Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 15. lokakuuta 2013

Maa-artisokkakakkua & Kuningatarhilloa, on niinku jokseenkin hyvää!

 
 
Kun on puhe jälkiruokien ja juureksien yhdistämisestä, niin harvalla tulee mieleen maa-artisokka. Nykyään on kyllä kovinkin trendiä tämänlaiset yhdistelmät esim. palsternakan käyttö jälkiruoassa, porkkanasta puhumattakaan. Myös selleriin on tullut törmättyä.
 
Toisin kuin edellä mainitut on maa-artisokka alunperin satoja vuosia sitten ollut pääasiassa jälkiruokien raaka-aine, ei niinkään pyreiden ja keittojen niin kuin tänään. Sen hienostuneen ja omanlaisen,makean maun takia ymmärränkin miksi sitä on jälkkäreihin käytetty.
 
Maa-artisokka on helppo hoitaa joten laittakaapa tulemaa, niin teen minäkin. Parasta näinkin "kokeneelle" viherpeukalolle on se, että sen voi unohtaa vaikka vuodeksi jos toiseksikin maahan ja kaivaa sitten ylös. Kuin minulle luotu. Kannattaa muuten muistaa, että maa-artisokka sisältää reilusti inuliinia, joten ihan koko kakkua ei kannata yksin napsia. Se kun voi aiheuttaa mukavaa vellomista mahassa ja eksoottisia kaasuja suolistossa.
 
Ohjeita selatessa en löytänyt ainoatakaan maa-artisokka jälkkriä. Tosin etsin vain suomenkielellä, mutta siitä huolimatta kovin olin yllättynyt. Siispä otin ohajt omiin käsiin ja muokkasin omaa lemppari porkkanakakku ohjetta jossa pohja on aikalailla sama kun tässä artisokka versiossani. Eikä se petä koskaan. Koostumus on aina ok, ja tähän asti myös makukin. Artisokallekin se sopi mainiosti.
 
Vanilja,sitruuna ja kerma ovat oikeastaan kaikki loistavia makuja maa-artisokalle ja niiden varaan tämäkin rakentuu. Alkuperäisessä ohjeessani on porkkanasose ja sen luontevastikin korvasin artisokalla. Sose maustettiin vaniljalla ja lemon curdilla.
 
 
Eli keitä n.250g kuorittuja maa-artisokkia vaniljalla (1 tangolla) maustetussa kermassa,valuta ja soseuta ne. Lisää vielä 2 tangon sisus,loraus kermaa ja 3rkllemon curdia ja pyöräytä sekaisin. Ite raastoin sekaan vielä pikkasen sitruunankuorta. Paseeraa (ei pakollinen). Lisää vielä 150g rypsiöljyä ja 200g sokeria ja sekoita kunnolla sekaisin. Öljy kyllä imeytyy hienosti soseeseen.
 
 
Sekoita 200g jauhoja, pikkasen sitruunankuorta ja 4+4g soodaa ja suolaa. Lisää jauhot vatkaten soseen kanssa yhteen. Lopuksi lisää munat ja veivaa kunnolla sekaisin taikinaksi. Laita vuokaan leivinpaperi ja voitele vielä. Kaada massa vuokaan ja paista 160 asteessa n.45min/ kunnes sisälämpö on 75 astetta.
 

 Kuningatarhillo
 
200g Mustikoita
200g kirsikoita
0,5dl vettä
200g hillosokeria
2 kanelitankoa
 
kaikki kattilaan, anna kiehahtaa. Soseuta halutesassi ja purkita. Anna maustua kylmässä muutaman tunnin tai vuorokauden.


 

 


18 kommenttia:

  1. Maa-artisokka on ihana aines,ja usein tuleekin sitä laitettua mutta lähinnä eri tavoin uunissa paahdettuna. Kiva idea laittaa sitä kakkuun! Mutta häviääkö tuossa kakkumuodossa se maa-artisokan hmmmm,,,,,kiusallinen sivuvaikutus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael,uskon että loppu illasta oon tietosempi noista sivuvaikutuksista :D voin ilmotella sit ;)

      Poista
  2. Hey Man! Tossa toiseksi alemmassa kuvassa, kupista on läikkynyt vähän yli! 😁

    VastaaPoista
  3. tykkään maa-artisokan hienostuneisuudesta mutta eipä olis tullut ihan heti kakkuun laittaa! näin sitä oppii, Keittiöauktoriteettini ;-) (voi hitsi noita sun kuvias!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos jälleen :) Seuraavaks yllätät vieraat tällä. Pyydät niitä arvaamaan mikä on maun takana!

      Poista
  4. wau-DE! Ja kiitos sivistämisestä. Nyt alan katsella artisokkiani ihan uudessa, jälkiruokavalossa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks! Vaihtelu virkistää... Myös artisokan käytössä. Kannattaa ainakin kokeilla,täällä meinaan teki kauppansa :)

      Poista
  5. Enpä olisi koskaan osannut yhdistää maa-artisokkaa jälkiruokaan ja se on yksi suosikki raaka-aineistani, toista vuotta kasvattelen omia mukuloita takapihalla, mutta olen tylsästi käyttänyt niitä aina vain risotossa tai keitossa. Vaikuttaa todella herkulliselta kokonaisuudelta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti ja herkullinen yhdistelmähän se olikin :D jos maa-artisokka kuuluu suosikkeihin,niin laitappa kokeiluun. Uskon että toimis hyvin myös juustokakkuun.

      Poista
  6. Porkkanaa ja punajuurta on tullut makeissa leipomuksissa käytettyä, muttei ole tullut mieleen maa-artisokkaa kokeilla. Onhan senkin maku aika makeahko. Hyvältä kuulostaa, pitää testata.:) Monta päivää on ollut jo mielessäkin, että pitäisi käydä maa-artisokkia vähän maasta kaivelemassa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja,pitkästä aikaa :D nyt kaiveleen artisokkia ja leipomaan! Nyt kun mainitsit,niin porkkanakakkua pitäs kyllä tehdä ;)

      Poista
  7. No eipä olisi tullut itselle mieleen. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen kerta itsellekin, mutta kokeilemisen arvoinen kyllä :)

      Poista
  8. Oi nam! Kakkuun ei ole tullut mieleen sitä laittaa, jäätelöön ja creme bruleeseen kylläkin. Tätä täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
  9. Kakku oli kyllä ihan toimiva :D uskoisin että putoo kaikille artisokasta pitävälle!

    VastaaPoista
  10. Kaivoin eilen mullasta mahtisadon maa-artisokkaa. Taidan kokeilla kakkuasi. Linkitin ohjeesi blogiini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia linkistä ;) kannattaa kyllä kojeilla kakkua. Vink,vink parasta jäähtyneenä ja hillon tai sorbetin kera ;)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit