Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Harissa Possua& Patatas Bravas

 
 
 
Muistuttelen teitä kaikkia suklaasormia vielä tuosta huhtikuun ruokahaasteesta, johon voitte osallistua täällä.
 
Viime päivien kiireestä johtuen ei meillä ole mitään sen erikoisempaa syöty, ja jokainen meistä on syöny omia ruokiaan. Puolisko välttelee hiilareita ja paino putoaa. Minä imeskelen hiilareita, rasvaa ja protskua entiseen malliin. Rakastan hiilareita, ja täten minkään sortin karppaaminen ei luonnistu. Kerran tuli sitäkin tehtyä, jaksoin n.2 kuukautta ja paino putosi ainakin 8kg. Suussa maistui  kupariputki, nukkumaan mentäessä kauhea nälkä ja kaikista tärkein oli poissa: ILO! Kun ilo tai nautinto puuttuu ei syömisessä ole mitään ideaa. En voi syödä vain pysyäkseni hengissä, sillä ruoka ja sen tekeminen, siitä puhuminen ja syöminen on ammatti ja se on intohimoinen harrastus. "Normaali" ihminen tuskin sitä koskaan ymmärtää, enkä oleta että pitäisikään. Ruoassa pitää olla kaikkea pikkasen, hiilaria,protskua ja rasvaa. Mutta ennen kaikkea siinä on oltava makua ja hyvää seuraa pöydässä! Hyvä seura pöydässä pelastaa heikommankin ruoan. Nämä oli vain minun ajatuksia, en siís halua tyrmätä kenenkään toisten ruokatottumuksia.
 
Tässä ruoassa on sitä kaikkea ja varsinkin sitä makua on yllin kyllin. Patatas Bravas on Espanjan hemmojen lemppariherkkua. Patatas Bravas on sellaisenaan jo ruoka. Sen kylkeen nautitaan jotain pikkuista tai sitten sekaan lisätään serranoa tai esim. chorizoa ja ruoka on valmis. Kyseinen setti on myös oiva tapa käyttää ylijääneet potut ja tomaattisoosin jämät jos sellaisia kaappiin kertyy. Nyt kylkeen kuitenkin tein possua jonka maustoin harissalla. Homma on helppo,leikkaat vain possut haluamaasi kokoon sivelet harissalla ja annat maustua hetken. Paista voissa väri. Laita lihat pataan ja kaada päälle vielä pikkasen harissaa. Kypsennä loppuun 160 asteisessa uunissa. Harissatahnaa saa valmiina kaupoista, mutta se ei ole vaikeaa tehdä itsekään. Tein siis itse. Myös harissaan on helppo käyttää esim. chilin ja paprikan sekä valkkarin jämät. Käytä chiliä sen mukaan, kuinka tulisesta pidät. laita alkuun vain 1-2 chiliä ja lisää tarvittaessa.
 
 
Harissa
 
 
1 Suippopaprika tai normi paprika
2-3 Valkosipulinkyntttä
1-2 Punaista chiliä
1tl Kuminan ja Korianterinsiemeniä
2rkl Oliiviöljyä
(2rkl Tomaattipyreetä)
suolaa & Pippuria
 
Kuullota, chilit,paprika ja sipuli öljyssä pehmeäksi. Siirrä seos blenderiin ja soseuta tahnaksi. lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Tomaattipyre ei ole pakollinen, mutta tuo mielestäni mukavaa koostumusta.
 
 

 
 
 
Patatas Bravas
 
1kg kypsää perunaa 2-4 osaan pilkottuna
2dl tomaattikastiketta
Rosmariinia
3-4 valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa & Pippuria
(Oliiviöljyä)
 
Lado pannulle öljyä ja paista perunoihin väriä. Lisää tomaattisoosi ja rosmariini. Anna hautua hetki ja raasta sekaan valkosipulia. Mausta suolalla ja pippurilla. Nautiskele.
 
Tomaattikastike
 
1kg tomaattia
1dl oliiviöljyä
1tl Oreganoa (kuivattu)
1tl Timjamia (kuivattu)
2 valkosipulinkynttä raastettuna
Suolaa & Pippuria
 
Käytä tomaatit kiehuvassa vedessä,jäähdytä ja kuori. Pilko tomaatit ja fresaa öljyssä. Lisää mausteet ja anna hautua kattilassa miedolla lämmöllä 2-3h. Soseuta jos tarvittaessa. Lisää vielä tilkka öljyä lopussa.
 

10 kommenttia:

  1. Jesh! Ruoassa on oltava makua! Asia, joka on unohtunut useimpien dieettiuskontojen saarnaajilta. Mieluummin vaikka vähän vähemmän ruokaa jossa on makua kuin saavillinen mautonta ruoankorviketta.

    VastaaPoista
  2. Meillä on kaapissa harissamaustesekoitusta, ja ohje on siitä tehtävälle tahnallekin. En vain ole vielä oikein osannut sitä mihinkään käyttää. Possuruokaa voisikin miehelle kokeilla. Ja kai tuo kanallekin kävisi?:)

    Kiva perunaresepti. Varmaan olen nimen joskus kuullut, mutten ole perehtynyt minkälaista se on. Perunareseptejäkään ei ole koskaan liikaa!:)

    Karppaamalla paino putoaa tosi hyvin. Joskus karppasin useamman kuukauden. Mutta vaikea noista kaikista hiilariherkuista on erossa pysyä. Pakko vain hyväksyä se tosiasia, että jos haluaa syödä mitä mieli tekee, niin silloin tulee olemaan aina pikkaisen pyöreässä kunnossa. Elämässä pitää olla nautintoja, ja syöminen on yksi suurimmista.;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo kyllä varmasti sopii myös kanalle,ja varmasti vielä paremmin kuin possulle.

      Ja kyllä hiilareita on pakko olla ja se varmasti myös näkyy jossain määrin :D mutta hyvä ruoka,parempi mieli.

      Poista
  3. no ihanata on! ja respat sulle tuosta omasta harissasta- itse en ole siihen vielä vaivautuntkaan... :-/ vaikka on tuossa lähipiirissä kyllä yksi pohjois-afrikan kontakti jolta sitäkin -ihan kotitekoisena- saa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dänks ;) pieni vaivahan tuo tahna oli ja kyllä Espanjan ylpeys: patatas bravas on kova juttu. Nyt koodia pohjois- afrikan kontaktille ja harissaa pöytään!

      Poista
  4. Harissaa pitäisi ehdottomasti kokeilla ja pian. Taas ihanan herkulliset ohjeet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Harissaa kannataa kokeilla. Mutta kannattaa olla varovainen chilin kanssa. Paitsi jos kovin tulisesta tykkää

      Poista
  5. Meilläkin on ollut menossa harissakausi - sitä on tungettu vähän joka paikkaan (kuten esim. lämpimään munakoisosalaattiin ;-)

    Ruoassa pitää olla makua. Minä en ole koskaan ymmärtänyt esimerkiksi kevyttuotteiden funktiota. Maku katoaa ja sitten pitää syödä vähintään tuplasti, että on täysi olo. Ja onhan sitäkin tutkittu, että kevyttuotteilla ne ihmiset vasta lihovatkin kun : "kyllähän tätä voi vielä ottaa, kun se on niin kevyttäkin...". Kohtuudella kaikkea niin kyllä se siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin munakoisosalaatti kuulosti kyl hyvälle.

      Ja kevyt tuotteet hyi. Varsinkun kevyt kerma,ei ikinä. Light limsat yms. Hyi mitä kaikkea kuraa ne pitää sisällään.

      Yksi asia mitä en voi ymmärtää vieläkään on kevyt majoneesi? Keltuaista+öljyä,miten niistä voi saada kevyttä? Ei se ole enää majoneesia silloin :)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit