Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

perjantai 11. heinäkuuta 2014

Brisket. Grillaajan kansallisruoka.
Brisket toimii hienon raflan listoilla ja perus rehupuntti duunarin kotilounaaksi!


Brisket tai jos asiaa hieman avataan, niin häränrinta jota on hauduteltu grillissä miedolla lämmöllä 4-5tuntia ja savusteltu vielä 1-2 tunnin verran. Lienee aivan turhaa lähteä mainostamaan kuinka hyvää se onkaan? 

Kyseessä on siis Texasin kanssallisruoka. Tätä apetta ne karvanaamaduunarit raksakypärä päässä ja käsivarret rasvassa jonottavat pukumiesten kanssa samoissa satojen metrien jonoissa paikallisilla kioskeilla. Jos jollain lihanpalalla voi kansoja yhdistää jonottamaan tasavertaisena statuksestaan huolimatta, niin brisketillä se kyllä onnistuu. Enkä yhtään ihmettele tämän muonan suosiota.

Texasissa en ole käynyt, saati syönyt siellä Briskettiä! Valehtelisin rumasti jos sanoisin, etten edes haluaisi sinne. Voin vain kuvitella kuinka hyvää tämä on siellä, siellä missä ahdasmielinen EU ei ole määräämässä aikoja lihan riiputtamiselle. Siellä kun liha on laadultaan paljon parempaa kuin meillä ja onhan meilläkin ollut, silloin kun isänikään ei ollut syntynyt.  Mutta käydäänpä itse ruoan kimppuun. Briskettin valmistuksessa tarvitset muutamaa asiaa tai homman voi unohtaa. Oleellisestikin tarvitset oikeaa lihaa. Oikea liha tässä tapauksessa on nimensä mukaisesti brisket, eli häränrintaa. Mieluiten kokonainen häränrinta (n.3-6kg). Häränrintaa tuskin löytyy ihan jokaisesta Tarmon Lähikaupasta mutta sanoppa lihamielle, että Kesprosta saa tilattua. Taas tässä asiassa on myös taloudellisesti hyvä puoli, nimittäin rinta on suhkot edullista kilohinnoiltaan. Uskoisin hinnan heiluvan n.10€:n kohdilla. 

Kun lihapuoli on hoidossa, niin seuraavat asiat on vielä hoidettava: Grilli ja savustus. Ilman grillaamista ja savustamista en lähtisi lihanpalaa tituleeraamaan Brisketiksi. Savustaminen kannattaa hoitaa vielä Hickory tai Mesquite savustuslastuilla. Savustaminen hoituu kätevästi ihan pallogrillissä. Omani duunasin kotosalla, kerrostalon parvekkeella. Mesquitea saa ainakin kätevästi netistä tilattua ja 4litran pussin hintaa heiluu n.6-7eurossa, eli ei paha. Hickorya nyt saa ihan isommista markeista Clas Ohlsonneille asti. Jälkimmäisestä hain omani. 

Viimeinen asia jota suosittelen on lämpömittari. Sellainen grilliin laitettava. Älä luota liikaa grilliin omaan mittariin (omastani ei edes löydy sellaista) mittari maksaa jokusen euron ja on todellakin kaiken sen arvoinen. 

Ohje herkulle on simppeli. Mikäli et saa häränrintaa, niin samalla tavalla voit toki valmistaa esim. lapaa tai mitä tahansa paistia. Brisketiä se ei ole mutta hyvää se tulee olemaan, se on pääasia!

Brisket:

1kpl Häränrintaa (n.3kg)
BbQ-mausteseosta (ohje alla)
Hickory Savustuslastuja

Hiero mausteet lihaan. Nosta liha kylmään 4 tunniksi tai vuorokaudeksi maustumaan.

Viritä grilli hyvissä ajoin. Lado tuli toiselle puolelle grilliä. Kun liekit on poissa ja hiillos kuuma, niin lisää liha grilliin. Grillaa kaunis väri molemmille puolille lihaa. 

Siirrä liha toiselle puolelle grilliä (se jolle et laittanut hiiliä) ja jätä liha muhimaan kannen alle 4 tunniksi. Seuraa lämpömittaria ja pyri pitämään lämpö kokoajan n.130 asteessa. Lisää sekaan kuumia hiiliä aina tarvittaessa. Nosta sekaan myös grillinkestävä kulho (n.3dl) jossa on vettä, myös nokipannu on hyvä. pannusta nouseva vesihöyry estää lihaa kuivumasta.

4 tunnin jälkeen lisää grilliin savustuslastut. Pakkaa kunnon kourallinen lastuja folioon ja tee siitä nyytti. Pistele nyyttiin reikiä ja heitä se grilliin pohjalle. Sulje kansi ja anna savustua vielä 2 tuntia. Nyt koita parhaasi mukaan pitää lämpö 90-100 asteessa.

Kun liha on valmis, niin haluat korkata sen heti. Toki, vedä maistiainen mutta malta vielä yön yli. Liha on parasta seuraavana päivänä. Yö kylmässä tekee hyvää. 

Nauti kylmänä leikkeleen tapaan tai kuumenna ja nautiskele maustekurkkujen, BbQkastikkeen, sipulin ja ranujen kera. Minä nautiskelin omani itsetehdyn Redneck BbQkastikkeen kera. Ohjeen ja 4 muuta BbQkastiketta löydät klikkaamalla tästä. 

Mausteseos:

4rkl savupaprikajauhetta
4rkl mustapippuria (rouhittu)
4rkl suolaa
4rkl sokeria
2rkl sinappijauhetta
2rkl chilijauhetta
1rkl Cayannepippuria
10 kommenttia:

 1. Sä oot niin grillikunkku! Pitää varmaan tulla syömään Vaasaan sun listalta kohta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmottele grillikunkulle kun tuut :-) tuu syksyllä,teen vielä paremman listan silloin :-)

   Poista
 2. Missä sun "pöperöitä" pääsee maistelemaan? :)

  VastaaPoista
 3. Miten kauan kauemmin meren tuolla puolen riiputetaan lihaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkotan "riiputuksella" sitä että liha säilötään vakuumiin täällä pidetään nollassa asteessa hyvä jos 2-5vk. Samalla menetelmällä jenkkilästä ilman vakumointia saa lihaa joka on "riiputettu" jopa 12viikkoa. Sitä mä haluan :-)

   Poista
 4. Me tehtiin juhannuksena briskettiä Weberin savustuspömpelissä. Hyvää tuli, mutta vähän kuivakkaa. Noudatettiin Weberin ohjetta ja pohdittiin että oisko kuivumisen syynä se, että rapakon takana liha on myös rasvaisempaa, ja kestää siten pitemmän haudutuksen? Maku ja mureus oli kyllä kohdallaan ja hyvän kastikkeen ansiosta kuivuminenkaan ei niin haitannut. Taidan tehdä seuraavalla kerralla lämpömittarin kanssa.

  VastaaPoista
 5. Itellä rinnassa oli hyvin rasvaa,toki enemmänkin voisi olla. Oon todennu että paras tapa grillissä haudutettaessa ja savustettaessa on lisätä grilliin jotain mikä lisää kosteutta. Nokipannu kiehumaan kannen alle on erittäin toimiva kikka ja pitää lihan mehevänä. Myös lämpötilan seuraaminen on tärkeää ja kyllä mitttari kannattaa hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Weberin savustuspömpelissä (jonka oikeaa nimeä en koskaan tule oppimaan) on iso kulho nesteelle, joten se puoli on hoidossa, mutta ei jostain syystä riittänyt. Täytynee vain vähentää kypsytysaikaa. Mittari onkin jo olemassa, joten ei kun uutta yritystä suunnitelemaan..

   Poista
  2. No toivottavasti ens kerralla kaikki onnistuu nappiin!

   Poista

Aina on kiva jos kommentoit