Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Tee-se-Itse BbQ Makkaraa ja niistä tietty Dogueros!


Lukijat siitä pyysivät. Makkaraa. Itse tehtyä makkaraa. Kyrsää, magurdia, käivärää. Mausteista makkaraa. Grilli, hiiligrilli. Pallogrilli. BbQkastike. Glaseeraus. Hickory. Savustus.  Maailma on jäälleen yhden suupalan verran parempi paikka elää ja hengittää.

Blogger ei suostu tasaamaan tekstiä, siksi tämä näyttää ääliömäiseltä. Alla oleva ohje onneksi toimii paremmin kuin blogger. Grilli ja makkara, hyttyset ja kärpäset. Jokaisella on paikkansa Suomen kesässä. Se on lyhyt kuin lenkkimakkara. Nauti siitä. Hyvää kesän jatkoa kaikille!

Muistutus: Tärkeintä makkaran teossa on rasva ja lämpötilä. Rasva ei saa sulaa koneen osiin vaan makkaran sisään. Tärkein asia on: 0-astetta. Lihavalinnassa muista rasvainen porsaankylki. Sen vaikeampaa ei ole makkaran teko. Suolia voi olla vaikea saada mutta kysele pieniltä valmistajilta, ne myyvät. halvalla.




BbQ-Makkara

1,5kg Rasvaista porsaankylkeä paloina
0,5kg nautaa esim. lapaa paloina
2rkl savupaprikajauhetta
2rkl chilijauhetta
1rkl cayannepippuria
2rkl valkosipulijauhetta
2rkl mustappuria
2rkl paahdettuja ja murskattuja fenkolinsiemeniä
2rkl ruokosokeria
2rkl suolaa (ei kukkurallista)
2dl Olutta esim. Sol-olutta
suolta / kelmua

Yhdistä isossa kulhossa lihat, kaikki mausteet ja olut. Vuoraa kulho kelmulla ja nosta pakkaseen. 

Lämpötilan tulee tarkka, joten ei haittaa pakastaa myös lihamyllyn osat.

Kun lihojen lämpötilä 0-astetta, voit aloitaa jauhamisen. Jauha lihat myllyllä ja laita jauhettu liha kulhoon. Lämpötila on todennäköisesti noussut jauhamisen aikana, joten nosta lihat uudelleen pakkaseen ja odota, että lihat ovat jälleen 0-asteessa.

Mikäli suolet eivät ole puhdistettuja (ainakaan puhdistamattomia ei saisi myydä!), niin huuhtele ne huolella. 

laita makkarasuppilo kiinni myllyyn. Aseta suoli paikalleen ja ala pursottaa massaa suoleen. Tee haluamasi kokoisia makkaroita. Hieman etusormea pidemmät ja perusmakkaran paksuiset on omia suosikkeja. Kieputa suolta siitä kohdasta mistä koet makkaran olevan sopivan kokoinen. Esim. ensimmäinen vastapäivään ja seuraavaksi vastapäivään. Toista niin kauan kuin tavaraa riittää. 


Napsauta suoli poikki  siitä kohtaa kuin haluat ja sido esim. paistilangalla. Itse tein 4 makkaran nippuja.


Sitten sinulla on makkaraa. Kyseessä on siis raaka makkara jota voit paistaa pannulla tai grillata. Voit myös esikypsentää makkarat höyryttämällä ja pakastaa. Minä painelin heti grillin tulille ja valelin makkaroita mausteisella BbQ-kastikkeella. Lopuksi vielä pikkuinen savustus Hickorylastuilla,nam!

Käytä kuin mitä tahansa makkaraa. Minä tein hodareita. Tietty! 

BbQ Hot Dogueros

4kpl hodarisämpylää
4kpl BbQmakkaraa
Hot BbQkastiketta ohje tästä
chilimajoneesia
pieniä maustekurkkuja
hapankaalia
paahdettua sipulia

10 kommenttia:

  1. Heti kun saan kankkuvaivani pois aktivoidun ja teen itse kyrsää! Lihamylly on ja nyt vaan pitäis ryhtyä toimiin :) hyvänkuuloinen ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta ku hommiin. Hyvällä kyrsällä lähtee kaikki viat :-)

      Poista
  2. Nam!

    Itse olen antanut maustetun massan tai pursotettujen makkaroiden seistä yön yli jääkaapissa. Maut ovat mielestäni sekoittuneet paremmin kuin heti paistettaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Oot aivan oikeassa ja makkarassa pitää olla makua!

      Poista
  3. sweet baby Jesus mitä täältä löytyikään :-D! I H A N A A !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Sweet baby Jesus" se on kyllä nimi seuraavalle makkarareseptille :-)

      Poista
  4. Jumankauta äijä laitto kunnon setin , menee testiin heti kun mahdollista ja kirsikka ketsa /smokyn hot soosien kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! Grillaamisessa on kyllä oltava rasvasta kyrsää ja testosteronia :-) Pidä rilli kuumana ilmottele mitä tykkäsit!

      Poista
    2. :-):-):-) niin hyvää et ei sanotuksi saa

      Poista
  5. Niin sillä makkaralla on tapana olla :-)

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit