Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

lauantai 19. huhtikuuta 2014

Vou, paahdettua yrttibroileria ja viinirypäleitä



Näihin aikoihin lammas taitaa olla haetuinta ruokaa sosiaalisessa mediassa. On silti niitäkin joille lammas ei putoa sitten millään. Meillä lammasta kokataan muutenkin kuin näin pääsiäisen aikoihin, joten mitään hirveän pakollista lammasruokaa en kaipaile nyt. Karitsanviulun valmistin juuri viikko takaperin ja jääkaapissani lojuu tällläkin hetkellä ne parhaimmat, eli lampaanpotkat. Lammaspuoli on siis kutakuinkin kunnossa. 

Jos siis lammas on jo syöty tai, jos se ei putoa lainkaan, niin kokonaisen luomu broilerin valmistusta kannattaa kokeilla. Itselle kokonaisesta broilerista on tullut suuri suosikki. Varsinkin kun sen saa onnistumaan, niin että nahka on rapsakkaa mutta sisältä liha tihkuu nestettä. Kyseinen lopputulos kun ei tarvitse mitään poppakonsteja tai maisterintutkintoa onnistuakseen. Rasvaton kana vaatii rasvaa, oikean lämpötilan ja varovaisen käsittelyn. Varovaisella käsittelyllä tarkoitan sitä, että nahkaa ei retuuta repaileseksi. Lämpötilojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä suurin syy epäonnistumiseen lienee liian kova lämpö ja liian pitkä paistoaika. Kukaan tuskin haluaa syödä mitään kuivaa, lähes jauhoista kanaa. Kana on fitness kamaa, eikä rasvaa ole juuri nimeksikäään, niin maustevoin avulla tämäkin puoli hoidetaan kuntoon. 

Lisukkeita kanalle voi varoida mielensä mukaan mutta suosittelen kokeilemaan paahdettuja viinirypäleitä. Viinirypäle ei liene se tunnetuin lisuke liha tai kanaruoille mutta se oikeasti toimii. Myös riistaruoat ja juustot saa uutta hohtoa kun kylkeen tempaisee paahdettuja rypäleitä. Jo valmiiksi makeat rypäleet saa mukavasti uutta ryhtiä kun niitä paahtaa valkosipulin, oliiviöljyn ja rosmariinin kera. Lisäksi mustat rypäleet ottaa paahtamisessa mukavan violetin värin. Itse käytin kanan pasitolientä jossa oli juurikin öljyä, rosmariiinia ja raastettua valkosipulia. Näillä mentiin siis ja kastikkeita ei kaivattu. Lisäksi vain rapeaa leipää, salaattia ja fetajuustoa, ei hävettänyt pöydässä! Sen verran on keväiset maut, että suosittelen kokkailemaan myös siellä!



Paahdettu kana

1 kokonainen broileri
maustevoita (ohje alla)
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
tuoretta salviaa
vastarouhittua mustapippuria
sormisuolaa
1 sitruunan raastettu kuori

Suolaa kana hyvin. Työnnä varovasti maustevoita kanan nahan alle ja hiero nahkaa, näin saat pehmeän voin leviämään kaikkialle tasaisesti.Varo rikkomasta nahkaa. Levitä voita myös kanan päälle varovasti. Pippuroi, raasta päälle sitruunankuorta ja silppua päälle tuoreita yrttejä.

Nosta kana 150 asteiseen uuniin ja anna olla 2½ tuntia

Nosta kana uunista ja valele päälle oliiviöljyä. Nosta lämpö uunissa 250 asteeseen ja paahda kanaa uunissa n.20min. Valmis. Nosta kana jäähtymään ja paahda sillä aikaa rypäleet (ohje alla).


Maustevoi:

100g voita
1 puntti persiljaa
2 oksaa tuoretta rosmariinia
2 oksaa tuoretta timjamia
1 sitruunan mehu 
3 valkosipulin kynttä raastettuna
(loraus valkoviiniä)
(loraus konjakkia)

Yhdistä huoneenlämpöinen voi, silputut yrtit ja kaikki muut aineet sekaisin. Valmis. Jos haluat käyttää maustevoita esim. pihville tai etanoille, niin kääri se leivinpaperiin ja nosta kylmään.

Paahdetut viinirypäleet

1 rasia mustia viinirypäleitä oksineen
Oliiviöljyä (itse käytin kanan paistolientä)
rosmariinia
valkosipulia (2 kynttä)

Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa tai padassa. Paahda 250 asteessa n.10min


4 kommenttia:

  1. Nyt on taas aikalailla täydellisen kuulosta kamaa. Fitneskana <3

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä mahtavalta! Tuo viinirypälelisäkse pitää kokeilla riistan kanssa ilman muuta. Tämä on varmaan tyhmä kysymys - mutta miksi ne paahdetaan oksineen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tapio! ei tarvitse paahtaa oksineen. En vaan jaksanu nyppiä niitä ja toiseksi halusin rustiikin ja rennon ulkonäön :-)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit