö poroa, niin pitäähän se porolle maistua!
Poron Ulkofileetä, Hunajaisia Nauriita ja Karpalo-sinappikastiketta
PORO:
4 poron ulkofileepihviä n.150g/kpl
suolaa
pippuria
voita
timjamia
Paista vaahtovoissa timjamin kanssa n1,5-2min per puoli, riippuen fileen paksuudesta. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna vetäytä foliossa 6-8min
NAURIIT:
400g Nauriita
5dl kasvislientä
1/2 tuoretta inkivääriä raastettuna
3 rkl hunajaa
Ryöppää kuutioidut nauriit kiehuvassa kasvisliemessä. Mausta inkiväärillä ja hunajalla.
KARPALO-SINAPPIKASTIKE
5dl vahvaa lihalientä
1,5dl karpaloita
1,5 rkl Turun sinappia
3dl kermaa
maizenaa
Kiehauta lihaliemi. Lisää joukkoon karpalot. Anna kiehua vielä hetki. Soseuta ja siivilöi. Laita siivilöity liemi takas liedelle. lisää kerma ja kiehauta uudelleen. Lisää sinappi. Tarkista maku. Suurusta tarvittaessa.
PUNAJUURIJÄDE
5dl punajuurimehua
5dl kermaa
8 keltuaista
sokeria
2dl sokeria
2 punajuurta
Raasta punajuuri.
Kiehauta kerma ja punajuuriraaste.Anna maustua 2 tuntia kannen alla. Kiehauta punajuurimehu kunnes puolet jäljellä. Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään. lisää keltuaisten sekaan siivilöity punajuurikerma ja punajuurimehu. Laita massa jäätelökoneeseen. Nauti. Tai sitten pakastat jäden metallisessa purkissa ja annat olla kylmässä muutamia tunteja, ja jäähdytä seos ennenkuin laitat pakastimeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Aina on kiva jos kommentoit