Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

sunnuntai 10. elokuuta 2014

TexMex: Beef chiliä maissikakun ja ananassalsan kera



Taas mennään! tai tullaan, ihan sama, reseptiä nyt kumminkin pukkaa. Pukkaa vieläpä suoraan niinsanotusti pöytälaatikosta. Hyvä runoilija ei kuulemma runoa kirjota pöytälaatikkoon vaan runoilee sen heti kirjaan tai soittaa taiteellisissa olotiloissaan kaiffarille ja lukee tälle runonsa. Anyway, sama kai pätee ruokabloggaukseenkin, eli hyvää reseptiä & ruokaa ei kannata kokkailla ja kuvailla tietokoneen uumeniin. Suositus olisi julkaista niin, me muutkin pääsisimme sitten nautiskelemaan. 

Minulle pääsi niin käymään. Tämä setti jäi nimittäin jostakin syystä lillumaan koneeni syövereihin, vaikka olen poliitikon lailla pitänyt meteliä sosiaalisessa mediassa ja uhonnut kokanneeni tämän jutun. Sanoista tekoihin, tai tässä tapauksessa toistepäin. 

Olipa kerran joskus kuukausi sitten mieleeni juolahti elokuva "Green Mile" jossa Tom Hanks ja eräs jo edesmennyt 6 metrinen tummaihoinen mies näyttelevät. Elokuvan yhdessä kohtauksessa Tomppa tuo tälle vangille vaimonsa tekemää maissileipää josta tummatoveri innostuu mutta minä innostuin enemmän. Elokuvan olen nähnyt vuosia sitten ensimmäisen kerran, mutta leipää olen halunnut aina kokeilla. Nyt sitten innostuin sitä tekemään.

Ohjetta ei ollut mutta oma-aloitteisuutta senkin edestä. Muuttamalla vakio omena ja porkkanakakkuni ohjetta sain aikaan törkeän hyvän maissikakun tai leivän, kumpikin on sopiva nimi tälle. Ja kun liikutaan TexMex hengessä eli texas-mexico linjallla, niin maissikakku otettiin texasista ja beef chili meksikosta. Sovitaan että ananas-avokadosalsa on siitä rajoilta.


Beef chiliin voit käyttää mitä tahansa lihaa, mutta koska omani grillasin, niin valinta oli kunnon piffi! Ribeye, entrecote, ihan sama. Entrecoten valinnassa kandee panostaa kuvassa oleviin nuoliin. Tsekkaa että lihassa on hyvä kiinteä ja vaalea paksu rasva sekä hyvin marmoroitunut liha. Pihvin olisi hyvä olla väh.200-300grammaa. Lihan ei kuuluisi olla ikinä löysää eikä nesteiden peittämä. Jos vertaat kauppahalleista saatavaa lihaa kaupan vakuumilihoihin, niin ymmärrät mitä tarkoitan. Pinnan ei kuulu olla märkä vaan jopa hieman kuivahtanut. Jos ostat vakuumilihaa, niin ota se paketista, laita ritilälle, kuivaa liha ja nosta kylmään. Anna olla ilman mitään jääkapissa 1-2vrk ennen paistamista, näin saat vakuumilihastakin parempaa. Pihvi valmistuu paremmin kun siinä ei ole mitään nesteitä pinnalla. Ja tietty se liha on hyvä ottaa huoneen lämpöön 1-2h ennen paistamista ja suolataan molemmin puolin 10min ennen paistamista.

Beef Chili on siis lihaa chilisoosissa, chili on todellakin pääosassa. Se on aika yrmyä mutta kääntyy syödessä nautinnoksi koska käytössä olevat chilit ovat maukkaita jo itsessään. Nauti kunnon texmex setti, laita pöytä koreeksi ja tarjoa isommallekin porukalle. Maissikakun ja chilisoosin yhdistelmällä saat taatusti pisteet himaan, mäkin sain!

Beef Chili 3-4:lle

600-800g Entrecotea
2 chipotle chiliä (kuivattu)
1 poblano chili (kuivattu)
1 tuore vihreä chili
6 valkosipulinkynttä murskattuna
1 iso sipuli silputtuna
400g tomaattimurskaa
1plo Sol-olutta
1tl mustapippuria
1tl valkosipulijauhetta
1tl cayannepippuria
1tl ancho-chilijauhetta
1tl savupaprikajauhetta
öljyä

Suolaa ja pippuroi liha. Grillaa kuumassa grillissä pihvejä n.2,5min per puoli ja anna vetäytä 10 minuuttia. 

Ennen grillaamista, tee kastike. Freesaa sipulit öljyssä ja lisää kuiva mausteet ja tuore chili. Freesaa vielä hetki.

Lisää sitten tomaattimurska ja sol olut ja anna kiehahtaa. Kun kastike kiehuu, niin lisää sekaan chipotle ja poblano ja anna niiden turvota kastikkeen seassa n.10min. Mausta suolalla ja pippurilla.

Nosta chilit kastikkeesta kun ne ovat turvonneet ja pehmenneet. leikkaa ne pieneksi ja lisää takaisin kastikkeeseen. Soseuta kastike blenderissä tai sauvasekoittimella. Jos et jaksa soseutella, niin ei haittaa. Mielestäni chilien maut kuitenkin aukeavat paremmin soseuttaessa.

Kaada soseutettu kastike takas pannuun ja anna muhia pienellä lämmöllä n.15-20min.  Lisää sekaan lihat ja tarjoa maissikakun, salsan ja ranskankerman kanssa.



Sitten se maissikakku

200g maissia (käytin pakaste)
150g öljyä
2tl suolaa
200g jauhoja
2tl soodaa (ei kukkurallisia)
1 kanamuna

soseuta maissit,suola ja öljy keskenään soseeksi.

Sekoita jauhot ja sooda keskenään.

Yhdistä massat keskenään ja lisää sekaan munat. sekoita sekaisin.

Kaada öljyttyyn valurauta pannuun tai uunivuokaan.

paista 160 asteessa n.1tunti

3 kommenttia:

  1. En ole kerinnyt vielä tekemään tällaista safkaa vaikka mielessä se on kyllä käynyt sillä rakastan itse hyvää, maustettua ja ehkä vähän liiankin tulista ruokaa... Toimisikohan jotkin näistä lihaisista ohjeista hirvenlihalla? Itse olen tällanen isäni kanssa metästystä harrastava yläastelainen ja kotitalouden myötä perehtynyt ruokien ihmeelliseen, värikkääseen ja maukkaaseen mailmaan, jote luen näitä reseptejä vesi kielellä ja välillä tulee joitakin testattua!
    Kiitos kuuluu tietenkin resepteistä ja hienoista ohjeista itse kokille :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäät :-)

      Kyllähän riistakin sopii moneen. Itse tykkään pitää riista ruoat hieman "neutraalimman" makuisena. Tuliset maut peittää helposti riistan oman hienon maun.

      Ainahan kannattaa kokeilla ja löytää uusia juttuja?

      tortilloja oon hirvestä tehny pohjoisen tyylillä. Salsan tein piparjuuresta ja punajuuresta. Tortillan korvasin rieskalla :-)

      Poista
  2. Juu eivät kuulemma sovi ihan tulisimpiin ruokiin, mutta on tullut kokeiltiua paljon! :-)

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit