Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 30. kesäkuuta 2014

Barbacoa: Kirsikka-Chipotlekastikkeella glaseerattua karetta!


Kirsikkaa saa nyt tuoreena ja se kannattaa hyödyntää. Sen makeus muutes sopii aivan päräyttävän hyvin savuisen chipotlen poltteen kanssa yhteen. Chipotle ja kirsikka taas toimii hyvin yhteen lampaan kanssa, grillatun lampaan. Blogissa on nyt viime aikoina ollut grilli poikkeuksellisen kuumana vaikka kesä on ollut surkeimpia minun lyhyen elämäni aikana. Positiivisesti ajateltuna kesä vielä tulee, viimeistään taas vuoden päästä. En ole muutenkaan helteiden suuri ystävä, eikä +30 ole mielestäni millään tasolla sopiva lämpötila. 

Vaikka talven puolelle fiiilistelyissä kaadunkin, niin valo aina kesällä tervetullut ja tuoksu, se grillauksen tuoksu. Äänet, grillissä tirisevän lihan ääni, siitä on kaikessa kyse. Sopivat lämpötilat, eikä minunkaan tarvitse läähättää. Sadepäiviä on  kokoajan, nytkin sataa kun tätä kirjottaa. Sadepäivän lohduksihan hyvä ruoka on omiaan ja kyllä grillata voi sateellakin jos vain saa suojassa grillailla. 

Tuhdit mausteet saavat lämpötilat nousemaan ja karpalot otsalle vaikka kesä ei sitä tarjoaisikaan omasta takaa. Sen lisäksi,että kirsikoita on hyvin tarjolla, niin myös chipotleja löytyy. Näppäriä 3 chipotlen pakkauksia olen ostellut ainakin ihan K-supermarketista, eli mistään erikoisliikkeistä en ole joutunut penkomaan, päinvastoin. Jos siis saat kätösiisi näitä savuisia ja ryppyisiä kuivattuja herkkuja, niin nappaa talteen. Hinta voi olla joidenkin mielestä kova (n.3€/3kpl) mutta ei niitä kaikkia tarvitse muutaman desin soosiin laittaa, 1 riittää makua tuomaan. Mutta se lammas, siis lampaankare. Mites se nyt tehtiin. 

Aikaisemmista kare ohjeistani poiketen,älä putsaa kareita vielä alussa. Kun liha kerran nyt päätyy grilliin kuumien hiilien päälle, niin anna rasvan jäädä paikalleen. Tällä setillä ei nyt haeta tyylipisteitä. Kareita peittävä paksu rasvakerros suojaa laadukasta lihaa kuivumasta. Kun setti on valmis ja rasva aivan pehmeää, niin voit silpaista sen veitsellä mäelle. Mutta ennen grillausta hoidetaan pintaan hyvä kuivamauste, marinointia ei tarvita. Koska nyt halutaan Mexicon Barbacoa henkeä, eli meksikonpoikien grillausta, niin maut ovat sen mukaiset

Barbacoa kuivamausteseos: (2 kareelle)

2tl savupaprikajauhetta
2tl ruokosokeria
1tl ancho-chilijauhetta
1tl chilijauhetta
1tl juustokuminaa
1tl oreganoa
1tl sinappijauhetta
1tl pippurisekoitusta

Sekoita kaikki keskenään ja hiero maut kareiden pintaan. Silpaise pintaan kevyesti pensselillä öljyä ja lihat on valmiita grilliin.


Grilli kannattaa siis viritellä kuntoon ensimmäisenä. Minulla on käytössä pallogrilli, eli sen mukaan mennään nyt. Lataa grilliin n.kenkälaatikollinen hiiliä ja kasaa ne toiselle puolelle grilliä. Näin sinulla on käytössä kuuma ja viileämpi puoli. Sytytä hiilet ja odota kunnes kaikki liekit on sammunut ja hiillos on kuuma. Lisää sitten kareet kuumalle puolelle. Kokonaista karetta saa grillata kuumalla puolella n. 8min, pari kertaa käännellen jotta kareet saa hyvän värin. Siirrä sitten lihat viileämmälle pinnalle ja voitele kirsikka-chipotlesoosilla. 

Ota folioo ja pakkaa folioon esim. kirsikkapuulastuja (savustuslastuja, esim. Weber. n.6€/4l säkki) tee foliosta nyytti ja pistele siihen muutama reikä. Nosta nyytti kuumalle puolelle ja laita grillin kansi kiinni jotta savut pysyvät sisällä. Lämpötilan viileämmällä puolella yritin pitää n.170 asteessa. Lisää siis hiiliä tarvittaessa. Pidä kareita kannen alla viileällä puolella n.15-20min. Käännä puolessa välissä ja valele jälleen soosilla molemmin puolin. Mutta se soosi, eli soosin virkaa hoiti monikäyttöinen Kirsikka-Chipotleketsuppi. Ketsuppi, ainakin tässä tapauksessa toimii glaseeraukseen sellaisenaan tai sitten voit käyttää sitä ihan ketsupin sijaan muuten vaan. Toimii myös lämpimänä kastikkeena mutta silloin ei tarvitse seosta mielästäni soseuttaa.

BbQ Kirsikka-Chipotleketsuppi

500g kirsikoita kivet poistettuna
1 sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä murskattuna
1 tuore punainen chili pilkottuna
1rkl savupaprikajauhetta
1kpl chipotlea
2dl punaviinietikkaa
2,5dl fariinisokeria
4rkl worchestershire
0,5dl oliiviöljyä (+tilkka freesaamiseen)

Freesaa tilkassa öljyä sipulit,chili,paprikajauhe ja kirsikat. Kun sipulit on pehmennyt, niin lisää sekaan kaikki loput oliiviöljyä lukuunottamatta. Anna poreilla miedolla lämmöllä n.30min. Soseuta ja kaada sekaan öljy ohuena nauhana. Siivilöi.



4 kommenttia:

  1. Onko sulla naapurissa joku superlihakauppa? Ei täältä käpykylästä tuollaisia lihoja saa. Vaan näyttää kyllä taas ihan mahtavalta ja pystyn kuvittelemaan, että kirsikka ja chipotle sopii hyvin yhteen, koska sopiihan cherry cokekin mainiosti bbq marinadiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu,tais siis superkauppias joka aina jeesaa lihojen hankinnassa :-) tuoreet kirsikat ja chipotle todellakin toimii yhdessä.

      Poista
  2. Kuulostaa mielenkiintoiselta eli pakko kokeilla kirsikkaketsupin valmistusta. Ei olisi tullut mieleen, että kirsikat ja chipotle toimisivat yhdessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kandee kokeilla. Hyvä yhdistelmä makeutta,potkua ja savua :-) bbq perusteet siis kunnossa :-)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit