Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Laavakakku a.k.a suklaata & karamellia tihkuva fondantti






Oletko dieetillä? Hyvä,sillä haluan pilata sen tyrkyttämällä suklaata ja suolakaramellia tihkuvaa fondanttia. Joissakin porukoissa tämä kantaa myös suomenkielistä nimeä laavakakku. En minä oikeasti halua kenenkään dieettiä pilata, härnätä korkeintaan hieman. Senkin teen vain siksi, että minulla ei ole itsellä minkään sortin itsekuria ruoan suhteen. Nautin ruoasta ja sen tekemisestä, lasku nautinnoista tulee sitten myöhemmällä iällä miehille tyypillisten sydän-ja verisuonitautien muodossa. 

Antaa kuitenkin kihdin ja tukkoisten suonien vielä odotella. Pianhan jo laskiaispullaa mutustellaan villisti mutta minä olen euroopan huonoin leipuri ja pullataikinastani tulee aina muovailuvahaa tai pullat ovat kuin kiveä. Jätin siis laskiaispullat muiden blogien tehtäväksi. Blogimaailmasta varmasti löytyy ja tulee vielä löytymään läjä laskiaispulla ohjeita, minä olen erilainen nuori ja tarjoan laavakakkua. 

Valehtelisin rumasti jos väittäisin, että laavakakku ei ole hyvää. Se ei varmaan kenellekään tule yllätyksenä. Ainakaan niille jotka ovat suklaata maistaneet. Viimepostaus friteeratuista siankorvista sai koiranomistajat ja lähiaulueen susikoirat innostumaan enemmän kuin itse ruokafriikit. Nyt uskoisin, että tämä suklaakasa ei mene koiranruokakategoriaan. Jos menee, niin kadehdin niitä koiria. Santeri Hämäläinen olisi tehnyt nämä raakasuklaasta ja lucumajauhoista lipittäen samalla pullollisen jotain luomuviiniä mutta jättänyt museopyörän kellariin sillä riskillä, että edessä olisi tankojuopumus. 

Minä paukuttelin suklaata kunnolla ja sisältä pursuaa vielä suolakaramellia. Uskokaa pois, nämä maistuvat sen jälkeen kun on Stigalla laskenut hiekkasta mäkeä ja imeskellyt hernerokkaa. Jälkiruokana myös aika näyttävä, varsinkin jos haluaa hitusen keulia taidoillaan esim. kaveriporukalle. 

Fondantti on jälkkäri joka joko onnistuu täydellisesti tai epäonnistuu totaalisesti. Joskus on nimittäin hermot menny. Töissä jouduin kerran tekemään näitä parikymmentä kerralla ja blöröksi meni. Asiakkaat sitten "kiltisti" odotti vielä toiset 16 minuuttia uutta satsia. Unohdin nimittäin voidella vuoat ja kiinni jäivät. Hermosin, punastelin ja opin. Tässä nyt ohje jolla varmasti onnistut. Valkuaisvaahdon lisäksi massaan tulee myös leivinjauhetta joten varmasti nousee, eikä ihan helposti lässähdä. Tarjoa fondantti suoraan uunista, älä jätä pöydälle odottamaan tai ainakaan missään nimessä nosta kylmään. Kaveriksi sopii jäde tai kesää silmällä pitäen mansikat.



 4:lle

125g tummaa suklaata
70g voita

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa.

3 keltuaista
2rkl muscovadosokeria

vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi. 

1½dl  vehnäjauhoa
1tl leivinjauhetta

Yhdistä aineet ja kaada sokerivaahtoon. Lisää myös suklaa-voiseos. sekoita samalla

3 valkuaista
8tl kondensoitua maitoa (Törsleffs)
sormisuolaa
8 palaa suklaata

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja älä sekoita, vaan nostele varovasti massaan. 

Käytin kondensoitua maitoa jota ei tarvitse keittää vaan se oli jo valmista karamellia. Yhdistä karamelli ja ripaus sormisuolaa sekaisin.

Voitele vuoat (2dl) ja lado pohjalle massaa sen verran, että pohjalla on noin 1cm verran massaa. laita jokaiseen keskelle 2tl kinuskia ja pala suklaata. Lisää päälle vielä massaa mutta älä täytä vuokia ihan täyteen.

Paista 180 asteessa n.16-18min

Kumoa lautaselle ja tarjoa heti. voit koristella vielä tomusokerilla jos haluat.

8 kommenttia:

  1. Fondantti on kyllä superhyvää:)Ja tuolla karamellilla potenssin 10 varmaankin;D Just viime viikolla osuin sattumalta leivontakurssille,jossa tehtiin myös fondanttia,nami:)
    P.S.Koiralleni vain koirasuklaata,tavallinen sellainen on myrkkyä;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karamelillä todellakin potenssiin 10 :-) joskus toivois että suklaa olis ihmisellekin myrkkyä :-)

      Poista
  2. Oi ei - minä olen onnistunut olemaan (melkein) koko viikonlopun leipomatta mitään makeaa, mutta nyt alkoi ihan armoton suklaanhimo... ja minun suklaavarastoni keittiössä on ihan tyhjä!!! Nyyh...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fondant lienee pahinta katsottavaa tossa tilanteessa :-)

      Poista
  3. Kyllä tässä on alkuvuosi koitettu kituuttaa ilman makeita leipomuksia, poikkeuksena syntymäpäivä, Runeberg sekä nyt laskiainen. Ei siis ole helppoa katsella tuollaista laavakakkua, kun suklaa on suurin makeanhimon aiheuttaja.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä kituuta,leivo edes 1 itelles ja toinen varalle varmuuden vuoksi ;-)

      Poista
  4. Täällä on taisteltu muutamaankin otteeseen toffeen oikean koostumuksen kanssa... mutta tuo sun satsisi - no, jumalaista. Tässä alkaa tyyppi ylisanat jo loppumaan ;-)

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit