Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 25. elokuuta 2014

Muista että paahtamalla tulee parasta ja tulevaisuus on meidän käsissä!Kukkoa olis tarjolla nyt. Tuota hyvinkin vähän käytettyä herraa joka hoitaa kurinpidolliset asiat ja pitää isommankin akkalauman ojennuksessa. Kukko on todellakin se perheen pää mutta usein sen rooli ei sen enemmäksi muutu ja lautasille se päätyy harvemmin,ainakin Suomessa. Eikä kukkojen osuus kovin kummoinen kanaloissa ole ja on varmaan siksikin harvinainen, ei sitä ainakaan ihan  pienimmistä lähikaupoista taida löytyä.

Mistä minä sitten kukkoni taioin? Sain kontolleni puolisoni serkun toimesta tehtävän harventaa kukkojen osuutta kanalassa jossa kukkoja on huimat parikymmentä. Koska egoilu kukkojen kesken kasvaa välillä hyvinkin kovaksi, niin näitä koviksia on vähennettävä. Pojat kun rupeavat ottamaan turhan herkästi mittaa toisistaan ja siinä sitten aina jotain sattuu pahemmin. No siinä sitten harvennettiin mieslaumaa n.15 kukon verran. Suosi kukkoa, kukko on hyvää. Kukko on tosin todella vähärasvainen joten reilu voin käyttö on sallittua, kukkoa ei myöskään kannatta uunissa pitää liian kauan tai se kuivuu todella helposti. Kun nämä asiat huomioi, niin kukko on todellakin yhtä hyvää kuin kana. Tosin ainoa miinus vapaasti elävissä kukoissa ja kanoissa on juurikin se rasvattomuus ja liha ei ole niin mehevää kuin tehotuotetuissa tipuissa jotka vaan lihovat liikkumatta. 


Tämä lienee loogista. Esim. Minä joka olen rasvainen kokki ja liikun liian vähän, olisin varmasti maukkaampi kuin kenialainen pikajuoksija. Mutta jo yleisen kunnon pohjalta tämä Kenialainen pikajuoksija on varmasti virkeämpi, iloisempi ja joutuu syömään vähemmän antibiootteja ollen terveellisempi kaveri. 

On myös toinen syy miksi kukko päätyi lautaselle ja jopa blogiin asti. Minua pyydeltiin funtsimaan reseptiä jossa olisi ajateltu tulevaisuutta ja kestävää kehitystä. Eli millaisena näen ruoan tulevaisuudessa kun kysyntä kasvaa. Haarukanjälki niminen projekti on tämän idean taustalla ja oli oikein kiinnostava tarttua asiaan.Mitään mato tai toukkapasta reseptiä en nyt lähtenyt tekemään. Sen sijaan pysyn tavallisemmissa jutuissa ja kukossa. Itse olen kuitenkin suurkuluttaja varsinkin lihapuolella ja kammoan ajatusta, että tulevaisuudessa syön jotakin kloonattua nautaa tai laboratoriossa keinotekoisesti valmistettua lihaa jolla ei ole mitään tekemistä lihan kanssa. Itse näen, että homma pysyy kurissa parhaiten näin: Syödään sen verran mitä tarvitaan, ei heitetä ruokaa roskiin. Esim. Pikaruokala Rax jossa ahdetaan itsensä yrjöömispisteeseen ja kaadetaan ahneuksissa täytetty viimeinen lautanen roskikseen kun ei vaa jaksa mutta oli pakko kun kerran maksoin.  santsata Syödään määrän sijaan laatua, silloin ruoka on terveellisempää enkä tarkoita laadukkaalla jotakin kiinalaista rotuhärkää joka maksaa 500euroa kilo. Käytetään raaka-aineista kaikki mahdollinen eli sisäelimet ja luutkin hyötykäyttöön, perunankuorista saa sipsejä, luista lihalientä jne. Eläimessä on muitakin syötäviä sisäelimiä kuin maksa esim. sydän,munuainen,kivipiira, kateenkorva jne. Opetellaan syömään monipuolisesti. Kun kotona ollaan avoimia uusille ruoille, niin todennäköisesti lapsetkin on ja isomapana he tarjoavat lapisilleen maukasta kivipiira salaattia. Luomu on hieno asia mutta ulkomailta kärrätyn luomun sijaan kannattaa suosia kotimaisia,lähellä tuotettuja raaka-aineita, tämä on paljon parempi ja oman lähialueesi tuottajat pysyvät lestissään. Kas, näin minä paransin maailman muutamalla lauseella. No,ainakin yritin ja jatkan ainakin oman pienen maailmani parantamista omalta osaltani. Itse olen koonnut herkullisia reseptejä halvoista ruhonosista jotka löydät klikkaamalla tästä. Sieltä löytyy kaikkea kielestä häntään. Edullinen on todellakin myös hyvää jos vaan jaksaa yrittää.


Sitten kukko reseptin pariin. Kuten otsikko sen sanoi, paahtamalla tulee parasta. Kaikessa helppoudessaan kukon tai kanan voit valmistaa helpoiten paahtamalla sen. Eli jos kukkoa ei löydy, niin tämä toimii myös kanalle. Paahdettu kukko ja lehtikaalicoleslaw

2-4:lle

1 kukko
100g huoneenlämpöistä yrttivoita
1 oksa rosmariinia
2 tuoretta valkosipulia
1rkl savupaprikajauhetta
1tl kuivattua timjamia
1 luomu sitruunan raastettu kuori
sormisuolaa
mustapippuria


Halkaisin kukon kahtia,maustoin rosmariinilla,timjamilla,savupaprikalla,suolalla,pippurilla ja sitruunankuorella. Laitoin nahan alle yrttivoita, lisäksi voitelin puolikkaat myös päältä yrttivoilla. Yrttivoi on helppo tehdä tai ostaa valmiina. Sekoita 100g voita, nippu persiljaa ja 1 raastettu valkosipulinkynsi ja sen on siinä. Nosta kukko uunipakkiin ja lorauta pohjalle 2dl vettä niin tipunen ei kuivu paahtamisen aikana.

Paahdoin 200 asteessa kunnes sisälämpö rinnan kohdalta 70 astetta.

Lehtikaalicoleslaw

Lehtikaalia silputtuna
2 porkkanaa raastettuna
½ punakaali raasteena
1dl maustamatonta jogurttia
1 omena raastettuna
2rkl saksanpähkinöitä rouheena
suolaa
pippuria

yhdistä kaikki ainekset ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua kylmässä n.tunti3 kommenttia:

 1. Tuo sun blogin nimi sai nyt uusia ulottuvuuksia maukkauden vertailun myötä :D :D. Mutta totta toinen puoli, tärkää kestävän kehityksen asiaa ajat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrin tarjoamaan maukkaita vertauksia makujen suhteen :-)

   Poista
  2. Oon samalla linjalla ja edistän näitä tulevaisuus juttuja suosimalla riistalihaa...
   Mm. Hirveä naudan sijaan ja
   vesilinnustuksen saalista rehukasvatetun kanan sijasta,
   mutta vaikka lähestynkin asiaa eri kantilta on periaate sama!

   Poista

Aina on kiva jos kommentoit