Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

lauantai 22. helmikuuta 2014

Karitsan lapaa heinäpedillä hapankaalin kera


Linja pitää ja pohjoisen herkkuja putoilee jälleen. Tällä kertaa otetaan mukaan karitsa ja vielä tarkemmin karitsan lapa. Uskoisin että tähän ohjeeseen lapa tai viulu lienee paras osa. Käytössä oli n. 1,2kg lapaa jonka onnistuimme kahteen mieheen nielemään. Luut toki jätimme omaan arvoonsa. Varsinkin täällä omalla leveysasteella ei kauhean moni edes tiedä, että lammas/karitsa on hyvinkin iso osa jo vanhoja perinteitä. Tätä todellisuutta varmasti hämärtää se, että kaupan lampaat tulee lähestulkoon aina Uudesta -Seelannista. Harmi kun kyseistä herkkua on omassakin pitäjässä. Hintakin on todella pieni, varsinkin kun kokonaisen tai puolikkaan ostaa.

Resepti on kiva ja posiitivisella tavalla erilainen verrattuna perinteisiin karitsa/lammas resepteihin. Ei minttua, ei rosmariinia tai muitakaan perusjuttuja joita karitsaan usein kohdistuu. Ei sillä, että ne mitenkään huonoja olisi mutta vaihtelu todellakin tekee terää. 

Resepti on nyysitty Sami Tallbergiltä. Resepti lienee jostain vuosien takaa Gloriasta johon kyseinen herra sen on raapustellut. Heinä todellakin hauduttaa kunnolla lämpimässä vedessä ennen käyttöä, muuten maku on aika hirveä. Alkuperäisen ohjeen mukaan 10min olisi hyvä, pidin 30min. Valkosipulin korvasin savustetuilla valkosipuleilla. Markettiin kun oli juuri saapunut savustettuja valkkareita. Jännä lisä ruoalle kuin ruoalle. Varsinkin perinteinen valkosipulikeitto sai mukavaa uutta twistiä. 

Karitsaa Heinäpedillä

n. 1,2kg Karitsanlapaa
luomuheinää
1kokonainen nippu savustettua valkosipulia/ Tavallista valkkaria
suolaa
pippuria
2dl valkoviiniä
1l vettä
timjamia 
50g voita

Hauduta heiniä n.30min kuumassa vedessä ja kaada neste pois. Lado heinät pakkiin ja kaada sekaan 2dl valkoviiniä ja 1l vettä. Suolaa ja pippuroi liha, ruskista pinnat ja nosta heinien päälle. Lado yrttejä sekä heiniä myös hieman lihan päälle. Hauduta 100-120 asteessa 6 tuntia. 

Siivilöi liemi talteen pakin pohjalta ja keitä kokoon kunnes ½ jäljellä. Sillä aikaa virittele uunisi 225 asteeseen ja nosta liha heinineen uuniin n.10minuutiksi. Lopuksi vatkaa paistiliemeen voi.

Nauti hapankaalin ja paistoliemen kera

4 kommenttia:

 1. Nam... herkun näköistä.
  p.s. kiva, kun ei enää ole niitä jättibannereita blogisi yläreunassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) yksi aikakausi tuli täyteen. Bannerit lähti ja pallukka tuli :-)

   Poista
 2. Tätä valmistusmenetelmää on itsekkin pitänyt kokeilla, herkulliselta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja maistuu :-) heinäpetihän vois sopia varmana mille tahansa lihalle.

   Poista

Aina on kiva jos kommentoit