Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Vähän Parempi Mantelikala & Rapurisotto!

Slurps!
 
 
 
 
 
 
 
 
Aika kultaa muistot, vai miten se menikään. Kouluruoasta nimittäin on jäänyt mieleen ainakin pakaste sei-mantelikalamössö josta en ikinä oppinut pitämään. Enkä ole oppinut vieläkään pakaste seitä arvostamaan. Tuoreena kyllä, mutta ne kalasta tehdyt tiiliskivet ei saa minua syttymään. Minä, joka en ole kauheammin nirso ruoan suhteen ei saa sitä syötyä. Nyt siis tein "mantelikalaa on my way" ja palautin mantelikalan takaisin herkkujen joukkoon.
 
Kovin on ollut kiirettä ja mitään sen erikoisempaa ei olla kotikeittiössä tehty, ainakaan minä en ole. 5 iltaa tälle viikolle ja se huipentui eiliseen täyteen iltaan. Tekemistä riitti ja tupa täynnä asiakkaita. Eräs asiakas (joku kovakin tietäjä?) ilmoitti, että "vaikka kilpailu on alalla tiukkaa, te olitte tänään ihan parhaita" kiitos tästä.
 
Olen myös monesti miettinyt ja varsinkin eilen sitä kuinka paljon ruoan kanssa on tekemisissä. Viikko on meinaan ollut hulinaa, siitä huolimatta tulen kipein jaloin kauhea syke päällä kotiin. Leviän ruhoni kanssa sohvalle ja otan käteen jonkin kokkikirjan tai ruoka&viini lehden ja jaksan silti innostua niistä. Monet kirjat olen lukenut jo miljoona kertaa. Nukkumaan mennessä puoliso lukee sängyllä omia paksuja eepoksiaan, minä vain ruokalehtiä. Kuulostaa hieman hullulta ensin kokkailla perheelle, mennä duuniin 8-10tunniksi kokkaan, tulla kotiin, lukea ruoasta ja tsekkailla toisten herkulliset blogipostaukset ja heittää vielä kommentia heille. Tiivistettynä: Olen HullU!
 
Nyt kuitenkin perjantai-lauantai väli mentiin helpolla. Perjantaina super hyvä, nopea ja helppo mantelikala, ja lauantaina kalan jämistä ja pakkasessa olleista ravuista kyhäilin vaatimattomasti elämäni parhaimman risoton. Parhaimman  risoton siksi, että en ole kovin usein risottoa tehnyt (paitsi töissä)  ja toiseksi ravintolassa en ole ikinä tilannut risottoa! Syytä en tiedä... Eli jos et tiedä mitä mahdollisille kalan jämille tai muille ylijääneille ruoille teet, on risotto oiva ratkaisu piilottaa jämät herkuksi.
 
Tänään on vapaapäivä ja olen luvannut poitsulle, että leivomme yhdessä... joten nyt kauppaan ja donitsi värkit hakemaan!
 
Mantelikala on my way
2:lle
 
500g lohta
1rkl mantelijauhoa
merisuolaa
Paahdettuja mantelilastuja
50g voita
1 sitruuna
 
Hiero kalan pintaan mantelijauho & suola. Paista kalan pintaan väri ja nosta vuokaan. Paahda mantelilastut ja laita ne kalan päälle. Paista kalaa 175 asteessa vielä 12min. Lisää sekaan kylmä voi ja sitruunanmehu, laita uuniin ja anna olla kunnes voi on sulanut. Ota uunista ja raasta päälle sitruunankuori. Nauti.
 
 
 
Ihana Rapu Risotto
2:lle
 
1,5dl Risotto riisiä
1dl vettä
2rkl Hummerifondia
1dl valkoviiniä
2dl kermaa
1chili
1tl rakuunaa
1rkl Konjakkia
1rklVälimeren tahnaa (tai tomaattipyreetä)
10-12 jättirapua
(lohen jämät)
 
Laita riisi pannulle ja  freesaa voissa sipulin ja chilin kanssa, älä ruskista. Riisi on valmis kun jyvä on puolittain läpinäkyvä tai niin kuuma,ettet pysty pitään sitä sormissa kahta sekuntia pidempään. Kaada sekaan viini ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää 2dl kermaa, anna hautua hiljalleen 10min. Lisää sekaan fondi ja konjkakki sekä tahna/pyree. Anna hautua vielä 5min. Lisää sekaan rakuuna. Anna hautua vielä muutama minuutti ja lisää nestettä tarvittaessa. Kiehauta ravut ja lisää lohen kanssa risottoon. Anna hautua muutama minuutti ja nauti. Risoton kuuluu tuhtia ja kosteaa, ei kuivaa putua.


15 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää ja kuulostaa! Risotot on hyviä ruokia. :)
    Kiva nähdä tälläinen "julkinen tunnustus" muiltakin nimittäin pidin itsekin itseäni vähän pölhönä eräs kerta kun luin yömyöhään sängyssä Jamie Oliverin kirjaa :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos ;)

    Hyvä tietää etten ole ainoa ruoasta "hieman" enemmän kiinnostunut :) Täälläkin Jamiee luettu keskellä yötä, ja tullaan lukemaan jatkossakin

    VastaaPoista
  3. Jos oletkin hullu, et ole sitten ainoa... Jatka vaan :D

    VastaaPoista
  4. Ihanaa, kun ihmiset ovat innostuneita jostakin, on se sitten kokkailu tai mikä muu tahansa. Kiva lukea siitäkin! Eilen juuri ajattelin, kuinka erilaisia ihmisiä täällä nettimaailmassa tapaa, joita muuten ei tapaisi.
    Ja toi risotto - nam! Itse olen suuri risottojen ystävä ja teen niitä useinkin, joten kiitos uudesta lisästä reseptivalikoimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno sanottu,ja innostusta kyllä riittää. Totta netissä tapaa paljon erilaisia tyyppejä niin hyvässä kuin huonossakin.

      niin ja kiitos :D Risotto on kyllä hyvää ja muuntelukelpoinen

      Poista
  5. Sinä olet ihan selvästi oikealla alalla.:)

    Kivan erilainen mantelikalaresepti. Mantelikala on hyvää, mutta todellakin tuoreesta kalasta. Seikuutiot saa jäädä kaupan pakastealtaaseen, vaikkei mitään muuta kalaa olisikaan tarjolla. Risottokin näyttää niin herkulta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi,kiitos :D

      Tää oli kyllä kaikessa yksinkertaisuudessaan todella hyvä mantelikala kokkailu. Kokeile ihmees,sähän oot kunnon lohen ystävä. Eikö?

      Ja hyi pakaste sei!

      Poista
  6. Keittokirjat on ihan parasta lukemista!

    VastaaPoista
  7. On muuten aika paljon paremman näköistä kun kouluaikojen mantelikala ;) ihana risottoreseptikin, ravut ja risotto sopii kivasti yhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti!

      Maistukin hieman paremmalta kuin kouluaikoina,tosin onko ihme :D

      Poista
  8. Sekä risoton että mantelikalan ystävänä nostan hattua näille! Kiitokset innoituksesta.

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit