Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

KaramellipekoniBurgerit itsetehdystä pekonista

Pekonin tekeminen on helppoa mutta ottaa aikansa


karamellipekoni on aivan taivaallista rojua


kokeile karamellipekonia burgerissa ja sen jälkeen et muita burgereita kaipaa

Mikä olisikaan sen kotoisempaa ja pohjoisempaa kuin possu, rasvainen possunkylki? Mikä olisikaan kotoisempi tapa valmistaa ruokaa kuin savustaminen? Näillä leveysasteilla ihmiset, yleinen tunnelma ja ruoka on hyvinkin omanlaista. Kaiken kiireenkin keskellä olemme aika rauhassa, olemme vähäsanaisia ja synkistelemme talvet pimeässä. Meidän ruokakulttuuri on ehkäpä kehittynt juurikin samoista syystä sellaiseksi kuin se on. Kiireettömyys näkyy ruoassa ja sen valmistamisessa, syöminen onkin tapahtumana se sosiaalisin ja sen kyllä hoidamme pikaisesti ettemme vain joutuisi kommunikoimaan. 

En oikein osaa kutsua ruokiamme mitenkään eksoottiseksi. Maut ovat puhtaita, yksinkertaisia ja tekijänsä lailla vähäelkeisiä. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö se voisi olla eksoottista, pienillä kikoilla. Viikonloppuna ehdin jopa työn ohella savustamaan possunkylkeä ja lopputuotteena sain mahtavaa savupekonia. Pekoni, tai Kevin (Kevin Baconille terkkuja), kuten keittiöllä kutsumme on kiva olla varastossa ja mikä parasta, itse tehtynä. Pekonista saa vieläpä duunattua taivaallista karamellipekonia. Tässä vaiheessa savuinen, maukas mutta vähäeleinen lihaherkku saa eksoottisuutensa.

Karamellipekonin voi toki tehdä jo valmiista kaupan pekonista, jos kuitenkin päädyt tekemään kaiken itse on ensin tehtävä pekoni. Jos pekonin tekeminen itse ei ole mahdollista tai ei edes kiinnosta, niin osta pekoniin sijaan kylkiviipaleita.

Pekoni

2,5kg luutonta porsaankylkeä
suolalientä
savustuspuruja 

Porsaankylkeä pitää ja kannattaa suolata kunnolla. Parhaiten onnistut aloittamalla hommat päivää tai kahta aiemmin ja uittamalla pekonia suolaliemessä (1l vettä, 70g merisuolaa)

Tämän jälkeen liha kuivataa pinnoilta ja aloitetaan savustaminen. Savusta lihaa pöntössä jossa on leppäpurua ja mieluiten 100 astetta lämpöä.  Itse pidin lihaa pöntössä ensin 30min ja käänsin ja vielä toiset 30min. Valmista! Liha ei ole täysin kypsää mutta en sitä halunnutkaan. Paistelen sitten sitä mukaa kuin tarvitsen. 

Karamellipekoni

6kpl n.½cm paksuisia pekoniviipaleita 
1 tuore chili
1tl chilitahnaa
½dl paahdettua sipulirouhetta
1 solo valkoispuli
½ punasipuli
3rkl fariinisokeria
1rkl punaviinietikkaa
1rkl soijaa
öljyä

Lisää pannulle öljy ja freesaa chilit sekä sipulit. Lisää sekaan etikka ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten sokeri,soija ja chilitahna. Anna sokerin sulaa kunnolla sekaan. Kaada seos blenderiin ja lisää hieman öljyä. Aja blenderissä tahnaksi. Valele pekonit tahnalla ja paista uunissa grillivastusten alla muutama minuutti. Käännä pekonit ja valelle tahnalla myös toiselta puolelta ja paista vielä vastusten alla muutama minuutti.

tee burgereita ja täytä ne karamellipekonilla, majolla ja lehtikaalilla. Vaatimattomat täytteet?- jep, maista ja huomaa ettei onneen juuri muuta tarvita.
11 kommenttia:

 1. Tuo on varmasti taivaallinen eväs! Ei voi kun kateellisena ihastella ja kuolata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks :-) olihan tuo hyvää ja kansanterveyttä edistävää :-)

   Poista
 2. Siis. Mä. En. Kestä. Ihan liian hyvää ollakseen totta. Sä niin oot mun sankari :-)

  VastaaPoista
 3. Kun olen nyt taas aloittanut lihansyönnin, minusta on tullut pekonin ylin ystävä, vaikken joskus aikoinaan pekonin kanssa kovin tuttu ollut. Kevin taisi olla silloin tutumpi.;) Nyt pekonia käytetään meillä taajaan. Ehkä pitäisi koittaa itsekin sitä tehdä. Ja karamellipekoni, nam! Possulle sopii niin hyvin makeus.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekoni on hyvä ystävä ja sen kanssa kandee pitää välit kunnossa. Karamellipekoni taas on koiran tavoin ihmisen paras ystävä :-)

   Poista
 4. Oioi, tämä menee kyllä kokeiluun. Mielettömiä kuvia sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiios Selina ;) Parhaani yritän saadakseni teidät kuolaamaan :) CandyBacon kannattaa kyllä testailla

   Poista
 5. Ai taivas! Mietin jo ihan vakavissani grillin (mukavasti parilla pöntöllä, niin saa savustettua) kaivamista talviteloilta. Ans kattoo kumpi voittaa, pekonin hinku vai laískuus. :D

  VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit