Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

lauantai 28. kesäkuuta 2014

BbQ PULLED PORK. Parempaa kun osasi odottaa.

..... ja siitä burger.


Pulled Pork on mötkäle joka ei lihaisesessa maailmassa juurikaan esittelyjä kaipaa. Jokainen on varmaan sitä maistanut ja osa varmasti syönyt siitä jo itsensä ulos. Ne jotka ovat siltä välttyneet, tuskin edes ovat siitä kiinnostuneet. Ämerikkä, no tietysti jenkit ovat pitkälti tämän takana, ja Texasin pojat tekevät sen tyylillä. Myös yksi ruotsalainen osaa grillata,kaimani Cramby.

Blogistani ei taida löytyä ainoatakaan pulled pork reseptiä vaikka kaikennäköisiä ylikypsiä ja vähemmän kypsiä juttuja riittääkin. Monesti kun olen revitystä possukaisesta ohjeita penkonut, niin ne kallistuvat uunin puolelle ja usein nesteeseen haudattuna. Tässä uskossa aika pitkälle elin itsekin ja hyvää se on aina uuniversionakin ollut.

Nyt kuitenkin mittani täyttyi ja halusin tehdä kunnon BbQ Pulled Porkin ja pyhittää kaikki vähäisetkin voimani sen tekemiseen. Marssin tai siis laahustin kauppaan ja ostin kunnon pallogrillin ym. tarvikkeet grillailua varten. Sitten tarvittiin enään omenapuuhaketta ja tietysti kunnon rasvainen kasslerin palanen.

Eli nyt mentiin kunnon punaniskan otteella ja sehän kannatti. Liha kimpale maustetaan todella autenttisesti ja texasin tyylille uskollisesti. Marinointia ei edes harkita tässä tapauksessa. Suosittelen kuitenkin jälleen uittamaan possukkaa suolavedessä yön yli tai ainakin sen 4h ennen kuivamaustamista. Näin ollen liha saa hyvän suolan. Muutenkin kasslerin suolaaminen vain pinnalta ei ainakaan minulle riitä. Eli jos omistat n.1,5kg kassleria, niin upota se veteen jossa on 3l vettä, 200g merisuolaa ja anna maustua. Kuivaa sen jälkeen liha huolella. Sitten pintaan se kuivamauste josta saadaan lihalle mahtava pinta ja maukas "kuori"

Kuivamausteseos (tee heti kunnon satsi. Sopii kaikelle grillattavalle lihalle):

4rkl savupaprikajauhetta
2rkl mustapippuria
1rkl chilijauhetta
1rkl cayannepippuria
1rkl valkosipulijauhetta
1rkl savusuolaa (myös normi käy)
1rkl ruokosokeria




Kun possu on saanut kirjaimellisesti mausteet niskaansa, niin on aika viritellä se grilli kuntoon. Eli kaada hiiliä vain grillin toiselle reunalle. Toiselle puolelle hiiliä, toiselle ei mitään. Hiiliä riitää "kenkälaatikollinen" erään ohjeen mukaan ja sitä yritinkin. Tuikkaa tulille ja aseta kassler kuumalle puolelle vasta kun kaikki liekit on laskenut ja hiillos on mielettömän kuuma. Ota pintoihin komeat värit ja siirrä tämän jälkeen kassler viileämmälle puolelle, siis sille puolelle jonne et hiiliä laittanut. Aseta grilliin vielä grillin kuumuutta kestävä kuppi jossa on n.3dl vettä. Tämä kikka tuo kosteutta grilliin. Lisäksi ota kourallinen omenapuuhaketta tai leppää ja pakkaa sekin folioon. Pistele pakettiin muutama reikä ja nosta sekin grilliin. Anna lihan muhia grillissä kannen alla ainakin 4-4½tuntia. Tunnin välein voitele lihaa haluamallasi soosilla. Minä penslailin menemään itse tehdyllä kirsikkaketsupilla. Nyt kun kirsikkaa tuoreena saa, niin suosittelen käyttämään. Sen makeus sopii parhaiten possulle ja kanalle. Pyri pitämään grillin lämmöt kokoajan n.110-130 asteessa. Lisää kuumia hiiliä välillä. Itse jouduin lisäämään 1½-2tunnin välein. Hiiliä ei tarvitse lisätä paljon. No, huomaat sen grillatessa itse parhaiten. Jokainen grilli on erilainen.

Jos kaipailet hyvää valelusoosia, niin kotipolttoinen kirsikka BbQ-ketsuppi on oiva valinta:

250g kirsikoita (poista kivet)
1 iso sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä murskattuna
2 punaista tuoretta chiliä
1tl savupaprikajauhetta
ripaus kardemummaa
ripaus neilikkaa
3/4dl öljyä
½dl punaviinietikkaa
½dl vettä
1dl fariinisokeria
4rkl worchestershire-kastiketta

freesaa chilit ja sipulit sekä kuivamausteet tilkassa öljyä. Lisää kirsikat ja jatka vielä muutama minuutti kunnes kirsikat on pehmennyt kokonaan. Lisää etikka ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten worchester,vesi ja sokeri. Anna kiehua kunnolla kasaan. Soseuta ja ohenna samalla öljyllä. Siivilöi. Purkita ja jäähdytä kylmässä.


Kun possusta alkaa irtoamaan siivua ihan sormella painettaessa on liha valmista.Revi liha kahden haarukan avulla ja jos haluat, niin sekoita sekaan vielä hieman kirsikkaketsuppia. Pulled Porkin voi nauttia monella tavalla, ihan vaan sellasenaan grillatunleivän päällä, tacoissa, tortiloissa tai vaikka burgereissa. Minä poika vedin niskan siivuiksi, paistelin sipulia ja vetelin sekaan kirsikkaketsuppia. Mikäs sen hienompi eväs kauniissa kesäpäivässä Curiosity Colan kera. Pulled Pork on parhautta, nyt mäkin sen ymmärrän.

10 kommenttia:

  1. Eilisen päivän rokkikekkereistä lievästi uuvahtaneena tällaisten reseptien lukeminen on silkkaa kidutusta! Parempi siis laittaa kone kiinni, vetää saappaat jalkaan ja hipsutella takaisin kohti Provinssia nyhtöpossusta haaveillen. Kuvan hampurilainen toimisi matkaeväänä paremmin kuin hyvin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta tänään oot tupladti rokannu ja provinssi purkissa. Nyt vaan possut savustuun ja olo kohenee :-)

      Poista
  2. Pääsetkö ollenkaan irti siitä grillin äärestä, tänä kesänä on näyttänyt olevan sen verran tiukka grillaus käynnissä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä & siinä :-) ny on kyllä grilli ollu todella kuumana eikä loppua vielä näy :-)

      Poista
  3. Ai että, on vasta aamu, teekuppi nenän edessa ja täällä jo kuolataan hampurilaista :D
    Kirsikkaketsuppi menee heti kokeiluun, niin hyvältä kuulostaa! Mitenkähän se säilyy? Ensi viikonloppuna vois tarjota sitä vieraille. Kirsikoita on vielä jäljellä, tuli tehtyä kirsikkaleivoksia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sit vaan burgeria aamupalaksi? :-)

      Kirsikkaketsuppi oli kyl hyvä juttu. Uskon sen säilyvän helposti ainakin viikon-kaksi. Kandee vaa tehdä kunnon satsi,loppuu aikas nopeesti :-)

      Poista
  4. Onpa kiva saada uusia nyhtöpossuideoita, meillä on syöty sitä uunissa valmistettua versiota oikein urakalla viimeiset 1,5 vuotta ja vaihtelu virkistää aina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yo! sama juttu täällä ja nyt mulla on sellanen fiilis, että muu ei enää kelpaakaan kun grillattu ja savustettu :)

      Poista
  5. Minäkin olen suunnitellut tässä jonkin aikaa että pitäisi tehdä grillillä kunnon pulled pork...sinun versio näyttää loistavalta. Aion kokeille sen heti kun sopiva hetki koittaa. Kiitos reseptistä ja muutenkin sun blogi on tosi kiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,kiitos :-)

      Grillattuna tosiaan niin paljon parempi kuin uunissa. Kokeilemusen arvoista siis.

      Hieno blogi myös sulla.

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit