Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 22. lokakuuta 2013

Riistahaaste & Hirvenfilettä ja tietty tyrni-porkkanahyytelöä.


Syksy & Riista







Nyt on parikin syytä olla hyvillä mielin. Blogini täytti viikonloppuna vuoden. Se on nyt vuoden vanhempi kuin reilu vuosi sitten osasin uskoa.  Paljon hyvää on tapahtanut bloggailun myötä ja se näkyy poskissa ja vyötäröllä. Kiitos teille onnitteluista joita tulikin ihan kunnolla. Tämän lisäksi on myös muita syitä onneen, sillä meneillään on vuoden toiseksi paras aika, syksy. Syksyä parempaa on vain joulukuu. Kuten olettaa voi, niin minunlainen nälkäinen bloggari näkee näissä vuodenajoissa tietysti ruoan. Riista on tapetilla ja toivoisin, että sitä olisi myös lautasella, myös teidän lautasella. Siksi ajattelinkin haastaa teidät kaikki kokkailijat, ruoka-ja muut bloggaritkin riistaahaasteeseen, onko se yhdyssana? On tai ei, niin haastan teidät kokkaamaan edes sen yhden riistaruoan kuukauden sisään. Oli se sitten sorsaa, fasaania, poroa, hirveä, mukaan lasketaan myös sienet,marjat, katiska-ja verkkosaaliit yms. 

Tämä vain siksi, koska meidän metsät ja järvet notkuvat herkkuja, eli unohda hetkeksi rypsipossu ja hunajamarinoitu broilersuikale. Edes päiväksi. Nauti sorsapataa, hirvikeittoa, savuporoa tai vaikka haukipullia kantarellikastikkeella. Aloitin oman osuuteni tekemällä ystävältäni saatua hirvenfilettä ja innostuin vielä tekemään tyrni-porkkanahyytelöä ja maa-artisokkapyrettäkin. Riistassa on aitoa, tummaa makua ja mielestäni sitä oikeaa luonnetta. Monet on sanonu että "se maistuu niin...riistalta" ja toki joidenkin lihojen/ruhonosien kohdalla myös näin on. Mutta hyvä on aloittaa miedosta hirvenfileestä, esim.ulkofileestä tai vaikkapa peuranfileestä. Jos haluaa kunnon riistanmakua suosittelen nauttimaan jänistä ja sorsaa, herkkuja molemmat. En väitä edes olevani ekspertti riistan suhteen, mutta rakastan sen syömistä ja pidän sen alkukantaisesta luonteesta. 

Lähtekää siis ihmeessä mukaan haasteeseen ja laittakaa linkkiä riistareseptistänne tähän postaukseen 22.11 mennessä, niin julkaisen niistä yhteenvedon ja lukijat saavat sitten äänestää sen oman suosikkinsa. Voittajalle on toki tiedossa riistan kokkaamiseen liittyvä kirja. Kovin olisin otettu jos edes yksi lähtee tähän mukaan.


Täytetty Hirvenfile

1-2kg Hirvenfilettä
1 paketti pekonia
150g kantarelleja
2 sipulia silppuna
suolaa
pippuria
timjamia

Mutta miten sitten valmistinkaan oman pöperöni. Käytin siis hirvenfilettä (ulko) jonka avasin puukolla kyljestä ja täytin paistetulla pekonilla,sipulilla ja kantareleillä. Samaan tyyliin kun aiemmin kokkailin lammasta Cono Sur-kilpaílussa. Pekonia siksi, että hirvenfile on vähärasvainen ja kyllähän pekoni aina mukavaa makua rasvasuuden lisäksi tuppaa tuomaan. Jos et ole sieniämiehiä, niin nekin voit jättää pois ja tyytyä pekoniin tai korvata vaikka jollain muulla. Lappaa täyte fileen sisään,rullaa ja sido paistilangalla tiukaksi. Paista pannulla väri pintaan ja kypsennä loppuun 170 asteisessa uunissa haluttuun kypsyyteen. Tämän saman voit toki tehdä myös muustakin ruhonosasta ja paistaa haluttuun kypsyyteen. Jämistä (joita tuskin jää) sitten kannattaa valmistaa kunnon hirvisoppa. Kun tehdään riistaa, niin suosittelen lämpimästi kylkeen hilloja ja hyytelöitä tai makeita kastikkeita. Uskokaa pois, paras riistakastike syntyy yhdistämällä punkkukastiketta, puolukkahilloa,mustaherukkahyytelöä ja kermaa. Kruunaa vielä timjamilla ja muutamalla katajanmarjalla, Toimii!

Tyrni-Porkkanahillo

3dl Porkkanamehua
3dl tyrnimehua
3dl hillosokeria

Kiehauta kaikki ja purkita. Anna jäähtyä kylmässä.



Kuvaa saa käyttää jos haluaa

28 kommenttia:

  1. Nam, jälleen todella herkullisia kuvia :) olen siitä onnellisessa asemassa että pääsen herkuttelemaan riistalla ystävien ruokapöytien ääressä, kaveripiirissä on monta innokasta metsästäjää ja olen päässyt maistelemaan vaikka mitä ihanuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänk juu Annemi ;) Sä todellakin olet onnellisessa asemassa jos pääset noin herkuttelemaan. Itelläkin on kiva kun saan kaverilta riistaa ja vieläpä työn puolesta saan tilattua riistaa. Kyllä meille elämä on ihanaa :)

      Poista
  2. Asiaa! Onkohan siellä meidän pakkasessa vielä joku fasaani?...
    Ihan älytön koko ajatuskin viettää "lihatonta lokakuuta", kun meneillään on vuoden parhaat liha-apajat riistan muodossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulleki tuli just lauantaina fasaani ja teeri. Kaveri toi metsästysreissulta tuliaisena. Että sellanen lihaton lokakuu. Oot ihan oikeassa, nyt on riistaa, eli lihaa pannulle ;)

      Poista
  3. Hienoja kuvia taas kerran! Riista on loistavaa, tänä syksynä saanut tehtyä ja maistettua ekaa kertaa jänistä. Lasketaanko poro muuten riistaksi? Voisin ehkä jopa laittaa linkkiä, vaikka resepti on simppeli. Se kirja meinaan kiinnostaisi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tommi! Kyllä porokin lasketaan mukaan :) Mukaan haasteeseen ilman muuta ja poro on parhaimillaan juuri simppelinä. Hyvä liha ei ei turhia kikkailuja kaipaa ja saa osallistua useammallakin reseptillä jos haluaa. Jänis on kyllä todella hyvää ja tulee usein syötyäkin.

      Poista
    2. Lähdetääs mukaan niin muutkin innostuu :) En tiedä onko sallittua, mutta nämä on siis kokattu haasteajan ulkopuolella. Poronkäristys oli niin hyvää, että sitä sopii jokaisen kokeilla (resepti ei ole oma, haittaakse?). Laitan toisena poron ulkofileereseptin. Miksikö? Koska itsekin yllätyin kuinka hyvää porosta saa. Ja jos joku väittää, että poro on kuivaa niin on tehnyt jotain väärin. Liha suorastaan suli suuhun. Kiva haaste, ja muuten ensimmäinen mihin olen osallistunut. Pitääkin mainostaa tätä haastetta omassa blokissa, kiva saada riistareseptejä talteen.
      1. http://sanaajasapuskaa.blogspot.fi/2013/05/poron-ulkofilee.html
      2. http://sanaajasapuskaa.blogspot.fi/search/label/poronk%C3%A4ristys

      Poista
    3. Tervetuloa mukaan. Poro on hieno raaka-aine ja oot oikeassa,oikein valmistettuna fikee sulaa suuhun :D

      Molemmat reseptit on mukana!

      Poista
  4. Hieno haaste, ehdottomasti tullaan mukaan! Viikonloppuna kaivetaan peuranposket pakkasesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaiva kunnolla jos vaikka löytyis mullekin muutama :D

      Poista
  5. No höh, pakkanen on tyhjä ja isäntä ei raksakiireiltä ole ehtinyt hankkimaan täydennystä. Riista on kyllä niin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poro ohje tosin tulossa blogiin loppuviikosta eli sittenkin mukana :)

      Poista
    2. Huippu homma Minna! Hienoa että lähdet mukaan :D

      Poista
  6. Ihan tässä tulee taas nälkä, kun katselee tuota filettä lisukkeineen.;)

    Mielenkiintoinen haaste. Katsotaan, jos vain sopivia raaka-aineita saadaan ennen määräaikaa, niin voisi vaikka osallistuakin.:) Harmi vain, kun vielä ei saa talviverkkoja järveen. Veneelläkään tuskin ehditään verkkoja laskemaan, kun koko kesänä vene ei ole päässyt vesille kertaakaan aikapulan vuoksi. Täytyy siis toivoa, että metsämiehiltä liikenisi jo jokunen pala ennen kuin haaste umpeutuu.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Toivottavasti pääsisit mukaan haasteesen :D

      Heitä ne miehet metsälle jahtiin. Itekin olin tänään kaverin kanssa,mutta tyhjin käsin tultiin takas. Onneks kaupasta saattaa saada lohtua :)

      Poista
  7. Minulla on jonkin verran riistareseptejä blogissani, mutta voisin osallistua tähän kisaan vaikka yrttivoissa paistetulla kyyhkynrinnalla

    Hieno juttu tuo tyrni-prokkanahillo. Minä olen saanut Krapissa tyrni-porkkanahilloa, jossa on käytetty ihan marjoja ja raastettua porkkanaa. Sain reseptinkin, mutta en ole vielä "ehtinyt" tehdä. Nyt voisikin innostua, se on niin tosi hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa ja tervetuloa mukaan ;) Tyrni-porkkana on kyllä lyömätön yhdistelmä riistalle! Tuo oma versio oli sellainen laiskan versio ja kun kaveri vielä itse puristaa tyrniä, niin käytin mehua. Marjat sai jäädä vielä pakkaseen ;)

      Poista
  8. No niin mukana tällä http://minnankeittokirja.blogspot.fi/2013/10/savuoluessa-ylikypsaksi-haudutettua.html, kuten saatoit jo arvatakkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava homma ;) ja kyllähän mä jo odottelin koska linkkaat tän tänne, kun päivällä tästä lueskelinkin ;)

      Poista
  9. Ja tämähän kuuluu ehdottomasti porukkaan! http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.fi/2013/10/prassattya-hirvenposkea.html

    Hieno haaste!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten ite sanoit "tämähän kuuluu ehdottomasti porukkaan!" juurikin niin :D

      Poista
  10. Ripaus tryffeliä lähestyy punertavalla peuran paistilla: http://ripaustryffelia.wordpress.com/2013/11/02/pehmean-punertavaa-peurapaistia/

    Erinomainen idea tämä riistainen idea! Saakos tänne tarjota toistakin ohjetta? Renesanssiajalta peräisin oleva sorsaohje odottaa tuossa kokoonpanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi,oi mitä herkkua. Peura on kyllä niin suussa sulavaa. Saa osallistua toisellakin. Mua ainakin kiinnostais tuo sorsa :)

      Poista
  11. Paaville maistui 1500-luvulla sorsa, jossa mausteena kanelia, inkivääriä, rusinoita, muskottipähkinää: http://ripaustryffelia.wordpress.com/2013/11/03/renessanssisorsaa/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos maistu paaville niin maistuis kyllä mullekin :D mahtavia makuja kyllä!

      Poista
  12. No meillä meni kaikessa kiireessä taas leipomushommiksi: fenkolilla ja timjamilla ryyditetystä kylmäsavuporosta tuli mustatorvisienten kanssa miniquichejä!

    http://www.andalusianauringossa.com/2013/11/poropiiraat.html

    VastaaPoista
  13. No mutta johan herkun lykkäsit :) tosi hyvä veto!

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit