perjantai 30. marraskuuta 2012

5000 kävijää ja Perjantain pizzaleipä carpaccio

5000 kävijää 5 viikossa,kiitos teille! Enemmän kun odotin. Tulkaa lukijaksi mukaan,niin saan tutustua myös teidän blogeihin. kiitos vielä kävijöille.Perjantain kunniaksi armoton mässy ateria,eli rapea pizzaleipä joka kruunataan buffalo mozzarellalla,eli vesipuhvelin maidosta tehdyllä mozzarellalla,sekä carpacciolla. Pizzaleivän & carpaccion yhdistäminen tuli mieleen illalla kun pyörin sängyssä.

Asian vahvisti blogeja kelatessa,vielä se kun eksyin puolivahingossa Chez Jasun grillipizza postaukseen,jossa oli pohdintaa pizzan ja carpaccion yhdistelmästä. Carpaccio ohje täältä .Mikään uusi juttu tämä ei ole,mutta poikkeaa tavanomaisesta lätystä mukavasti.Ei sen aina tarvi olla Americana tai Quatro Stagioni,vai mikä lie onkaa. Perjantaina herkutellaan,fanitetaan rasvaa,hiilareita ja kaikkea mitä omalääkäri ei suosittele jos haluaa pitää verenpaineet kunnossa ja sepelvaltimot jotenki avonaisena. Tässä sitä on kerrakseen. Vielä kun pitkästä aikaa löyty Colaa lasipullossa niin kaikki hyvin.

Tuli ohimennen mieleen eräs pizzeria,jossa oli listalla "Suomi Pizza" täytteet oli: Jauheliha,kebab,tacokastike ja ananas. Kovin on Suomalaiset maut muuttunu porosta,lakasta ja aurasta. 

Pizzaleipä Carpaccio
1/2 ranskanleipä voideltuna valkosipulivoilla
paseerattu tomaattisoosi
tuoretta oreganoa
1 tomaatti siivuina
buffalo mozzarellaa
carpaccion jämä pakkasesta
kuivattuja yrttejä

Täytä leipä ja laita se uuniin 200 asteeseen n.10min. Itse käytin grillivastuksia kiertoilma uunissa. Lisää kohmeiset lihat viimesenä

tiistai 27. marraskuuta 2012

Pasta Carbonara ja 2.sija makulehden reseptikisassa

Hellurei!

Päivä mennyt ihan mukavasti. Kaikki näytti vielä heikommalta yöllä kun turpa oli hellänä, koska flunssaa pukkaa ja siihen päällä mukava yskä. Sen takia meni yö valvoessa ja ravattua kessulla.
Mutta aamusta kuitenkin ihmeen kaupalla virkeänä salille reenaan, ja kun sekin vielä sujui hyvin, niin kaikki oli mukavasti.

Kotio tullessa oli vielä yksi positiivinen ylläri. A-lehdet oli laittanut postia, jossa iloisesti ilmoitettiin että olette saavuttanut kakkossijan reseptikissa,johon puolisoni kanssa laadimme ohjeen. Palkintona kiva Iittalan taika astiasto, arvoltaan 500€!!! Kling Kling! .... Mieltä ylentävä palkinto joka tapauksessa. Päivä on siis menny kivasti, ja kun vielä Pasta Carbonara osoittautui maineensa veroiseksi niin hyvähän tässä on iloisena miehenä lähteä iltavuoroon kokkaileen.

Tästä voit tsekata reseptikisan ohjeen. Kulinaarinleipä & Kantarellicappucino (kuva on makulehden)

 
Carbonara, tuo Italian ylpeys tuli tehtyä pilkkua viilaten, paitsi tyylilleni ominaisesti jotain omaakin lisäsin, ja tällä kertaa ruoan aateloi Aurajuusto! Nam!

Carbonara
2:lle

300g spaghettia
200g Pekonia
1/2 sipuli
2dl kermaa
1 kanamuna
pippuria
(suolaa tuskin tarvii kun on 200g pekonia)
Lisäksi aurajuustoa

Keitä spaghetti suolavedessä.
paista pekoni ja sipuli. Lisää sekaan spaghetti, kerma ja kanamuna. Anna muhia hetki. Murustele päälle aurajuustoa ja nauti herkusta!

maanantai 26. marraskuuta 2012

Rippeistä Herkkuja! Pikku snacksit!

Kaikenlaista sitä saa aikaan kun alkaa koluamaan jääkaappiaan, ja miettii heittääkö meneen vai kokkaisko jotain pikkukivaa. Kaikki meni yhtäaikaa uuniin ja kaikki oli helppoa ja niin yksinkertaista. Ideoitakin olisi ollut enemmän, mutta salitreenin jälkeen ei oikein jaksanut odotella. Eilen tuli jo kokkailtua Veripalttua ja vielä sen lisäksi valkosuklaa Cookies meni mahanpohjaan. niin tänään mentiin helpommalla

Omasta kaapista silmiin pisti suippopaprikaa, puolikas fenkoli, oliiveja,aurajuustoa, puolikas keitetty peruna (lapsen ruoasta jäänyt), kanamuna, ja pakkasesta sulatettu jauheliha. Mitään harkittua ei ollut, ruoan idea vaan syntyi hetkessä. Loppupleissä tälläinen yksinkertainen ruoka olikin loistavaa. Maukasta ja silmät saivat oman osuutensa lautaselta. Tiskiäkin välttelin vielä rouhimalla kertakäyttölautaselta, niin laiska ku oonkin. Kun vielä kokkaan työksenikin, on joskus motivaatio kotiruoassa välillä niin hukassa, tai sitten välillä on niin nirso ettei mikään kelpaa. Nyt maistui!

Ruoka on näin simppeli: Täytetty suippoparika, aurajuustomuffinsi ja marinoitua fenkolia ja oliiveja. Helppoa?-Kylli!

Paprikat

100g jauhelihaa
1 suippopaprika 2 osaan leikattuna
kuivattua sipulia (rainbow)
Aurajuustoa
Suolaa
pippuria
grillimaustetta

Ruskista jauheliha ja lisää se muiden ainesten kanssa paprikoiden päälle ja uuniin 175astetta n.15min

Aurajuusto Muffinsit

1/2 keitetty peruna
1 kanamuna
100g jauhelihaa
kuivattua sipulia
Aurajuustoa

Sekoita kaikki aineet keskenään ja laita voideltuun muffinsi vuokaan. Leikkaa leivinpaperista ensin suikaleet, laita ne X asentoon muffinsi vuoan pohjalle, sitten vasta massa. Suikaleiden avulla muffinsit on helppo nostaa pois. 175 astetta uuniin ja n.20min
sain tällä määrällä 3 muffinsia

Fenkoli ja Oliivit

1/2 fenkoli
oliiveja
öljyä
kuivattua timjamia

Pyörittele molemmat öljyssä ja timjamissa. Lado uuniin muiden kanssa samaan aikaan.

Varmasti maistuu hyvälle, ja on helppoa ja nopeaa. tämä oli vain yksi esimerkki kuinka jääkaappiin unohdetuista jutuista voi saada myös jotain kivaa aikaan, sen sijaan että heittäisi niitä roskikseen. Tietänkään mitään homeista ny suosittele. Seuraava urakka onkin pakastin joka pitää saada tyhjäksi ennen joulua. Siellä on vielä esim. 2 kokonaista ankkaa, hanhenrintaa, fasaania, joitain kiloja possua, ankankoipee yms... Vielä on urakkaa.... Siitä lisää huomenna.



Herkkua halvoista ruhonosista vol2,Veripalttu

Heti alkuun todettava,että veri ei kaikkien mielestä kuuluu postaukseen joka käsittelee ruhonosia. Minulle se on osa elukkaa,ja lasken sen yhdeksi osaksi halpoja ruhonosia.

Sitten asiaan.... Aikaisemmin bloggasin Possunkielestä,joka huimalla 2euron hinnalla osoittautui rahallista arvoaan paremmaksi,oikein herkuksi. Kielen ohjeen löydät täältä

Nyt otin kohteeksi veren,verenluovuttajana toimi pohjoisen ystävämme Poro. 1/2l kustansi huimat 3,29euroa. Oudointa on se,että naudanveri on kalliimpaa (5,30e)

Veri on hyvää ja erittäin ravinteikas raaka-aine joka valitettavasti jää tämänpäivän tarjonnassa kaupanhyllyille ruikuttamaan. Tosin syynä voi olla se,että jengi ei tiedä mitä siitä voisi tehdä. Ainakin letut, palttu ja verimakkara on vanhoja kunnon herkkuja. Mansen kasvattina varsinkin jälkimmäinen on tuttua herkkua,eilen sorruin kuitenki palttuun. Kylkeen vielä karamellisoitua omenaa ja sipulia. Voin suositella myös veren lisukkeiksi omenan sijasta puolukkahilloa,bechamel eli maitokastiketta ja keitettyjä pottuja. Helppo,ravinteikas,halpa,hyvä ja ylellinen ruoka. Rohkeasti kokkaamaan.

Veripalttu
5dl verta
5dl lihalientä(5dl vettä+1,5rkl riista tai vasikan fondia)
5dl tummaa olutta (kozel)
3dl tummaa siirappia
1 iso sipuli silputtuna
400g rasvasta possunkylkeä paloina
n.5dl vehnäjauhoa
n.5dl korppujauhoa
1rkl meiramia
1 rkl rakuunaa
2 rkl merisuolaa

sekoita lihaliemi,olut ja veri keskenään. sekoita jauhot ja lisää veri voimakkaasti sekoittaen.Anna turvota n.tunti.massa saa olla paksua. lisää vielä freesattu ja jäähdytetty sipuli sekä possunkylki.sekoita.lisää mausteet. Kaada massa vuokaan. peitä vuoka foliolla ja laita vesihauteessa 175 asteisee uuniin ja anna olla 1,5tuntia. Anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi ja paista palat reilussa voissa.

Karamellisoitu omena ja sipuli

2 omenaa kuutioina
2 sipulia ohuina paloina
2rkl voita
2rkl sokeria
sekoita voi ja sokeri pannulla,kun seos on hieman ruskea lisää omenat ja sipulit. Anna muhia pienellä lämmöllä kunnes pehmeetä.

sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Valkosuklaa CooKies!

Valkosuklaa Cookies, Sunnuntain lohtua parhaimillaan. Pirteä väri,mausta puhumattakaan.
Tämäki tuli mieleen ku oon ettiny ideoita joita kokkailla jouluksi kavereille. Jostakin pulpahti esiin idea tehdä valkosuklaasta jotain veikeetä. Tekemiseen menee huimat 5min plus odottelu kun sokerimättö kovettuu kylmässä.

Tänään kaupassa olin aivan pää jumissa, enkä edes tiennyt miksi sinne menin. Tai tiesin lähtiessä, mutta kaikki unohtu kun astui ovesta sisään. Ja se legendaarinen juttu kävi jälleen: Unohdin kaiken mitä menin hakeen, mutta mukaan eksyi kaikkea muuta esim.kuivattuja marjoja ja valkosuklaata. Siitä se idea sitten lähti

mutta anyway näistä hienon joululahjan jos haluaa sellasia väkerellä sen perinteisen konjakkisinapin sijaan

Valkosuklaa CooKieS

200g Marabou valkosuklaata
kourallinen kuivattuja marjoja (luomu)
Kuivattuja Aprikooseja
pakaste mansikoita/vadelmia

Sulata suklaa metalliastiassa vesihauteen päällä(kiehauta vesi, ja laita astia kattilan päälle,nosta liedeltä ja odota että suklaa sulaa)

kaada seos leivinpaperin päälle ja levitä haluaamasi muotoon. Lisää loput härpäkkeet ja anna olla kylmässä puolisen tuntia. Leikkaa paloiksi

Ja kuten voitte huomata myös Isäntäkin diggaili

Kuin kala vedessä: Siikaa ja Simpukkarisottoa

Hellurei ja hellät tunteet. Kovin on rankka viikonloppu takana, paukut todella kateissa. Perjantai ja lauantai oli ravintolassa yhtä meininkiä. Varsinkin kun tulee 82 asiakasta kerralla, ja haluaa kolmen ruokalajin menun lautasille. Seisovaapöytää emme myy. 2 päivää peräkkäin tupa täynnä nälkäisiä ihmisiä, sen jäljiltä vaeltaa aivan haamuna. Duunissa kun joutuu heittään eri vaihteen silmään kun kotikokkauksessa. Siinä ite muuttuu aina ihan robotiksi, joka vaan tekee ruokaa eikä kerkiä ajatteleen mitään muuta, ei edes tauolle menoa tarvi ajatella. Ja damn, tuo vaihde jää päälle kotonaki, silloin nukkuminen on vaikeeta kun yömyöhään on vielä kauhee syke päällä.


Kaikesta huolimatta eilen ehti kuitennki kokkaamaan nopeasti ennen duunia siikaa ja simpukkarisotta sekä hummerikastiketta. Kuulostaako hienolta? sitä se ei ole. Tai on,mutta ei vaikeata, ja vieläpä nopeeta, mikäli 30min päivän ruoalle järjestyy.

Tänään olisi tarkoitus vielä kokkailla kaverin kanssa vapaapäivän kunniaksi merikrottia? Oletteko maistanut? Olisi kiva tietää mitä olette moisesta herkullisesta rumiluksesta väsäilleet. No mutta päivittelen sitten siitä myöhemmin


Siika

2 filettä siikaa
voita
suolaa
valkopippuria

paista fileet vaahtoavassa voissa kauniin ruskeaksi. Mausta vasta lopuksi. Valmista kastike siian paistoliemeen.

Simpukkarisotto

1/2 prk savustettuja sinisimpukoita (esim.Pirkka)
2dl Risottoriisiä
1/2dl Valkoviiniä
2-3dl kermaa
1 sipuli
1-2 Valkosipulin kynttä
1/2 Sitruunan mehu
Suolaa
pala voita

Freesaa risottoriisi,simpukat ja sipulit. Kun sipuli on pehmeää lisää kerma, viini ja anna muhia pienellä lämmöllä 15-20min, lisää kermaa tai vettä  tarvittaessa sen mukaan paljonko riisi imee nestettä. Risoton pitää olla oikein kermaista, ei kuivaa. Lisää lopuksi sitruunamehu ja  n.50g pala voita ja anna sulaa sekaan

Hummerisoosi

Siian paistoliemet
2 tl voita
1tl vehnäjauhoa
1rkl Hummerifondia
1 rkl Tomaattipyreetä
2dl kermaa

Lisää voi liemeen ja sekoita jauhot. Anna paistua hetki ja lisää loput aineet. Anna muhia 10min.

perjantai 23. marraskuuta 2012

Jouluinen Menu

Jouluinen vai sanoisinko pikkujouluinen meininki on tällä hetkellä meneillään. Tähän etukäteis juhlaan on jo otettu tuntumaa työpaikalla. Asiakkaita riittää mielin määrin ja ravintola on myyty täyteen tän vuoden osalta.

Ajattelin taas kyhäillä jonkunlaisen menun joulua ja pikkujoulua silmällä pitäen. Aikaisemmin kikkailin Isänpäivän menun, jota yllättävän moni kävikin pälyilemässä, kiitos siitä teille.Mikäli joiltakin ideat on vähissä tai mikäli niitä on aivan liikaa tässä helpotusta tai lisää pähkäilyä :)

Idea on simppeli, eli hieman joulua etuajassa, maistuvaa, ihan juhlavaa, mutta ei turhan vaikeeta kikkailua. Btw Pikkujouluihin jälkkärin kanssa sopisi myös Kaneli tee tai Kahvi. Ohje on helppo keitit sitten kahvia tai teetä, niin lisäät vain joukkoon muutaman kanelitangon ja tilkan konjakkia, toimii!!

Kääpiölinnan blogin arvonta on käynnissä 25.11 asti. osallistu tästä

Miten jos alkuun laitettas Jokirapukeittoa pernodilla ja Jokirapuleipänen?- ohje täältä
jokirapukeitto & Jokirapuleipänen

Ja pääruoaksi joulun makuja taateleilla ja luumuilla täytetystä possusta, tässä linkki ohjeeseen
Taateleilla ja luumuilla täytettyä possua

Kaiken kruunuksi jouluinen Pipar PannaCotta, se löytyy tästä linkistä
Pipar PannaCotta


Toivottavasti näistä jotain hyötyä oli, jos ei muuta, niin ainaski inspiraatiota ja ajatuksia. Seuraavaksi kikkaillaan itsenäisyyspäivän menu, johon onkin jo muutama idea. Mut hyviä pikkujouluja kaikille.


Ja ollaan sit ihmisiks,pikkujoulu tuppaa olen se juhla jossa työkaverit pienissä pieruissa tapaa tehdä lähempää tuttavuutta vällyjen välissä silla aikaa kun puoliso loikoilee kotosalla. Järki käteen,syökää ja juokaa hyvin. Joulu on on ovella ja tontut tarkkailee.

torstai 22. marraskuuta 2012

Graavattua Härkää

Jokainen joka edes hitusen elää syödäkseen eikä syö vain elääkseen varmastikin diggailee tätä, tai en voi puhua kun omasta puolestani.

Graavattua, jääpaistia, leikkele.. miksi ikinä sitä sanotaankaan. Minulle se on graavattua! Huojuin salireenin jäljiltä Supermarkettiin lihamiehen juttusille, koska kauan odottamani karitsan munuais tilaus saapuu huomenna. Höpötellessä tsekkailin lihatiskiä, ja silmään pilkotti naudan sisäpaistia hyvällä hinnalla, kaupat tuli.

Valinta oli aika selvä. Läski pannulle, värit pintaan pikaisesti ja pois. Yrttikuorrute ja reilu suola niskaan ja ei muuta kun pakkaseen odotteleen.

Lisukkeeksi tälle komistukselle väsäsin Kanttarellimuhennosta, punajuuria ja tyrnihyytelö (jota saa Lidlistä..)

tämä koko lihakimpale tod.näköisesti matkaa ääntä kohti vielä tämän vuorokauden aikana. Se sopii salaattiin ja on täydellistä leivän päällä esim.piparjuurimajoneesin kanssa. Sopii myös loistavasti alkuruoaksi hienompiinkin kemuihin.



Graavihärkä

500g Naudan sisäpaistia
Yrttejä (kuivattuja) Esim. meiran yrttikuorrute (tarkoitettu perunoille, mutta ajaa asiansa myös tässä)
suolaa
pippuria
hunajaa

Paista nopeasti paistiin kaunis väri voissa. Kieputtele paistia yrteissä ja pippurissa hetken aikaa ja laita muutamaksi tunniksi pakkaseen. Leikkaa jäisestä/kohmeisesta paistista millin ohuita viipaleita. sivele viipaleet hunajalla ja ripotele päälle hieman suolaa.

Tarjoa esim. Sienten ja jonkun hillokeen kanssa. itse tosiaan käytin tyrnihyytelöä, myös vadelma ja karpalo sopii hyvin.

Aikaisemmin päivittelin Pipar Pannacotta. Jos kiinnostaa niin ohje täältä

Piparinen PannaCotta

Joulun odotusta, pikkujoulua ja muuta kikkailua. Oli miten oli piparin maku on osana tätä hetkeä.
PannaCotta sai lisäpotkua murskatuista pipareista.
Pannacotta on maailman helpoin jälkiruoka, jos purkki hedelmistä tehtyä hedelmäsalaattia ei lasketa tai muita valmis tuotteita.

Se on herkullinen, ja siitä saa ihan kivan näköistä ja mikä parasta, sitä voi muokata omien makujen mukaan niin paljon kuin haluaa. Olen tehnyt PannaCottaa Dijonista- Pipariin joten ehkä jo se kertoo jotain.

Tää jälkkärihän sopii pikkujouluihin ja jouluaatoksi vaikka pötsi olisi kuinka täynnä kinkkua sun muuta. Aina on tilaa PannaCotalle. Eikö? .

Ja Jos kiinnostaa Kääpiölinnan Blogin Arvonta kekkereihin niin tästä osallistumaan

Piparinen PannaCotta

2dl kermaa
2dl maitoa
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
3-4 liivateta
5 piparkakkua

Lisukkeeksi vaniljalla maustettua puolukkahilloa

Kiehauta kerma,maito ja sokeri seos. Lisää liotetut liivatteet ja murskatut piparit. Anna jähmettyä kylmässä n.2h

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Taateleilla ja luumulla täytettyä rukiista possua

Ai, ai mitä herkkua. Harvoin joudun santsaamaan lautaselle varsinkaan itse tehtyä ruokaa. Omat kokkailut kun ei enää hetkauta niin kuin ennen. Kun saa koulutuksen, työn ja harrastuksenkin puolesta kokkailla, niin joskus toisen tekemä vaan maistuu niin jäätävän hyvälle.

Tällä kertaa tapahtui poikkeus, ja oma setti uppos. Sunnuntaina ostin 4kg possun ulkofileetä, ja nyt oli aika alkaa karsimaan noita fileeklönttejä. Kokonainen ja kokonainen, mutta 980g fileen täytin taateleilla ja luumuilla. Wellingtoniin hullaantuneena tein possulle rukiisen kuoren jonka väliin vielä siitakesieni duxelles massan. Jos diggailet Boeuf Wellingtonia ohjeen löydät täältä.

Tämä on hyvä ruoka milloin vaan, mutta uskoisin sen uppoavan täysillä pikkujoulu karkeloissa. Lihan kanssa kikkailin vielä kasvismuhennoksen, tai melkein Ratatouillen, mutta en uskalla sitä siksi kutsua ettei joku Ratatouille puristi tule ja nylje minua elävältä, koska maustoin muhennoksen pienellä hipulla piparmaustetta. Se tuo katuuskottavuutta pikkujouluihin.

Kastikkeeksi vain tuttu ja turvallinen punkkusoosi ja lisukkeeksi yrteillä kuorrutettuja puikuloita. Mitä muuta tarvitaan???

Ohjetta

Taateleilla ja luumuilla täytetty rukiinen possu

Täyte

150g taateleita pilkottuina
3 luumua pieneksi pilkottuna
1rkl Calvadosta
balsamicoa
voita

Paista molemmat voissa.lisää balsamico ja anna kiehahtaa pois. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää Calvados.

Possu

1kg possua
lihaliemikuutio
öljyä
Rukiista piirakka taikinaa (tee itse, tai osta esim. Pirkan)

Leikkaa possu sivusuunnassa halki. Nuiji kevyesti. Sekoita kuutio ja öljy tahnaksi ja hiero possulle.
lisää täyte possun päälle ja kääri rullaksi kuin kääretorttu. Sido paistilangalla tiiviiksi. Paista pintaan hieno väri voissa, ja laita 170asteiseen uuniin 15min. Anna Possun jäähtyä ennen kuin lyöt sen taikinan päälle. Kauli taikina isoksi levyksi.

Siitake-Duxelles

Siitakesieniä
2 sipulia
persiljaa
voita
suolaa

Kuullota sienet sekä sipuli pannulla. Lisää persilja. Anna jäähtyä hetkin ja lusikoi taikinan päälle. Sen jälkeen poista possusta paistilangat ja laita possun duxelles massan ja taikinan päälle.
Kääri paketiksi. Laita uuniin 200 astetta ja anna olla kunnes taikina on valmis n.20min


Kasvismuhennos

1 kesäkurpitsa
2 porkkanaa
1punainen paprika
1 keltainen paprika
1 oranssipaprika
2 punasipulia
1rasia kirsikkatomaatteja
1dl tomaattipyrettä
ripaus sokeria
worchester soosia
1/2dl punaviiniä
vehnäjauhoa
piparmaustetta
kasvisfondia
meiramia
currya
paprikajauhetta
timjamia
persiljaa
rakuunaa

Lado pataan voita, paprikajauho ja curry ja kaikki kasvikset joita olet pyöritellyt jauhoissa. Freesaa hetki ja lisää kaikki loput. Anna muhia kannen alla tunnin ajan pienellä lämmöllä.



tiistai 20. marraskuuta 2012

Jokirapukeittoa Pernodilla viimeisteltynä

Ravut on hyviä, kaikki tykkää ravuista, eikö? Jokirapu keitto on ehdottomasti yksi parhaimmista keitoista ja ruoista ylipäätään jota olen syönyt.

Siinä on paljon makua yhdeksi pieneksi keitoksi. Keitto on nopea, ja se on helppo valmistaa vaikka hädän tullen. Mielestäni kyseinen soppa sopii myös erinomaisesti jouluun ja varsinkin nyt pikkujoulu aikaan. Trendeistä ny niin tiedä, mutta uskoisin että tämä on sitäkin. Kaunis väri ja loistava maku, mitä muuta tarvitaan?

Rapukausi oli ja meni, mitä sitten! Rapuja voi syödä vuoden ympäri, kellon ympäri. Vielä ku soppa viimeistellään ravuleivällä ja Pernodilla niin, nam! Vai onko jotain parempaa leipää kuin rapuleipä tillillä ja sitruunalla? (...tosin tällä kertaa Limellä..)

Jokirapukeitto ja Jokirapuleipänen
4:lle

Leipä

4 siivua Maalahden limppua tai muuta tummaa leipää
150 Jokirapuja pieniksi pilkottuna
1 keitetty muna
punasipuli silppua
Majoneesia (itse käytin paprika)
sitruuna tai lime
tilliä
suolaa

Tee leivästä haluamasi muotoisa. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään "Mössöksi" ja lado leipien päälle. Purista päälle sitruunaa ja koristele tillillä

Keitto

3dl Kermaa
3dl Maitoa
1/2 Hummerifondia
1/2dlValkoviiniä
1/2 dl tomaattipyrettä
1rkl sokeria
1tl Konjakkia
Pernodia maun mukaan
maizenaa
Smetanaa

Laita kerma,maito ja fondi kattilaan ja kiehauta. Lisää viini ja pyre ja kiehauta uudelleen. Lisää sokeri, pernod, konjakki ja suurusta maizenalla haluamasi paksuiseksi.

Koristele smetanalla

Wok n Roll Wokkia!

Wok n Roll, Blues and Jazz, Kiss my A*S! Eli Suomenkielellä Wokkia jossa pääosaa näyttelee aina niin mehukas ja maukas Sorsa!

 
Niin kuin hyvä musiikki, myös ruoka voi olla helppoa, hillittyä ja maukasta. Wokki on kyllä niin nopea ja helppoa ruoka johon jokaisella ihmisellä on aikaa. Mikäli et voi omistaa ruoalle päivässä 20minuuttia, olet todennäköisesti kiireinen, stressaantunut, verenpaineesi on törkylukemissa ja päädyt syömään mikroaterian. Arjessa pitää olla aikaa edes yhdelle kunnon ruoalle.

Tee elämä helpoksi hetkeksi. Laita vaikka Metallican For Whom The Bell Tolls soimaan, ja heitä wokit tulille.

SorsaWokki

2 sorsanrintaa
2 porkkanaa ohuina lastuina
1 sipuli
1 valkosipuli
Keltasta paprikaa
Punasta paprikaa
Tuoretta Chiliä
1tl Inkivääriä
1tl Kuminaa
Lasi Nuudelia
1rkl Soijaa (ketjap manis)
1tl miriniä
1 limen mehu ja raastettu kuori
Pala punakaalia
Suolaa
Pippuria

Paista sorsanrinnat voissa pannulla molemminpuolin n.minuutin verran ja lyö uuniin 150asteeseen 5min. Anna vetäytyä hetki ja leikkaa viipaleiksi.

Freesaa mausteet, sipulit ja kasvikset voissa wokkipannussa. Kun ne on valmiina, lisää punakaali, tai mitä kaalia käytätkin. Anna hautua hetki.

Kiehuata vesi kattilassa, ota liedeltä, ja laita sekaan Lasi Nuudelit. Anna olla muutama minuutti ja sekoita wokkiin. Lisää soija ja mirini, suola ja pippuri.

Valele sorsanrinnat viipaleet soijalla, ja lisää wokkiin.

Purista sekaan limen mehu ja lisää raastettu limen kuori.

maanantai 19. marraskuuta 2012

Uutta & Vanhaa?-Kana Mole!

Tälläinen ihmeellinen ruoka tuli mieleen, kun se pomppasi esiin jostain vanhasta resepti arkistosta,joka oli heikolla käsialalla töherretty.

Anyway, pakkohan sitä oli kokeilla. Muistan että koulussa joskus olen samantapaista ruokaa tehnyt. En muista varmaksi oliko silloin kyseessä kana vai mikä lie, mutta suklaakastike ainakin oli :D

Suklaan käyttäminen pääruoassa ei ole mikään maailman uusin juttu, mutta todella harvinainen se on vieläkin. Suomalainen makuaisti tuskin on siihen tottunut, niinkuin ei muskottipähkinäänkään, toisin kuin jenkkilässä. Hieman erikoinen yhdistelmähän kyseessä on, mutta jos suklaa, appelsiini ja kana on sinusta jees, niin ei muuta kun padat tulille.

Suklaalla viimeistelty kanapata

1kg kanankoipi paloja
vehnäjauhoa
1 l kanalientä
1tl kuminaa
1 appelsiini
1 chili
1 sipuli
1 valkosipuli
1/2dl Calvadosta
1/2dl manteleita
1/2dl rusinoita
150g kuivattuja aprikooseja tai luumuja
70g suklaata (70%)
Korianteria

Pyörittele koivet jauhoissa. Freesaa sipulit,korianteri, chili ja kumina voissa. Lisää kanat ja ruskista.

Kaada päälle kanaliemi,Calvados ja appelsiinimehu. Anna hautua 30-40min.

Lisää sekaan raastetut ja ryöpätyt appelsiinin kuoret. (kannattaa ryöpätä kuoret, tai ainaki pestä todella hyvin) lisää myös aprikoosit, mantelit ja rusinat. Anna muhia vielä 10min.

Lisää joukkoon raastettu suklaa ja anna sulaa sekaan. Jos haluat suurustaa soosia, tee se ennen suklaan lisäämistä.

Leikkaa päälle vielä tuoretta chiliä ja korianteria.

Nauti!

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Sateisen Sunnuntain lohtua: Tortillat & kotitekoinen salsa

Vähin sanoin kohti joulun avajaisia katsomaan kun joulukuuseen tärähtää valot ja poitsu näkee joulupukin. Ulkona tosin sataa vettä ja on pimeetä. Tortillat ja kotitekoinen salsa toi onneksi hieman kaivattua piristystä sunnuntaihin. Todellista lohturuokaa.
Salsa on helppo ja nopea tehdä itse, ja se on paljon parempaa kuin mikään kaupan valmis höttö. Sitä kannattaa tehdä heti kunnon satsi kerralla.

Tortillat

2:lle

4 Täysjyvä tortillaa
400g possun ulkofileetä
1 sipuli
Mausteseos:
1tl savupaprikajauhetta
1tl kuminaa
1tl inkivääriä
1tl Kurkumaa
1tl currya
1tl grillimaustetta
1tl fenkolin siemeniä
1tl valkosipulijauhetta
1tl oreganoa
1-2 kuivattua chiliä
0,5tl valkopippuria
0,5tl cayannepippuria
0,5 tl kanelia
1tl korianterin siemeniä

voita ja öljyä paistoa varten

Laita pannulle voi+öljý, sipuli ja mausteet. Paista hetki polttamatta mausteita. Lisää ohueksi leikatut possun lihat pannulle. Paista kypsäksi. Täytä Tortillat lihalla ja salsalla. lado tortillat vuokaan ja vuoraa juustoraasteella. Anna olla 175 asteisessa uunissa kunnes juusto sulaa

Kotipolttoinen Salsa

1punainen paprika
1 vihreä paprika
1prk Chilitomaattimurskaa (esim.Pirkka)
2 tomaattia
1-2 punasipulia
1-2 tuoretta chiliä
1 lime kuorineen ja mehuineen
1 kokonainen valkosipuli raasteena
Loraus punaviinietikkaa
1rkl sokeria
4cl kossua
Korianteria

Pilko paprikat,chili ja tomaatit, sekä sipuli. Freesaa hetki kattilassa. Lisää Kossu tomaattimurska, sokeri ja etikka. Anna kiehua hiljalleen 15min.Purista sekaan limen mehu ja lisää  raastettu kuori.Raasta joukkoon valkosipuli. Anna muhia vielä pienellä lämmöllä 15min. Leikkaa sekaan tuoretta korianteria. Jos haluat että salsa säilyy todella pitkään, voit lisätä joukkoon Atamonin säilöntäainetta, mutta etikan ja sokerin avulla salsa kyllä säilyy kauan.


lauantai 17. marraskuuta 2012

Mausteissa kylvetettyä possua

Possua, Possua... Possu on aina varma niinku nakit ja muusi. Possu on muuntelukelpoinen, monikäyttöinen ja lähes jokainen ruhonosa on tervetullut mun suuhun.

Tällä kertaa käytössä oli pakkasesta kaivettu sisäfilee, joka ei kyllä ole possun parhainta osaa. Itse kyllä diggailen enemmän ulkofileestä, paahtokyljestä sekä uunilihasta.

Sisäfilee on mauton ja kuiva, joten mausteita on käytettävä hyvin ja paljon.  Nyt sitten possupoloinen sai kokea kunnon maustekylvyn, jossa se uiskenteli vajaan vuorokauden. Mausteseos syntyi kaapista pengotuista mausteista, kuitenki vielä hyvän maun rajoissa, eli mitään överiä hommaa ei syntynyt.

Marinadista syntyi vielä loistava kastike, joten kaikki meni hyvin. Soosi sopii varmasti mille lihalle tahansa


600g Possua

Marinadi possulle:

1/2l vettä
1tl balsamicoa
Loraus viskiä
1/2dl siirappia/Fariinisokeria
1tl Fenkolin siemeniä
1 tl Aniksen siemeniä
1 tl kokonaisia neilikoita
3 -5 tähtianista
1 kanelitanko
1tl Rosepippuria
1tl Mustapippuria
1 kokonainen valkosipuli
1 iso sipuli
Tuoretta chiliä
1tl Inkivääriä
1tl Kuminaa

Kaikki kattilaan ja kiehauta. Anna jäähtyä rauhassa ja kaada lihan päälle. Anna marinoitua yön yli kylmässä. Siivilöi Marinadia kastiketta varten

Kastike:
2-3rkl voita
1rkl vehnäjauhoa
Marinadia

Ruskista voi jauhot. Lisää Marinadi ja anna kiehahtaa. Lisää lopuksi vielä 1rkl voita.

Siivilöi marinadi

Paista possu pannulla, ja laita uuniin ja anna olla kunnes kypsää


perjantai 16. marraskuuta 2012

suussa sulavat,12h muhineet härän hännät

onko mikään ruoka niin hyvää,että sitä kannattaa odotella kovin odotuksin 12tuntia? Vai saako herkkuja nopeemmin?-kyllä ja ei. häntien kohdalla odotus on todella sen arvosta. Ehä sekin kertoo tästä herkusta, että vaimon puolikasta on todella vaikea suostutella syömään mitään erikoisempaa elukkaa saati jotain harvinaisempaa ruhonosaa, mutta hännät maistui kyllä todella hyvin. Ohjeet,tai ainaki monet ohjeet antavat muhitusajaksi 4tuntia,ite pidin noin 12h,lämpötilaa säädellen. lopputulos oli palkitseva. Parasta vielä oli se ,että vaikka aikaa kuluu,niin silti valmistus on helppoa.

Ensimmäisen 25min asteita oli 250. Seuraavat 9 tuntia 90 ja viimenen 2,5tuntia 80 astetta.

Pata ruokien lisukkeeksi sopii mielestäni aina jokin kermanen esim.perunamuusi tai risotto. Nyt tuli kyhäiltyä kermainen CouCous.

Ohjetta hännille

1kg Härän häntiä
suolaa
vehnäjauhoa
voita
1prk tomaattimurskaa
3dl marsalaa/punaviiniä
1rkl sokeria
1l vahvaa lihalientä
3 porkkanaa
selleriä
2 sipulia
1 palsternakka
pala piparjuurta
1 kokonainen valkosipuli
timjamia
persiljaa
oreganoa
kokonaisia mustapippureita
laakerinlehti

Suolaa hännät ja kieputa jauhoissa. paista voissa väri ja laita pataan. Yhdistä kaikki loput ainekset pataan ja laita uuniin 250 astetta kunnes kiehuu, sen jälkeen laske lämpö 90 ja anna muhia 4-11h. Pitkällä muhituksella kannattaa välillä tsekkailla nesteen määrää. Mikäli lämpötila pysyy 90asteen tienoilla nestettä ei pitäisi joutua lisämään.

Lopuksi vielä siivilöin taivaallisen makuisen soosin padasta ja pakkasin jääpäpusseihin pakkaseen. Niistä sitten saan hyvän soosin pohjan joku kerta.


Kermainen CousCous

1/2pkt CousCousia
2dl kermaa
1,5dl vettä
kurkumaa
paprikajauhetta
curryä
kuminaa
inkivääriä
voita

Paista curry,paprikajauhe,inkiväärijauhe ja kurkuma voissa. Lisää nesteet ja kiehauta. Kaada kieuhuva seos CousCousien päälle ja anna turvota 5-8min. Mausta suolalla.

torstai 15. marraskuuta 2012

Kippari Kallen kalaa

Rockia & turhia ennakkoluuloja

Pangasiusta pöytään. Eilen tuli tosiaan ostettua Pangasiusta. Aikasemmin olen kyseisestä fisua syönyt vain valmiiksi marinoituna ja vartaana. Siitä jäi oikeastaan kauhea kammo ja inho kyseisestä elukkaa kohtaan, koska se maistui märältä kulkukissalta.

Kuitenkin olen jo muutaman päivän pörräillyt kalatiskin ympärillä tsiigailemassa pangasiusta, ja hinta 9,90 kg sai vakuuttumaan uudesta yrityksestä.4 eurolla sai 2 komeaa filettä, täysin ruodotonta vielä, niinkuin pangasius yleensä myydään.

Pangasius perhana onkin vaa todella maukasta kalaa,se on edullista ja sitä on kiva kokkailla. se ei ole höttöinen, ja pysyy paistaessa komeasti ryhdissään. Parempaa tämä oli kuin Sei tai Turska, Ahventa ja Kuhaa se ei voita maussa, mutta jos huomioidaan hinta-laatusuhde niin Pangasius on kovaa kamaa!

Nimi Kippari Kalle varmaan kertoo kaiken: PINAATTIA! tein kalalle pinaattikastikkeen johon otettiin makua Pernodista ja tillistä. Pohjana toimi perus kermakastike, eli voita ja jauhoo sekä kermaa! Pinaatista ja perunasta innostuin vielä tekemään Röstin. Helppoa ruokaa, todellista arkiruokaa.

Nyt on häränhännät ollu uunissa jo monta tuntia ja odotus jatkuu iltaan. siitä myöhemmin. nyt on maha täynnä, joten jaksaa odotella illan herkkuja. Slayer soimaan ja päivä jatkuu!

Pinaatti toimii, tässä todiste

tässä vaikutus pelkän Röstin jälkeen

Pangasius

2 pangasius filettä
suolaa
valkopippuria
pähkinävoita (ruskistettua voita)
sitruunan mehua (lopuksi)

Pinaattirösti

6 palaa pakaste pinaattia
2 raastettua perunaa
pikkasen perunajauhoa
1muna
suolaa
pippuria

sekoita kaikki keskenään ja muotoile pihvin muotoon. Paista voissa ja öljyssä. Perunajauho auttaa sitomaan kostetutta ja raastettu peruna kannattaa puristaa kuivaksi liinan avulla.

Pinaatti-Pernodkastike

4 palaa pakaste pinaattia
2rkl voita
1rkl vehnäjauhoa
3dl kuohukermaa
silputtua tilliä
1rkl Pernodia
valkopippuria
suolaa
sitruunaa

kypsenä jauho ja voi. älä ruskista. lisää kerma,pinaatti ja tilli. anna poreilla. lisää pernod ja sitruunamehua. maista ja mausta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Haudutettu lohi,Nantua-kastike ja Hunajaiset nauriit

Tällästä tänään. Pakkasesta löytyi lohipala, nauriita lojui jääkaapissa ja pitkä aika on menny kun viimeks on kokkaillu Nantua-kastiketta joka on Pernod soosin kanssa parhaimipia sooseja kalalle. Nantuassa on paljon makua ja se sopii kalalle kuin kalalle. Kaupasta tarttui vielä pangasiusta, joten huomennaki syödään kalaa, ja ehkäpä jotain herkullista Pernodista.

Nantua,eli rapukastike, tai ehkä tänäpäivänä myös hummerikastike on todella hyvää, ja se sopii myös mainiosti härän sisäfileen kanssa. Kannattaa kokeilla.

Lohen haudutin siiderissä jota laitoin valkoviinin sijasta Court Bouillion liemeen. Näin lohesta saa mielestäni parhaimman makuista.

4 lohipalaa n.180g/kpl

Court Bouillion
4:lle
7dl vettä
3dl valkoviiniä/siideriä
1/2 palsternakka
2 porkkanaa
pala selleriä
3 laakerinlehteä
tl kokonaisia mustapippureita
muutama timjaminoksa
muutama persiljanoksa
1 sipuli

kaikki kattilaan ja anna kiehua 15min. Siivilöi. Lämmitä liemi 80asteiseksi ja lisää lohet ja anna hautua 8min, tai siihen asti ku sisälämpö on 44astetta

Nantua -Kastike

75g Voita
1/2dl vehnäjauhoo
1/2dl hummerifondia
2rkl tomaattipyreetä
1tl sokeria
2dl kermaa
2dl maitoa
valkopippuria
1rkl konjakkia

Kypsenä jauho ja voi, älä anna ruskistua. Lisää kerma,maito,fondi,sokeri sekä pyree Anna kiehahtaa. mausta. Lisää viimeisenä konjakki.

Huanajaiset nauriit

800g nauriita paloina
hunajaa
tilliä

Ryöppää kuutioiksi leikatut nauriit Court Bouillion liemessä. Siivilöi ja mausta nauriit reilusti hunajalla, suolalla ja tillillä.

tiistai 13. marraskuuta 2012

Rock n Roll & Heavy:Raikas Pihvisalaatti!

On kaksi asiaa joista olen hyvinkin onnellinen, ne kaksi asiaa olen saanut lahjaksi kotoa. Toinen on kotona opetettu tietous ruoasta ja ettei sen suhteen kannatta olla ennakkoluuloinen, vaan kaikkea kannattaa maistaa. Meillä syötiin aina hyvin ja syödään vieläkin. Ruoasta,sen tekemisestä ja syömisestä on tehty melkein elämäntapa :D Äiti on kokki, sisko on Kokki ja ite olen kokki, tai no Tammikuussa virallisesti. Isä-ukko ei ole kokki, mutta sanotaanko että pihvin paistossa ja grillauksessa voi tulla haastamaan!

Toinen millä lahjalla minua on siunattu, tulee isä-ukolta ja sen rokki sekä heavy musiikki, jota ilman maailma olisi hyvinkin harmaa paikka. Olen saanut siis lahjaksi ne parhaat palat ja älyttömästi nippelitietoa musiikista ja artisteista 60-70 luvuilta joita en saanut kokea fyysisesti, lohdutukseksi mulla on se musiikki tallessa. 80-luvun heavy ja Iron Maiden on se numero yksi ollut jo vuodesta 92,kun Fear Of The Dark soi helsingissä Livenä!

Vanhempani tosin ovat oletetusti hieman jumahtaneet omiin kaavoinsa niin musiikin kuin ruoan suhteen.Ukkoa ei saa kuuntelemaan Children Of Bodomia, eikä Äitee syömään Bretagnen etanoita! Deep Purple soi ja sisäfilee maistuu, ja alkuperäiset on asiat on uusia vieläkin ;)Tosin miksi hyvää muuttamaan? Isä-ukko ihmettelee jos en tiedä minä vuonna Uriah Heep esiintyi Moskovassa ensi kerran, ja kun minä kysyn miks ei se osaa  tehdä Cake Popseja, se sanoo ettei tykkää niistä. Mutta jossain vaiheessa minäkin jumahdan, milloin,se on sitten eriasia.

2 on ja pysyy. Rock n Roll ja Hyvät Raaka-Aineet!

Eilen illalla rikoin jo kolmannen sisäkumin pyörästä pienen ajan sisään ja lähdin sisäkumiostoksille, jossa pääydyin hedelmä ja vihannesosastolle. Siellä bongasin Mangoja ajatellen, että taas noita raakoja klönttejä myynnissä. Ihme kyllä löysin kypsiä Mangoja ja avokadon. Himassa odotti härän ulkofile pihvi ja salaatiksi meni, vielä kun piparjuurta ja limeäkin oli.

Koko paletti syntyi vain sekunnin tuhannesosassa. Lopputulos yllätti, Raikasta ja kevyttä, silti niin täyttävää. Kuin Led Zeppelin! (immigrant song taustalle ja kokkaamaan)

Myös rakkaasta naapuri maastamme tulee hyvää ruokaa, ja Ruotsalaista ruokaa parempaa on Ruotsalainen heavybändi Sabaton, johon kannattaa tutustua jos et vielä ole kuullut

Rock n Roll ja Heavy soi, sen ei tarvi olla tuhtia mättöä aina. Vaan myös kevyttä raikasta fiilistelyä.


Pihvisalaatti
2:lle

2 ulkofilee piffiä. n.150g/kpl
1dl ketjap manis soijaa
loraus chilisoosia (itse käytin srirachia)
1/2 dl öljyä
1/2dl siirappia
loraus etikkaa
piparjuurta suikaleina
valkosipuli murskaa
basillikaa/thaibasillikaa

Yhdistä kaikki ainekset ja anna marinoitua väh.tunti kylmässä. Sen jälkeen siivilöi lientä talteen.
paista piffit pannulla mediumiksi. Anna piffien vetäytyä hetki foliossa. Lopuksi sivele marinadia leikattujen lihojen päälle.

1 kypsä mango
1 kypsä avokado
1 poltettu lime
pätkä kuorittua kurkkua
tomaattia
oranssia makeaa paprikaa
tuoretta chiliä
pala piparjuurta

Pilko kaikki haluaamasi muotoon ja kokoon. Itse paistoin tomaatit pannulla piffien kanssa ja annoin jäähtyä ennen syömistä. raasta päälle piparjuurta. Paista myös Lime pannulla mustaksi ja purista lopuksi salaatin päälle. Limen maku on paljon parempi kun sen paistaa kunnolla ennen puristamista!