Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 29. lokakuuta 2013

Kausiruokaa, eli lintupata omenalla & kanelihunajalla





Riistasta kun puhutaan, niin silloin liikutaan minun mukavuusalueella. Vielä mukavamman hommasta tekee se, että saa olla metsässä ja pääsee pois kaupungin vilskeestä. Riistasta puhuttaessa myös yleensä jutun aiheena on hirvi, poro tai peura. Nämä varmasti siksi, että niitä on tajunnu jo kaupatkin myydä.  Riista tosin on muutakin kuin nelijalkaiset toverimme. Linnuista löytyy myös todellisia herkkuja ja kyllähän fasaani ja sorsa on varmasti kotikokkien padoissa porissut joskus. Tällä kertaa metsä tarjosi Teeren. Loistava, murea ja riistanmakuinen tipunen. RaisioGroupilla on meneillään pienimuotoinen skaba johon törmäsin Twitterissä ja päätin lähteä mukaan kokeilemaan onneani. Ideana on valmista kausiruokaa, eli syksyn antimista ja ruoan puolesta syksyhän on parasta aikaa. Syksy ja riista, juurekset ja kalat yms. Voih, syksy vie kesän mennen tullen.Kilpailuun lähdettiin siis mukaan Teerellä ja kauden makuja lisättiin sienisuolalla, kanelihunajalla ja tietysti omenoilla. 


Ruoan sielu on siis riistanmaku yhdistettynä makeaan kanelilla maustettuun hunajaan ja kirpakoihin omenoihin. Sattuipa kaapin päältä löytymään vielä Calvadostakin, eli kaikki ainekset täydelliselle herkulle oli olemassa. Ja koska fakta on se, että kaikilla ei ole mahdollisuutta eikä välttämättä haluakaan syödä teertä, niin ollaan huoleti. Ruoan voit nimittäin ihan hyvin tehdä kanasta tai muusta siivekkäästä toverista. Pienenä vinkkinä vielä että, jos kaipaat hieman riistanmakua niin käytä riistafondia ja lisäämällä sekaan pienen palan maksaa saat mukaan riistanmakua. Kokkikuomaseni laittaa usein riistaruokaan sekaan maksaa, koska se tuo sitä riistanmakua lisää.  Kylkeen vielä teemaan sopien ohrattoa, ja tietty Raision ohrasta. Ohratolle löytyy ohje täältä. Eiköhän näillä pääst käsiksi syksyn makuun ja perusolemukseen!

1kpl Teeri
1 Luomu sitruuna
4rkl hunajaa
1 tl kanelia
muutama omena
kanalientä
timjamia
calvadosta
sienisuolaa (myös normi käy)
pippuria
Ohrasuurimoita (rikottuja, Elovena)


Sekoita ensin hunaja ja kaneli sekaisin. Kiehauta kanaliemi ja sitruunamehu kattilassa. Irrota linnusta rintapalat puukolla ja koivet saksien avulla. Mausta suolalla ja pippurilla, sitruunankuorella ja timjamilla. Ruskista lihat, lisää omenat ja calvados sekä hunaja. Sekoita ja kaada kaikki pataan. Anna muhia 150 asteessa 2,5h. 





.. ja edelleenkin tahdon innostaa teitä kaikkia kokkaamaan edes sen yhden riistaruoan syksyna aikana. Haasteeseen voit osallistua täällä

11 kommenttia:

  1. Onnea kisaan! Kyllä tuolla ruoalla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet voittoon.:)

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. no huh! ja vau! ja tsemppiä skabaan!

    VastaaPoista
  4. Herkullisen näköistä! Pitäisi itsekin pistää tuo ukko metsälle, saisi omaankin pataan porisemaan välillä muuta kuin vain kauppojen antimia.. :) Vaikka paljon on kyllä lihatiskienkin tarjonta laajentunut viime vuosina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Emilia! Oot oikeassa,lihatiskien ja ainakin kauppahallien lihatiskit on parempaan päin. Ehkä riista saa vielä ansaitsemansa huomion!

      Poista
  5. Hieno resepti! Teertä en ole koskaan päässyt kokkaamaan enkä edes maistamaan... ehkä joskus vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos. Teeri on kyllä hyvää !kyllä sä vielä pääset maistamaan ;) Ja tän saman voi kokkailla esim ankasta tai hanhesta.

      Poista
  6. Hieno resepti ja calvados on kyllä muutenkin ihanaa.

    VastaaPoista
  7. Kiitos. Calvados on kyllä omiaan myös ruoanlaitossa niin suolasissa kun makeissa. Jotenkin se aina lurahtaa mukaan kun on kyse omenasta ja kanelista. Ja ihan hyvä neste myös kokin marinoimiseen :)

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit