Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Ny on rillissä hyvää lihaa & bataattia.




Ny on rilli kuumana seuraavat pari viikkoa. Kokin takki on laitettu naulaan ja lomasta nautitaan täysin vatsoin. Mikäs sen hienompaa kun syödä, maata, uida,syödä, maata ja juoda, siitä kai kaikessa on kyse kun ollaan lomalla. Ulkomaille en lähde 2 syystä: Kokin palkka on huono ja toiseksi suomen kesä on kaikessa lyhykäisyydessään mahtavaa aikaa. Kyllä, olen enemmän talvi ihminen mutta en kiellä ettenkö olisi perso kaikelle grilliruoalle ja savustetulle ruoalle. Niistä ainoa aika nauttia on juurikin näin kesällä. 

Tiedossa on siis perinteisesti reissu Näsijärvelle ja mökille. Mökillä taas rilli on kuumana melkeinpä kellon ympäri. Ihan jo siitä syystä, että päiväsaikaan ruokitaan kurnivat mahalaukut ja kesäyössä vain fiilistellään tulen tuomaa tunnelmaa. 

Kun miettii mitä sinne rilliin tunkisi, niin tässäpä nyt vinkkiä juhannuskokeille. Lampaan kare on yks suurimmista suosikeista hyvän maun, teksuurin ja sen helppouden takia. Lammas myös kestää hyvin maustamista mutta vaatii myös hyvän marinadin jotta mureus on parhaimmillaan. Kare ei ole mikään edullisin ruhonosa mutta kai sitä kerran kesässä voi itsensä palkita? Kyllä se naudan sisäfileetä edullisempaa on  ja parempaakin.

Kylkiäiseksi grillattu bataattia josta on tullut uusi suosikkini. Sen voi vaikka unohtaa grilliin ja pieni suola ja pippuri pintaan, thats it! Luonnostaan makea ja upean värinenkin bataatti on huippua grillilisuketta. Lisäksi käytin viime viikolla keittelemää BbQ-soosia. Lampaalle valitsin kaapista Hipster Cowboy-soosin. Soosissa maistuu mukavasti vahvakahvi ja chilinpotku. Käytin soosia ketsupin tapaan, eli ihan kylmänä ja dippailin kareita siihen. Autenttinen, mutta loistava kesän grilliruoka. Ei hassumpi startti kesälomalle....

.... niin, jos ne keittelemäni 5 kovaa BbQ-kastiketta kiinnostaa, niin ohjeet löydät täältä!

1 kare per syöjä

Putsaa kareet turhista kalvoista ja marinoi. 

Yhdistä 1dl öljyä ja 2tl mausteseosta (ohje alla)  ja velele sillä lihoja grillatessa.

Marinadi 2:lle kareelle:

½ sipuli paloina
½ sitruunan mehu ja kuoret
4 murskattua valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
loraus valkoviiniä 
6rkl omenaviinietikkaa
1dl öljyä

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja kaada kareiden päälle. Marinoi ainakin 4tuntia. nosta lihat marinadista ja kuivaa lihojen pinta huolella. Pyörittele mausteseoksessa ja grillaa n. 4-5 min per puoli usein käännellen  ja anna vetäytyä rauhassa 10min. ennen leikkaamista

mausteseos:

1tl savupaprikaa
1tl ancho-chilijauhetta
3kpl bird eye chiliä (tai 1tl chilijauhetta)
1tl kuivattua salviaa
1tl kuivattua oreganoa
1tl kuivattua timjamia
½tl valkopippuria
1tl ruokosokeria
1tl savusuolaa

Sekoita kaikki mausteet sekaisin ja hiero lihoihin marinoimisen jälkeen.

Lisukkeeksi grillattua bataattia ja Hipster Coffee BbQ-kastiketta. Kastikkeen ja 4 muun BbQ-soosin ohjeen löydät täältä.

Grillattu Bataatti

1 keskikokoinen bataatti per syöjä
suolaa
pippuria

kääri kokonainen bataatti folioon ja anna olla grillissä n.45min välillä käännellen. Leikkaa bataatti auki, suolaa ja pippuroi. Lusikoi pehmeää sisusta lusikalla, nam!


8 kommenttia:

  1. Bataatteja nakkasin minäkin eilen grilliin, mutta ihan vain maustettuina lohkoina. Kypsyy niin paljon nopeammin. Kokonaisina ei ole tullutkaan bataatteja koskaan grillattua, mutta kokeilen joku kerta, kun on enemmän grillattavaa ja grilli pidempään kuumana.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kandee kokeilla,on myös kokeiltu heittää folio nyytissä pikkuseen hiilokseen ja hyvin onnistu. Aikansa ottaa mutta niinhän revitty possukin :-)

      Poista
  2. Minä myös mietin tuota kokonaisena grillausta. Tulee lämmönhallinta tosi tärkeäksi. Niinhän se on aina kokkauksessa, mutta kuitenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se niin tarkkaa ole,kuhan ei pala ja maistu foliolle :-) ei vaa, pääasia että sisus on kuin muusia. Pitää alkuun kuumassa kohdassa ja lopussa siirtää reunalle.

      Poista
  3. Ja kokonaiset bataatit voi myös esikypsentää uunissa, tulevat sitten nopeasti. Ne nimittäin ovat todella hyviä ja niihin sopii ihanasti just vähä savuiset ja potkuiset kastikkeet ja maustevoit.

    Hyvää ansaittua lomaa Chef!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotin muutes, että olis kestäny kauemmin mutta keskikokoinen bataatti tulikin nopeammin kuin iso uuniperuna. Toki,uunin kautta jos haluaa nopeammin.

      Mä oon ainakin iha hurahtanut bataattiin.

      Kiitos Nanna!

      Poista
    2. Juu ja uunin kautta tulee siis huippunopeaan, vvaikka ne on semmosia jättejä niin tosiaan kypsyvät paljon perunaa nopeammin!

      Poista
    3. Uunit ja grillit kuumaksi niin on herkut pöydässä!

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit