Olen lomalla. Paljon olisi sanottavaa ja monta typerää juttua kerrottavana mutta säästän teidät turhalta. Sen sanon vain, että oli säät sitten millaiset tahansa niin hyvä ruoka pelastaa aina tavallaan. Jos juhannusruokasi on vielä ajatuksen tasolla, niin toivotan onnea ruuhkaiseen markettiin. Jos vain mahdollista, niin panosta lihaan ja suuntaa katseesi kyljyksiin. Kyljyksien valinnassa kannattaa olla ronkeli, ainakin hieman. Hyvän kyljyksen tunnistat siitä, että siinä on paksu rasvakerros, luu ja mieluiten myös nahka. Noilla aseilla liha ei kuivu vaan pysyy mehevänä loppuun asti. Kyljyksien olisi hyvä olla n.2cm paksuja, niin et joudu raivottaan lihaa grillissä koko iltaa, eikä lihasta tule kuivaa.
Alkuun kannattaa heittää koivulohta joka osuu hyvin Suomen suveen. Koivuvihta kannattaa tehdä vaikka et lohta tekisikään mutta siinä samalla syntyy myös tämä graavilohi. Koivugraavattulohi herättää varmasti rispektii vieraiden mielissä kokkia kohtaan. Ja kyllä, se on ihan helppo nakki ja jos torstaina laitat setit tuleen, niin lauantaina se valmis ahmittavaksi. Muista vain huuhdella filee ja kuivata se ennen tarjoamista, näin ylimääräinen suola ei jää pintaan. Muuten vieraasi kääntyvät sinua vastaan ja juovat janoonsa kaljasi.
Jälkkäriksi vielä grillin kautta ananasta. Miehet varsinkaan ei aina syty jälkkäreistä mutta viski muuttaa usein asennoitumista, varsinkin kun viskiä ei kuumenneta ja alkoholi pihahtaa kivasti, mutta ei liikaa. Kyseessä on jälkkäri, ei viinapaukku! Kondensoitua maitoa on kahdenlaista, sitä jota joutuu keittään ja sitä jota ei. Päädy siis jälkimmäiseen ja säästä työnmäärää joka ei nyt muutenkaan kauhea ole.
...Niin ja vielä yksi juttu, oikein hyvää juhannusta kaikille lukijoille ja kanssabloggaajille.! U Rock!
1 kokonainen lohifilee nahattomana
2l vettä
5dl merisuolaa
5dl sokeria
1 pakastevihta/100g tuoreita, nuoria koivunlehtiä
Kiehauta sokeri, suola ja vesi. Lisää sekaan pakastevihta. Anna nesteen jäähtyä kunnolla. Liemi ei saa lämmin. Putsaa sillä aikaa lohifilee mahdollisista ruodoista ja vedä filee nahattomaksi. Nosta filee pakkiin ja kaada jäähtynyt neste päälle. Laita vielä fileen päälle ja pakkaa kelmuun. Anna maustua kylmässä ainakin 1vrk, mielummin kaksi.
Sitten nosta filee pakista ja huuhtele hyvin kylmällä vedellä. Leikkaa siivuiksi ja nauti.
8kpl porsaan kyljyksiä nahalla ja luulla (1,5cm- 2cm paksusia)
Marinadi:
1dl öljyä
2dl valkoviiniä
2rkl omenaviinietikkaa
1rkl sormisuolaa
1 solo valkosipuli ohuina siivuina
½tl mustapippuria rouheena
½tl valkopippuria rouheena
½tl rosepippuria rouheena
½tl viherpippuria rouheena
Laita kyljykset pussiin. sekoita kaikki marinadin ainekset ja kaada marinadi possujen päälle. Anna marinoitua ainakin 4h.
Grillaa kyljyksiä 12-15min usein käännellen ja sivele valelusoosia kokoajan kääntäessä.
Ananas - Avocadosalsa
2 avocadoa kuutioina
½ tuore ananas kuutioina
1 punasipuli silputtuna
2 tuoretta punaista chiliä pieneksi silputtuna
1 limen mehu
2rkl omenaviinietikkaa
1tl sormisuolaa
2-3rkl oliiviöljyä
yhdistä kaikki ja sekoita kunnolla. Anna maustua tunnin ajan kylmässä.
Bataatti
½- 1kpl bataattia per syöjä
Paahda bataattia 200 asteessa n.30min. Grillaa vielä n.15min. Halkaise ja suolaa. Lusikoi pehmeää bataattia lautaselle.
½ tuore ananas leikattuna 4 osaan
ruokosokeria
1prk kondensoitua maitoa
viskiä (väh.8cl)
vaniljajäätelöä
pyörittele ananakset sokerissa ja grillaa kunnes ananas saa hyvää väriä ja sokeri sulaa kunnolla.
Yhdistä kondensoitu maito ja viski. sekoita. Valmis.
tarjoa ananas ja karamelli vaniljajäätelön kera.
Hyvää juhannusta! Minulle maistuisi etenkin tuo koivugraavattu lohi!
VastaaPoistaKoivugraavattu lohi menee kokeiluun ensitilassa. Olen käyttänyt kuusenkerkkiä ja -havuja, mutta tämäkin on loistava idea!
VastaaPoista