Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Gratinoidut Gnocchit Tomaattikastikkeella, eli luomisen tuskaa!

 
 
 
 
Pääsiäisestä on päästy eroon, vihdoin. Suklaata & muuta karkkia tuli vedettyä varmasti enemmän kun jouluna. Pääsiäisen jälkeen moni on varmana luvannut taas keventää, vähintäänkin jokainen, minä mukaan lukien. Koska sitten kevennän, en tiedä. Tänään on jo kevennetty vain jättämällä karkit pois. Ei ole helppoa koska pojan kummisetä roudasi pääsiäisenä meille 4kg karkkia!!! Vielä huolestuttavampaa on se, että juuri mitään ei ole jäljellä.
 
Mutta asiaan eli gnocchien pariin. Idea ruokaan on jo vanha. Taisi olla viime vuoden puolella tai ihan alkuvuodesta kun lueskelin Chez Jasun blogista Gnocchien mauttomuudesta. Silloin päätin tehdä kotona hyviä gnoccheja. Vaan miten kävi?
 
Päädyin pinaatti gnocchien pariin vanhingossa. Törmäsin nimittäin ruotsalaiseen ruoka lehteen i Kvevlax Sale, selasin lehden ja sen verran ymmärsin ruotsia, että kyseessä oli pinaattipalleroita. Sitten himassa pengoin itse Hans Välimäen ohjeen gratinoituihin gnoccheihin (miten se pitäs kirjottaa?) Hans petti minut pahemman kerran, kaikki on Hansin syytä! Ohjeessa neuvotaan keittämään gnocchipallerot vedessä. Gnocchien parissa vältän keittämistä kuin ruottoa, sillä jo aiemmin kokkaamani mykyt olivat mitäänsanomattomia keitettynä. Nyt päätin luottaa Välimäkeen, vaan sinne ne pallerot hajos pieniksi atomeiksi! Pam! Miksi näin käy? Voisiko joku opastaa tässä asiassa? Päädyin siis TAAS paistamaan ne pannulla ja sitten viimeinen silaus, eli gratinointi uunissa.
 
Onneksi maku oli aivan loistava ja koostumus todella hyvä. Ei mitään vesipalleroita vaan maistuvia paloja,nam! Eli miksi keittää jos ne kerta toisensa jälkeen onnistuu näinkin? Jos olet tehnyt gnoccheja keittämällä ja jopa diggailut niin kerrohan vinkkiä, koska haluan vielä onnistua tuossa keittämis hommassakin.
 
Herkullisten pinaattignocchien kaveriksi tein tomaattikastiketta, johon on muuten hyvä hävittää mahdolliset lampaan jämät, jos sellaisia on jäänyt. Ei muuta kun uuniin kastikkeen kera. 150 astetta ja 2,5h.
 
Gratinoidut Pinatti-Gnocchit
 
 
500g Jauhoista Perunaa
100g kylmää voita
2dl maitoa
4rkl vehnäjauhoa (itellä meni ainakin desi)
kuivattua timjamia
1/4tl muskottia
suolaa & pippuria
3 munaa
2 valkuaista
(Rasiallinen pinaattia)
 

 
 
Keitä potut ja kuori ne. Paseeraa perunaprässin läpi. Kuutioi voi ja sekoita soseeseen. Kuumenna maito n.60 asteiseksi. Sekoita lämmin maito,jauhot ja munat seokseen.Mausta. Anna taikinan levätä yön yli kylmässä.
 
 
Itse laitoin sekaan myös juustoraastetta. Jos haluat tehdä Hansin ohjeen mukaan, niin napsi kahden lusikan avulla palleroita ja kiehauta vedessä n.10 min kunnes nousevat pintaan. Valuta palleroita hetki ja siirrä voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle juusto ja gratinoi 200 asteisessa uunissa 10-15min.
 
Itse keitin 3 palleroa ja ne meni aivan pas**ksi, joten paistoin loput pannulla. Siirsin uunivuokaan odottamaan. Kiehautin 2,5dl maitoa ja lisäsin sekaan parmesaania. Kaadoin soosin gnocchien päälle, ripottelin vielä hieman juustoa ja gratinoin uunissa n.10-15min. Hyvää tuli!
 
 
1kg Kaltattuja tomaatteja/säilyketomaattia (kokonaisia)
1 tölkki tomaattipyreetä
1dl vettä
1 punasipuli
1 yksikyntinen valkosipuli (raastettuna)
Loraus Balsamicoa
Ripaus Sokeria
Tuoretta Basillikaa
Kuivattua Oreganoa
Kuivattua timjamia
(lampaan jämät)
 
Fresaa punasipuli ja tomaatit pannulla.Kaada sekaan balsamico, anna kiehahtaa. Laita vuokaan ja lisää sekaan kaikki paitsi valkosipuli. Anna hautua uunissa 150 asteessa 2,5 tuntia. Raasta päälle valkosipulia ja parmesaania. Nauti!

23 kommenttia:

  1. Huh,mikä karkkimäärä!
    En itse ole mitenkään ihastunut gnoccheihin,mutta varmaankin nuo sinun tekemäsi maistuivat hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pikku karkkipussi vaan ;) ja kyllähän tämä maistui,mutta se keittämis vaihe on vielä selätettävä

      Poista
  2. Kaikki on aina pannulla paistaen parempaa kuin keittämällä.;) Neljällä karkkikilolla saa jo aikamoiset sokerihumalat.:D Meillä ei syöty kuin yhdet peukalonpään kokoiset suklaamunat per nuppi, mutta sen sijaan ruoassa ei sitten voissa säästelty.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälä oli sepelvaltimot ahtaalla. Sokeria & rasvaa meni meinaan sen verran paljon. Oot oikeassa kaikki on pannulla paistettuna parempaa kuin keitettynä,paitsi riisipuuro ja hernekeitto :)

      Poista
  3. ihanan näköistä! Ja hei, ONNEA VOITTAJALLE :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja vielä kerran kiitos :)

      Poista
    2. pieni ja perisuomalaiseen tapaan vahingonilosta polttoaineensa saava psyykeni jotenkin ei voi olla hykertelemättä ajatukselle, että jope michelin-tähden kokin opeillakin voi mennä metsään... Ehkä se on sun vuoros opettaa Hans-setää :-)!

      Poista
    3. Hah :D Hans olis kyllä ansainnu muutaman f-wordin!

      Poista
  4. Minä en ole tehnyt, mutta isäntä on - itse perunasta vääntäen ja vedessä keittäen. Lopputuloksena on muutaman kerran ollut pilvenkeveitä herkkuja (ja pari kertaa mauttomia raskaita kivenmuruja). Täytyy varmaan pistää tässä jonakin päivänä tekemään uudelleen ja vahtia silmä kovana vieressä... toivoen että sillä kertaa onnistuu. Isäntä kun ei koskaan merkitse mitään reseptejä muistiin vaan tekee aina vähän siten kuin sillä kertaa tuntuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin vasn et miltäköhän Hansista tuntui tätä tehdessä :) ei vaan,ei kiussta enää Hansia. Joo,ja ilmoita ihmeessä tänne kun saat sen rautaisen vinkin gnocchien keittämiseen

      Poista
  5. Söin elämäni parhaimmat gnocchit Roomassa viime jouluna, mutta koska niiden teko on aina tuntunut työläältä (laiskuri;)) niin ne on jääneet tekemättä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylläri,että Roomassa :) onhan näis oma hommansa,mutta samalla myös mainio tapa käyttää ylijääneet potut hyöydyksi. Kyllä sunkin on edes kerran kokeiltava ;)

      Poista
    2. Kyllä se varmaan on pakko ;)

      Poista
  6. Muutaman kerran olen syönyt hyviä gnoccheja, mutta itse en ole vielä saanut kokeiltua. Ruicgnocchi ohje odottaisi kokeilu jonossa, joskus ammoin hesarin kuukausiliitteestä napattu ohje.

    VastaaPoista
  7. Hei,tuo ruisgnocchi ohje kyllä kiinnostaisi? Haluaisitko antaa reseptiä myös tänne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://minnankeittokirja.blogspot.fi/2012/01/hirvipata-ja-ruisgnocchit.html, tosin itsellä jäi lapsenvahti pulan takia nuo gnocchit kokeilematta :D

      Poista
  8. Meillä Unkarissa tehdään näin: http://punavuorigourmet.blogspot.dk/2013/01/unkariksi-gnocchi-nudli.html. Voi syödä myös suolasena murujen kanssa. ja parmesanin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vou,tää oli iha uus juttu mulle. Todella veikeä idea syödä nuo jälkiruokana hillon kera,sitä on kokeiltava myös :) kiitti vinkeistä!

      Poista
  9. Heipsan! Vaikka en hirveästi gnoccheista perusta, niin pakostakin olen niihin törmännyt ja toivottavasti osaan ehkä pikkaisen auttaa.. Reseptissä on pari asiaa, jotka iskee silmään. Ainakin se, että gnocchitaikinaan ei tule maitoa. Peruna-jauho -suhde on about 5/2. Jos perunaa on liikaa gnocchit hajoaa, jos taas jauhot menee yli, gnoccheista tulee kovia (ja kumisia). Kananmunaakin riittäisi tuohon määrään hyvin yksi. Kooltaan gnocchit on sormenpäänkokoisia, joten keittoaika on max. 2 minuuttia (periaatteessa ovat heti valmita kun nousevat keitinveden pintaan) - mutta toi paisto&gratinointi kuulostaa kyllä herkullisemmalta vaihtoehdolta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekkin oon aiemmin tehny ihan eri tavalla gnocchit. Silloin ei ohjeessa ollut maitoa,ja munaa oli vähemmän. Silloin ne pysy koossa,mutta oli iha vetisiä. Gratinoituna ja fritattuna ne on aina ollu hyviä. Sokeana luotin Hansin ohjeeseen,tai sit kirjasta puuttuu jotain oleellista,ohje nimittäin oli surkea :) kiitti paljon neuvoista,ensi kerralla luotan tähän "perinteisempään" tapaan.

      Poista
    2. Mielellänihän minä (asetun Hanssia vastaan...)!

      Poista
    3. Hah :D oon löytäny hengenheimolaisen. Yhdessä Hansia vastaan!

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit