Jos sinua ei nappaa kuin Santa Maria arvonta, niin arvonnan osallistumisohjeet löydät jutun lopusta. Jos sinua kiinostaa kuvan törkyisen maukas ja sopivan potkiva burgeri niin mennään asiaan. Suurta grilliherkkua on pihvit, ribsit ja kasvikset mutta onneksi myös ylikypsät lihat nostavat päätään kokoajan enemmän, eikä isommankaan lihaklöntin grillailu ole vaikeaa. Mikä olisikaan sen parempaa kuin grillattu ja savuinen, ylikypsä härkä tai possu. Saati chili con carnen ja burgerin yhdistelmä. Tämä kun juolahti mieleen kaupungilla istuessa ja lomapäivää leppoisasti viettäen.
Näin kesän kuumalla tekee hyvää hieman natustella chiliä, niin ei helteetkään sitten tunnu niin pahoilta. Hienointa tässä on se, että siihen poltteeseen tottuu aika nopeasti chiliä rohkeasti syömällä. Tosin kannattaa edetä rauhassa sillä seuraavana päivänä voi backstage olla hiemen hellänä jos alussa luulee itsestään liikoja. Tämän olen saanut todeta aikoinani.
Minä päädyin rakentamaan jo toisen kesäburgerini. Ensimmäinen burgeri oli kunnon jätti, cheddaria tihkuva Juicy Lucy-Smoky Bacon jonka voit tesekata täältä. Nyt kuitenkin halusin yhdistää itselleni pari maukasta asiaa eli burgerin ja chili con carnen. Chili con Carnen maailmaan olen paneutunut joskus oikein innolla. Tuon valmistaminen veikin semmoiset 4-5 päivää ajatustyön ja viskissä marinoimisen kera. Kyseisen Carne reseptin voit napata tästä.
Nyt kuitenkin halusin päästä nopeammin asiaan ja saada herkkuni saman vuorokauden aikana. Niimpä liha grillattiin jo hyvissä ajoin ja aikaa jäi hyvin myös carnen hauduttelulle. Kaikki ovat varmasti syöneet jonkin asteista chili con carnea mutta ainakin omalla kohdalla se tärkein, eli potku on jäänyt ontumaan. Kuten jo aiemmin kirjoitin omistautumisestani carnelle, niin silloin oivalsin vasta ruoan merkityksen. Siinä pitää olla potkua mutta ei liikaa. Potkun seasta pitää myös maistaa ne carnen oleelliset maut esim. liha ja maustesekoitus. Carnesta kuuluu tulla esiin chili,juustokumina, maukas ylikypsä liha ja inanen kanelia sekä makea kastike. Eli jos Pulled Pork burger on jo koluttu läpikotaisin ja olet suuri chilin ystävä, niin tämä ruoka on juuri sinulle. Jos et diggaa tulisesta juuri lainkaan vaan nautit vielä hellästä potkusta, niin vaihda habanero vaikka 1-2 tuoreeseen chiliin.
Loistavan burgerin kruunasi kyllä mahtava kaalisalaatti. Haluaisin kutsua sitä Coleslawiksi mutta koska en laittanut sekaan majoa tai jogurttia, niin kutsun sitä vain inkiväärillä ja limellä maustetuksi varhaiskaaliksi.Tuore, raastettu inkivääri ja limenmehu on loistava lisä kaalille, etikkaa ja sokeria unohtamatta. Kannattaa kokeilla, inkiväärin ja limen yhdistelmä tekee sitä todella raikkaan ja sopii hyvin näinkin tuliselle setille. Mut hei, ohjeet alla ja jos BbQ-jutut kiinnostaa, niin osallistuhan arvontaan. Niin ja vielä lopuksi on kehuttava tuota Santa Marian Mesquite-maustetta jota kannattaa haalia kotiin mikäli on savuisen ja meksikolaisen ruoan ystävä. Tätä ei kukaan vaatinut sanomaan vaan mainostan omasta halustani. Kyseinen setti kun teki tähän naamaan vaikutuksen.
Chili Con Burger
1 sämpylä per syöjä
n.800g naudan paistia,rintaa tai lapaa
1rkl Rouhittua Mesquite mausteseosta (Santa Maria)
1rkl sormisuolaa
1rkl rouhittua mustapippuria
Redneck BbQ-Kastiketta ohjeen ja 4 muuta bbq-soosia voit napata tästä
(tai Santa Marian Hickory BbQ)
kourallinen savustuspuruja (mieluiten hickory)
Hiero kaikki maut lihan pintaan ja laita grillin kestävälle alustalle. Nosta liha grilliin matalalle lämmölle (koita pitää lämpö n.120-140 asteen tienoilla). Laita savustushake folioon, pistele siihen muutama reikä ja nosta grilliin lihan kanssa. Anna olla n.3½ tuntia. Valele lihaa bbq-soosilla ainakin 4 kertaa grillauksen aikana jotta liha ei kuivu. Jos kiire on kovempi voit toki ostaa valmista ylikypsää lihaa jota onkin nykyään hyvin saatavilla.
Chili con Carne kastike:
1rkl öljyä
2rkl Santa Maria Chili BbQ grilloil
1 sipuli
1 solo valkosipuli
1 habanero
1tl savupaprikajauhetta
1tl juustokuminaa
1tl savusuolaa
½tl kanelia
1rkl ruokosokeria
2rkl worchestershire-kastiketta
2rkl punaviinietikkaa
1dl punaviiniä
½ prk muttia
2rkl tomaattipyreetä
1dl kidney papuja tölkistä
Paahda sipuli kuivalla pannulla, niin että sipuli saa kunnolla väriä mutta ei pala. Lisää chiliöljy, pyre, habanero ja valkosipuli mutta älä ruskista valkosipulia. Lisää savupaprika,juustokumina ja kaneli ja freesaa vielä hetki. Lisää etikka ja viini ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten Lisää sitten loput ja anna muhia miedolla lämmöllä n.20min
Lisää sekaan revitty härkä ja sekoita kunnolla sekaisin.
Limellä & Inkiväärillä Maustettu Varhaiskaalisaalatti:
½ varhaiskaali raasteena
peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 limen mehut
2rkl omenaviinietikkaa
1tl sokeria
ripaus sormisuolaa
Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua kylmässä hetki.
ARVONTA ON PÄÄTTYNYT. ARPAONNI SUOSI NIMIMERKKIÄ "LINNUTON PUU" KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE.
KASSI SISÄLTÄÄ SANTA MARIAN BBQ-TUOTTEITA ESIM.MARINADEJA, BBQ-KASTIKKEITA, RELISSIÄ,CHIPOTLE MAJONEESIA,KUIVAMAUSTEITA,RESEPTEJÄ YMS.
Yhteistyössä Santa Maria
Mukana arvonnassa :) Sä voisit valmistaa aasialaista possua grillissä. Ei ribsejä eikä sellaisia ruhonosia joita on vaikea saada kaupasta :)
VastaaPoistaKassler vois olla kova?
PoistaHerkku mitä pitää aina grillatessa saada, on pekoniin käärityt Aura-juustolla täytetyt herkkusienet :) Aika perus, mutta niiiiin parasta ja helppoa :)
VastaaPoistaTotta. Ainaki 10 kesää putkeen tuo on kuulunut täälläki vakiojuttuihin :-) toimii.
PoistaMoikka! Mie toivoisin jotain jerk-kamaa, olisi kiva nähdä joku himohyvä jerksoosin ohje. Jerk brisket on mun herkkua :)
VastaaPoistanooraseppanen@hotmail.com
Moi Noora. Tässä olis aika tuore Jerk-resepti joka löytyy blogistani http://laaxojnas.blogspot.fi/2014/06/kesa-grilli-jamaican-jerk-possua.html?m=0
PoistaKiitti! miten multa onkin tuo mennyt ohi....
Poistaollos hyvä :)
PoistaMukana arvonnassa! :D Tykkään eniten sitruuna-piimäseoksessa (mausteina suolan lisäksi pakko olla ainakin valkosipulia ja timjamia!) marinoidusta grillatusta broilerista, mutta haluaisin nähdä jonkun erilaisen, helppotekoisen ja nopen grillibroileriasapuskan.
VastaaPoistaKanaa on ny toivottu. Laitetaan joku nopsa grillibroitsu tuleen :-)
PoistaJotain maistuvaista vaikkapa lohesta tai muukin kala käy :)
VastaaPoistaEiköhän tuo järjesty :-)
PoistaBBQ kana Pizza tai jotain kanasta :).
VastaaPoistamariestrange(a)hotmail.com
Huippu idea :-)
PoistaMukana arvonnassa! Samaa mieltä että bataatti on loistava lisuke grilliruoille ja olen miettinyt että taipuisiko punajuuri samantyyppiseen.. tähän voisit kehitellä jonkun ihqun reseptin :)
VastaaPoistaKuulostaa siltä, että pitää funtsailla joku punajuuri setti.
PoistaKaipaisin marinointiohjeita kanalle!
VastaaPoistasadunlangoilla@gmail.com
Laitetaan tulemaan :-)
Poistamulla kans vakkarigrilliruokaa on pekoniin käärityt herkkusienet, tosin tuorejuustolla ei missään nimessä aurajuustolla :D enmi1(at)outlook.com
VastaaPoistaEipäs kun aurajuusto :-)
PoistaMukana arvonnassa! Minun grilliherkkuni on ehdottomasti naudan sisäfilettä punaviinikastikkeessä, tämä tikussa paloina ja väliin tuoretta ananasta paloina, ja eikun grilliin! Ei voi olla parempaa olemassakaan. ;) Joitain spesiaali-kastikevaihtoehtoja naudanlihalle toivoisin.
VastaaPoistasopeutuja(at)hotmail.com
Sooseja tulee varmasti kesän aikana tänne. Nytkin niitä löytyy blogista :-)
PoistaMukana arvonnassa. Löytyisikö joku ohje jossa käytetään perinteistä kesä ruokaa makkaaraa ;-)) Taitaa kuitenkin olla se mitä useimmissa kesäkeittiöissä tänäkin kesänä pyöritellään. eimitaansyotavaa(at)gmail.com
VastaaPoistaLihamylly ja suppilot löytyy. Laitetaan suolia tilaukseen siis :-)
PoistaMukana arvonnassa, grilliherkkuni on ehdottomasti lohi :) elinan09(at)hotmail.com
VastaaPoistaCheck :-)
PoistaYhden haljenneen pizzakiven ja palaneen pizzan jäljiltä tarvitsisin vinkit täydelliseen pizzaan grillissä.
VastaaPoistaAlunperin coleslaw on muuten tehty viinietikkakastikkeeseen, koska se on niin vanha ruokalaji, että se on keksitty ennen majoneesia. Opin just, heti oli pakko knoppailla ;-)
Ja arvonnassa mukana, nuo tuotteet tulisivat meillä todellakin käyttöön.
No sitähän mä tarkotinkin mut en viittiny pätee ;-) heh,kiitti infosta. Nyt opin taas jotain uutta.
PoistaGrillipizza vois olla kyl se joka tempastaan blogiin ennen jussia. Kiitti vinkistä Jonna & Maruska.
Mahtava burgeri hyvistä aineksista.:) Täytyypä katsoa kaupan hyllyltä tuo Mesquite -mausteseos, jos ei satu arpaonni suosimaan.;) Jaa meidän grilliherkut? Eniten ainakin grillataan pekoniin käärittyjä parsoja sekä herkkusieniä, hampurilaisia sekä lohivartaita.:) Sinä voisitkin kehitellä grillattavaksi jonkun jälkiruoan. Ei aina viitsi niitä ananaksiakaan grillata, vaikka hyvää onkin.:)
VastaaPoistaKiitos Katja.
PoistaTeilläkin hyvät setit siellä aina. Toi jälkkäri juttu pitää hoitaa kuntoon,pian.
arvontaan. :) mitens olis jotain täytettyjä chilejä? tai jotain muuta niistä kun niitä tossa parvekkeella kasvaa reilusti.
VastaaPoistae91c0230(a)opayq.com
Oi, tuli heti cheddar täytetyt jalapenot mieleen. Vois toimii chilillekin?
PoistaIhanat kasvisvartaat maistuisivat. vaatehuttuja(@)gmail.com
VastaaPoistaToimii ja grillatu maissi :-)
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaLempparigrilliruokaa ovat itsetehdyt hampurilaiset ja hodarit! Niin kuin joku jo oli ylempänä toivonut, toivoisin myös hyvää itsetehdyn grillimakkaran reseptiä :) pakko muuten vielä kehua sun grillikastikkeita, kahta ollaan jo kokeiltu! Persikka-habanerokastike sopii erinomaisesti myös dippauskastikkeeksi nachosipseille :D hanna.saarinen1@gmail.com
VastaaPoistaTuo makkaraprojekti otetaan kyl hoitoon mutta menee vasta juhannuksen jälkeen. Vou,kiva kuulla että soosit on maistunu :-) haba-persikkaa söin iteki taas tänään :-)
PoistaLemppari grilliruoka on ehdottomasti halstrattu kala! Kylkeen vielä aurajuustoisia perunanyyttejä... <3
VastaaPoistalappalainen67@gmail.com
Ps. Olen hiljainen lukijasi, harvemmin tulee kommentoitua. Ihan mieletön blogi! :D
Halstratut ahvenet on kyllä mielettömän hyviä :-) ja kiva että seuraat blogiani ja vielä kivempi että tykkäät siitä :-)
PoistaMoikka! Lemppari grilliruoka on halloumjuusto, aurajuustotäytteiset sienet ja kasvikset :)
VastaaPoistaemmi.saali a luukku.com
Moro!
PoistaHalloumjuusto on kyllä hyvää ja kuuluu täällä kauniimman puoliskon lemppareihin!
Heppaa, heppaa, sitä pötköttää tuolla pakkasessa odottelemassa hyviä kesäruokaohjeita. Toinen olisi sitruksinen marinadi, jota voisi käyttää esim. vartaisiin. Joitakin vuosia sitten Santa Marialla oli Tropicana marinadi ja se oli hyvä mm. broilerille. Taisin kokeilla kerran possuakin vartaisin sen kanssa.
VastaaPoistaKiitokset hyvästä blogistasi, ohjeesi uppoavat meillä hyvin - kanssasyöjälle joskus liiankin... ;DD
Kanasta ja marinadista juttu tulossa.
PoistaTosi kiva kuulla että pöperöni on maistunut siellä :-)
poppamiehen tuotteita niihin voisit heitellä jotain kivoja grilli reseptejä.
VastaaPoistaterveys1 (at) wippies.fi
Heti tulee kun Poppamies lähettää sponssina tuotteita :-) ei vais,eiköhän jotain keksitä.
PoistaParas grilliherkku on lohi, siitä tulee niin hyvää grillissä halsterin välissä. Ja suosikkeihin kuuluu myös grillikasvikset, mm paprika, kesäkurpitsa yms. nam! Hyvää kesää sinulle, ja kiitos inspiroivasta blogistasi. lamerinquecit@gmail.com
VastaaPoistaLohi on kyllä takuuvarma. Toimii säällä kuin säällä.
PoistaKiitos ja hyvää sekä tietty herkullista kesää myös sinne :-)
Grilliherkku :) Kaikki on niin hyvää mutta erilaiset vartaat on kivoja ja täytetyt sienet. tmkuitunen@hotmail.com
VastaaPoistavartaat ja sienet on näköjään ääniharava näissä karkeloissa :)
PoistaGrillattu lohi on mielettömän hyvää! :)
VastaaPoistaxeve@hotmail.fi
Xeve, oot täysin oikeassa.
PoistaNe perinteiset koskenlaskijalla täytetyt herkkusienet, jotka on kääräisty pekoniin, ovat aina hyviä :)
VastaaPoista- Susanna
susanna.pa@netti.fi
ja jälleen 10pistettä sienille :)
Poistahei, arvontaan mukaan vaan ja toivon jotain hyvää kalasta, esim nieriä on yksi suosikeista, jätetään lohi tällä kertaa rauhaan. Mari
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaPulled porkiin melkein kyllästynyt, niin nyt hakusessa pulled lamb respti! sekä grillattua salaattia, kimchiä ja muuta vihreetä joka ei olisi ihan tavanomaista grillisettiä..
VastaaPoistaPulled Lamb pystytään varmana hoitamaan, kimchikin on saanut mielenkiintoni:)
PoistaLempigrilliherkkuni on myös pekoniin käärityt sulatejuustoherkkusienet.
VastaaPoistas.kansakoski(at)luukku.com
Sienet johtaa nyt 100-0.Pakko se on uskoa, kansa on puhunut.
PoistaArvontaan osallistuisin mielelläni :) Tämän hetken lemppari on varhaiskaalisalaatti grilliruoan kylkeen. Niin raikasta ja maistuvaa.
VastaaPoistaRibsit on parasta!!
PoistaBon Appétit ollaan samoilla linjoilla. varhaiskaali on myös täällä nyt kovassa huudossa kuten ylläoleva resepti todistaa :)
PoistaKatja: Ribsit ei kyllä petä. Koskaan.Ikinä.
Mukana ollaan :) Itse tykkään eniten grillailla kasvisvartaita :)
VastaaPoistaKasvisvartaat on kova juttu,ainakin lihan kylkeen :-)
PoistaTekisikö sinä broilerin siiville jotain ei-tulista?
VastaaPoistaBroiskusta on tulossa juttu josta saat vinkkiä siiville :-)
PoistaMukaan arvontaan, lempigrilliruokaani on pekonilla käärityt herkkusienet =).
VastaaPoistaninuska76@luukku.com
Pekoni-sieni kombo on näköjään monien mieleen :-)
PoistaGrillissä lihan ja kasvisten lisäksi voi aina grillata myös hyvää kalaa, näin kesäaikaan varsinkin kuha toimii hyvin ja sitä on helposti saatavilla!
VastaaPoista-Sepi- sepottaja(at)hotmail.com
Totta, btw kuha on kyllä paras kala!
PoistaVartaat: Lihaa ja porkkanaa sekä sipulia niissä on PAKKO olla :D !
VastaaPoistalinnuton.puu@hotmail.com
Vou,porkkana onkin iha uus juttu mulle, siis vartaissa :-) mutta liha, sitä on pakko olla ja paljon.
PoistaNam, nyt tuli nälkä, kiitos postauksen kuvien.. :-D Yksi ikisuosikkini on (ja vähän erikoisempi juttu ehkä?!) grillatut banaanit ja banaanin välissä suklaata... :-D Makeasta tykkään siis. :-D Arvontaan mukaan tottahan toki! irmeli.nieminen@hotmail.com
VastaaPoistaTerveisin, Ipe
Tere Ipe!
PoistaGrillattu banaani rock. Pakko kokeilla. Tänks :-)
Mun lemppari on vartaat joissa on sekä possua, kanaa, että kasviksia.
VastaaPoistasampsapie(at)gmail.com
Kunnon Mixed Grill setti. Ei muutes petä koskaan. Rouheet eväät pitää olla :-)
PoistaMun suosikki on ihan rehellinen makkara, sellainen, missä on tarpeeksi lihaa
VastaaPoistameretekos(at)gmail.com
"Rehellinen Makkara" näin se pitää otsikoida kun saan tehtyä makkapostauksen tänne :-)
PoistaGrillissä vamistuvat jälkkärit ois kyllä tervetulleita ohjeita
VastaaPoistakristapasm(at)gmail.com
Sitä on ny paljon toivottu. Se pitää siis hoitaa kuntoon.
PoistaKaikki kalaruokaohjeet grilliin ois mulle mieleen
VastaaPoistajanttarainen(at)luukku.com
Kala settii tulee jussin jälkeen :-)
PoistaLihaisat grillivartaat on mun suosikkeja
VastaaPoistakaricepu(at)gmail.com
Vartaisiin mulla on yks veikee setti mielessä :-)
PoistaOma bbq-suosikkini on muurikalla tehtävä lisuke jossa käännellään runsaassa voissa tuoreiden nektariinien paloja, punasipulia ja ananaspaloja. Lisätään runsaasti bbq-kastiketta, annetaan vähän hautua ja nautitaan grilliruoan lisäkkeenä. Toimii mukavasti.
VastaaPoistaflight(at)luukku(piste)com
Kuulostaa kyl mielenkiintoselta. Nektariini grillattunakin niin pirun hyvää.
PoistaMinun suosikkini on possu, kaikin tavoin. Eli kaikki possuohjeet otetaan ilolla vastaan
VastaaPoistapauleceb(at)gmail.com
Sitä saa mitä tilaa. Possuohjeita löytyy jo nyt aikas paljon, varmaan 50kpl :-)
PoistaVihannesvartaat on aika jees, tosin pekonia voi änkee väliin ;)
VastaaPoistamarialuok(at)gmail.com
Tästä ollaan yhtämieltä :-)
PoistaTykkään grillata kanaa mutta eniten pidän lisukkeista, niihin toivonkin lisää kivoja vinkkejä.
VastaaPoistaahlfors(at)suomi24(piste)fi
Voisin duunaa sellaisen 5x kesän grillilisuke setin?
Poista